REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios dvikovos laukia visas kovinio sporto pasaulis. Savaitgalį į UFC narvą po metų pertraukos grįžta buvęs dviejų skirtingų svorio kategorijų čempionas airis Conoras McGregoras, kuris susikaus prieš buvusį laikinąjį čempioną amerikietį Dustiną Poirier.

Šios dvikovos laukia visas kovinio sporto pasaulis. Savaitgalį į UFC narvą po metų pertraukos grįžta buvęs dviejų skirtingų svorio kategorijų čempionas airis Conoras McGregoras, kuris susikaus prieš buvusį laikinąjį čempioną amerikietį Dustiną Poirier.

REKLAMA

Šią kvapą gniaužiančią lengvojo svorio kategorijos (iki 70,3 kg) kovą sausio 24-ąją tiesiogiai iš „Kovų salos“ (Jungtiniai Arabų Emyratai) rodys „TV3 Sport“ kanalas ir naujos kartos televizija „Go3“. Šios dvikovos pradžia apie 7.00 val. ryto. Iš pradžių bus parodytos keturios įžanginės kovos.

Prieš šią dvikovą sporto leidinys „The Athletic“ siūlo prisiminti C. McGregoro pradžią UFC turnyre. Pasakojama, kaip airis pasibeldė į UFC duris ir kaip klostėsi jo kelias į aukštumas.

Mažai, kas būtų galėjęs tikėtis, kad viena geriausių mišrių kovos pasakų prasidės Dubline esančiame Trinity koledže, kur kadaise koridoriais vaikščiojo žymieji rašytojai Oscaras Willde'as ar Samuelis Beckettas, rašo „The Athletic“.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės pamiršta, kad viskas prasidėjo nuo UFC prezidento Dano White'o kelionės į Dubliną 2013-aisiais, kur jam turėjo būti įteiktas garbės medalis. Vis dėlto tos kelionės metu kad ir kur D. White'as nueitų – ar į vietinį barą, ar į kitą vietą – žmonės priėję klausė to paties klausimo.

REKLAMA

Visiems knietėjo sužinoti, kada gi UFC pasiūlys kontraktą Conorui McGregorui.

„Kai visi apie jį kalbėjo, man kažkodėl susidarė įspūdis, kad jis rungiasi tarp sunkiasvorių, – D. White'as sakė dar prieš šešerius metus. – Tad paklausiau Joe Silvos ir Sean'o Shelby – kas tas C. McGregoras, apie kurį tiek girdžiu?“

Tuo metu C. McGregoras tik penkerius metus buvo profesionalas ir buvo kovojęs 14-oje kovų. Tuo metu pralaimėjimų pergalių ir pralaimėjimų santykis buvo 12-2. Jo sąskaitoje buvo ir du titulai Londone vykstančiame narvų kovotų turnyre.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, nepaisant visų faktų, tuo metu jis nebuvo UFC prezidento akiratyje. Tik nuolatinis žmonių kalbėjimas apie C. McGregorą vietiniuose baruose ir Dubline privertė D. White'ą atkreipti į kovotoją dėmesį.

Kaip sakė buvęs UFC komunikacijos specialistas Antas Evansas, D. White'as visada atsižvelgdavo į sirgalių balsą.

„Danui visada tas patiko, kai fanai prieidavo ir paklausia įvairių dalykų“, – sakė A. Evansas.

Viskas nuo to ir prasidėjo. Tai buvo pirmasis prisilietimas prie durų, vedančių į UFC, bet niekas negalėjo žinoti, kuo taps C. McGregoras. Jie tik suprato, kad jis moka kovoti, kad jis charizmatiškas, nevinioja žodžių į vatą ir moka save pristatyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko jie negalėjo atspėti, kad jis netrukus taps vienu žymiausiu kovotoju tiek paties šios sporto šakos, tiek UFC istorijoje. Atrodo, kad jie nebuvo pasirengę dėl populiarumo seksiančioms ne tokioms malonioms aplinkybėms.

C. McGregoras UFC debiutavo 2013 m. balandį, praėjus vos keletui mėnesiui po D. White'o kėlionės į Dubliną. Kovą stebėję sirgaliai galėjo matyti, kaip C. McGregoras užtrunka vos vieną raundą įveikdamas Marcusą Brimage'ą.

Tas pasirodymas C. McGregorui uždirbo 60 tūkst. JAV dolerių. Vėliau pats kovotojas ironiškai atsakė, kad visus pinigus išleido drabužiams įsigyti. Tą vasarą jis dar sykį kovojo UFC turnyre ir įveikė tuometį čempioną Maxą Holloway'ų. 

REKLAMA

Dar labiau viskas į C. McGregoro pusę ėmė krypti po metų, kai UFC organizavo turnyrą Dubline. Tai buvo vos antras kartas toks UFC istorijoje, kai didelio masto turnyras organizuoajamas Airijoje. Aišku, C. McGregoras buvo pagrindinė žvaigždė ir visų plakatų veidas.

Šiam turnyrui įvykti leido faktas, kad UFC pakeitė kompanijos strategiją ir daugiau dėmesio skyrė transliavimui. 2013 m. pabaigoje įsteigtas „kovos pasas“, tai yra kompanijai priklaustantis transliavimo serveris. Jo dėka sirgaliai galėjo gauti geresnį priėjimą prie UFC kovų, matyti daugiau ir geresnių transliacijų ir nesvarbu, kurioje pasaulio vietoje jie tuo metu yra

Kovoje Dubline C. McGregoras nokautavo buvusį čempioną Diego Brandao. Tai nebuvo paprasta kova, nes ažiotažas buvo itin didelis, susirinko daus sirgalių palaikyti vietinio atleto. Entuziazmas buvo toks didelis, kad UFC nė negalėjo pasvajoti, kokia žvaigždė jau tada buvo C. McGregoras.

REKLAMA

Populiarintį kovotoją ir visą UFC padėjo jau minėtas naujas transliavimo metodas bei gerėjantis transliacijų prieinammas įvairiuose pasaulio taškuose.

Kaip vėliau minėjo analitikai, naujas metodas leido suprasti vieną dalyką, kad C. McGregoras žaibo greičiu populiarėje už visų įmanomų sienų ribų.

Netruko ilgai suprasti kitiems UFC kovotojams, kad organizatoriai C. McGregorą išskiria iš kitų ir jam suteikia daugiau dėmesio. Airis buvo kovojęs vos trejuose kovose, kai kurie atkreipė dėmesį, kad buvę varžovai nepasinaudojo kovotojo silpnosiomis vietomis.

Kritika airio atžvilgiu augo, kai UFC paskelbė, kad jis kovos pagrindiniame „Fox Sports 1“ turnyre 2015-ųjų sausį ir bandys atimti titulą iš Denniso Siverio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

C. McGregoras tą mačą laimėjo antrame raunde, tačiau visi atkreipė dėmesį, kaip jis staiga tapo žvaigžde. Sirgaliai būriais jo laukė šalia arenos ir visur, kur airis vyko. Žiniasklaidos priemonės norėjo gauti interviu. Jo charizma, nežabotas pasitikėjimas savimi per įvairius pokalbius užbūrė žmones.

Maža to, jis mokėjo ne tik kalbėti, bet ir laimėti kovas.

UFC, žinoma, jau suvokė, kad jų rankose yra tikra mišrių kovos žvaigždė. Po paskelbtos kovos su Jose Aldo 2015-ųjų vasarą UFC abu sportininkus išsivežė į turą po pasaulį. Kiekviename sustojime kalbėdamas su žiniasklaida ir žmonėmis airis nuolat įpildavo žibalo.

REKLAMA

Bet tai patiko visiems. UFC niekada nebuvo dariusi tokio masto marketinginės reklamos. Netgi ankstesni UFC čempionai nebuvo taip prižiūrimi ir taip populiarinami kaip C. McGregoras.

Visa tai vos nesugriuvo, kai dėl traumos J. Aldo pasitraukė iš būsimos kovos. Jį pakeitė Chadas Mendesas. Tačiau UFC vis vien tai bandė pateikti kaip itin intriguojančią dviejų puikių kovotojų dvikovą.

Dar vienas naujas žingsnis buvo muzikiniai pasirodymai. Airį į narvą lydėjo gyvai pasirodymą atlikęs Sineadas O’Connoras, dainavęs „The Foggy Dew“ dainą. Kantri atlikėjas Aaronas Lewisas atliko „Country Boy“ dainą, kai į kovą žengė C. Mendesas.

REKLAMA

Visa reklaminė kampanija atsipirko. Net ir pakeitus kovotoją, buvo parduoti per 800 tūkst bilietų, vadinamieji „mokėk ir žiūrėk“, kai žmonės per savo kompiuterių ar telefono ekranus susimokėdami tam tikrą sumą už šią kovą galėjo ją stebėti. Dar 7.2 mln. uždirbta iš bilietų pardavimų.

C. McGregoras, žinoma, laimėjo kovą prieš C. Mendesą.

Vėliau tais pačiais metais vis dėlto kova tarp J. Aldo ir C.McGregoro įvyko. Kova truko vos 13 sekundžių, airis smūgiu tiesiog nokautavo varžovą.

Tačiau C. McGregoro žvaigždei vis labiau kylant, atsirasdavo ir daugiau nesutarimų su pačia UFC organizacija. Kai jis norėjo varžytis dėl sunkesnio svorio diržo, UFC vos ne vos sutiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau sekė netikėtas pralaimėjimas Nate'ui Diazui 2016 metais. Tai airiui buvo pirmasis pralaimėjimas UFC. Jis tuoj pat panoro revanšo, kuris įvyko po keletos mėnesių.

Antroje kovoje jau stipresnis buvo C. McGregoras. Kovą ir vėl virtualiai stebėjo rekordinis kiekis žiūrovų ir UFC susikrovė didelius pinigus.

Kartais atrodė, kad pats airis geriau žino, kaip reklamuoti kovą nei už tai atsakingi žmonės. Jis įsiveldavo į ginčus, nors ir žinodavo, kad yra neteisus.

Airis siekė būti centre, nebijojo diskusijų ir aštrių kalbų. Jis puikiai suvokė, kad svarbiausia būti dėmesio centre, net nesvarbus apkalbų turinys.

C. McGregoras tikėjo savo galimybės pasiekti praktiškai viską. 2017-aisiais jis jau pradėjo kalbėti apie norą bokso ringe susitikti su garsiuoju ir neįveiktu kovotoju Floydu Mayweatheriu.

REKLAMA

Mačas atrodė sunkiai įgyvendinamas realybėje. Ar tuo metu C. McGregoras buvo susaistytas kontraktu su UFC? Taip. Ar jis norėjo kovoti su vaikinu, kuris laimėjo 49 kovas ir nepralaimėjo nė sykio? Taip. Ar jis norėjo kovoti prieš boksininką pagal daugiausiai bokso taisykles, nors niekada nėra to daręs? Irgi taip.

Bet jei airis ko ir išmoko, tai kad pinigai gali išspręsti daug sunkumų. UFC nuo griežto atsakymo net veltis į tokias diskusijas priėjo prie klausimų, o kaip tą būtų galima įgyvendinti?

Viliojo ir galimas didelis pelnas už šią kovą. UFC, žinoma, viliojo galimybė susižerti įspūdingas sumas praktiškai nedarant nieko. Jų dalis už tą kovą buvo didžiausia, kokią jie kada nors matė.

REKLAMA

Vis dėlto jie taip pat suprato vieną dalyką – kuo kovotojas tampa garsesnis, tuo sunkiau jį kontroliuoti. Lengva sakyti jam, ką daryti, kai jo sąskaitoje tik tūkstančiai dolerių, bet kas nutinka, kai ten dešimtys milijonų?

Tada jis gali neatsakyti į paprasčiausią žinutę jei jam tiesiog netinka pasiūlymas.

Taip pat kovotojas gali elgtis taip, kaip nori. Netgi kai jis meta kėdę į autobuso langą, kuriame tuo metu yra kiti kovotojai. Taip nutiko 2018-aisiais metais. Nepaisant to, jis puikiai žino, kad darbdavys jo už tai nebaus griežta bausme, nes jis negali to padaryti.

Tame incidente, anot pranešimų, C. McGregoras taikėsi į Khabibą Nurmagomedovą, kuris, pranešama, susiginčijo su vienu iš airio komandos draugų.

REKLAMA
REKLAMA

Šį incidentą UFC prezidentas D. White'as pavadino vienu gėdingiausiu įvykiu organizacijos istorijoje.

Galbūt todėl, nepaisant UFC sėkmės su C. McGregoru, organizacija to nebandė pakartoti kol kas su kitu kovotoju. Kadangi jie mato visą paveikslą. 

Įdėta energija, pinigai, reklama į C. McGregoro populiarinimą UFC atsipirko daugybę kartu, tačiau tai ir sukūrė figūrą, kuri bet kada gali apsisukti ir tiesiog pasitraukti.

Vietoje to UFC pastaruoju metu pasuko kiek kita kryptimi. Kam dirbti ties vienu kovotoju, kuris atneš milijonus, jei gali dirbti su daugeliu, kurie galų gale atneš tą pačią sumą tik iš daugiau mažų dalių.

Prie viso to juos bus galima ir lengviau valdyti.

Nepaisant visų bėdų ir skandalų, C. McGregoras yra tikra ir ryški UFC žvaigždė. Jo kovos atneša milžiniškas pajamas. Paskutinė kova su Donaldu Cerrone vėl buvo rekordinė pajamų prasme.

Airio sąskaitoje yra 22 pergalės ir 4 nesėkmės UFC. Paskutinis pralaimėjimas patirtas 2018 m. spalį prieš Khabibą Nurmagomedovą.

Kovotojas neseniai buvo įsikėlės į skandalą, kai Kosta Rikos saloje buvo sulaikytas už galimą seksualinį priekabiavimą. Po keletos dienų nepateikus kaltinimų jis buvo paleistas.

C. McGregoras yra labai charizmatišk asmenybė. Jis visada yra traukos centre. Jo dvikovos visada kelia didelį susidomėjimą, tad žiūrovia nekantriai laukia ir artėjančios dvikovos prieš D. Poirierą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų