REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos olimpiečių 2021-ųjų metų vasarą laukia perkeltos Tokijo žaidynės, tačiau pasiruošimas joms nėra sklandus. Sportininkai jau ne kartą garsiai reiškė nepasitenkinimą Vilniaus lengvosios atletikos maniežo rekonstrukcija, kurios pabaigos dar, atrodo, nematyti. Dėl piniginių lėšų stygiaus rekonstrukcija kiek užsitęsė prasidėti ir sportininkai taip ir nežino, kada galės ten sportuoti.

Lietuvos olimpiečių 2021-ųjų metų vasarą laukia perkeltos Tokijo žaidynės, tačiau pasiruošimas joms nėra sklandus. Sportininkai jau ne kartą garsiai reiškė nepasitenkinimą Vilniaus lengvosios atletikos maniežo rekonstrukcija, kurios pabaigos dar, atrodo, nematyti. Dėl piniginių lėšų stygiaus rekonstrukcija kiek užsitęsė prasidėti ir sportininkai taip ir nežino, kada galės ten sportuoti.

REKLAMA

Ypač tai aktualu artėjant žiemos metui, kai rengti treniruotes lauke jau nebus daug galimybių.

Olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė dar spalio viduryje socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi keliomis nuotraukomis ir vaizdo įrašu iš maniežo vidaus.

Apsilankiau Vilniaus manieže po mėnesio laiko ir ten matyti vaizdai visai nuliūdino😔Gal ir pačiame manieže vaizdas...

Posted by Laura Asadauskaite on 2020 m. spalio 14 d., trečiadienis

Tv3.lt susisiekus su sportininke ir paklausus, ar po šio įrašo kas nors pasikeitė, ji atsakė, kad turėjo susitikimą su rangovais, dar sykį buvo maniežo viduje, bet ten dar reikia atlikti nemažai darbų.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbai šiek tiek pajudėjo, buvo matyti tikrai daugiau dirbančių žmonių, tai tas sujudimas intensyvesnis. Jau ir tos linijos nebeliko kreivai nupieštos. Galima sakyti, kad darbai aktyvesni, bet jų ten dar tikrai yra. Sutartis galioja iki 2021-ųjų metų rugsėjo, tad mes kažko reikalauti nelabai ir galime, rangovas kaip ir teisus. Jie, atrodo, dabar ypač stengiasi, skuba, bet nežinau, kada galėsime jau tikrai manieže sportuoti“, – sakė sportininkė.

REKLAMA

Maniežo remontui per pastaruosius kelis metus skirta maždaug 2,8 mln. eurų. Anot L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės, viduje tikrai yra pakankamai darbų ir tai nėra tik inventoriaus įrengimas.

Paklausta, galbūt išgirdo ir konkrečias datas, kada sportininkai bus įleidžiami į maniežą, olimpinė čempionė kalbėjo atsargiai.

„Jie apie tai kalba labai atsargiai, nes, vėlgi, tų darbų dar reikia padaryti nemažai. Kažką lyg ir bandoma greitinti, atlikti greičiau, bet nežinau, ar taip gausis. Ne tik inventorių ten reikia įrengti. Pavyzdžiui, kad ir reikalinga fechtavimo salė dar nesutvarkyta. Visi dušai, persirengimo kambariai, pagalbinės patalpos tikrai neužbaigtos. Tai to darbo dar tikrai yra. Kai kur dar buvo nesutvarkytos ir vietos šalia varvančio stogo“, – pokalbio metu sakė penkiakovininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Šuolininkė į aukštį, olimpietė Airinė Palšytė išreiškė viltį, kad bent daliai sportininkų galbūt greitu metu bus leista sportuoti manieže. Ypač jei bus galutinai sutvarkyti bėgimo takai.

„Girdėjau iš kitų, kad ten dar tikrai nemažai ko trūksta. Be jei takai sutvarkyti, galbūt bus galima pradėti sportuoti. Net jei neparuoštos, pavyzdžiui, rūbinės, tai mano situacijoje būtų pakankamai neblogai, jei bent takas būtų sutvarkytas ir jau būtų galima treniruotis. Bet, aišku, įdomu kokia yra visa pastato būklė“, – mintimis dalijosi sportininkė.

Tv3.lt susisiekė su maniežą valdančio Lietuvos sporto centro vadovo pavaduotoju Egidijumi Balčiūnu. Pats praeityje profesionaliai sportavęs ir baidarininku buvęs vyras patikino, kad darbai kiek užsitęsė, nes eigoje atsirado nenumatytų problemų, kurių neįmanoma numatyti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visą laiką mūsų noras buvo, kad darbai kuo greičiau būtų daromi. Tiesiog atsirado tų darbų, kurių iškart nenumatysi, bet jie būtini. Visas maniežas yra su visomis salėmis, bet mūsų noras, kad jei jau įrengta danga, linijos yra nubrėžtos, kad ta erdvė būtų atvira sportininkams. O visas projektas turi būti priduotas iki 2021-ųjų metų rugsėjo 30-osios. Planavome, kad atidarinėsime po dalį kasmet, bet kiek kitaip gavosi darbų eigoje. Pavyzdžiui, elektros instaliacijos negali vienur pakeisti, kitur ne. Kai kur jos būklė buvo labai prasta. Ar taip pat yra su vėdinimo sistema, negali vidury maniežo taip daryti, kitur kitaip. Tai ir užtruko, nes atsirado didesnių bėdų, nei galvojome. Bet, tikimės, kad greitu metu viskas turėtų vykti sklandžiai“, – teigė E. Balčiūnas.

REKLAMA

Lietuvos sporto centras sutartį, darbų atlikimui Vilniaus lengvosios atletikos manieže, 2019-ųjų metų pavasarį sudarė su įmone „Altitudė ranga“.

Šios įmonės statybos skyriaus pavaduotojas gamybai Eugenijus Liachovičius komentuodamas situaciją tv3.lt buvo lakoniškas ir tikino, kad jie grafikų laikosi, bet kartu ir ieško sprendimų, kaip galbūt dalį sportininkų įleisti jau artimiausiu metu.

„Mes turėjome susitikimą su keliais sportininkais, buvome manieže, apžiūrėjome viską. Tie darbai tikrai juda daugmaž pagal grafiką. Visos skirtos lėšos bus įsisavintos iki metų pabaigos, o galutinis pastato pridavimas yra numatytas 2021 m. rugsėjį. Aišku, kad suprantu sportininkus, kurie turi treniruotis, artėja žiema, bet reiks kalbėtis dėl dalinio perdavimo. Nes teoriškai toks nėra numatytas, bet matome situaciją, sprendžiame, kad galbūt iš sportinės pusės įleisti bent dalį jų treniruotis vienoje maniežo dalyje. Tai bent toje salėje būtų įmanoma treniruotis, tačiau, vėlgi, reikia žiūrėti, kaip viskas iš juridinės pusės dėliojasi ir kalbėtis su užsakovais. Lapkričio 3 d. mes priduosime sportinę salę, bet čia jau atsakomybės klausimas, kaip su sportininkais, nors dar šalia vyksta darbai“, – tikino E. Liachovičius.

REKLAMA

Socialiniuose tinkluose kai kurie atkreipė dėmesį į akivaizdžiai kreivai nubrėžtas bėgimo linijos. E. Liachovičius pripažįsta, kad toks brokas buvo, bet jis jau yra ištaisytas.

„Tai tuos darbus, kuriuos turime užbaigti dabar, padarysime iki lapkričio 3 dienos. Aš gi ir pats buvau iniciatorius pasikviesti sportininkus ir apžiūrėti viską. Statybininkai ir nevisagaliai, jie daro viską, kaip numatyta. Ten ta linija buvo subrangovo klaida. Pats važiavau, mačiau, klausiau, kaip čia iš kur ji atsirado, nes plane nebuvo numatyta. Tai atsakymo negavau, bet ji jau sutvarkyta. Gaila, kad tokių dalykų pasitaiko, nemalonu, bet dabar jau viskas ištaisyta“, – apie situaciją kalbėjo „Altitudė ranga“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Treniruočių sąlygos – chaotiškos

Kol maniežas dar nėra parengtas sportininkams tenka kaip įmanoma suktis iš padėties. Artėjant olimpinėms žaidynėms, kurios prasidės 2021-ųjų metų liepos mėnesio pabaigoje, sportininkai sudarinėja ilgalaikius pasiruošimo grafikus, bet, anot olimpiečių, tą padaryti dabar gana sunku.

„Kol kas nėra pasirinkimo, todėl treniruojamės Vingio parke, šalia esančiame stadione, salėje. Kol oras leidžia tai dar viskas gerai, bet toliau bus sunkiau. Vakar teko kaip tik sportuoti, tai vakarop jau šalčiau, o ir temsta anksti. Su įjungtais prožektoriais darome treniruotes lauke“, – apie treniruočių sąlygas šiuo metu laiku sakė trišuolininkė Diana Zagainova.

REKLAMA

„Kol kas sportuoju lauke ar privačiose salėse. Realiai visur, kur yra galimybė. Tai situacija verčia ieškoti alternatyvų. Nėra normalu, kai tenka į vieną pusę važiuoti kartais ir 100 km vien dėl treniruočių. Jau praėjusią žiemą su tuo susidūriau, kai tekdavo ir į Kauną, ir į Panevėžį važiuoti.

Mano situacija dar buvo kiek kitokia, kadangi turėjau traumą, tai reikėjo tuo momentu kaip tik kuo geresnių, ramesnių sąlygų. Situacija dabar panaši, kai neaišku, kaip dėl maniežo, tai toks chaosas aplinkui. Nes dabar gaunasi, kad Vilniuje neturime kur sportuoti išskyrus privačias sales ar štangines ir t.t. Irkluotojai, kiek žinau, ir namuose sportuoja, garaže įsirengė tas patalpas“, – apie treniruočių sąlygas sakė Tokijo žaidynėms besiruošianti A. Palšytė.

REKLAMA

Sportininkai dažnai rinkdavosi treniruotes užsienyje, kur bent jau keletą savaičių ar mėnesį praleisdavo stovyklose. Bet, anot olimpiečių, dėl koronaviruso šiemet ir tą įgyvendinti yra kur kas mažiau galimybių.

„Tai tokia situacija ir gaunasi. Maža to, kad namie nelabai gali, tai dar ir kitur neišvyksi. Jei anksčiau turėjome galimybę išvažiuoti, dabar ji kur kas sunkesnė. Galimybė gal ir yra, bet situacija sunki, nes nesinori ir rizikuoti. Tai lyg ir geriau būtų namuose, bet čia ir neaiški situacija“, – mintis dėstė D. Zagainova.

Panašiai kalbėjo ir A. Palšytė. Anot jos, dabartinė situacija pasaulyje tokia, kad nesinori per daug rizikuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas stovyklų nenusimato. Nors kasmet panašiu laiku važiuojame, bet dabar ir keliauti jau sunkiau. Kaip tik neseniai šnekėjomės su kolegomis iš Turkijos, nes ten yra gera bazė, bet ji jau dabar pilnai užimta, kadangi kiti sportininkai sužinojo, kad ji dirba ir šiomis sąlygomis. Bet rizikos daug, nes yra privaloma patikra prieš atvykstant, tada esant ten reikia atlikti koronaviruso testą. O jei turėsi kontaktą, ar užsikrėsi, teks ten būnant izoliuotis, tai dešimt dienų kambaryje sėdėsi ir sportuosi. Tai tas važiavimas ten gaunasi per daug rizikingas“, – teigė sportininkė.

„Dar orai leidžia tai kol kas viskas neblogai, bet kas bus toliau?, – pokalbio metu su tv3.lt retoriškai klausė olimpinė čempionė L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Už, pavyzdžiui, mėnesio, kai ir sniego gal bus, ar šaltesnis oras. Teks kažkur glaustis, kažkaip ieškoti tų sprendimų. Į stovyklas užsienyje ir nesinori, nors yra galbūt galimybės, bet rizika nemaža. Gal tuoj valstybės užsidarys, nes kai kurios taip jau daro. Tai todėl ir liekame namie, bet ir čia tokios sudėtingos sąlygos“.

Anot olimpinės čempionės  L. AsadauskaitėS-Zadneprovskienės, visoje šioje situacijoje trūko geresnės visų pusių komunikacijos, dėl ko ir patys sportininkai galėjo kitaip numatyti savo pasiruošimo varžyboms planus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų