REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujos Jungtinės krepšinio lygos, kurioje varžysis stipriausios Rusijos, Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos ir gal net Izraelio ekipos, įkūrimo iniciatorės Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Sergejus Černovas pareiškė, kad ši lyga nukonkuruos Eurolygą ir bus kaip Europos NBA bei kad joje žais ir Kauno „Žalgiris“.

REKLAMA
REKLAMA

S. Černovas, duodamas interviu rusų leidiniui „Sovietskij sport“, dar kartą patikino, kad šiuolaikinė Eurolyga yra atgyvena ir kad būtinai reikia naujo turnyro, kuriame viską lemtų ne kažkokie neaiškūs reitingai ir į kurį šalys vietas gautas ne už piniginių storumą, o už klubų pajėgumą. Rusijos krepšinio federacijos prezidentas taip pat patvirtino, kad naujoje lygoje, kurio pabandomasis turnyras vyks jau šių metų gruodžio mėnesį, varžysis ir vienas Lietuvos atstovas - Kauno „Žalgiris“.

REKLAMA

Pateikiame įdomiausias interviu vietas:

„Viskas realu“


„Mes visada kalbėjome apie tai, kad Eurolygos vadovai, turnyre leisdami žaisti tik vienai Rusijos komandai, iš mūsų tiesiog tyčiojasi, nes ta vienintelė vieta rezervuota CSKA. Kam tada egzistuoja kiti klubai? Taigi mes nusprendėme taip: jei Eurolyga nepadidins Rusijos komandų skaičiaus Eurolygoje, mes kursime savo lygą. Aš apie tai net užsiminiau ir Eurolygos direktoriui Jordi Bertomeu bei paaiškinau, kad būtų galima padaryti daug globalesnį turnyrą, kuriame, sakykime, reguliariajame sezone Rytų ekipos varžosi tarpusavy, o Vakarų – tarpusavy, paskui – atkrintamosios varžybos“ – naujos lygos įkūrimo motyvus paaiškino S. Černovas.

REKLAMA
REKLAMA

- Beveik kaip Europos NBA?

- Taip ir būtų. Tokia sistema leistų klubams sutaupyti kelionių išlaidas, pakelti susidomėjimą krepšiniu kiekviename regione, o galiausiai turėtume nenuspėjamas ir neprognozuojamas atkrintamąsias varžybas. Manau, kad viskas realu ir to mes galime pasiekti per keletą metų.

„Tai nebūtų buvusios SSRS čempionatas“

- Dabar bus naujas turnyras, kuriame dalyvautų buvusios sovietinės šalys ir dar Lenkija bei Izraelis?

- Iškart noriu patikinti, kad tai nebūtų buvusios SSRS čempionatas, o visiškai naujas turnyras, kuriame visų komandų teisės – lygios. Rusija jame nedominuos, o pagrindinis tikslas – pakelti krepšinio lygį kiekvienoje iš dalyvaujančių šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- O kodėl iškart nepradėti nuo dviejų ratų varžybų, kuriose kovotų patys stipriausi klubai, kaip kad tai bus po trejų metų?

- Per daug techninių klausimų ir sunkumų. Be to, mes norime palaipsniui prieiti prie tokio grandiozinio turnyro, kad viskas jame būtų nepriekaištinga, nes tuomet jis ir visai Europai bus patrauklus.

- Ar ne dėl to Eurolyga ir ULEB netikėtai pakeitė toną ir ėmė kalbėtis su jumis? Pajuto galimą konkurenciją?

- Tai viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ULEB sukruto. Mus netgi FIBA palaiko. Visi laukia: kas gi iš to išeis? Aš tikiuosi, kad projektas pajudės ir prie jo prisijungs daug kitų šalių. ULEB savo ruožtu yra suinteresuota, kad joje žaistų patys stipriausi klubai, todėl pradėjo nerimauti, kai mes prakalbome apie „Maccabį“, CSKĄ ir „Žalgirį“. O jei dar ir graikai pasijungs – jiems juk beveik tiek pats skristi iki Maskvos ar iki Barselonos.

REKLAMA

- Ar jau nuspręsta, koks bus turnyro formatas?

- Taip. Iš pradžių vyks pabandomasis turnyras, kuris vyks šių metų gruodžio 20–22 dienomis Maskvoje. Jame žais CSKA, „Dinamo“, „Chimki“, „Žalgiris“, „Prokom“, ASK „Riga“, BC „Kiev“ ir „Azovmash“. Kitus dvejus metus aštuonios ekipos žais turų, kurių iš viso bus keturi, sistema paraleliai su savo nacionaliniai čempionatais, o paskui – „Finalo ketverto“ varžybos.

- Kokiose šalyse vyks tie turnyrai?

- Ukrainoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje. „Finalo ketvertas“ – Maskvoje.

- Kur įsikurs naujos lygos valdžia?

- Maskvoje. Bet tai nieko nereiškia. FIBA būstinė – Miunchene, o prezidentas George Vassilakopoulos gyvena Graikijoje.



- Beje, o kas bus lygos prezidentas? Jūs?

REKLAMA

- Ne, nebūtinai. Bet esu įsitikinęs, kad tai bus Rusijos žmogus. Mes susirinksime visi kartu su klubų atstovais ir išrinksime jį.

- Kiek Rusijos ekipų bus naujoje lygoje?

- Šeši. Na, bent jau aš taip norėčiau.

- Kaip vyks komandų rotacija? Aštuoni prasčiausiai pasirodę klubai kovos dėl išlikimo?

- Truputį ne taip. Mes patikėsime šį sprendimą pačioms federacijoms – tarkim, Ukrainos krepšinio federacija pamatys, kad koks nors jų „Traktor“ žaidžia geriau už „Kievą“ ir galės jį pakeisti.

- Tas pats bus ir Rusijoje?

- Ne. Kiekvienais metais Rusijos čempionato, kuris ir toliau gyvuos, nugalėtojas pakeis blogiausią iš šešių rusų komandų Kontinentinėje lygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Eurolyga nebebus reikalinga“



- Kuo šis turnyras bus patrauklus patiems klubams?

- Lyga apmokės jų kelionių išlaidas, be to, klubai, nepriklausomai nuo to, kurią vietą užims, gaus honorarus už TV transliacijų teisių pardavimą.



- Bet ar tarkim kokiam „Maccabiui“ bus patogu skraidyti į visokius Rusijos užkampius?

- Visi Rusijos miestai yra jos dalys, todėl jei „Maccabi“ dalyvaus šiame turnyre, jam teks paklusti taisyklėms – niekur nepasidėsi. Bet aš turiu dar vieną idėją: šalia Jungtinės lygos įkurti dar vieną – Rytų valstybių lygą. Joje galėtų varžytis už Uralo esantys Rusijos klubai, komandos iš Kinijos, Pietų Korėjos, Japonijos, bet tai dar tik pamąstymai.



- Ar kinai jau žino apie tai?

REKLAMA

- Taip, jiems tai labai įdomu. Paskui juk galėsim Supertaurę suorganizuoti, dėl kurios, tarkim, kovotų po dvi geriausias Jungtinės ir Rytų lygos komandos.

- Kaip planuojate bendradarbiauti su Eurolyga?

- Sunkus klausimas. Kai turnyras kaip reikiant įsivažiuos, mums ta Eurolyga apskritai nebebus reikalinga. Nė kiek nenustebsiu, jei ne mes į ją prašysimės, bet jos klubai pas mus veršis.


*

Priminsime, kad vakar apie naujos Jungtinės lygos įkūrimą teigiamai atsiliepė ir CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas:

„Apie šios lygos įkūrimą kalbėta jau seniai, bet tik dabar viskas pajudėjo. Jau sudarėme sutartis su kai kuriomis komandomis, pavyzdžiui, „Žalgiriu“, kuris savo jėgą parodė laimėdamas Aleksandro Gomelskio taurės turnyrą. Beveik sutarta ir su Tel Avivo „Maccabi“.

Net neabejoju, kad ši lyga būtų konkurencinga, bet dar anksti ką nors apie tai kalbėti. Vis tik tai Eurolyga su visais savo pliusais ir minusais yra toli pažengusi, o naujajai lygai dar teks žengti daug žingsnių. Dabar svarbiausia – tinkamai ir sėkmingai suorganizuoti pirmąjį turnyrą ir gerinti jo kokybę su kiekvienais metais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų