REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybė įdiegė naują sistemą siekdama skaidrinti salių nuomą mieste, bet ši naujovė kaip reikiant pakurstė aistras ir ginčus.

Vilniaus miesto savivaldybė įdiegė naują sistemą siekdama skaidrinti salių nuomą mieste, bet ši naujovė kaip reikiant pakurstė aistras ir ginčus.

REKLAMA

Anksčiau sostinėje vyravo gana paprasta sistema, kur sporto mokyklos, organizacijos ar mėgėjai, norintys pažaisti salėse, skambindavo tiesiogiai į įstaigas ir bandydavo gauti geriausius galimus laikus. Vis dėlto miesto savivaldybė nusprendė įvesti naujovę.

Buvo sukurta virtuali „Active Vilnius“ platforma, kur visi norintys realiu laiko galėjo matyti laisvas sales ar aikštynus ir jas išsinuomoti sumokant per elektroninę bankininkystę. Su įstaigomis sutartis galės pasirašyti įvairių sporto šakų būrelių atstovai, kurie bus atrinkti pagal tam tikrus savivaldybės numatytus geografinius, masiškumo, socialinius kriterijus.

Pagal formulę, kiek daugiau galimybių laimėti konkursą, pavyzdžiui, turėjo tos organizacijos, kurių auklėtiniai gyvena šalia konkrečios sporto bazės ar bendrojo lavinimo mokyklos, kurios patalpas konkurso dalyvė ir siekė gauti.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš šiai sistemai įsibėgėjant viešojoje erdvėje pasigirdo kalbų, kad ji tiesiog neveiks. Kritikos neslėpė įvairių sporto būrelių atstovai, garsiai savo nepasitenkinimą reiškė ir Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) atstovai, kurie tikino, kad šiuo atveju jau geriau nedaryti nieko, nes iš šios situacijos laimėtojai išeis nebent savivaldybės įmonės, o tai nėra teisinga.

REKLAMA

Pagal naują sistemą iš pradžių apskritai pirmenybę gauti geriausias sales ir laikus prieš privačias įstaigas turėjo savivaldybės valdomos įstaigos. Bet vėliau kilus dideliam nepasitenkinimui ši nuostata buvo išbraukta iš sąrašo. Nepaisant to, kritika Vilniaus savivaldybės atžvilgiu vis vien išliko gana didelė.

Nepasitenkinimo nauja sistema neslepia ir savivaldybei pavaldžios Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) direktorius Vytenis Tupčiauskas. Pasak jo, nauja sistema įvėlė tik dar daugiau chaoso nei aiškumo.

„Ten yra daug kriterijų, kurių neatitinka mūsų mokykla. Sąlygose nėra nieko užsimenama apie meistriškumo kriterijus, ta sistema daugiau skirta tiesiog bendruomenėms. Formulė gana keista, nes dabar jei mes turime 1100 vaikų pas save, mums tai nėra gerai. Yra kai kur mūsų 50 vaikų, kiti turi vos penkis ir mes pralaimime“, – pokalbio metu su tv3.lt sakė V. Tupčiauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepasitenkinimas vertinimo sistema

„Tai pagrindinis dalykas ir yra, kad ten nėra meistriškumo kriterijaus. Ir jei yra konkurencija dėl salės, į kurią taikomės mes ir mažas klubas su nedideliu žmonių skaičiumi, tai jie veikiausiai gaus tą geriausią laiką“, – teigė Vilniaus krepšinio mokyklos atstovas.

Vilniuje didžiausios yra dvi krepšinio mokyklos – jau minėta Vilniaus krepšinio mokykla (apie 1,5 tūkst. vaikų) ir Sostinės krepšinio mokykla, turinti 3,5 tūkst. auklėtinių. Šios mokyklos direktorius Mindaugas Noreika sakė, kad jau prieš keletą mėnesių buvo aišku, kad sistema tiesiog bus neveiksminga.

„Jau keletą mėnesių atgal sakėme, kad sistema bloga, ji suformuota ne taip. Bandėme kalbėtis, spręsti, bet viskas veltui. Dabar gaunasi, kad didysis pralaimi praktiškai visada prieš mažąjį. Tiek mes, tiek ir VKM įdėjo tikrai daug darbo ugdant auklėtinius, užimant vaikus, jie pasiekia  gerų rezultatų. Tai norisi turėti tą tęstinumą, bet tokie dalykai tai stabdo ir tarsi viskas veltui“, – teigė M. Noreika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą šią situaciją SKM bandė išspręsti kitais būdais – buvo įsteigtos 103 viešosios įstaigos, siekiant gauti geriausius laikus sostinės salėse. Šie tikina, kad viską darė teisėtai, o VKM kaltina konkurentus veikiant nesąžiningai.

„Jie (SKM, – aut past.) nedalyvauja niekur, jų tarsi nebeliko. Kaune tik ir Klaipėdoje sistema kiek kitokia. O šiaip jie išskirstė viską į 103 atskiras įstaigas, klubas, pradėjo gudrauti, visur yra tik po 10 ar 15 vaikų, kurie suskirstyti pagal seniūnijas, kuriose gyvena. Surašė viską pagal sau palankiausius kriterijus ir jie mus lenkia“, – tikino V. Tupčiauskas.

O SKM atstovai nesutinka su jiems išreikšta kritika ir tikina, kad šioje situacijoje jie tik ir galėjo pabandyti kažką keisti, daryti kitaip, bet tas buvo atlikta teisėtais būdais.

REKLAMA

„Neturėjome kito varianto. Kai sakėme, kad sistema nėra gera, mums teigė, kad konkursas vis vien vyks kaip ir planuota. Tai natūraliai gavosi, kad ieškojome galimybių, kaip išspręsti šią situaciją. Nes kitu atveju mes liktume visiškai tušti. Jau nekalbu apie šeimas, vaikus, trenerius, kurie galbūt  netektų darbų, tai į visą šią situaciją įeina labai daug faktorių“, – pokalbio metu su tv3.lt tikino M. Noreika.

„Mes stengėmės apie visą situaciją kalbėtis. Bet neliko nieko kito kaip tik sėsti su teisininkais, advokatais ir skaityti visas savivaldybės nustatytas tvarkas, tiesiog prisitaikyti prie situacijos. Nežinau, kodėl čia mus kažkas kaltina, kad mes apgavome. Nieko mes neapgavome, mes tiesiog prisitaikėme prie situacijos, juk darėme viską pagal nustatytą tvarką“, – su kritika SKM mokyklos atžvilgiu nesutiko jos atstovas.

REKLAMA

Savivaldybė kritiką atmeta

Kas šioje situacijoje išlošė labiausiai? Didžiosios krepšinio mokyklos tikina, kad jos nelaimėjo nieko, o įsivėlė į dar didesnį chaosą. Mėgėjai apskritai visoje šioje piramidėje yra apačioje ir vargiai gali tikėtis geriausių laikų salėse.

„Nelabai ką mes čia išlošėme. Maždaug, ką turėjome tas ir daugmaž liko. Sunku pasakyti konkrečiai, nes procesas vyksta dar vis. Viskas turėjo būti ne taip. Teoriškai sistema galėjo tikrai palengvinti viską, bet reikėjo aiškiai paskirstyti viską ir sakyti, kada dirba mokyklos, kada laikas neformaliojo švietimo būreliams ir t.t. Dabar labai neaiški pati sistema, ji tiesiog per daug chaotiška. O dabar tos kalbos, kad mes čia konkuruojame, kad mes čia sugalvojome kažką su savivaldybe. Tai galiu pasakyti, kad niekas manęs neklausė, kokia turi būti sistema iš pradžių, nei kas tarėsi su manimi. Patys (savivaldybė, – aut past.) priėmė tokius sprendimus ir visi esame tokioje blogoje situacijoje“,– teigė V. Tupčiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės atstovas, sporto projektų vadovas Rokas Germanavičius nesuprato kritikos ir tikino, kad sistema norėta skaidrinti salių nuomos tinklą, o vietų tikrai bus visiems.

„Tų vietų buvo visada tik jos atsidurdavo tarsi pilkojoje zonoje. Buvo įvairių tiesioginių susitarimų su konkrečioms mokykloms, kurių niekas nekontroliavo, nebuvo jokios sistemos, viskas buvo neprižiūrėta. Didieji žaidėjai turėjo geriausias vietas ir tų laikų niekas kitas niekada negaudavo. Miesto vadovybė nusprendė tiesiog išskaidrinti visą sistemą pagal tam tikras vienodas visiems taisykles. Ar bus konkurencija į vieną vietą? Tikrai taip, todėl ir yra tie reikalavimai nuomininkams“, – pokalbio metu su tv3.lt sakė savivaldybės atstovas.

REKLAMA

R. Germanavičius griežtai nesutiko su kritika dėl vertinimo sistemos.

„Visos tos kalbos yra tik interpretacijos. Kaip gali būti, kad jei turi mažiau vaikų turi tau bus geriau? Nu net neskamba logiškai. Mes kaip tik norime, kad masiškumas būtų didesnis. Norime, kad bendruomenės įsilietų. Pavyzdžiui Skandinavijoje tas itin skatinama, vaikai po mokyklos eina į būrelius arti namų, berods net yra ta riba daugmaž 500 metrų. O dabar Vilniuje kai kurie turi vežioti per visą miestą. Tai ir skaičiavimo būdas yra orientuotas į tai, kad būtų ir teritorinis principas, kiek seniūnijose konkrečiai yra lankančių vaikų, kiek į tą mokyklą nori ir tt.  Tai tokie dalykai ir sudaro tą koeficientą ir visą balą. Ir todėl prieš tai buvusiems nuomininkams tenka pasislinkti, persiorentuoja rinka“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės sporto projektų vadovas.

REKLAMA

Vietos tobulinimui yra 

Savivaldybės atstovas R. Germanavičius komentuodamas SKM ir VKM išsakytą kritiką sakė, kad vietos tobulinimui be abejo yra.

„Tai nei viena sistema iškart neveikia tobulai. Negali pratestuoti iškart visko, kad būtų idealu. Taip mes matome gal kažkokias bėdas ir jas spręsime. Planuojame, pavyzdžiui, pakeitimus susijusius su kainodara, nes dabar mokyklos jas taiko skirtingu principu. Tai yra iškeltas klausimas taryboje suvienodinti jas, girdime tokius pasiūlymus ir spręsime“, – teigė jis.

„Paprastai sakant, kai kuriems užsiėmimams gali tekti iš vienos mokyklos persikelti į kitą už 500 metrų. Mes tiesiog norėjome tobulinti sistemą, kurio niekas nekontroliavo ir buvo tų, kurie viešpatavo dešimtmečius mokėdami už nuomą nepamatuotą niekaip kainą. O viešojoje erdvėje tai pateikta kaip koks baubas ir neva savivaldybė nori kažkam pakenkti. Taip nėra“, – pokalbiu metu tikino R. Germanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra visos šios situacijos laimėtojai? Nepasitenkinimo daug, savivaldybė tikina, kad sistemą galima tobulinti, bet pagrindai gana tvirti.

„Nėra laimėtojų, kažkodėl viskas persikėlė į kovą tarp SKM ir VKM krepšinio mokyklų, bet kova vyksta visose sporto šakose, salėse. Kiek girdžiu, visos mokyklos susiduria su panašiomis problemomis“, – mintimis dalijosi Vilniaus krepšinio mokyklos direktorius V. Tupčiauskas.

Sostinės krepšinio mokyklos (SMK) atstovas M. Noreika paklaustas, o gal geriau buvo išvis nieko nedaryti, palikti seną gana paprastą sistemą, sakė: „Mes nesame prieš naujoves. Inovacijos, nauji sprendimai yra gerai, to reikia kartais gyvenime, bet klausimas kaip tai daroma. Tai čia yra pagrindinis aspektas. Reikia sėsti ir tartis su visais žaidėjais, o nedaryti taip, kaip patiems atrodo geriau“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų