REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant to, kad dauguma amerikiečių šį sezoną sužaidė daugiau nei po 100 rungtynių, jie yra kaip niekada alkani pergalių ir šlovės. Vis dar „Svajonių komanda“ vadinama NBA žvaigždžių prikimšta rinktinė yra pasiryžusi nusiplauti prieš ketverius metus Atėnuose patirtą gėdą ir susigrąžinti stipriausios pasaulio krepšinio šalies vardą.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakingas pasiruošimas Pekino olimpiadai

Apie kuo rimčiausius JAV rinktinės planus vėl užkopti į Olimpą byloja tas faktas, kad šiemet į nacionalinę komandą surinkti kone visi geriausi daugiau nei 300 milijonų gyventojų turinčios šalies oranžinio kamuolio meistrai: naudingiausias praėjusio sezono NBA žaidėjas Kobe Bryantas, rezultatyviausias lygos krepšininkas LeBronas Jamesas ir visas būrys kitų pirmo ryškumo žvaigždžių – Dwyane'as Wade'as, Michaelis Reddas, Carmelo Anthony, Dwightas Howardas, Chrisas Paulas, Jasonas Kiddas ir kiti. 

REKLAMA

Savo jėgą ir nusiteikimą baigti juokus amerikiečiai pademonstravo prieš savaitę kontroliniame mače120:65 tiesiog nušlavę nuo žemės paviršiaus Kanados krepšininkus. Lengvutėlį JAV žvaigždžių galaktikos pasivaikščiojimą per kanadiečių galvas Las Vegaso arenoje stebėjo net 18,5 tūkstančių žiūrovų.



„News Bridgepix“ nuotr.

„Svajonių komandos“ nariai nesumažino apsukų ir persikėlę į Kinijai priklausančias Makao salas, kuriose be didesnio vargo 114:82 it buldozeriu pervažiavo pasimetusius turkus.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad ši JAV rinktinė, kurioje nors ir nėra nė vieno naujosios NBA čempionės Bostono „Celtics“ nario, turi ne tik milžinišką potencialą, bet ir trykšta noru kovoti, skirtingai nei dauguma prieš tai šalies marškinėlius vilkėjusių žaidėjų, atvykdavusių į olimpines žaidynes tik paatostogauti ir pasimaudyti šlovės spinduliuose.

Prieš ketverius metus už tokį lengvabūdišką požiūrį amerikiečiai sumokėjo labai brangiai – nors, pusfinalyje nusileidę Argentinai, vėliau ir iškovojo bronzos medalius, į tėvynę jie grįžo žemai nuleidę galvas. Neįvertinusios to, kaip sparčiai per tuos metus patobulėjo likusio pasaulio rinktinės, tinkamai nepasiruošusios rimtoms kovoms ir visiškai be motyvacijos nuvykusios į Atėnus NBA žvaigždžių komandos svajonės virto košmaru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, antro tokio fiasko JAV žaidėjai pasistengs išvengti. Tuo naujasis ekipos strategas Mike'as Krzyzewskis ėmė rūpintis jau 2005-ais metais, kai susisiekė su kandidatais ir iš anksto paprašė taip suplanuoti savo laiką, kad 2008-ųjų vasarą jie galėtų praleisti su šalies rinktine. 



„News Bridgepix“ nuotr.

„2004 metų olimpiadai mūsų rinktinė, galima sakyti, buvo visiškai nepasiruošusi. Per daug ilgai galvojome, kad krepšinis yra mūsų, dabar jis – viso pasaulio žaidimas. Būdami arogantiški nieko nepasieksime. Turėsime kautis nuo pirmos iki paskutinės  dienos“ - savo auklėtinius kovai dėl aukso medalių nuteikinėja 61-ų metų treneris Mike'as Krzyzewskis.

REKLAMA

Iki pat šių dienų kone vienbalsiai laikoma geriausia pasaulio komanda JAV rinktinė yra vienintelė, nuskynusi medalius, tarp jų 12 aukso, visose olimpiadose, kuriose tik dalyvavo.

Šis faktas taps dar iškalbingesnis, jei prisiminsime, kad iki 1989 metų amerikiečiai savo komandą suformuodavo tik iš mėgėjų.

Vis dėlto po to, kai 1988 metais Seulo olimpinėse žaidynėse JAV ekipa, net ir turėdama savo gretose tokias būsimas NBA žvaigždes kaip Davidas Robinsonas ir Mitchas Ritchmondas, 76:82 neatsilaikė prieš Sovietų Sąjungos rinktinę, ir po to, kai FIBA pakeitė taisykles, profesionaliems amerikiečių krepšininkams pagaliau buvo leista atstovauti savo rinktinei olimpiadoje. Prasidėjo nauja - „Svajonių komandos“ - era. 

REKLAMA



„News Bridgepix“ nuotr.

Šlovinga JAV rinktinės istorija

1992 metai į Barseloną JAV pasiuntė visą smogiamąjį savo arsenalą. Pasaulis pirmąkart vienoje vietoje išvydo tiek daug ir tokių ryškių NBA žvaigždžių būrį. Amerikiečiai, be abejonės, buvo apgyvendinti penkių žvaigždučių viešbučiuose, gavo išskirtinių svečių teises, bet neišpuiko ir nepamiršo, ko jie ten susirinko.

Iš neįtikėtinai talentingų žaidėjų (Michaelio Jordano, Magico Johnsono, Larry Birdo, Karlo Malone'o, Charleso Barkley, Scottie Pippeno ir kitų) sudaryta rinktinė nesutiko jokio rimtesnio pasipriešinimo ir be didesnio vargo atliko formalumą - pasiėmė aukso medalius. Kelią link Olimpo pradėję  116:48 sutraiškę Angolos atstovus, amerikiečiai neturėjo ką veikti ir finale, kuriame 117:85 sudorojo Kroatiją. Po to triumfo JAV treneris Chuckas Daly ištarė pranašiškus žodžius: „Jūs dar tikrai olimpiadoje kada nors pamatysite profesionalų komandą, bet tikrai nemanau, kad ji prilygs šiai rinktinei. Ji - pati geriausia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ir 1996 metais amerikiečių ekipa nestokojo talentų – joje dar žaidė ir penki Barselonos olimpiniai čempionai (Charlesas Barkley, Karlas Malone'as, Scottie Pippenas, Davidas Robinsonas ir Johnas Stocktonas), tad JAV rinktinė, visus varžovus šluodama sau iš kelio vidutiniškai 32,3 taškų persvara, vėl užtikrintai nužygiavo iki finalo, kuriame rezultatu 95:69 nepaliko jokių vilčių Jugoslavijos krepšininkams.

Pirmieji pavojaus varpai „Svajonių komandai“ suskambo 2000-aisiais metais Sidnėjuje, kur jiems grupės varžybose kaip reikiant pasipriešino Lietuvos ąžuolai, nusileidę vos 76:85. Tai buvo pirmas kartas, kai JAV žvaigždės iškovojo pergalę vienženkliu skirtumu. Likimas lėmė, kad pusfinalyje šios rinktinės susitiko dar kartą. Tada amerikiečiai pergalę rezultatu 85:83 iš mūsiškių rankų išplėšė tik po netaiklaus Šarūno Jasikevičiaus tritaškio metimo paskutinėmis sekundėmis. Ne ką lengviau amerikiečių kariaunai sekėsi finale su prancūzais. Kevino Garnetto ir Vince'o Carterio vedina rinktinė vis tik išvargo pergalę 85:75.

REKLAMA

Nesėkme pradėję Atėnų olimpines krepšinio varžybas, kai pralaimėjo puertorikiečiams 73:92,  savo žaidimo Larry Browno auklėtiniai taip nesurado ir iki pat turnyro pabaigos. Pusfinalyje 81:89 suklupę prieš Argentinos žaidėjus, amerikiečiai turėjo tenkintis bronzos medaliais. 



„News Bridgepix“ nuotr.

Kas amerikiečiams gali pakišti koją?

Nors JAV rinktinė ant popieriaus, kuriame puikuojasi tokie vardai kaip Kobe Bryantas, Dwayne'as Wade'as, Lebronas Jamesas, Dwightas Howardas, Chrisas Paulas ir kiti, ir atrodo neįveikiama, Olimpinės žaidynės kaip tik ir yra ta vieta, kur vyksta stebuklai, tuo labiau, kad šiemet jos prasidės mistišku metu – 2008 metų 8 (rugpjūčio) mėnesio 8 dieną 8 valandą  8 minutę ir 8 sekundę.

REKLAMA

Tiek visagaliai bukmekeriai, tiek kiti krepšinio specialistai neabejoja NBA žvaigždžių sėkme, bet joms viskas gali būti ne taip ir paprasta – juk dėl aukso kovos dar daug pajėgių komandų (Ispanija, Argentina, Lietuva), galinčių sugriauti išankstines prognozes ir sumaišyti visas kortas anksčiau laiko sau ant kaklo auksą besikabinantiems amerikiečiams.

Neaišku, ar meškos paslaugos jiems nepadarys ir per didelis pasitikėjimas savo jėgomis bei varžovų nuvertinimas. Be kita ko, Europos ir Pietų Amerikos rinktinės, skirtingai nei JAV krepšininkai, stengiasi žaisti komandinį žaidimą, o ne remtis individualiais sugebėjimais. Amerikiečiams gali būti sunku prisitaikyti ir prie varžovų zoninės gynybos, kuri tampa itin veiksminga, jei stringa metimai iš toli.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kone visose pajėgiausiose Pekine kovosiančiose ekipose bus bent po keletą NBA duonos anksčiau ragavusių ar ir dabar ja tebemintančių žaidėjų, tad praraja tarp komandų pajėgumo nebeturėtų būti tokia didelė. Beje, šiemet JAV rinktinė neišsiskiria ir fiziniu pranašumu, ypač po krepšiais – aukščiausias jų narys yra 211 centimetrų ūgio Dwightas Howardas, tad ir čia priešininkai galės pamėginti išspausti naudos.

Žvelgiant į statistiką akivaizdu, kad sulig kiekviena olimpiada JAV komandos žaidimo ir rezultatų kreivė krypsta žemyn. Taigi ar ir Pekine galime tikėtis, kad pasikartos Atėnų olimpinių žaidynių istorija? Tikėkimės, kad taip – juk aukso reikia Lietuvai. 

REKLAMA



„News Bridgepix“ nuotr.

O kol laukiame olimpinių žaidynių Pekine pradžios, siūlome prisiminti, kokias „Svajonių komandas“ atsiveždavo į olimpiadą JAV:

1992 metų JAV olimpinė rinktinė (Barselona - auksas): Michaelis Jordanas, Magicas Johnsonas, Larry Birdas, Charles Barkley, Chrisas Mullinas, Patrickas Ewingas, Karlas Malone'as, Johnas Stocktonas, Davidas Robinsonas, Scottie Pippenas, Clyde'as Drexleris, Christianas Laettneris (treneris: Chuckas Daly).

1996 metų JAV olimpinė rinktinė (Atlanta - auksas): Shaquille'as O’Neal, Hakeemas Olajuwonas, Charlesas Barkley, Scottie Pippenas, Karlas Malone'as, Johnas Stocktonas, Davidas Robinsonas, Gary Paytonas, Anfernee Hardaway'us, Grantas Hillas, Reggie Milleris, Mitchas Richmondas (treneris: Lenny Wilkensas).

REKLAMA

2000 metų JAV olimpinė rinktinė (Sidnėjus - auksas): Kevinas Garnettas, Jasonas Kiddas, Ray'us Allenas, Vince'as Carteris, Gary Paytonas, Timas Hardaway'us, Alonzo Mourningas, Steve'as Smithas, Shareefas Abduras-Rahimas, Vinas Bakeris, Allanas Houstonas, Antonio McDyessas (treneris: Rudy Tomjanovičius).

2004 metų JAV olimpinė rinktinė (Atėnai - bronza): Timas Duncanas, Allenas Iversonas, LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Amare'as Stoudemire'as, Shawnas Marionas, Carlosas Boozeris, Carmelo Anthony, Stephonas Marbury, Richardas Jeffersonas, Lamaras Odomas, Emeka Okaforas (treneris: Larry Brownas).

REKLAMA
REKLAMA

2008 metų JAV olimpinė rinktinė (Pekinas): Kobe Bryantas, Jasonas Kiddas, LeBronas Jamesas, Dwyane'as Wade'as, Carmelo Anthony, Carlosas Boozeris, Dwightas Howardas, Chrisas Boshas, Chrisas Paulas, Tayshaunas Prince'as, Michaelis Reddas, Deronas Williamsas (treneris: Mike'as Krzyzewskis).



„News Bridgepix“ nuotr. 



„News Bridgepix“ nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų