REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezono starto liko mėnuo, o 30 lygos klubų per šį laikotarpį atlieka paskutiniuosius atsinaujinimo ir pasiruošimo darbus. Ką tik nugriaudėjus naujokų biržai ima ryškėti ir kontūrai – kaip atrodys naujam žygiui išsiruošusios komandos?

Iki Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezono starto liko mėnuo, o 30 lygos klubų per šį laikotarpį atlieka paskutiniuosius atsinaujinimo ir pasiruošimo darbus. Ką tik nugriaudėjus naujokų biržai ima ryškėti ir kontūrai – kaip atrodys naujam žygiui išsiruošusios komandos?

REKLAMA

Šių metų NBA naujokų biržoje Lietuvos krepšininkų nebuvo – savo kandidatūras atsiėmė Kauno „Žalgirio“ talentas Rokas Jokubaitis, taip pat, kaip ir kiti du jaunieji šalies krepšininkai Marekas Blaževičius ir Arnas Velička.

Lietuviams puikiai pažįstamas ir Prienuose profesionalo karjerą pradėjęs jaunuolis LaMelo Ballas savo pavardę išgirdo trečiuoju šaukimu – jį pasikvietė Šarlotės „Hornets“ klubas.

Artūro Karnišovo vadovaujamas Čikagos „Bulls“ klubas ketvirtuoju šaukimu pasirinko Patricką Williamsą.

Tv3.lt apžvelgia labiausiai prieš sezono pradžią atsinaujinančias komandas ir tai, kokie iššūkiai tų komandų laukia.

REKLAMA
REKLAMA

NBA sezoną nuo gruodžio 22 dienos tiesiogiai stebėkite TV3 Sport, TV3 Sport 2 kanaluose, taip pat platformoje Go3.lt.

Valančiūno ir Sabonio klubuose – tyla

Naują NBA sezoną netrukus pasitiks ir du čia iki šiol rungtyniavę lietuviai – Memfio „Grizzlies“ centras Jonas Valančiūnas ir Indianos „Pacers“ puolėjas Domantas Sabonis. Tiesa, nė viename iš šių klubų ryškesnių permainų prieš naują sezoną nematyti.

REKLAMA

„Grizzlies“ praėjusiame sezone subūrė talentingą jaunimą, pakeitė trenerį ir iš Vakarų konferencijos dugno komandos tapo ekipa, kovojančia dėl atkrintamųjų etapo. Panašu, kad Memfio klubo vadovai čia vykstančiu procesu yra patenkinti ir artėjančiame sezone ne tik išlaikys tuos pačius krepšininkus, bet ir tą patį pagrindinį tikslą – prasibrauti tarp aštuonių stipriausių konferencijos komandų.

Ja Morantas, Dillonas Brookas, Brandonas Clarke‘as, Jarenas Jacksonas Jr. ir J. Valančiūnas toliau ves „grizlius“ pergalių link.

„Grizzlies“ turi gerą jauną branduolį, turi naują trenerį, praėjusį sezoną neblogai padirbėjo – permainų ten nereikia, ten reikia tikėti procesu, kuris vyksta“, – sako NBA komentuojantis Rytis Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pacers“ savo ruožtu pastaruosius kelis metus yra stabili atkrintamųjų etapo komanda, Rytų konferencijoje išsilaikanti 5-7 pozicijose. Tiesa, būtent atkrintamųjų varžybose Indianos klubui pastaruosius sezonus nesiseka labiausiai – šią komandą nuolat persekioja svarbių žaidėjų traumos, todėl rimčiau pasipriešinti tiesioginiams konkurentams nepavyksta. Ir praėjusio sezono finiše „Pacers“ vertėsi be dviejų bene svarbiausių žaidėjų: Victoro Oladipo ir D. Sabonio.

Vis dėlto, Indianoje permainų prieš sezono pradžią taip pat nebus daug. Komandoje lieka V. Oladipo, D. Sabonis, M. Turneris, T. J. Warneris, Malcolmas Brogdonas ir kiti čia iki šiol rungtyniavę žaidėjai. Vienintelė bėda, kurią Indianoje reikia spręsti, tai jau minėtas žaidėjų sveikatos klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pacers“ belieka tikėtis, kad artėjančiame sezone nebus tiek daug traumų – jei žaidėjai bus sveiki, viskas Indianoje klostysis neblogai. Jie visada turi tą pačią bėdą – išsitraumuoja ir nebesužaidžia tada, kai reikia labiausiai“, – dėsto R. Vyšniauskas.

Hiustono „Rockets“ keičia identitetą

Bene labiausiai ir skambiausiai prieš naujo NBA sezono pradžią atsinaujins „Rockets“ komanda. Hiustoną palieka dvi ryškiausios žvaigždės – Jamesas Hardenas ir Russelas Westbrookas.

„Rockets“ klubas siūlė savo lyderiui ir rezultatyviausiam lygos žaidėjui J. Hardenui neįtikėtiną 100 mln. JAV dolerių viršijančią dviejų metų sutartį, tačiau pats gynėjas nesutiko tapti daugiausiai per vieną sezoną (apie 50 mln., - aut. past.) uždirbančiu krepšininku visoje NBA istorijoje ir pareikalavo būti išmainytas.

REKLAMA

Nors kol kas susitarimas su nauju klubu dar nėra pasiektas, J. Hardenas pats išsirinko naują karjeros stotelę – Bruklino „Nets“ klubą. „Nets“ savo ruožtu taip pat rodo didelį susidomėjimą rezultatyviausiu lygos žaidėju, todėl gali būti, kad netrukus NBA sudrebins vieni didžiausių ne tik šiemet, bet ir bendrai per kelis pastaruosius metus.

„Tai turbūt ir bus grandioziškiausi mainai per šį tarpsezonį. Pagal informaciją, kuri skelbiama, tai atrodo neišvengiama. Nemanau, kad net ir susiklosčius įvairiausioms aplinkybėms, ši istorija kažkur pradingtų ir Hardenas liktų „Rockets“, – sako R. Vyšniauskas.

Negana to, kad beveik neabejojamai Hiustoną paliks J. Hardenas, naujo klubo link patraukė ir dešinioji jo ranka R. Westbrookas. Šis krepšininkas yra per žingsnį nuo persikėlimo į Vašingtono „Wizards“ – už R. Westbrooką Hiustono ekipa gautų Johną Wallą ir dar kelis žaidėjus.

REKLAMA

Tai tarsi „Rockets“ projekto subyrėjimas ir situacija, kurioje viską reikės pradėti kurti iš naujo.

„Projektas jau yra išsisėmęs, atėjo permainų metas. Treneris išėjo, vadybininkas išėjo. Greičiausiai, „Rockets“ bandys sprogdinti tą Hardeno ir Westbrooko projektą ir jį prikelti iš naujo, su kitais žaidėjais. Manyčiau, kad tai bus nauja, jauna komanda, neturinti čempioniškų ambicijų artimiausius kelis metus. Jei jie atliks mainus su „Nets“, tai gaus talentingų, bet superžvaigždžių statuso neturinčių krepšininkų“, – dėsto R. Vyšniauskas.

Stringantis, bet daug žadantis projektas Milvokyje

Milvokio „Bucks“ klubui, turinčiam vieną geriausių pasaulio krepšininkų Giannį Antetokounmpo, atėjo laikas permainoms. Graikų žvaigždei rinkti MVP titulus ir dominuoti aikštelėje nebegana – jis anksčiau ar vėliau turi tapti NBA čempionu, tačiau pastarieji keli sezonai rodo, kad „Bucks“ čempionų žiedų vienas tas pats krepšininkas neatneš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du sezonus iš eilės „Bucks“ tapo geriausia reguliariojo sezono komanda, tačiau atkrintamųjų etape subyrėjo ir į priekį užleido kitas komandas, kaip paskutinį kartą – Bostono „Celtics“.

Šio tarpsezonio metu „Bucks“ žaidėjų rinkoje ėmė darbuotis anksčiausiai iš visų lygos klubų – aukodami sudėties gylį ši komanda akivaizdžiai siekia sustiprinti startinį, „kovinį“ penketuką, kuris būtų pajėgus nuvesti Milvokio ekipą iki pat viršūnės.

„Bucks“ į Naująjį Orleną ir „Pelicans“ komandą išsiuntė gana chaotišką krepšinį demonstruojantį įžaidėją Ericką Bledsoe ir patyrusį gynėją George‘ą Hillą, o už juos gavo Jrue Holiday – vis labiau atsiskleidžiantį ir vis stabiliau rungtynes kontroliuojantį įžaidėją.

REKLAMA

Taip pat buvo pranešta, kad „Bucks“ gretas papildo serbas Bogdanas Bogdanovičius, paliekantis Sakramento „Kings“ komandą. Iki šiol nėra žinoma, kokius žaidėjus „Kings“ komandai pasiūlė „Bucks“ organizacija, tačiau mainams dar neįvykus buvo pranešta ir apie tai, kad pats B. Bogdanovičius kategoriškai atsisako prisijungti prie Milvokio kompanijos.

Jei šie mainai įvyks, tai „Bucks“ startinis penketukas, tikėtina, atrodys taip: G. Antetokounmpo, J. Holiday, B. Lopezas, Kh. Middletonas ir B. Bogdanovičius. Iki šiol reguliarųjį sezoną nuolat laimėjusi komanda dabar taptų dar stipresnė. Tačiau reikia sulaukti, kokį galutinį sprendimą priims B. Bogdanovičius.

REKLAMA

„Mano galva, dabar „Bucks“ smarkiai sustiprino startinį penketuką, šiek tiek aukodami sudėties gylį – jie neturi laisvų pinigų algų kepurėje, todėl gali tik per mainus stiprinti komandą. Holiday yra žymiai geresnis įžaidėjas nei Bledsoe, kuris, mano galva, toks truputį chaotiškas žaidėjas. Bogdanovičius – labai protingas, kantrus krepšininkas, renkantis taškus.

Klausimas, kaip jie sugebės suformuoti sudėties gylį, ilgesnes serijas žaidžiant, dažnu atveju rungtynes nulemia koks septintas-aštuntas sudėties žaidėjas, kuris netikėtai iššauna. Dabar „Bucks“ startinis penketas atrodo labai solidžiai, bet kaip bus, pamatysime sezono metu“, – dėstė R. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po paskutinio NBA sezono viešumoje buvo pasirodžiusios kalbos, kad G. Antetokounmpo yra pasiruošęs keisti komandą ir galiausiai iškovoti čempionų titulą kitoje organizacijoje. Vis dėlto, tampa akivaizdu, kad graikų pažiba lieka Milvokyje dar bent metams, o jo ateitis šiame klube ir priklausys būtent nuo šio sezono.

„Jis tikrai liks Milvokyje šiam sezonui. Klubas daro viską, kad jis čia liktų kuo ilgiau. Vis dėlto, kitais metais jis tampa laisvuoju agentu, todėl ne viskas yra „Bucks“ rankose – jei Giannis patikės ateities vizija kažkur kitur, jį sulaikyti nuo išvykimo gali būti labai sunku“, – sakė R. Vyšniauskas.

Netikėti mainai tarp Fynikso ir Oklahomos

Vieni skambiausių šio tarpsezonio metu įvykusių mainų nugriaudėjo tarp Oklahomos „Thunder“ ir Fynikso „Suns“ klubų.

REKLAMA

Veteranas Chrisas Paulas palieka Oklahomą ir jungiasi prie „Suns“ organizacijos. Mainais „Thunder“ komanda gauna Kelly Oubre, Ricky Rubio, Ty Jerome’ą ir Jaleną Lecque.

35 metų Ch.Paulas kitame sezone uždirbs 41 mln. JAV dolerių, o dar kitame – 44 mln. JAV dolerių.

Jis praėjusiame sezone rinkdavo 17,6 taško, atkovodavo po 5 kamuolius ir atlikdavo 6,7 rezultatyvaus perdavimo.

„Labai netikėta iš Fynikso pusės. Juk turėjo Ricky Rubio, stabilų įžaidėją, ilgalaikį komandos narį, turi Deviną Bookerį, kylančią žvaigždę, praėjusiame sezone neblogai jiems sekėsi. Ir staiga pasirašo su veteranu Ch. Paulu, vienam, maksimum dviem sezonui. Jis super-veteranas, pakelia bendrą lygį, bet klausimas, ar verta turėti tokį patyrusį ir brangų žaidėją, su kuriuo pavyks pakovoti dėl atkrintamųjų. Galbūt į jį žiūrį kaip į savotišką mokytoją D. Bookeriui. Man šitas perėjimas buvo labai, labai netikėtas“, – apie šį perėjimą kalbėjo R. Vyšniauskas.

REKLAMA

Deivido Sirvydžio klausimas

D. Sirvydis praėjusiame sezone išgirdo savo pavardę NBA naujokų biržoje, kai jį 37 šaukimu pakvietė Detroito „Pistons“ klubas. Palikęs Vilniaus „Rytą“ ir prisijungęs prie Jeruzalės „Hapoel“, krepšininkas tarsi dėjo žingsnį NBA svajonės link, nes „Hapoel“ ir „Pistons“ savininkai turi atitinkamų sąsajų tarpusavyje.

Neseniai buvo pranešta, kad D. Sirvydis paliko Jeruzalę ir išvyko į Detroitą, kur bandys patekti į pagrindinę komandą ir debiutuoti NBA. Vis dėlto, R. Vyšniausko nuomone, lengva tai padaryti šiam snaiperiui tikrai nebus.

„Šansas jam gal bus, bet aš neduodu jokių garantijų, kad jis taps pilnaverčiu NBA žaidėju. Detroito klubas tikisi iš jo išlipdyti tą tikrą trečią numerį, snaiperį su ilgomis rankomis. Bet tam reikia ir fiziškai sustiprėti, ir kojų darbą pagerinti, na, tikrai yra kur patobulėti. Panašu, kad jis važiuoja, bandys. Bet pradžioje tikrai reikės išbandyti save G lygoje, todėl jokių garantijų nėra“, – sakė R. Vyšniauskas.

NBA sezoną nuo gruodžio 22 dienos tiesiogiai stebėkite TV3 Sport, TV3 Sport 2 kanaluose, taip pat platformoje Go3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų