REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Legendinis ir vienas geriausių futbolininkų istorijoje Diego Maradona švenčia garbingą jubiliejų – argentiniečiui spalio 30-ąją sukanka 60 metų.

Legendinis ir vienas geriausių futbolininkų istorijoje Diego Maradona švenčia garbingą jubiliejų – argentiniečiui spalio 30-ąją sukanka 60 metų.

REKLAMA

Vienų nekenčiamas, kitų dievinamas, bet D. Maradona visam laikui įeis į futbolo ir apskritai sporto istorijos metraščius. Vyro gyvenime buvo visko – nuo džiaugsmo, įsimintinų pergalių iki skandalų ar liūdnų akimirkų.

Tiesa, pastarosiomis dienomis D. Maradonai tenka būti namuose, saviizoliacijoje, kadangi turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiais keliais asmenimis.

Nepaisant margo gyvenimo D. Maradona savo karjeros metais buvo sunkiai sustabdomas. Varžovus į nevilti varė ne tik atstovaudamas klubams, bet ir Argentinos rinktinei, su kuria iškovojo Pasaulio futbolo čempionato trofėjų.

Visa ko pradžia

Būsimo futbolininko šeima gyveno gana varganai. D. Maradona gimė Buenos Airių priemestyje, Lanus, 1960-ųjų metų spalio 30-ąją. Jis gyveno gausioje šeimoje ir turėjo dar du brolius bei keturias seseris. Kaip ir daugelis argentiniečių vaikų, daug laiko praleisdavo gainiodamasis kamuolį kiemuose.

REKLAMA
REKLAMA

Nors aikščių kokybė buvo gana prasta, kartais tekdavo žaisti ir su suplyšusiu kamuoliu, kaip pats yra minėjęs interviu, galbūt tai ir išugdė jo techniką bei netgi charakterį. Nelengva vaikystė užgrūdino drąsiai kibtis į gyvenimą ir nieko nebijoti.

REKLAMA

Jaunąjį Diego žaidžianti futbolą pastebėjo futbolo klube skautu dirbantis vyras. Sužavėtas jo technika, vikrumu ir greičiu jis panoro vaiką pakviesti į treniruotes. Jaunasis D. Maradona netrukus tapo „Argentinos Juniors“ jaunimo komandos nariu.

Tuomet jau dvylikametis Diego vis žavėdavo publiką savo greičiu ir techniniais elementais, kurių nevengdavo rodyti aikštėje. Kai kurie treneriai kartais pykdavo, kad šis elgiasi neatsakingai, bet Diego norėjo ne tik žaisti gerai, bet kartu ir suteikti publikai džiaugsmo atlikdamas triukus su kamuoliu.

REKLAMA
REKLAMA

Jis vis labiau atkreipdavo dėmesį į save ir netrukus jau debiutavo su vyrais. Būdamas 14 metų tapo pagrindinės komandos nariu, o likus vos dešimt dienų iki 16-tojo gimtadienio debiutavo aukščiausioje Argentinos lygoje. Be to, po keturių mėnesių talentingasis Diego sulaukė kvietimo prisijungti prie vyrų rinktinės, kurioje tapo jauniausiu debiutantu nacionalinės komandos istorijoje.

Vis dėlto į 1978-ųjų metų Pasaulio čempionato Argentinos rinktinės sudėtį jis nepateko, kadangi treneriai manė, kad jis vis dar kiek per jaunas. Bet kitais metais jis atvedė šalies į rinktinę ant aukščiausios pakylos dvidešimtmečių pasaulio futbolo čempionate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunojo D. Maradonos žaidimo kreivė kilo žaibiškai. Per penkerius metus praleistus „Argentinos Juniors” jis per 167 mačus pelnė net 116 įvarčių. Tuoj pat puolėjui kontraktą pasiūlė legendinis šalies „Boca Juniors“ klubas. Pirmieji ir vieninteliai metai komandoje buvo puikūs. Debiutas su dviem įvarčiais jau pirmosiose rungtynėse, o sezono pabaigoje triumfas Argentinos čempionate.

Kamuolio burtininko iš Argentinos iškart panoro garsioji „Barcelona“. Už D. Maradoną katalonai 1982 metais  sumokėjo tuomet rekordinę pasaulyje 7,6 mln. JAV dolerių sumą. Klube jo kelias buvo gana trumpas, o pabaiga itin chaotiška.

Ispanijos Karaliaus taurės turnyro mače po grubios pražangos prieš jį kilo susistumdymas. Pats D. Maradona sudavė per veidą tuometiniam Bilbao „Athletic” futbolininkui Goikoetxea. Šio ginti stojo komandos nariai, kilo chaosas, susistumdymas, tribūnos ūžė.

REKLAMA

Sirgaliai į aikštę ėmė mėtyti įvairius daiktus, stadione kilo visiškas chaosas. Įdomu tai, kad tai įvyko tuometinio Ispanijos karaliaus Juano Carloso akyse, kuris buvo atvykęs stebėti tų finalinio rungtynių. Po šio incidento D. Maradona susiginčijo ir su „Barcelona“ vadovybe bei pasiprašė būti parduodamas. Netrukus paaiškėjo naujoji jo karjeros stotelė – „Napoli“ ekipa iš Italijos.

Kaip pats D. Maradona yra sakęs interviu BBC, tie septyneri metai Italijoje buvo tikra palaima ir džiaugsmas, kai žmogus atranda savo vietą.

Jo pristatymą stadione stebėjo įspūdinga 75 tūkst. sirgalių minia. Sporto žurnalistas Davidas Goldblattas rašė: „Minia buvo įsitikinusi, kad atvyko gelbėtojas. Jie taip buvo sužavėti Maradonos triukais, žaidimu bei jo charizma, kad sirgaliai tiesiog pakvaišo“.

REKLAMA

Italijoje futbolininkas pasiekė savo, kaip žaidėjo, piką. Jis buvo tikras komandos lyderis, varęs į neviltį varžovus. 1986/1987 m. sezone futbolininkas padėjo komandai pirmąjį kartą klubo istorijoje laimėti Italijos futbolo čempionatą. Po to triumfavo miestas pašėlo. Kaip rašė D. Goldblattas, žmonės išprotėjo, buvo tikra fiesta, ant sienų puikavosi Diego Maradonos piešiniai, buvo deginami aršių varžovų iš Milano ar Turino atributika.

„Napoli“ vėliau dar sykį laimėjo šalies čempionatą, keliskart buvo antras. Europoje 1989 metais laimėjo ir UEFA Taurę.

Tačiau nepaisant burtininko iš Argentinos lyderystės aikštėje, už jos ribų buvo nemažai problemų. Paaiškėjo D. Maradonos priklausomybė kokainui, klubas ne kartą baudė jį piniginėmis ir kitokios baudomis dėl to, kad jis paprasčiausiai kartais net neatvykdavo į treniruotes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant skandalų, per septynerius metus klube jis sužaidė 188 mačus ir pelnė 81 įvarčius. Dešimtu numeriu pažymėti „Napoli“ marškinėliai visam laikui buvo paskelbti užimtais ir ten puikuosis D. Maradonos pavardė.

Palikus Italiją D. Maradona karjera smigo žemyn. Jis buvo nubaustas 15 mėnesių diskvalifikacija dėl kokaino vartojimo. Nepaisant prieš tai buvusio susidomėjimo iš garsiojo Madrido „Real“, šie nesiryžo siūlyti kontrakto žaidėjui. Argentinietis tada sezoną atstovavo „Sevilla“ ekipai ir galiausiai sugrįžo į Argentiną.

Karjerą futbolininkas baigė „Boca Juniors“ klube 1997 m., bet paskui 2001 įvyko atsisveikinimo galutinis mačas, kuriame susitiko pasaulio visų žvaigždžių vienuoliktukas su Argentinos rinktine.

REKLAMA

„Dievo ranka“

D. Maradona itin spalvinga asmenybė. Jo talentu niekada niekas neabejojo, bet už aikštės ribų esančios problemos dažnai jam trukdė. Spaudoje irgi nuolat mirgėjo antraštės apie skandalus, nesantuokinius vaikus ar kokaino vartojimą.

Nepaisant visko, D. Maradona į sporto istoriją įėjo ir dar vienu aspektu – vadinamąja „Dievo ranka“. 1986 metų pasaulio futbolo čempionato metu D. Maradona buvo Argentinos rinktinės kapitonas. Komandai sekėsi gerai, pateko į kitą etapą, o ketvirtfinalyje laukė anglai.

REKLAMA

Tą mačą argentiniečiai laimėjo 2:1, abu įvarčius įmušė D. Maradona. Antrasis buvo ypač gražus, kai puolėjas vienas su kamuoliu nubėgo per pusę aikštės, suklaidino ne vieną anglų žaidėją ir pasižymėjo.

Bet daugybę diskusijų sukėlė pirmasis D. Maradonos įvartis. Nors anglai puolė prie teisėjo teigdami, kad įvartis įmuštas ne galva, o D. Maradona lietė jį ranka ir šis įskriejo į vartus, bet arbitrai sprendimo nepakeitė.

Argentina džiaugėsi, o anglai neslėpė apmaudo. Pats puolėjas ilgą laiką neigė, kad jis sužaidė ranka ir tik po beveik dvidešimties metų dalyvaudamas vienoje iš Argentinos televizijos laidų pripažino, kad specialiai sužaidė toje situacijoje ranka, kadangi kamuolio galva jam pasiekti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne kartą apie šį epizodą jis buvo klausiamas žurnalistų. Visai neseniai, prieš pat savo garbingą 60-ąjį jubiliejų, į vieno iš spaudos atstovų klausimą, kokios dabar būtų jo svajonės, jis atsakė: „Svajoju įmušti dar vieną įvartį prieš anglus, tik šį sykį su dešine ranka!“.

Šis įvartis kai kuriose apklausose buvo įvertinas kaip „pats įsimintiniausias ir nepopuliariausias“ įvartis pasaulio futbolo čempionato istorijoje. Bet jis padėjo Argentinai patekti į pusfinalį, o vėliau komanda laimėjus jį prasibrovė ir į finalą.

Jame argentiniečiai susitiko su tuometine Vakarų Vokietija ir rungtynes laimėjo 3:2. D. Maradona ašarodamas iškėlė trofėjų į viršų, nes Argentina – 1986 m. pasaulio futbolo čempionato nugalėtoja.

REKLAMA

Sporto gigantas ESPN D. Maradonos pasirodymą visame tame čempionate yra pavadinę „pačiu virtuaziškiausiu vieno žaidėjo pasirodymu pasaulio futbolo čempionatų istorijoje“.

D. Maradona tose pirmenybėse pelnė penkis įvarčius ir atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų. Visa Argentinos rinktinė tame čempionate pelnė 14 įvarčių, tad puolėjas prisidėjo prie dešimt iš jų.

Įvairūs sporto žurnalistai ir žinomi leidiniai rašydami apie pasaulio futbolo čempionatus praktiškai visada pamini šį D. Maradonos pasirodymą. „The Guardian“ yra išskyrę antrąjį D. Maradonos įvartį tame 1986 metų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje prieš anglus „kaip vieną gražiausių kokius tik teko matyti futbolo istorijoje.” 

REKLAMA

Taigi D. Maradonos pavardė nuolat linksniuojama įvairiais aspektais.

D. Maradona su Argentina dar dalyvavo 1990 metų planetos pirmenybėse, kur vėl buvo pasiektas finalas, bet ten patirta nesėkmė. 1994 metų pasaulio čempionatas Argentinai nesusiklostė taip lengvai, o puolėjas vėl pateko į skandalą.

Jis tame čempionate sužaidė vos vieną susitikimą, jame, beje, įmušė įvartį ir bėgo džiaugtis priešais kamerą. Akyli žiūrovai pastebėjo jo nevaldomas emocijos ir akivaizdžiais išsiplėtusius akių vyzdžius.

Po mačo, kaip įprasta, buvo atlikti draudžiamų preparatų testai. Būtent D. Maradonos draudžiamų preparatų testas buvo teigiamas. 

REKLAMA
REKLAMA

Nors vėl iš D. Maradonos lūpų skriejo pasiteisinimai bei kaltinamai medikui, išrašiusiam ne tuos vaistus, arba varžovų sabotažu, bet FIFA pasiaiškinimai netiko ir šie neleido toliau jam varžytis tose pirmenybėse bei išsiuntė jį namo.

Po to jis iškart nusprendė baigti karjerą rinktinėje ir iš viso per 17 (nuo 1977 m. iki 1994 m.) metų praleistų vilkint marškinėlius sužaidė 91 rungtynes bei pelnė 34 įvarčius.

Treneris Maradona ir nesibaigiantys skandalai

Argentinietis yra paragavęs ir trenerio duonos. Tiesa, visur užsibūdavo gana trumpai. Pastaraisiais keliais metais jis treniravo du Saudo Arabijos klubus, o 2019 metų lapkritį tapo  Argentinos „Gimnasia y Esgrima La Plata“ klubo treneriu.

Ten neapsieita be skandalų. Iš pradžių po maždaug trijų mėnesių darbo jis paliko komandą dėl nesutarimų su ekipos prezidentu, bet vėliau vėl grįžo. Rezultatai vadovaujant D. Maradonai nebuvo itin geri (vos 19 vieta iš 24), bet strategas ir toliau dirbo komandoje.

Nemažai kalbų sukėlė jo sprendimas dar 2018 metais stoti prie „Dorado de Sinaloa“ klubo vairo. Kolumbijos klubas linksniuojamas ne iš geriausios pusės, kaip turintis artimų ryšių su narkotikų pasaulio žmonėmis.

Pusantrų metų D. Maradona yra stovėjęs ir prie Argentinos rinktinės vairo ir net vadovavęs jai 2010 m. pasaulio čempionate. Tiesa, šalies federacija tada siūlė likti jam poste, bet atsirado nesutarimai dėl likusio trenerių štabo.

REKLAMA

D. Maradona nuolat per savo gyvenimą įsivelia į skandalus. Praėjusiais metais jis pripažino, kad yra dar kelių vaikų tėvas ir net skrido darytis DNR tyrimų.

Argentinietis galiausiai yra pripažinęs, kad turėjo priklausomybę nuo narkotinių medžiagų. Ankstyvaisiais karjeros metais jis vis kaltino medikus, kitus vaistus. 2004 padedamas šeimos narių jis galiausiai atsigulė į priklausomybių ligų kliniką.

Tuometinė jo žmona Claudia Villafane yra sakiusi: „Jei nebūtume to padarę ryžtingai, manau, Diego nebūtų išgyvenęs. Jis ne visada pripažino savo tikrąją situaciją. Bet, laimei, kai kurie sprendimai padėjo jį išgelbėti“.

2007 metais jis vėl atsidūrė ligoninėje. D. Maradona tiek svaiginosi alkoholiu ir kitomis medžiagomis, kad nebeliko nieko kito kaip tik atsiduoti į medikų globą.

Legendinis futbolininkas nuolat kovoja su sveikatos problemomis. Dėl šios priežasties jis priaugo nemažai svorio, dėl ko jam kartais ir sunkiau judėti.

Lyg būtų maža, spalvingasis D. Maradona ir dabar nevengia audringų vakarėlių. Jo pavardė buvo linksniuojama skandalo metu per 2017 metų Konfederacijos taurės turnyrą Rusijoje. Viena žurnalistė, kuri ėmė interviu iš legendinio puolėjo, apkaltino, kad šis nederamai elgėsi jų pokalbio viešbučio kambaryje metu bei siūlė 500 eurų už tam tikras paslaugas. Bet ši istorija baigėsi niekuo, kaltinimai nebuvo pateikti, tad lieka neaiškios visos istorjios detalės.

REKLAMA

D. Maradona gana retai dalindavo interviu žiniasklaidos atstovams arba tie pokalbiai kaip tik keldavo dar daugiau klausimų nei atsakymų. Kadangi argentinietis dažniausiai nedaugžodžiaudavo.

Per pastaruosius penkerius metus jam teko išgyventi ir kelias operacijas. 2019 metų sausį jam buvo atlikta operacija, kadangi buvo aptiktas kraujavimas skrandyje. Pats argentinietis vėlgi nebuvo linkęs per daug atvirauti apie savo sveikatą ir dažniausiai į žurnalistų klausimus šia tema atsakydavo iškeldamas nykštį į viršų.

2019 metais apie jį buvo išleistas ir filmas, kuri sukūrė kompanija „HBO“. Jame pasakojama puolėjo gyvenimo istorija.

D. Maradonos gyvenimas nuspalvintas įvairiomis spalvomis. Nuo pačių įspūdingiausių momentų futbolo aikštėje, gražiausių įvarčių iki neįtikėtinos gausybės istorijų už jos ribų. 

Vis dėlto, nepaisant visų negandų, skandalų ar blogų prisiminimų, pats D. Maradona yra sakęs: „Laimingiausiu žmogumi pasaulyje mane darė matant futbolo kamuolį šalia mano kojų. Tada jaučiau tikrąją gyvenimo palaimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų