REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naują karjeros etapą „Barcelonos“ klube pradėjęs Šarūnas Jasikevičius kol kas rado viską, kas buvo žadėta, o į ekipą norėtų pasikviesti „kietą šiknių“. Apie tai jis kalbėjo išskirtiniame interviu „Mundo Deportivo“.

Naują karjeros etapą „Barcelonos“ klube pradėjęs Šarūnas Jasikevičius kol kas rado viską, kas buvo žadėta, o į ekipą norėtų pasikviesti „kietą šiknių“. Apie tai jis kalbėjo išskirtiniame interviu „Mundo Deportivo“.

REKLAMA

44-erių treneris pasakojo, kaip vasarą vyko derybos, kokią folosofiją jis nori įdiegti žvaigždžių perpildytoje komandoje ir ko šiai dar trūksta.

„Barcelona“ šį sezoną pradėjo trimis pergalėmis Ispanijos ACB pirmenybėse, o pasirodymą Eurolygoje pradės rungtynėmis prieš Maskvos CSKA ketvirtadienį.

Tv3.lt kviečia skaityti „Mundo Deportivo“ parengtą interviu su Š. Jasikevičiumi.

Kodėl Jūsų sugrįžimas į „Barceloną“ buvo toks sudėtingas?, – „Mundo Deportivo“ paklausė Š. Jasikevičiaus.

Dabar aš mąstau kitaip, nei būdamas žaidėju. Kai esi treneris, aplink save turi turėti daug žmonių, kurie tavimi pasitiki ir su kuriais gali dirbti. Būdamas žaidėju tu ateini, treniruojiesi, įgauni sportinę formą, vyksti namo. Tiek. Tačiau trenerio darbas ties tuo nesibaigia, turi galvoti apie keturioliką žaidėjų, kasdien diskutuoti įvairiais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Treneriui labai svarbu aplink turėti žmones, kuriais gali pasitikėti. Dabar žvelgiu ne į mylimus klubus, o į vietas, kur turėčiau galimybę sėkmingai dirbti. Praėjusią vasarą kalbėjomės, išsprendėme tam tikrus dalykus. Netikėta, bet viskas buvo išspręsta labai greitai. Kalbu apie 24-48 valandas. Mane domino, ar tai ilgalaikais projektas, kaip mes dirbsime, kodėl tam tikri dalykai nutiko tarp mūsų praėjusiomis vasaromis. Viską išsprendėme per parą, kelis kartus pasikalbėdami su vadovais. Šiuo metu viskas vyksta taip, kaip kalbėjome, todėl esu labai laimingas.

REKLAMA

Dėl kokių dalykų iš pradžių nesutarėte?

Tarp mūsų nutiko tam tikrų dalykų. Nei jie, nei aš nebuvome dėl to laimingi. Turėjome pokalbių prieš tai ir abi pusės žinojo, kaip viena ir kita nori dirbti. Nesusitarėme, nes jie turėjo kiek kitokias idėjas arba dėl to, kad prašiau tam tikrų dalykų. Bet šią vasarą viską išsprendėme ir turėjome aiškų sutarimą, kaip norime dirbti.

Atleiskite už įkyrumą, bet kokie tai buvo dalykai?

Visų pirma, krepšinio organizacijoje turi dirbti krepšinį išmanantys žmonės. Man buvo aišku, kaip dirbsime kasdien su Nacho Rodriguezu, kurį pažįstu dvidešimt metų ir su kuriuo esame geri draugai. Man labai svarbu, kad Nacho būna visose treniruotėse, kad jis stebi, kaip aš dirbu. Jis labai daug supranta, nes elitiniame krepšinyje yra ilgą laiką. Jeigu vadovai yra šalia, treneriui yra daug lengviau. To aš norėjau.

REKLAMA
REKLAMA

Papasakokite, kaip vyko sutarties pasirašymas.

Manau, kad jie jau turėjo idėją, ka norėjo pakeisti. Man buvo svarbiausia suprasti, ar mes galime dirbti kartu. Kelių pokalbių metu aptarėme, kas buvo nutikę tarp mūsų, pasakiau, jog noriu dirbti su patikimais žmonėmis. Labai sunku trenerių štabą surinkti nuo nulio. Mano štabas man yra labai svarbus, nes aš žinau, ką kiekvienas iš jų gali duoti. Tai buvo vienas dalykų, kurį klubas priėmė. Vėliau jau viskas buvo lengva.

Tai įvyko labai greitai.

Taip, kalbėjau su kitomis komandos, ne tik Stambulo „Fenerbahče“. Man patiko mūsų sudėtis, žinojau, kad atvyks Nickas Calathesas ir bus galimybė pasikviesti dar ką nors. Viskas įvyko lengvai ir natūraliai, tai mane kažkiek nustebino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar atvykimas į „Barceloną“ buvo neišvengiamas?

Ne, jau nebe. Aš dabar mąstau kiek kitaip. Man svarbiausia žinoti, kaip aš galiu dirbti. Treneris negali atvykti vienas, tą turi padaryti su patikimais žmonėmis. Suformuoti trenerių štabą užtrunka, negali tam švaistyti laiko.

Ar Jus tenkina turima sudėtis?

Niekada nebūni patenkintas 100 procentų. Esu labai patenkintas žaidėjais, tai geri krepšininkai, kuriems tereikėjo kitokio prisilietimo. Turime puikią komandą.

Kiek jums reikia pritaikyti savo viziją prie turimos komandos?

Taip yra visada. Turi įdiegti bazines idėjas, kurios net neturi nieko bendro su krepšiniu. Treneris turi pritapti prie žaidėjų savybių – puolime, gynyboje ar kituose mažuose dalykuose. Ir tai užtrunka.

REKLAMA

Ką norėtume pridėti? Atrodo, kad ieškote mobilaus aukštaūgio.

Mums nereikia ketvirtos ar penktos pozicijos žaidėjo. Turime Pierre’a Oriolą, Bandoną Daviesą, Rolandą Smitsą, Artemijų Pustovijų. Net Victoras Claveras šiek tiek žaidė penktoje pozicijoje Super taurėje. Turime daug ketvirtos, trečios pozicijos žaidėjų. Manau, kad mums trūksta tik žmonių, kurie norėtų kovoti dar aršiau. Mums kiek trūksta charakterio. Kiekvienas čia gali pelnyti dvidešimt taškų, bet mums reikėtų žmogaus, kuris norėtų kovoti kiekvieną dieną.

Ar kalbate apie naujoką ar tokiu turėtų tapti kažkuris ekipos narys?

Apie abu. Tikiuosi, kad atsiras tinkamas variantas ir jis norės atvykti pas mus. Bet ir likę žaidėjai turi ugdyti nugalėtojų mentalitetą, kartu siekti tikslo.

REKLAMA

Bet ieškote aukštaūgio?

Ne, nebūtinai. Jeigu rasime tinkamą žaidėją su tokiomis savybėmis, pozicija nebus svarbi. Ieškome ne detalės, o charakterio. Norėčiau turėti daugiau kietų šiknių. Kurie kovotų kiekvieną vakarą, treniruotėse ir taip keltų mūsų lygį.

Jūsų krepšininkai yra per geri žmonės?

Taip, būtent. Visada jiems sakau, kad kiekvienas gali surinkti 20 taškų, bet reikia būti stabiliems, kovoti dėl kamuolių, gintis.  Nelengva rasti tokius žmones.

Ar kalbėjotės su Marcu Gasoliu?

Ne, dar nebendravome. Svarbu neskubėti. Pasiruošime mums trūko Kyle’o Kurico, Cory Higginso, V. Claveras, R. Smitas, A. Pustovijus pastaraisiais metais žaidė nedaug ir turime duoti jiems šansą. Jeigu rasime itin aiškų ir tinkamą kandidatą rinkoje, sieksime jo. Bet kol kas tokio nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marco charakteris atitiktų tai, ko norite.

Taip (juokiasi), jis turi charakterį.

Daugelis krepšininkų turi igalaikius kontraktus. Ar tai neatima galimybės iš komandos tobulėti?

Visada yra pliusų ir minusų. Iš vienos pusės, jie gali patogiai įsitaisyti, bet iš kitos pusės gerai, kad jie žino, jog čia žais ilgai. Turime suprasti, kad kai kurie sprendimai priimti dėl to, kad reikėjo mažinti biudžetą dėl koronaviruso. Mūsų prioritetas buvo išsaugoti branduolį, kuris yra labai geras. Turėjome jiems duoti kažką, kad žaidėjai sutiktų susimažinti atlygius. Jie yra laimingi būdami „Barcelonoje“, o „Barcelona“ yra laiminga turėdama juos.

Kaip suprantu, stabilumas ir tęstinumas Jūsų projekte yra svarbiausi.

Darome kai ką, kas nėra įprasta kitoms Europos komandos. Kiti žaidėjai neturi tokių ilgų kontraktų, bet manau, kad sutartis pratęsėme su profesionalais, kurie čia bus daugelį metų.

REKLAMA

Kai į komandą atvyko Svetislavas Pesičius, jis sakė, kad tikslas yra laimėti, laimėti ir laimėti. Ar žiūrėti kiek toliau ir yra svarbesnių dalykų nei vien laimėti?

Laimėti yra svarbu, ypač „Barcelonoje“. Bet aš noriu pakloti pamatus ir rezultatai nėra svarbiausi šiuo metu. Žinoma, turime laimėti, kad būtume ramūs ir galėtume dirbti. Bet tu matai, kaip tobulėji, kaip tobulėja žaidėjai, kurie nežaidė ir komanda su kiekviena diena žaidžia vis geriau. Šiuo metu tai yra svarbiau už rezultatus.

Ar jauni žaidėjai taip pat yra dalis plano?

Jie turi įsilieti. ACB yra labai stipri lyga ir niekada nežinai, kada galėsi jiems duoti minučių. Geros treniruotės yra pagrindas, bet jie taip pat turi žaisti ir tą suteikėme draugiškose varžybose. Norėjome visiems duoti galimybę, turime įdėją, kaip ši komanda turi dirbti.

REKLAMA

Tačiau jaunimas ir toliau turės galimybę ar apsiribos tik žaidimu draugiškose varžybose?

Tai priklauso nuo jų. Kai grįš C. Higginsas ir K. Kuricas, jaunimui bus sunkiau išsikovoti žaidimo laiką. Sezonas yra ilgas ir visi gaus šansą. Nenoriu, kad Nikola Mirotičius ar C. Higginsas žaistų po trisdešimt minučių. Visi turi žaisti ir prisidėti.

Jeigu turėtumėte savo krepšinio filosofiją perteikti trimis sąvokomis, kokios jos būtų?

Svarbiausi dalykai yra tie, kurie neturi nieko bendro su krepšiniu. Kovoti kartu, dirbti, pasiaukoti. Apie tai kalbama daug, bet nustumiama į antrą planą. Man tai yra pagrindas. Nusiteikimas, geras darbas, ėjimas ta pačia kryptimi. Visada sakau žaidėjams, kad aš derinuosi prie jų. Jeigu jie turi kokią problemą dėl taktinių dalykų, visada man tą gali pasakyti ir aš tą pakeisiu. Bet vėlavimas, nerodymas pagarbos klubo darbuotojams – tai neturi nieko bendro su krepšiniu, tai gyvenimo tiesos, kurios veikia ir sporto pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai primena Jūsų minutės pertraukėlės kalbą, kad nenorite savanaudiškumo…

Pasikartosiu, kad kiekvienas gali pelnyti dvidešimt taškų, bet per rugtynes vis tiek 200 nepelnysime. Vieną dieną pasiseks vienam, kitą – kitam. Jeigu kažką dvigubina, turi nusimesti kamuolį. Nes šalia esantis partneris taip pat yra labai geras ir yra geresnėje pozicijoje nei tu. Tai kartu sukuria gerą atmosferą, kamuolys juda ir visi yra laimingi. „Barcelonos“ žaidėjas turi suprasti, kad yra daugybė būdų kaip prisidėti prie komandos sėkmės.

Ar kiekvienas žaidėjas turi gebėti keistis ginamaisiais?

Mes turime tokius žaidėjus. P. Oriola ir B. Daviesas yra greiti, net A. Pustovijus nėra toks lėtas, kaip kiti kalba. Taktika priklauso nuo turimų žaidėjų. Turime labai aukšto lygio krepšininkus, kurie mums suteikia galimybę keistis ginamaisiais.

REKLAMA

Kas svarbiau – puolimas ar gynyba?

Viskas. Jeigu puikiai gyniesi, bet neužpuoli, turėsi problemų. Ir atvirkščiai. Žemiausiame lygyje gali pradėti nuo gynybos, nes tai susiję su bendru požiūriu, visų ėjimu viena kryptimi. Puolimas labiau priklauso nuo tavo talento, kokybės. Bet abu dalykai svarbūs. Komanda, norinti būti sėkminga, turi žaisti komandiškai tiek puolime, tiek gynyboje, taip pat gerai sutarti už aikštės ribų.

Į Eurolygą ateinate po dviejų puikių pergalių Malagoje ir Bilbao. Ar komanda yra arti to, ko norite?

Mums dar trūksta žaidėjų, reikia pamatyti, kaip atrodysime, kai visi bus sveiki. Vis dar turime pažinti vieni kitus. Bet manau, kad visas sezonas bus panašus. Turėsime keisti daug detalių dėl koronaviruso, traumų, bus sunku. Kaip ir kiekvienas treneris prieš prasidedant Eurolygai pasakysiu, kad mums reikia daugiau laiko.

REKLAMA

Ar pavyks pabaigti Eurolygos sezoną?

Startuosime kaip numatyta, tai yra pirmas žingsnis. Tikiu, kad Eurolyga privalo pabaigti šį sezoną, kitaip turnyras gali netekti pasitikėjimo.

Net jeigu tai nėra pačių organizatorių kaltė?

Pažiūrėkite, kitos lygos pabaigė sezonus.

Kurios komandos bus favoritės?

Įprastinės. Turime pradėti nuo čempionės, Maskvos CSKA. Ją visada turi gerbti. Toliau eina komanda, kuri buvo geriausia praėjusį sezoną – Stambulo „Anadolu Efes“. Tada turime Madrido „Real“, Milano „Olimpia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų