REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geriausias pasaulio kovotojas Chabibas Nurmagomedovas šeštadienio vakarą Lietuvos laiku apgynė UFC čempiono titulą ir pratęsė įspūdingą 29 pergalių seriją.

Geriausias pasaulio kovotojas Chabibas Nurmagomedovas šeštadienio vakarą Lietuvos laiku apgynė UFC čempiono titulą ir pratęsė įspūdingą 29 pergalių seriją.

REKLAMA

Antrajame raunde trikampio smaugimo veiksmu pergalę prieš Justiną Gaethje iškovojęs Ch.Nurmagomedovas paskelbė apie karjeros pabaigą. Sportininkas iš UFC narvo išėjo taip ir nenugalėtas. Jo sąskaitoje – 29 pergalės ir nė vieno pralaimėjimo.

Sportininkas po kovos tikino, kad tai buvo jo paskutinė kova dėl pažado mamai, kad be tėvo į ringą jis nelips. Kovotojas trenerio ir tėvo Abdulmanapo neteko liepos mėnesį, kai šis mirė po koronaviruso sukeltų komplikacijų.

„Didelis ačiū sirgaliams. Kai 2008 m. pradėjau kovoti ir 2012 m., kai patekau į UFC, niekas manimi netikėjo. Jie sakė, kad tai neįmanoma. Esu paprastas vaikis iš kaimo. Kai „Google“ paskelbė, kad esu dažniausiai minimas žmogus žemėje, negalėjau tuo patikėti. Aš tiesiog norėjau tapti čempionu ir siekiau to su tėvu. Pasakysiu jums taip: būkite artimi su savo tėvais, o aš noriu praleisti daugiau laiko su mama“, – sakė K. Nurmagomedovas.

REKLAMA
REKLAMA

„The Athletic“ žurnalistas Shaheenas Al-Shatti po paskutinės sportininko kovos kartu ir apžvelgdamas ruso karjerą, išskyrė tam tikrus akcentus.

REKLAMA

„Pabaigoje šis UFC254 turnyras pažymėjo įspūdingą didžio sportininko karjeros pabaigą. Per artimiausią laiką bus daug ko prikalbėta, prirašyta apie šį sportininką, bet jis nusipelno visų įmanomų komplimentų. Jis, vėlgi, iškovojo stulbinamai gražią pergalę. Jis tą padarė nepraradęs nė lašelio kraujo, užtikrintai ir pergalingai.

Kaip sakė Dana White'as, UFC prezidentas, Ch. Nurmagomedovas prieš tris savaites gana stipriai susižeidė savo koją, bet apie tai niekam nesakė, nenorėjo nukelti kovos. Jis pažadėjo varžovui kovą ir savo pažado laikėsi. Galbūt kai kam atrodys, kad dar per anksti kalbėti apie legendos statusą, bet aš per daug laiko rašau ir domiuosi šiais dalykais, kad galvočiau kitaip. 29-0, nenugalėtas, bebaimis, kai tiek daug stiprių varžovų aplink jį. Diskusijos visada verda, kai kalbame apie visų laikų geriausius. Bet faktas, kad Chabibas yra nenugalėtas ir legendinis čempionas“, – įžvalgomis dalijosi žurnalistas.

REKLAMA
REKLAMA

Viešojoje erdvėje dažnai aptarinėjama, kodėl kovotojo taip niekas ir nesugebėjo įveikti? Prieš kiekvieną dvikovą skirtingi ekspertai ar tie patys varžovais sakydavo, kad planas, kaip įveikti Ch. Nurmagomedovą, yra, bet galų gale baigtis visada buvo ta pati.

„Aš nežinau, kaip tai paaiškinti. Esu matęs daug kovotojų, bet jis yra kitoks. Gal jis moka labai gerai savo kūną, svorį panaudoti. Jis niekada nedaro nereikalingų veiksmų ir nebando daryti to, ko nemoka. Chabibas yra tarsi uodas, kur visada yra šalia arba ant tavęs ir bet kada gali tau įkąsti. Kai jis sugriebia tavo ranką ar kitaip bando užlaužti, nelabai įmanoma iš to išsipainioti. Tari tarsi kažkokia neaiški jėga“, – kalbėdamas apie rusą sakė buvęs UFC čempionas Frankie Edgaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo debiutą UFC lengvo svorio kategorijoje Ch. Nurmagomedovas pradėjo dar 2012-aisiais. Pirmoje kovoje įveikė Kamalį Shalorį, tam prireikė trijų raundų. Prieš tai ketverius metus sportininkas kovėsi MMA turnyruose, kur niekas jo per 16 kovų  įveikti negalėjo.

Buvęs UFC kovotojas Cainas Velazquezas prisimena, kad rusas nuo mažų dienų buvo ėjo drąsiai link savo tikslo. 

„Pamenu ,kai dar jis buvo paauglys, ant kilimo kovėmės su juo. Jis suima taip tvirtai tave, kad, atrodo, tik Dievas gali tai padaryti. Tu negali ištrūkti. Kai Chabibas tave paguldo ant kilimo jis tarsi leidžia tau kentėti, bet su pagarba. Jis tikrai labai pagarbus žmogus. Tą patyrė daugelis. Jis taip įveikė Conorą McGregorą, Dustiną Poirierą ar Edsoną Barbozą bei kitus“, – teigė buvęs kovotojas.

REKLAMA

Ch.Nurmagomedovas buvo tikras kovotojas nuo pat mažų dienų. Jo tėvas visada skiepijo sūnui, visų pirma, pagarbą varžovui bei drąsą, ryžta nepasiduoti, bet laikytis tam tikrų taisyklių. Beje, internetinėje erdvėje dar kiek anksčiau yra pasirodęs video, kuriame jaunasis Chabibas grumiasi su maža meška.

Ch. Nurmagomedovas taip gudriai ir lengvai įveikdavo savo varžovus, kad kartais tai atrodydavo nesąžininga, rašo „The Athletic“. Per savo karjerą turėjo įvairių kovą. Galbūt ne geriausia, bet gana didelį ažiotažą yra sukėlusi kova su Conoru McCgregoru 2018-ųjų metų spalio 6-ąją. 

REKLAMA

Kandžiais komentarais ir replikomis garsėjantis airis dar prieš susitikimą leido sau kalbėti įvairius dalykus. Bet Ch. Nurmagomedovui tai buvo nė motais. Jis laimėjo ketvirtame raunde.

Vis dėlto po to kilo susistumdymas, kai rusas apsižodžiavo su vienu iš airio komandos narių, išlipo iš narvo ir šį puolė. Netrukus į chaosą įsivėlė ir pats C. McGregoras, kilo chaosas. Šią kovą per televizijos ekranus stebėjo 2,4 mln. žmonių, tai didžiausia auditorija per visą UFC istoriją.

Ch. Nurmagomedovas vėliau savo nugalėtojo titulą lengvai apgynė ir kovose prieš Dustiną Poirierą ir prieš jau minėtą Justiną Gaethje praėjusį savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra sistema, metotdka, jis tarsi tau pačiam leidžia pavargti ir pasiduoti. Aš su juo buvau ilgą laiką ir mačiau daug treniruočių, kovų. Tai, ką Chabibas daro, negali pakartoti niekas kitas. – teigė Ali Abdelazizas, Chabibo vadybininkas. – Jis planuoja kelis žingsnius į priekį. Tai daro tik čempionai, tokie kaip Michaelas Jordanas, kurie nori, kad tu pats jam pasiduotum, nes tiesiog tu per geras. Savo akimis kovose mačiau, kaip jis sugeba įveikti didžius kovotojus. Jis priverčia varžovus panikuoti, bet tai daro pagarbiai, neperžengdamas ribų. Tą Chabibas darė nuo pat savo karjeros pradžios“.

„Bet geriausia, kad jis yra labai geras žmogus. Sakyčiau, labai kuklus, nes taip buvo auklėjamas šeimoje. Gerbti kitus žmones, kultūras, rodyti dėkingumą. Jis kažkada man pagamino pusryčius ir liepė valgyti, nes jis taip auklėtas rūpintis svečiais, net jei pats neturi, ko valgyti“, – teigė A. Abdelazizas.

REKLAMA

Už pirmąją savo dvikova 2013 metais rusas gavo 10 tūkst. JAV dolerių, dar tiek pat gavo premijos. Paskutinėje savo UFC kovoje savaitgalį jis savo kišenę papildė įspūdinga 3 mln. JAV dolerių sumą. Premijos dydis siekė dar 90 tūkstančių.

Buvę treniruočių partneriai ir varžovai pagarbiai atsiliepia apie Ch.Nurmagomedovą.

„Mes vienos iš stovyklų metu gal 30 min kovėmės ant kilimo. Jaučiausi pavargęs, bet jo akyse pamačiau tokią ramybę. Staiga jis užlaužė mane ir įveikė. Pakilo nuo kilimo, atsikvėpė minutę ir sako kovojame toliau. Jis nenori varžovui atiduoti nė centimetro ir nei vienos sekundės. Daug išmokau iš Chabibo, jis tikras kovotojas“, – prisiminimais dalijosi buvęs  kovotojo treniruočių partneris Ali Muhammadas.

REKLAMA

Kaip rašo „The Athletic“, vargiai kas galės prilygti neįveiktam čempionui Ch.Nurmagomedovui. Visą savo karjerą kovotojas išlaikė neįtikėtiną stabilumą. Jo technika yra gana aiški, bet kartu ir neįveikiama. Tai vienas tų atvejų, kai tu žinai, ką jis darys, bet tiesiog nežinai, kaip prieš tą kovoti.

Ch. Nurmagomedovo karjeroje buvo itin trumpų kovų. Įdomu tai, kad būtent paskutinė jo karjeros kova kartu ir trumpiausia per visą jo karjerą. Rusas varžovą J. Gaethje įveikė per 1 min. 34 sek.

Kad ir kokios diskusijos vyktų, kad ir kiek analizių bei vertinimų būtų atlikta, rusas yra neįveiktas čempionatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų