REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku prisiminti, kada Lietuva turėjo tiek aukščiausiame lygyje žibančių lietuvių. Į juos krypsta Eurolygos grandų ir NBA skautų prožektorių šviesos.

Sunku prisiminti, kada Lietuva turėjo tiek aukščiausiame lygyje žibančių lietuvių. Į juos krypsta Eurolygos grandų ir NBA skautų prožektorių šviesos.

REKLAMA

Eurolyga persirito į antrąją pusę ir jau galima drąsiai sakyti, kad ne vien Kauno „Žalgirio“ lietuviai užsitikrino savo vietą po saule. Lietuvoje žiba Marius Grigonis, Vitorijos „Baskonia“ klube įsitvirtino Rokas Giedraitis. Rusijoje varžovus po krepšiu taranuoja Sankt Peterburgo „Zenit“ puolėjas Artūras Gudaitis.

Šie žaidėjai jau greitai pasieks arba pasiekė savo piką, tačiau jaunimo desantas netolimoje ateityje irgi gali atsidurti už Atlanto.

Arizonos universitete fantastinius skaičius fiksuoja Ąžuolas Tubelis, į labiausiai patobulėjusio Eurolygos žaidėjo prizą nominuojamas žalgirietis Rokas Jokubaitis, Vilniaus „Ryte“ vis daugiau laiko gauna ir talentingasis Augustas Marčiulionis.

REKLAMA
REKLAMA

Prie šios kompanijos reikėtų pridėti ir Mareką Blaževičių, kurio tobulėjimą stabdo rotacijos grūstis Kaune.

„Sirgaliams norėtųsi turėti NBA daugiau lietuvių, tačiau tai yra slidus reikalas. Daug žaidėjų išvažiuoja ir turėjome pavyzdžių, kad nėra paprasta prisitaikyti prie žaidimo lygio, mentaliteto“, – portalui tv3.lt sakė daugelį iš šių vyrukų pažįstantis Stambulo „Fenerbahče“ puolėjas Edgaras Ulanovas.

REKLAMA

Jis ir krepšinio treneris, apžvalgininkas Tomas Purlys paanalizavo ant Europos grandų ir NBA slenksčio esančių lietuvių privalumus ir trūkumus.

Marius Grigonis

26-erių lietuvis šį sezoną atrodo tiesiog fantastiškai. Daugelio į Eurolygos geriausių žaidėjų dešimtuką tupdomas Grigas yra neabejotinas Kauno „Žalgirio“ lyderis. Kauniečiams išlipus iš pralaimėjimų serijos, būtent M. Grigonis išryškėjo savo lyderio savybėmis.

Lemiamu momentu jis yra tas žmogus, kuris nori būti su kamuoliu ir nulemti rungtynių baigtį. Du kartus gynėjas „Žalgirį“ jau ištraukė iš vokiškos peklos – lemiamu metimu su sirena prieš Miuncheno „Bayern“ ir šaltakraujiškais baudų metimais palaužė Berlyno ALBA.

REKLAMA
REKLAMA

Iki rungtynių su Sankt Peterburgo „Zenit“ M. Grigonis rinko po 15,2 taško, atkovojo po 2,3 kamuolio, atliko po 2,9 rezultatyvaus perdavimo. Gynėjas vidutiniškai fiksavo 16,1 naudingumo balų vidurkį.

„Džiugu matyti Marių taip žaidžiantį. Mes abu puikiai suprantame, kad kalboms laiko nėra ir prabėgo tik pusė sezono. Viskas gali greitai pasikeisti, visi viską užmiršti. Svarbu, kad jis tik išlaikytų panašų lygį. Tai ką jis dabar daro yra labai smagu, nes tai yra velniškai sudėtinga.

Tai parodo, kad Marius tikrai turi galimybes žaisti aukštame lygyje“, – draugą gyrė E. Ulanovas.

M. Grigonis neišsiskiria savo fizinėmis galimybėmis Eurolygoje, tačiau turi labai daug būdų tapti galvos skausmu treneriams. Puikus aikštės matymas, situacijų skaitymas ir 50 proc. viršijantis tritaškių pataikymas tik paliudija, kad ne viską krepšinyje išsprendžia atletiškumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma, reikia išskirti charakterį. Marius neturi jokių psichologinių baimių, net prilyginčiau su Milošu Teodosičiumi. Jis lemiamais momentais, kaip ir Marius, nori turėti kamuolį ir nesijaudina, kad jis neįkris. M. Grigonis imasi iniciatyvos, matėme kaip su „Bayern“ ištraukė, tad jis tikrai turi lyderio savybes.

Jo charakterį, sakyčiau, net ir ne taip lengva sužlugdyti. Su Šaru, galbūt, buvo vienas, kitas konfliktas, tačiau per laiką jis vistiek įrodė, kad gali būti komandos lyderis ir prisitaikyti prie betkokio trenerio.

Kalbant apie krepšinio elementus, tai universalumas. Jo ūgis yra beveik du metrai ir jis gali įžaidinėti kamuolį, keistis su daugeliu dengiamaisiais, labai gerai žaidžia „du prieš du““, – plačiau žalgiriečio teigiamas savybes paanalizavo T. Purlys.

REKLAMA

Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje įsibrovė į aštuntuką, tad antrajame rate užduotis yra aiški – apginti turimas pozicijas. Žinoma, užduotis nebus lengva, tačiau E. Ulanovas sutinka, kad M. Grigonio lyderystė padeda kauniečiams siekti komandinių rezultatų.

„Skaičiai yra fantastiniai, tačiau nenorėčiau rikiuoti „Top 10“ žaidėjas Eurolygoje ar ne. Žinoma, kalbant apie gynėjus kažkas panašaus. Reikia pasakyti ne tik apie Mariaus žaidimą, bet ir komandinius rezultatus, kurie M. Grigonį padaro dar labiau įspūdingu“, – sakė E. Ulanovas.

Nėra abejojančių, kad „Žalgirio“ lyderis vasarą bus medžiojamas Eurolygos grandų ar sulauks net žvilgsnių iš NBA skautų.

REKLAMA

„Kaip bebūtų, jam trūksta šiek tiek fizinių savybių ir sprogstamos jėgos. NBA atletai dažnai prasiveržę deda iš viršaus ir šoklumas ten labai padeda. Galima jį lyginti su prastesne Lukos Dončičiaus versija – mėgsta vienas prieš vieną žaisti, būti su kamuoliu, tačiau atletiškumo trūkumas, šnekant apie NBA, gali jam šiek tiek sukliudyti“, – svarstė M. Purlys.

Rokas Giedraitis

Rokui tai yra dar vienas solidus sezonas Eurolygoje, nors pajėgiausiose Senojo žemyno pirmenybėse lietuvis debiutavo tik praėjusiame sezone.

Koronaviruso nutrauktame 2019-2020 m. sezone R. Giedraitis vilkėjo Berlyno ALBA klubo marškinėlius ir Eurolygoje metė po 13,8 taško, atkovojo po 4 kamuolius, tritaškius laidė beveik 40 proc. taiklumu ir fiksavo 14,7 naudingumo balų vidurkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviui akivaizdžiai tiko Aito Garcia Reneseso ispaniškas siautulys aikštėje. Dar puikesnius rodiklius puolėjas fiksavo 2018-2019 metų sezone Vokietijoje, kai Berlyno ALBA prasibrovė iki Europos taurės finalo.

Šį sezoną R. Giedraitis atstovauja Vitorijos „Baskonia“ ir klauso griežtojo Duško Ivanovičiaus nurodymų. Pakeitęs aplinką lietuvis išlaiko stabilų žaidimą, tačiau skirtumas vienas – pati komanda turi galimybių pakovoti dėl Eurolygos aštuntuko.

„Niekam ne paslaptis, kad jo arkliukas yra greitas puolimas, laisvė ir tolimi metimai greitajame puolime, iš užtvarų. Žaidime be kamuolio jį sugaudyti yra tikrai labai sunku, tik atsipalaidavus jis baus.

REKLAMA

Jis dabar tik geresnis žaidėjas ir „Baskonia“ padarė dar žingsnelį į priekį po ALBA. Norisi, kad ir toliau jam taip sektųsi“, – dar antradienį prieš lietuvį akistatą aikštėje turėjęs kalbėjo E. Ulanovas.

E. Ulanovas ir R. Giedraitis aikštėje suremia ginklus tikrai ne pirmą kartą. Abu vyrai turėjo ne vieną akistatą dar, kai R. Giedraitis vilkėjo Vilniaus „Ryto“ marškinėlius. Neabejotinai, 28-erių „Baskonia“ puolėjas patobulėjo nuo to laiko, tačiau savo minusų turi kitoje aikštės pusėje ginantis.

„Jis ir pats žino, kad gynyba nėra jo stipriausia pusė. Rokas puolime daugiau duoda naudos. Tikrai nėra taip, kad jis visiškai beviltiškas, nenusipelno kažkokios dėl to padidintos kritikos, nes turi ilgas rankas, gerą kūną, ūgį.

REKLAMA

Lyginant nuo „Ryto“, pas žmogų pasitikėjimas yra visiškai kitoks. Dabar jis imasi daugiau iniciatyvos. Lietuvoje jis būdavo gal kiek užsispaudęs, nepasitikintis savimi, bet padarius žingsnį iš Lietuvos įgavo didžiulį pasitikėjimą“, – kalbėjo E. Ulanovas.

„Šnekant kaip apie rotacijos žaidėją, Rokas gal ir galėtų prie labai gerų žaidėjų stovėti savo pozicijoje. Jis turi greitą kamuolio išmetimą, tai tikrai vertinama NBA. Vėl gi, šnekant apie fiziškumą, gynybą – čia yra bėda.

Daug žiūrėjau Mindaugo Kuzminsko rungtynių NBA ir taktika ten būdavo paprasta. Kad ir Mindaugui žaidžiant trečiuoju numeriu, varžovai jį atakuodavo. Aš, vis dėlto, galvoju, kad M. Kuzminskas yra geresnis žaidėjas nei R. Giedraitis. Rokui tikrai kiltų problemų dėl gynybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas yra amžius. Kaip bebūtų, du metai yra skirtumas. Mariui yra 26-eri, o Rokui 28-eri. Taip, jis yra vėlyvesnio brendimo. Dėl to jis taip vėlai ir pradėjo žaisti, nes šešiolikmečių rinktinėje jis dar buvo nesubrendęs, vaikiškas.

Labai nedaug yra krepšininkų, kurie 30-ies metų pateko į NBA ir toliau tęsė karjerą. Nebent gauni kažkokį vaidmenį, pabūni metus laiko, pamatai situaciją ir grįžti namo užsidėjęs pliusą, kad buvai NBA“, – sakė T. Purlys.

Artūras Gudaitis

Tikras bokštas po krepšiu. Taip galima apibūdinti 208 cm siekiantį Artūrą Gudaitį. Ūgiu vidurio puolėjas Eurolygoje neišsiskiria iš savo pozicijos žaidėjų, tačiau raumenų masės lietuvis užsiauginęs turi labai daug.

REKLAMA

Kas ten žino, jei ne nutrūkę kryžminiai kelio raiščiai 2019-ųjų vasarį galbūt dabar Artūrą matytume už Atlanto. Tada A. Gudaitis sėkmingai savo akcijas kėlė Milano „AX Armani“ gretose. Tris sezonus „dizainerių“ gretose praleidęs „centras“ būtent antrajame žibėjo ryškiau nei betkada – sužaidė 21 rungtynes, pelnė po 12,5 taško, atkovojo po 7,1 kamuolio ir fiksavo 18,7 naudingumo balų vidurkį.

Dėl lemtingos traumos pasaulio čempionatą Kinijoje praleidęs A. Gudaitis bandė reabilituotis tame pačiame „AX Armani“ praėjusiame sezone, tačiau veidą keitęs klubas pasamdė naująjį trenerį Ettore Messina. Jo schemose Artūras nebebuvo toks ryškus ir šią vasarą savo karjerai pasirinko šiauriausią Eurolygos tašką – Sankt Peterburgą.

REKLAMA

A. Gudaitis įsibėgėjant sezonui vis labiau primena apie save, o per pastarąsias tris rungtynes Eurolygoje sugeneravo net 26,7 balų vidutinį naudingumą.

Galvos skausmu jis tapo ir Kauno „Žalgiriui“ penktadienį, kai atseikėjo 15 taškų, atkovojo 8 kamuolius ir surinko 28 naudingumo balus. Iškritus iš rikiuotės Alexui Poythressui, „Zenit“ strategas Xavi Pascualis vis labiau pasitiki lietuviu.

„Artūras gali puikiai pacentruoti, dvitaškių labai geras pataikymas, po užtvarų užtikrintai užbaiginėja po krepšiu. Masė jam leidžia stumdytis su panašaus lygio aukštaūgiais. Visai sakyčiau, kad jis yra pakankamai atletiškas. Aišku, kartais nelengva sugaudyti tuos mažiukus, bet neabejotinai tokie žmonės kaip Artūras turi savo privalumus.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie dideli aukštaūgiai turi atkovotus kamuolius, naudojasi ūgiu. Pranašumai yra visai kitose vietose. Gynyboje juos daugiau atakuoja, bet kitoje aikštės pusėje jie vėl turi savo stiprybių. Treneriams reikia mokėti juos išnaudoti ir turėti gynėjus, kurie gali perduoti kamuolį. Svarstau ar pagrįstai norima užmiršti tokių aukštaūgių žaidimą, nes jie tikrai yra dar naudingi“, – nuomonę dėstė E. Ulanovas, kuriam su A. Gudaičiu teko pažaisti ir Kauno „Žalgiryje“.

A. Gudaitis tarp R. Giedraičio ir M. Grigonio amžiaus įsispraudė per vidurį – jam 27-eri. Vidurio puolėjas pasiekė geriausius savo žaidimo metus, tačiau langas išplaukti į ilgai svajotą NBA gali užsidaryti. Vis gi už Atlanto krepšinis vis labiau greitėja ir Artūrui vaidmenį ten rasti gali būti sunkoka.

„Aš manau, kad NBA svajonė pamažu tolsta Artūrui. Ten gali pritapti dabar tokie „centrai“ kaip DeAndre Jordanas geriausiais savo laikais. Jie su savo fiziškumu visą laiką praleisdavo „antrajame aukšte“. Eurolygoje A. Gudaitis savo taškus susirenka raumenų pagalba, tačiau NBA tai daryti gali būti sunku. Būti vaidmens žaidėju, atkovoti vieną, kitą kamuolį yra įmanoma, bet Artūro laikas jau yra praėjęs. Jis negali mesti nei iš tritaškio, nei iš vidutinio nuotolio ir tai labiausiai atbaido NBA skautus.

REKLAMA

Fiziškumu jis tikrai negalės taip dominuoti ir universalumo jam irgi trūksta. A. Gudaičio ateitis, manau, yra Eurolygoje“, – kritiškiau į situaciją žvelgė T. Purlys.

Jaunųjų talentų gvardija

Šią vasarą NBA naujokų biržoje galime išvysti net keturias lietuvių pavardes. Dar nėra aišku, kas teiks savo kandidatūras, tačiau labiausiai Lietuvos padangėje žiba Ąžuolo Tubelio, Roko Jokubaičio, Augusto Marčiulionio ir Mareko Blaževičiaus pavardės.

Pastarajam kelionė į kitą žemyną galimai buvo atidėta bent keleriems metams dėl stipriai kritusio rungtynių kiekio, tačiau kiti tikrai turi ką pasiūlyti jau ateinančią vasarą NBA komandoms.

Ąžuolas Tubelis iš visų šių jaunuolių yra unikaliausias atvejis. Tobulėjimą Vilniaus „Ryte“ į garsų Arizonos universitetą iškeitęs aukštaūgis fiksuoja dar neregėtus skaičius, pasak T. Purlio.

Ą. Tubelis dar būdamas „Ryto“ jaunimo komandos nariu nuskynė naudingiausio Eurolygos jaunimo turnyro žaidėjo prizą ir dabar ketvirtose rungtynėse iš eilės NCAA demonstruoja, ko yra vertas – minutės išaugo virš 30-ties, 18,3 taškų vidurkis.

Pats krepšinio aikštelėje su Ąžuolu susidūręs T. Purlys buvo labai optimistiškas žvelgdamas į šį jaunąjį talentą. Tiesa, išryškino ir keletą spragų: „Aš gerai prisimenu Ąžuolą nuo 11-12 metų. Jis visą laiką išsiskyrė fiziškumu. Labai gerai, kad treneriai jį nuo pradžių leido ne po krepšiu, o leido žaisti su kamuoliu. Taip pat, jis supranta krepšinį ir turi pakankamai aukštą IQ.

REKLAMA

Yra ir minusas – jis kaip meška, jei užsiveda tai jis gali aikštelėje daug ką nuveikti. Bet jei jis atsikelia ryte ir kokia nors ne nuotaika ar užsimiegojimas, tai jis nieko nepadarys. Jei jis iš to charakterio išaugs, tai jis potencialiai gali žaisti NBA ir tikrai nebūti suolo galo žaidėju.

Jo fizinės savybės ir universalumas yra aukščiausio lygio. Jei tikėtume tai skaičiais, kad jis yra 208 cm ūgio, tai čia yra tikrai įspūdinga. Aš dar nemačiau, kad pirmametis mestų 30 taškų Arizonos universitete. Kaukėnas, Songaila, Jasikevičius to niekada neparodė pirmais metais. Tai yra labai aukštas pasiekimas, ką daro dabar Ąžuolas“.

Tuo tarpu E. Ulanovas tikrai turi ką pasakyti apie R. Jokubaitį. Pastarajam jau piešiamas labiausiai patobulėjusio Eurolygos žaidėjo prizas. Martino Schillerio suteiktas pasitikėjimo kreditas davė vaisių – Rokas žaidžia proveržio sezoną (po 7,5 tšk., 2,6 rez. perd., 7,8 naud. bal.).

Šarūnas Jasikevičius ilgai laikė naująją Lietuvos rinktinės įžaidėjų viltį po savo sparnu ir atvykęs į Kauną pats džiaugėsi jaunojo krepšininko progresu: „Tomas Masiulis jam tik sakė – Tu, Rokai, tik nepasikeisk“.

Šiuo metu tai yra labiausiai matomas jaunasis žaidėjas Lietuvos aistruoliams aukštame lygyje. Taip pat, „Sports Illustrated“ sudarytoje 2021 metų NBA naujokų biržos prognozėje matoma ir R. Jokubaičio pavardė 55-oje vietoje.

REKLAMA

Labai realu, kad 20-metis bus pašauktas jau šią vasarą, tačiau ar iškeliaus už Atlanto lieka atviru klausimu.

„Pasikartosiu, kad kaip ir kitas Rokas, jis dėjo kitą žingsnį. Daugiau pasitikėjimo, daugiau atsakomybės. Labai gerai, kad būtent šiemet jis visa tai turi. Jam reikia žaisti po 20-25 minutes, Eurolygoje tai neįkainojama patirtis.

Sunku pasakyti ar jis bus Eurolygoje, ar NBA. Kad jis turi šansą būti pašauktas tai faktas. Jeigu jis nesustos, bent Eurolygoje jis turės gerą karjerą“, – už buvusį komandos draugą kumščius laikė E. Ulanovas. – „Jaunam žaidėjui net ir nėra ko daugiau norėti, kad gautum tokias minutes. Svarbiausios yra minutės, klaidų jis padarys, bet turės iš ko mokytis. Bus geresnių ar blogesnių momentų, bet jis žino, kad turės šansą pasitaisyti. Jis turi pasiimti kuo daugiau iš šių metų“.

A. Marčiulionis, skirtingai nei Ą. Tubelis, pasiliko Vilniaus „Ryte“ ir nors komanda išgyvena labai sunkų periodą, tačiau Augustui tai yra puiki galimybė atsiskleisti.

Ypač svarbus A. Marčiulionis tapo išvykus Demetriusui Jacksonui ir vilniečiams vadovaujant dabar jau buvusiam klubo treneriui Donaldui Kairiui turėdavo stratego pasitikėjimą.

Didžiulė atsakomybė legendinio krepšininko sūnui nemaišo stabiliai gerinti rodiklius LKL pirmenybėse. Tiesa, kolkas jie nėra tokie aukšti – po 3,9 taško, 2,4 rez. perdavimo ir 5,4 naudingumo balo.

REKLAMA

Įžaidėjas paraiškos šią vasarą naujokų biržai, ko gero, nepateiks, tačiau sparingas tokiame klube kaip Vilniaus „Rytas“ jam gali būti neįkainojamas.

„Kaip bebūtų, jis irgi yra NBA radare. Vėl gi, kaip ir Rokas Jokubaitis turi IQ, turi fiziškumo, tačiau jam reikia gerinti metimą. Neturi jis Dievo dovanos, tačiau pagerinus jį jis tikrai gali būti tarp Eurolygos ir NBA“, – kalbėjo T. Purlys.

Daug vilčių sudėta į savo piką pasiekusią ir tik ateinančią kartas. Panašu, kad NBA duris gali praverti dar daugiau lietuvių nei esami keturi. Viltingą prognozę davė ir T. Purlys: „Prognozuoju, kad po 2-4 metų turėsime rekordą lietuvių žaidžiančių NBA“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų