REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek ši patarlė yra teisinga, galėsime įsitikinti jau šį vakarą, kai pilnutėliame (nereikia tuo net abejoti) Liverpulio „Anfieldo“ stadione į aikštę išbėgs pirmieji UEFA Čempionų lygos pusfinalio dalyviai - „Liverpool“ ir „Chelsea“ futbolininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Priešistorė ir iškalbingi faktai

Abiejų komandų žaidėjai tikrai gerai pažįsta vieni kitus – per paskutinius ketverius metus ekipų keliai UEFA Čempionų lygos pusfinalyje susidūrė du kartus. Ir abiem atvejais tie susidūrimai skaudesni buvo Londono komandai: tiek 2005-aisiais, tiek 2007-aisiais „Anfieldo“ stadione pasiekę pergales rezultatu 1:0, į finalą žengdavo ispanų stratego Rafaelio Benitezo auklėtiniai.

REKLAMA

Tiesa, šį kartą pirmąsias pusfinalio serijos rungtynes „Chelsea“ futbolininkai žais išvykoje, tad net jei ir vėl nepasisektų pasiekti teigiamo rezultato nesvetingoje Liverpulio tvirtovėje, reikalus pataisyti jie galės atsakomajame susitikime savo aikštėje, kuri ekipai yra daug sėkmingesnė.

„Liverpool“ komanda, žinoma, turi kitokių planų:  ji stengsis trečiąkart per paskutinius ketverius metus prasibrauti į prestižiškiausio Europos futbolo turnyro finalą, o pergalė prieš dar vienus varžovus iš Londono (su „Arsenal“ klubu Liverpulio žaidėjai susitvarkė ketvirtfinalyje) būtų saldi kompensacija už ne itin sėkmingą ekipos pasirodymą Anglijos čempionate.

REKLAMA
REKLAMA

Verta paminėti, kad „Liverpool“ ekipa per visą istoriją nėra nė karto nusileidusi „Chelsea“ klubui kokio nors turnyro pusfinalyje: be pergalių Čempionų lygoje, galime prisiminti ir Anglijos FA taurės pusfinalius 1964/1965 ir 2006/207 metais, kuriuose taip pat triumfavo „raudonieji“.

Visgi kova tarp šių komandų itin suintensyvėjo paskutiniais sezonais: nuo 2005 metų Čempionų lygoje „Liverpool“ ir „Chelsea“ futbolininkai susitiko net šešis kartus. Tarpusavio dvikovų statistika parankesnė Liverpulio miesto žaidėjams: jie iškovojo 2 pergales, 3 kartus sužaidė lygiosiomis ir tik kartą turėjo pripažinti varžovų pranašumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomus faktas yra tai, kad per tas šešerias rungtynes ekipos iš viso pelnė vos tris įvarčius, o net trys mačai baigėsi nulinėmis lygiosiomis, tad įvarčių fiestos, matyt, neverta tikėtis ir šiandien.

Pirmąsyk abu Anglijos gigantai Čempionų lygoje susitiko 2004/2005 metų pusfinalyje. Tada pirmosios rungtynės Londone pasibaigė be įvarčių, o Liverpulyje vienintelio Luiso Garcijos įvarčio, įmušto jau 4 minutę, užteko tam, kad „raudonieji“ eliminuotų iš tolimesnės kovos tuomet dar charizmatiškojo portugalo Jose Mourinho vadovaujamą klubą. Neužmirštamame finale Stambule  „Liverpool“ futbolininkai, po pirmojo kėlinio atsilikdami net 0:3 nuo AC „Milan“ žaidėjų, antroje rungtynių pusėje apvertė viską aukštyn kojom ir išlyginę rezultatą, vienuolikos metrų baudinių serijoje laimėjo Čempionų lygos taurę.

REKLAMA

Kitame 2005/2006 metų sezone burtai suvedė ekipas jau grupės varžybose. Abu susitikimai baigėsi be įvarčių, bet tiek „Liverpool“ (užėmę pirmąją vietą), tiek „Chelsea“ (likę antri) pateko į kitą turnyro etapą.

Praėjusiais metais komandos santykius vėl buvo priverstos aiškintis UEFA Čempionų lygos pusfinalyje. „Stamford Bridge“ stadione „mėlynieji“ iškovojo pergalę minimalia persvara 1:0 po Joe Cole'o 29-ąją  minutę pelnyto įvarčio, bet „Liverpool“ komanda tokiu pat rezultatu atsirevanšavo atsakomajame susitikime. Įvartį tada 22-ąją minutę įmušė Danielis Aggeris. Vienuolikos metrų baudinių serijoje šaltesnių nervų buvo R. Benitezo auklėtiniai, triumfavę 4:1. Visgi pakartoti 2005 metų sėkmės „Liverpool“ futbolininkams nepavyko – „Milan“ ekipa 2:1 laimėjo finalą Atėnuose ir pasiekė revanšą už skaudų pralaimėjimą Stambule.

REKLAMA

Komandų kelias iki pusfinalio

„Liverpool“ komanda pusfinalį pasiekė įveikę taip pat angliškąjį barjerą – Lodono „Arsenalą“. Išvykoje apsikeitę įvarčiais ir išsiskyrę taikiai 1:1, „Anfielde“ Liverpulio žaidėjai išsprendė visus reikalus iškovodami pergalę rezultatu 4:2. Tiesa, du įvarčius šeimininkai įmušė pačioje mačo pabaigoje, kai likus 6 minutėms ir esant rezultatui 2:2 atrodė, kad „raudoniesiems“ pratęsti sėkmingo pasirodymo Europos turnyruose gali ir nebepavykti.

Nelengvai „Liverpool“ žaidėjams klostėsi reikalai ir pirmajame Čempionų lygos etape. Po pirmojo rato savo sąskaitoje turėdama tik 1 tašką, ekipa buvo atsidūrusi ant bedugnės krašto. Iškilusi reali grėsmė nepatekti tarp 16 stipriausių Europos futbolo klubų, mobilizavo Liverpulio futbolininkus ir jie ne tik laimėjo paskutines trejas rungtynes, bet padarė tai taip įtikinamai (įvarčių santykis 16:1), kad niekam net nebekilo klausimų, ar jie iš tikro verti žaisti kitame etape.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Turnyro šešioliktfinalyje „raudoniesiems“ neiškilo didesnių sunkumų ir dvikovą su Milano „Interu“ jie laimėjo bendru rezultatu 3:0.

„Chelsea“ komanda Čempionų lygos ketvirtfinalyje turėjo nemažai vargo. Po sensacingai pralaimėtų pirmųjų rungtynių Stambule vietos „Fenerbahce“ ekipai 1:2, „mėlynieji“ atsitiesė ir namie laimėjo 2:0.

Grupės varžybose „Chelsea“ futbolininkai pakankamai lengvai užėmė pirmąją vietą ir nepralaimėjo nė vieno susitikimo nei Trondheimo „Rosenborg“, nei Gelzenkircheno „Schalke 04“, nei Valensijos „Valencia“ klubams, o šešioliktfinalyje bendru rezultatu 3:0 susitvarkė su Pirėjo „Olympiakos“ žaidėjais.

REKLAMA

Mintys prieš rungtynes

„Liverpool“ komandos puolimo lyderis ispanas Fernando Torresas teigė: „Aš manau, kad esame dvi apylygės ekipos. Abu klubai yra labai gerai organizuoti, pasiruošę taktiškai ir nepraleidžia daug įvarčių. Tą pavirtina ir ankstesnių metų istorija. Vienąkart prireikė vienuolikos metrų baudinių serijos, kitą sykį buvo pasiektas vienintelis įvartis. Tai bus nerezultatyvūs mačai, paremti taktika. Juose viską nulems detalės.“

Ekipos strategas Rafaelis Benitezas atskleidė rungtynių planą: „Mes stengsimės įmušti ir nepraleisti patys. Aš nemanau, kad rungtynės bus atviros, nes tiek jie, tiek mes mokame gerai gintis.“

REKLAMA

Ispanas pridūrė nesitikintis lengvo pasivaikščiojimo: „Tikriausiai visi supranta, kaip sunku yra žaisti prieš „Chelsea“ ir kokie jie stiprūs yra. Namų pranašumas jų pusėje, bet ne visada jis yra lemiamas. Tik po visko galėsiu pasakyti, buvo tai pranašumas ar ne.“

Londono „Chelsea“ stovyklos atstovai kalbėjo kiek drąsiau ir tikino mėginsiantys nutraukti nesėkmių tarpusavio rungtynėse istoriją.

Ekipos kapitonas Johnas Terry's kalbėjo: „Mes pralaimėjome „Liverpool“ klubui paskutinius du kartus ir tos nesėkmės visam laikui paliko deginantį skausmą, kuris niekada nedings, bet jį sumažinti padėtų tai, jei mes pasiektume finalą ir laimėtume trofėjų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek kalbesnis nei po paskutinio Anglijos čempionato susitikimo su „Evertonu“ prieš būsimas rungtynes buvo ir „Chelsea“ treneris Avramas Grantas: „Galime perrašyti klubo istoriją ir stengsimės, kad taip ir atsitiktų. Mums tikrai bus nelengva, nes „Liverpool“, kaip visi žinome, yra Čempionų lygos ekspertai, bet aš vis tiek esu labai optimistiškai nusiteikęs.“

Strategas iš Izraelio akcentavo išvykoje pelnyto įvarčio vertę ir tikino, kad jis labai palengvintų ekipos uždavinius prieš atsakomąjį mačą.

Pasitikėjimu tryško Londono komandos legionierius iš Vokietijos Michaelis Ballackas: „Aš jau 10 metų žaidžiu Čempionų lygoje ir pagaliau atėjo metas man laimėti taurę. Turime nedaryti klaidų pirmajame susitikime. Reikia pasiekti kuo geresnį rezultatą prieš atsakomąjį mačą.“

Abi komandos prieš žūtbūtinį mūšį sulaukė gerų žinių: tiek „Liverpool“ saugas Steve'as Gerrardas, tiek „Chelsea“ atakų kūrėjas Frankas Lampardas galės padėti saviškiams šiandien 21 val. 45 min. Lietuvos laiku prasidėsiančioje principinėje anglų dvikovoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų