REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę paskelbta, kad NBA planuoja naują sezoną pradėti dar iki Šv. Kalėdų, o pabaigti prieš Tokijo vasaros olimpines žaidynes. Kodėl pasirinktos šios datos ir ką tai reiškia visai lygai?

Praėjusią savaitę paskelbta, kad NBA planuoja naują sezoną pradėti dar iki Šv. Kalėdų, o pabaigti prieš Tokijo vasaros olimpines žaidynes. Kodėl pasirinktos šios datos ir ką tai reiškia visai lygai?

REKLAMA

Iš pradžių kalbėta, kad 2020-2021 m. sezonas neprasidės anksčiau nei sausio viduryje, o galbūt net ir dar vėliau.

Dabar svarstoma startuoti gruodžio 22 d. ir reguliariajame sezone sužaisti 72 rungtynes.

Būtina pabrėžti, kad pasikeitusiems NBA planams turi pritarti žaidėjų asociacija, bet dažniausiai šios pusės randa bendrą sprendimą, kai kalba pasisuka apie visagalį dolerį, rašo „The Athletic“.

Skaičiavimai paprasti – lyga gali uždirbti apie 500 mln. dolerių daugiau, jeigu sezoną pradės prieš didžiąsias metų šventes ir užims svarbiausius TV transliacijų laikus, o pabaigs jį vasaros viduryje, kai įprastai smarkiai krenta televizijų reitingai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad iki naujo sezono liko labai mažai laiko, o jam prasidėjus ekipos turės sužaisti daug rungtynių suspaustu kalendoriumi.

NBA naujokų birža numatyta lapkričio 18 d., beveik iš karto po jos turėtų būti atidarytas laisvųjų agentų turgus. Įprastai komandos į treniruočių stovyklą susirenka likus apie trims savaitėms iki sezono starto, kas šiuo atveju būtų gruodžio 1 d. Tad viena aišku – tokiu atveju klubų lauktų itin trumpas tarpsezonis.

REKLAMA

Kodėl taip skubama ir keičiamas planas pradėti sezoną vėliau?

NBA nedrąsiai svajojo, kad sezoną pradės su pilnomis žiūrovų arenomis, todėl ir kalbėjo apie sausio-vasario mėnesius. Tačiau ilgainiui tai pasirodė kaip nereali svajonė. Pandemija nesitraukia, o tik pradeda rodyti tikrąją savo galią, ypač JAV. Situacija greičiausiai tik blogės, artėjant NBA pirmenybių startui.

Tad lyga gali nesitikėti surinkti pajamų iš bilietų pardavimų, todėl turi naudotis žiūrimiausiu televizijų laikotarpiu, kuris JAV prasideda prieš Šv. Kalėdas ir baigiasi daugmaž liepos pirmą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbus faktorius – sezoną pradėjus anksčiau galima pradėti galvoti apie 2021-2022 m. pirmenybes, kurios jau galėtų startuoti įprastu metu ir galbūt, įprastomis sąlygomis – su žiūrovais arenose. Tikėtina, kad 2021 m. rudenį pandemija jau bus pažabota.

72 reguliaraus sezono rungtynės taip pat nėra tiesiog eilinis skaičius, nuleistas iš padangių. Toks skaičius užtikrina sutarčių su regioninėmis ir nacionalinėmis televizijomis įvykdymą. Kartu tikimasi, kad visas rungtynes klubai žais savo miestuose ir tik neišvengiamo scenarijaus atveju bus rengiami burbulai.

Nors burbulas pilnai patenkina žiūrovų ir TV užsakovų poreikius, jie kainuoja didelius pinigus, o žaidėjai nesijaučia komfortabiliai atskirti nuo pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NBA jau turi panašios patirties – 2011-2012 m. sezonas dėl lokauto buvo sutrumpintas iki 66 rungtynių ir vyko panašiu laikotarpiu, kuris planuojamas dabar.

Tvarkaraštis bus suspaustas, bet tai galima išspręsti keliais būdais – atsisakant ikisezoninių rungtynių, trumpinant „Visų žvaigždžių“ savaitgalio pertrauką ir galiausiai stengiantis sumažinti kelionių skaičių.

Taip, dėl trumpo tarpsezonio bus besiskundžiančių, bet reikia tą priimti kaip neišvengiamą dalyką. Tuo labiau, kad šis agentų turgus tam ganėtinai parankus – vandenyse laisvi neplaukioja tokie banginiai kaip Kevinas Durantas ar Kawhi Leonardas. Iš rimtesnių laisvųjų agentų galima įvardinti tik Anthony Davisą, bet šio ir „Lakers“ naujas susitarimas tėra formalumas.

REKLAMA

Tenka atsiprašyti Fredo VanVleeto ar Christiano Woodo, bet dėl jų NBA gyvenimo nestabdys ir sulaikiusi kvapo savaitę nelauks šių sprendimo.

Kaip ir šie žaidėjai, NBA nelabai rūpi ir Tokijo žaidynės. Lygos vadovus labiau domina TV reitingai, bet taip jau sutampa, kad jie kristi JAV pradeda panašiu metu, kuriuo planuojamos žaidynės,

Tikėtina, kad iki liepos 24 d. numatyto olimpinių starto, jeigu šios įvyks, nuo NBA sezono pabaigos bus praėjusios apie dvi savaitės.

Tai leistų geriausiems amerikiečiams apsivilkti JAV rinktinės marškinėlius.

Toks planas greičiausiai tenkintų ir daugelį Europos valstybių, kurios birželio pabaigoje kovos atrankos varžybose į Tokijų. Lietuva, Graikija, Serbija, Kroatija, Slovėnija greičiausiai spėtų sulaukti beveik visų stipriausių savo žaidėjų.

REKLAMA

Kalbant apie Lietuvos rinktinę, mažai tikėtina, kad Jono Valančiūno Memfio „Grizzlies“ ar Domanto Sabonio Indianos „Pacers“ žengs toli, todėl jie birželį tikrai turėtų prisijungti prie nacionalinės komandos.

Daug labiau tikėtina, kad mūsiškių varžovė Slovėnija gali neturėti Luka Dončičiaus, kuris jau praėjusiame sezone kaip reikiant triukšmavo su Dalaso „Mavericks“.

Tad toks NBA planas turėtų „skaniai“ atrodyti ir mūsų šalies krepšinio sirgaliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų