REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2020-ieji pasaulio istorijos metraščiuose nuguls kaip pandemijos metai. COVID-19 gniaužtuose žmonės buvo priversti keisti įprastą savo gyvenimo ritmą. Prisitaikyti turėjo ir bemaž visas sporto pasaulis.

2020-ieji pasaulio istorijos metraščiuose nuguls kaip pandemijos metai. COVID-19 gniaužtuose žmonės buvo priversti keisti įprastą savo gyvenimo ritmą. Prisitaikyti turėjo ir bemaž visas sporto pasaulis.

REKLAMA

Tačiau šie metai įstrigs ne tik dėl atšaukiamų įvairiausių sporto šakų turnyrų ar nukeltos Tokijo olimpiados.

Per 2020-uosius Lietuvos ir pasaulio sporto bendruomenė neteko ir iškilių asmenybių.

Portalas tv3.lt siūlo prisiminti, kokie sporto pasaulio asmenys šiemet iškeliavo anapilin.

Davidas Sternas. Būdamas 77 metų ilgametis Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) komisaras mūsų pasaulį paliko jau pirmąją naujųjų metų dieną.

Dar 2019 m. pabaigoje pablogėjus sveikatai jam teko atsiduoti į medikų globą. Vėliau D. Sterno sveikata ėmė sparčiai blogėti, atlikta operacija pastebėjus kraujo krešulį smegenyse.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, vyro gyvybės medikams išgelbėti nepavyko. NBA krepšininkai viso sezono rungtynių metu rišėjo juodą juostelę ant marškinėlių taip pagerbdami buvusį lygos vadovą.

REKLAMA

NBA komisaro poste D. Sternas išbuvo nuo 1984-ųjų iki 2014-ųjų metų. Jis laikomas tuo žmogumi, dėl kurio įdėto darbo ir vizijos NBA tapo tokia stipria lyga, kokia yra dabar.

Jam esant komandų padėtis gerėjo, didėjo pajamos už TV transliacijas, lyga tobulino ir gerino savo valdymo metodiką, marketingą bei įvaizdį.

2014 m. D. Sternas buvo įtrauktas į NBA šlovės muziejų, o 2016 m. – j FIBA. D. Sterno dėka 1997-aisiais buvo įkurta moterų NBA lyga (WNBA).

Kobe Bryantas. Žūtis, sukrėtusi visą pasaulį. NBA legenda netikėtai anapilin iškeliavo sausio 26-ąją dieną. Buvęs krepšininkas kartu su dukrele ir dar septyniais žmonėmis žuvo sraigtasparnio katastrofoje Los Andžele.

REKLAMA
REKLAMA

Nelaimė įvyko dėl prastų oro sąlygų, kai dangų gaubė tirštas rūkas. Sraigtasparnis atsitrenkė į uolą ir nukrito skardžiu žemyn. Ši katastrofa buvo didelis šokas visam pasauliui.

Daugybė sporto šakų atstovų atidavė savo pagarbą legendai, jo atminimas buvo pagerbtas sporto renginiuose. NBA lygos „Visų žvaigždžių“ renginio naudingiausio žaidėjo prizas buvo pavadintas K. Bryanto vardu.

Su „Lakers“ gynėjas penkiskart tapo NBA čempionu (2000, 2001, 2002, 2009 ir 2010 m.). Du sykius  buvo pripažintas naudingiausiu finalo serijos žaidėju (2009 ir 2010 m.)

„Lakers“ K. Bryantas atstovavo net 20 metų (1996-2016 m.). Net ir nepilniems metams po jo žūties prisiminimais apie jį nuolat dalijasi NBA žvaigždės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis buvo tarsi brolis. Nėra dienos, kai neprisiminčiau Kobes. Jis buvo daugiau nei krepšininkas ar asmenybė“, – šiltais žodžiais K. Bryantą prisimena lygos žvaigždė LeBronas Jamesas 

Borislavas Stankovičius. Kovo pradžioje mirė legendinis treneris ir FIBA Šlovės muziejaus narys 94 metų Borislavas Stankovičius. 

Jis geriausiai buvo žinomas kaip ilgametis FIBA generalinis sekretorius, šias pareigas ėjęs nuo 1976 iki 2002 metų.

Serbas buvo tas žmogus, kurio dėka Jungtynių Amerikos Valstijų komanda su visomis savo žvaigždėmis galėjo varžytis 1992 m. Barselonos olimpiadoje.

B. Stankovičius buvo vienas žymiausių sporto funkcionierių, dirbęs savo šalies bei tarptautitiname olimpiniame komitete.

REKLAMA

Jerry Sloanas. Legendinis NBA treneris būdamas 78 metų anapilin iškeliavo gegužės pabaigoje. Vyras mirė nuo parkinsono lygos ir demencijos sukeltų komplikacijų.

Jis net 23 metus (1988-2011 m.) vadovavo Jutos „Jazz“ kubui.

Pagal iškovotų pergalių skaičių J. Sloanas užima ketvirtą vietą NBA istorijoje tarp visų trenerių. J. Sloanas įtrauktas į NBA Šlovės muziejų.

Didžiausi pasiekimai su „Jazz“ buvo finalai 1997 ir 1988 metais, kuriuose nusileista Čikagos „Bulls“.

Stirlingas Mossas. Balandžio 12-ąją pasaulį paliko legendinis autosporto atstovas Seras Stirlingas Mossas.

Jis anapilin iškeliavo būdamas 90 metų savo namuose Londone, pralaimėjęs kovą su klastinga liga.

REKLAMA

Britas laikomas „Formulės-1“ vienu žymiausių lenktyninkių. Karjeros piką išgyveno 1951-1961 metais. Tačiau, nepaisant visko, jam taip ir nepavyko laimėti čempiono titulo. Jis keturiskart liko antras. 

Vėliau S. Mossas savo žinias pritaikė dirbdamas autosporto ekspertu žiniasklaidos priemonėse, dirbo NASCAR komentatoriumi.

Tačiau nepamiršo ir paties lenktyniavimo. Po 1980-ųjų dar keletą metų lenktyniavo žemesnės klasės žiedinėse lenktynėse.

Michaelo Ojo. Rugpjūčio 7-ąją tragiška žinia pasiekė ir Eurolygą. Treniruotės metu širdis sustojo Belgrado „Crvena zvezda“ aukštaūgiui Michaelui Ojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos 27 metų krepšininkas prieš tai sirgo koronavirusu, kuris stipriai pažeidė plaučius bei sukėlė rimtų komplikacijų, kol galiausiai neatlaikė ir vyro širdis.

Belgrade jis rungtyniavo nuo 2018-ųjų. Praėjusiame sezone buvo ant parketo išbėgęs ir mače su Kauno „Žalgiriu“. Tame susitikime pelnė keturis taškus.

Marius Žaliūkas. Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės gynėjas po sunkios ligos mirė spalio 31-ąją. Sportininkas pastaruosius kelis metus sirgo reta motorine neuronų liga.

Jo žūtis sukrėtė ne tik Lietuvos sporto pasaulį. Buvusį savo kapitoną pagerbė ir Edinburgo „Hearts“ ekipa, jam skyrusi daug gražių žodžių. Su jo markšinėlių numeriu (26) klubo futbolininkai žaidė ir šiųmetiniame Škotijos taurės finale, jam buvo skirta ir speciali atminimo vieta rūbinėje.

REKLAMA

Škotijoje jis žaidė 2007-2013 metais bei 2012-aisiais laimėjo šalies taurę būdamas kapitonu ir pirmasis ją kėlė į viršų.

Karjerą gynėjas 2016 m. baigė Vilniaus „Žalgiryje“, su kuriuo tą sezoną tapo A lygos čempionu. Lietuvos rinktinėje marškinėlius vilkėjo 26 kartus bei pelnė įvartį.

„Žmogus, kuris rašė Lietuvos futbolo istoriją, išliks mūsų širdyse ir tikrai labai gaila, kai tokie žmonės palieka mus. Galima daug epitetų, gražių žodžių sakyti apie Marių, bet, aišku, sunku dabar kalbėti. Tačiau tai buvo puiki, nuostabi asmenybė“,– prisiminimais apie buvusį rinktinės draugą dalijosi puikiai M. Žaliūką pažinojęs Deividas Šemberas.

REKLAMA

Diego Maradona. Lapkričio 25-ąj sporto pasaulį sukrėtė žinia apie futbolo legendos D. Maradonos mirtį. Būdamas 60-ies jis mirė savo namuose Argentinoje.

Vyrui dar kiek anksčiau tą mėnesį buvo atlikta operacija, kurios metu pašalintas kraujo krešulys smegenyse. Jo sveikata silpnėjo, kol galiausiai neatlaikė ir D. Maradonos širdis.

Charizmatiškasis argentinietis laikomas vienu geriausiu žaidėju per visą futbolo istoriją. Nors aikštėje puolėjas būdavo tikras magas, bet už jos ribų gyveno audringą gyvenimą, neslėpė turėjęs priklausomybių narkotikams ir alkoholiui.

Nepaisant to, į pasaulio istoriją jis įeis nuostabiais savo pasirodymais ir triumfais. Viena dižiausių D. Maradonos pergalių buvo laimėtas 1986 m. pasaulio futbolo čempionatas su Argentina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į metraščius įeis vadinamoji „Dievo ranka“, kai tame pačiame minėtame čempionate D. Maradono vieną iš įvačių anglams pelnė ranka.

D. Maradona į viršūnė atvedė ir „Napoli“ klubą. Argentinietis tapo tikra klubo ikona ir po mirties komanda jo vardu pavadino savo stadioną.

Vladas Janiūnas. Gruodžio 6-ąją Lietuvos sporto bendruomenę sukrėtė dar viena žinia – eidamas 80-us metus mirė vienas garsiausių visų laikų Lietuvos sporto komentatorių Vladas Janiūnas.

Jis komentavo garsiąsias bei legendines Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA kovas 9-ajame dešimtmetyje.

V. Janiūnas buvo ir tas žmogus, kuris pirmasis lietuviškai komentavo 1992-ųjų metų Barselonos olimpines žaidynes. 

REKLAMA

1994–1999 m. jis drbo Kauno FBK „Kaunas“ futbolo klubo direktoriaus pavaduotoju, paskui kelerius metus įvairiuose žiniasklaidose priemonėse.

Paolo Rossi. Gruodžio 10-ąją būdamas 64 mirė italų futbolo legenda P. Rossi. Jį pasiglemžė plaučių vėžys.

Per savo karjerą jis yra atstovavęs Turino „Juventus“ ir „AC Milan“, „Vicenza“ „Verona“ klubams.

Bet labiausiai įsiminė dėl savo pasirodymo 1982-ųjų pasaulio futbolo čempionate, kuriame pelnė 6 įvarčius ir tapo rezultatyviausiu tų pirmenybių žaidėju.

Italija tada tą čempionatą ir laimėjo.

1982 m. jis pripažintas ir geriausiu Europos žaidėju bei laimėjo ir prestižinį „Ballon d'Or“ apdovanojimą.

REKLAMA

KC Jonesas. Pačioje metų pabaigoje, gruodžio 26-ąją, anapilin iškeliavo dar viena NBA legenda KC Jonesas. 

Krepšininkas buvo garsiosios Bostono „Celtics“ dinastijos narys ir laimėjo net aštuonis NBA čempionų titulus iš eilės (1959–1966).

1989-aisiais jis įtrauktas į Jameso Naismitho šlovės muziejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų