REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigėsi lapkričio mėnesio pradžioje startavę 2020 metų geriausiųjų Lietuvos krepšininkų rinkimai – „EMSI Krepšinio namų apdovanojimai 2020“. Rinkimai buvo rengiami jau 13-ąjį kartą. Sulaukta beveik 52 000 krepšinio gerbėjų balsų (51 658).

Baigėsi lapkričio mėnesio pradžioje startavę 2020 metų geriausiųjų Lietuvos krepšininkų rinkimai – „EMSI Krepšinio namų apdovanojimai 2020“. Rinkimai buvo rengiami jau 13-ąjį kartą. Sulaukta beveik 52 000 krepšinio gerbėjų balsų (51 658).

REKLAMA

Už pasirinktus žaidėjus aistruoliai iš vieno įrenginio galėjo balsuoti po vieną kartą per 24 val. Balsus buvo galima atiduoti ir EMSI degalinėse.

2022 metų Europos vyrų krepšinio čempionato atrankos rungtynių tarp Lietuvos ir Danijos rinktinių ilgosios pertraukos metu buvo pagerbta pirmoji grupė rinkimų laureatų.

Geriausia amžiaus grupės iki 16 metų (U16) krepšininke antrus metus iš eilės pripažinta Lietuvos krepšinio viltis ir neseniai (lapkričio 19 d.) 15-ąjį gimtadienį atšventusi Justė Veronika Jocytė.

Jaunoji Lietuvos krepšinio talentė atstovauja Vilerbano „LDLC ASVEL Feminin“ klubui, jau debiutavo pagrindinėje jo komandoje Prancūzijos čempionate, nesutriko pasirodžiusi aikštėje moterų Eurolygoje ir įsitvirtino Lietuvos moterų rinktinėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaip visą laiką yra smagu būti kažkur pripažintai. Smagu antrus metus iš eilės būti pripažinta geriausia U16 grupėje. Aišku džiaugiuosi, vertinu tai, kad mane išrinko ir džiaugiuosi. Kitąmet manęs vėl laukia U-16 rinkimai, tai reikės bandyt ir kitąmet juos paimti“, – žadėjo 184 cm ūgio gynėja J. V. Jocytė.

REKLAMA

Ji rinkimuose aplenkė Gerdą Raulušaitytę ir Rusnę Augustinaitę.

Vaikinų U16 grupėje rinkimų laurus nuskynė 16-metis 203 cm ūgio kaunietis Paulius Murauskas. Jis šiuo metu gina Kauno „Žalgirio-2“ spalvas. Puolėjas yra tikras siaubas ir bendraamžiams varžovams Eurolygos jaunimo turnyre, ir suaugusiems priešininkams antrojoje pagal pajėgumą Lietuvos Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL).

„Man asmeniškai smagu laimėti ir šaunu tai, kad mane išrenka. Per daug to nesureikšminu, neužriečiu nosies ir toliau dirbu. Aš manau, kad paslaptis visada yra darbas, kad ir ką darytum – ar mokykloje, ar treniruotėse, ar šiaip gyvenime. Manau, kad darbas visą laiką padeda tam, ko sieki“, – savo pergalę rinkimuose įvertino P. Murauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis konkurencinėje rinkimų kovoje įveikė Kajų Leliuką ir šių apdovanojimų pirmosios laureatės brolį – Roką Jocį.

Merginų iki 18-os metų amžiaus grupėje (U18) 2020-ųjų geriausia žaidėja tapo 17-metė 166 cm ūgio gynėja Audronė Zdanevičiūtė. Ji yra Lietuvos moterų krepšinio lygos naujojo sezono lyderės Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ komandos narė, o neseniai (lapkričio 12 d.) debiutavo ir šalies moterų nacionalinės rinktinės gretose dvikovoje su Serbija.

„Kažkaip nelabai tikėjausi laimėti, nes Urtė Čižauskaitė taip pat yra labai gera ir pajėgi krepšininkė, todėl galvojau, kad šiemet geriausia bus ji. Žinoma, giliau širdyje tikėjau, kad galiu ir aš, nes aš tikrai žinau, jog esu gera žaidėja. Tai reiškia, kad nesusilpnėjau, vis dar esu gera ir žmonės manimi tiki“, – savo triumfą rinkimuose paaiškino A. Zdanevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji rinkimų batalijose pranoko savo minėtą U. Čižauskaitę ir trečiąją vietą užėmusią Eveliną Razgutę.

Vaikinų U18 amžiaus grupės kategorijoje rinkimus laimėjo 18-metis 193 cm ūgio vilnietis Augustas Marčiulionis. Jis – Lietuvos krepšinio legendos Šarūno Marčiulionio sūnus.

Marčiulionis praėjusį sezoną blizgėjo NKL, o 2020 metų birželio 23 d. pasirašė profesionalo sutartį su Vilniaus „Ryto“ klubu. Ir čia pripažinimas netruko ateiti. Rugsėjo 19 d. tvirto charakterio ir bebaimis gynėjas jau debiutavo Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Šiomis dienomis A. Marčiulionis buvo pakviestas ir į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę Europos čempionato atrankos kovoms su danais ir belgais.

REKLAMA

„Žinoma, visada malonu, kai įvertina ir apdovanoja, bet, aišku, ties tuo nereikia susikoncentruoti. Laimėjau, malonu, bet reikia dirbti toliau. Apie mane, kaip žaidėją, tai dar nieko nepasako. Žinoma, malonu, kai įvertina“, – apie rinkimus sako A. Marčiulionis, kuris ateityje turi galimybę žaisti ir pajėgiausioje pasaulyje NBA lygoje.

Antrojoje vietoje šioje grupėje liko Ąžuolas Tubelis, o trečiasis buvo Dominykas Stenionis.

Merginų iki 20-ies metų grupėje (U20) geriausia Lietuvos krepšininke buvo išrinkta 19-metė 193 cm ūgio vilnietė Justina Miknaitė. Lengvosios krašto puolėjos pozicijoje rungtyniaujanti „Kibirkšties-MRU“ klubo atstovė negailėjo gerų žodžių savo pirmiesiems treneriams.

REKLAMA

„Manau, kad kiekvienas toks įvertinimas kažką duoda krepšininkei. Tai tikrai paskatins mane judėti į priekį, siekti savo tikslų ir kilti į aukščiausią lygį. Aš manau, kad prie pergalės rinkimuose prisidėjo visi treneriai, kurie dirbo su manim anksčiau. Tiek Jūratė Cicėnienė, tiek Rolandas Radvila ir visi kiti. Manau, kad tai yra visų indėlis“.

Už J. Miknaitės nugaros rinkimuose liko Simona Visockaitė ir Brigita Sinickaitė.

Vaikinų U20 grupėje pajėgiausiu krepšininku Lietuvoje antrąjį sykį iš eilės paskelbtas Rokas Jokubaitis, kuris „sąskaitą savo indėliams“ jau atsidarė ir Eurolygoje. Beveik prieš savaitę (lapkričio 19 d.) 20-metį šventęs Mažeikiuose gimęs 193 cm ūgio gynėjas, dar 2016 metais pasirašė sutartį su Kauno „Žalgiriu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2020-ieji R. Jokubaičiui tikrai įspūdingi: jis ir Karaliaus Mindaugo taurės laimėtojas, ir Eurolygos debiutantas (sausio 24 d. rungtynės su Berlyno ALBA, 97:89, 7 taškai), ir pirmąsyk įtrauktas į Lietuvos vyrų rinktinės gretas (vasario 24 d., rungtynės su Čekija, 104:80, 11 taškų).

„Na, tikrai smagus pasiekimas antrus metus iš eilės laimėti tą prizą. Tai yra paskatinimas dirbti toliau. Noriu padėkoti visiems žmonėms, kurie balsavo ir manyje kažką mato“, – kalbėjo rinkimų laureatas R. Jokubaitis.

Sakoma, kad krepšinis yra toks žaidimas, kurį lietuviai moka žaisti visais įmanomais būdais. Olimpinėse žaidynėse Lietuva gali turėti ir trijulių krepšinio (3×3) rinktinę, kurios vienas lyderių būtų Darius Tarvydas.

REKLAMA

Jis ir tapo geriausiu šios krepšinio atmainos žaidėju Lietuvoje 2020-aisiais. 29 metų 199 cm ūgio D. Tarvydas, kuris yra kilęs iš Švenčionėlių, FIBA pasaulio čempionate iškovojo sidabro medalį (drauge su Ignu Vaitkumi, Vytautu Šulskiu ir Gintautu Matuliu).

„Visų pirma norėčiau padėkoti fanams, kurie mane palaikė ir balsavo. Tikrai dėkui, Jums. Manau, kad tai daug ką reiškia. Norėčiau dalyvauti olimpinėje atrankoje ir galvoju apie tai. Tikiuosi, kad šis įvertinimas man suteiks pliusų dalyvauti olimpinėje atrankoje ir atstovauti Lietuvai“, – savo ryžto neslėpė Jonavos „Cbet” komandos puolėjas, šį sezoną rungtyniaujantis NKL pirmenybėse.

REKLAMA

Antrąją ir trečiąją pozicijas šioje rinkimų kategorijoje užėmė kitas FIBA pasaulio čempionas I. Vaitkus ir tradicinio krepšinio Lietuvos žvaigždė Jonas Mačiulis.

Lietuvos moterų krepšinyje geriausios iš geriausiųjų žaidėjos balsavime triumfavo Gintarė Petronytė, kurios įspūdinga karjera trunka jau net 15 metų.

31 metų 193 cm ūgio vidurio puolėja šiuo metu vilki Venecijos „Urman Reyer“ klubo marškinėlius ir 2020 metais su šia komanda jau iškovojo Italijos Supertaurės trofėjų.

„Tiesiog labai noriu padėkoti tiems, kas balsuoja, domisi moterų krepšiniu, dalyvauja visuose rinkimuose ir balsavimuose. Tariu labai didelį ačiū tiems, kurie palaiko, tiki, balsuoja. Norisi daugiau pergalių. Su rinktine jaučiamas pergalių badas, norisi grįžti į elitą. Turime ateinančią jaunąją kartą, kuri jau duoda naudos ir norisi tikėti, kad jos duos dar daugiau. Turiu daug neįgyvendintų svajonių su rinktine ir tikiu, kad mes dar galime kažką pasiekti“, – optimizmo nestokojo nuo 2006 metų Lietuvos rinktinei atstovaujanti G. Petronytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šįkart rinkimuose G. Petronytė nugalėjo koleges Kamilę Nacickaitę ir Laurą Juškaitę.

Sekmadienį (lapkričio 29 d.) Europos čempionato atrankos rungtynių tarp Lietuvos ir Belgijos rinktinių ilgosios pertraukos metu bus paskelbtas geriausias šalies krepšininkas ir pagerbti kiti „EMSI Krepšinio namų apdovanojimų 2020” laureatai.

***

Geriausių Lietuvos metų krepšininkų ir krepšininkių rinkimai rengiami tryliktąjį kartą. 2008-aisiais geriausiuoju buvo išrinktas Ramūnas Šiškauskas (vyko bendri moterų ir vyrų rinkimai), 2009-aisiais – G. Petronytė ir Linas Kleiza, 2010-aisiais – Sandra Linkevičienė ir L.Kleiza, 2011-aisiais Rima Valentienė ir Jonas Valančiūnas, 2012-aisiais – S. Linkevičienė ir J. Valančiūnas, 2013-aisiais – Lina Pikčiutė ir Mantas Kalnietis, 2014-aisiais – G. Petronytė ir J. Valančiūnas, 2015-aisiais – G. Petronytė ir J.Mačiulis.

2016-ųjų metų laureatais tapo pirmąjį kartą geriausiais šalyje krepšininkais išrinkti Mindaugas Kuzminskas ir Kamilė Nacickaitė. 2017-aisiais vėl triumfavo K. Nacickaitė ir J. Valančiūnas, 2018-aisiais geriausiais išrinkti Domantas Sabonis ir K. Nacickaitė, o 2019-aisiais organizuotuose rinkimuose nugalėjo G. Petronytė ir D. Sabonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų