REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį ketvirtadienį ketveriomis rungtynėmis prasidės 2020-2021 m. Eurolygos sezonas, žadantis labai daug intrigų. Prie starto linijos stos tos pačios 18 ekipų, kaip ir praėjusį sezoną, bet pokyčių šiose netrūksta. Tv3.lt kviečia susipažinti su skambiausiais perėjimais, tarp kurių – lietuviškas akcentas.

Šį ketvirtadienį ketveriomis rungtynėmis prasidės 2020-2021 m. Eurolygos sezonas, žadantis labai daug intrigų. Prie starto linijos stos tos pačios 18 ekipų, kaip ir praėjusį sezoną, bet pokyčių šiose netrūksta. Tv3.lt kviečia susipažinti su skambiausiais perėjimais, tarp kurių – lietuviškas akcentas.

REKLAMA

Sąrašas sudarytas didėjimo tvarka – sudarant jį buvo atsižvelgta ne tik į tai, kokią įtaką komandos žaidėjui turės vienas ar kitas perėjimas, bet ir patį faktą lydėjusios kalbos, gandai ir šių sukelta reakcija.

Dešimtuke savo vietą rado ir vienas lietuvis – Rokas Giedraitis.

1.Tornike Šengelija (iš Vitorijos „Baskonia“ į Maskvos CSKA)

28-erių sakartvelas baskų klube praleido šešis sezonus ir vasaros perėjimas į Maskvos CSKA mūsų sąraše užtikrintai užima svarbiausią – pirmąją vietą.

Puolėjas su Rusijos ekipa pasirašė trejų metų sutartį, o už jį CSKA dar paklojo ir apie milijoną eurų siekusią išpirką.

REKLAMA
REKLAMA

T. Šengelijos atvykimas ženkliai sustiprins CSKA priekinę liniją, kuri keletą pastarųjų sezonų buvo pažeidžiamiausia vieta – gavęs tokį žaidėją klubas gali rimtai galvoti apie čempionų titulą.

REKLAMA

Sakartvelo perėjimas buvo svarbus ne tik žaidybine prasme, bet ir dėl to, kokį sukėlė šaršalą – Sakartvelo ir Rusijos santykiai yra įtempti dėl 2008 m. kilusio karo, o CSKA pavadinimas reiškia centrinį Rusijos armijos klubą.

Iš pradžių į T. Šengelijos persikėlimą sureagavo Sakartvelo prezidentas, pareiškęs, kad tai – nepriimtina.

Vėliau aistras ramino tiek krepšininkas, tiek CSKA, prašydami nevelti politikos į sportą. Įdomu tai, kad T. Šengelija meilę tėvynei ir jos rinktinei įrodė neįprastu būdu – yra bene vienintelis Eurolygos žaidėjas, kuris savo sutartyje turi punktą, nurodantį, kad klubas jį turi išleisti į atrankos langų varžybas, vykstančias sezono metu.

REKLAMA
REKLAMA

2. Nickas Calathesas (iš Atėnų „Panathinaikos“ į „Barceloną“)

Vasarą „Barcelona“ prisiviliojo ne tik Šarūną Jasikevičių, bet savo žvaigždyną papildė dar viena skamba pavarde – buvusiu Šaro komandos draugu Nicku Calathesu, net aštuonerius metus žaidusiu „Panathinaikos“.

Su N. Calatheso atvykimu „Barcelona“ gavo tikrą aikštės generolą, praėjusį sezoną rinkusiu po 13,3 taško ir 9,1 rezultatyvaus perdavimo.

Š. Jasikevičius labai mėgsta tokius įžaidėjus – graikas aukščiausiu lygiu turėtų išpildyti lietuvio idėjas ir norus aikštėje. Juk neveltui sakoma, kad įžaidėjas yra trenerio rankos aikštėje. Negana to, Šaras pats buvo elitinis atakų generolas, o šie du vyrai yra buvę komandos draugais Atėnuose. Tokia trenerio ir pagrindinio įžaidėjo jungtis turėtų katalonams duoti labai daug naudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis perėjimas „Barceloną“ paverčia bene grėsmingiausia jėga visoje Eurolygoje, o jeigu N. Calathesas dar pagerintų pataikymą (28 proc. tritaškių ir 55 proc. baudų praėjusį sezoną), tiek pats, tiek klubas taptų sunkiai sulaikomu bet kuriems varžovams.

3. Kyle’as Hinesas (iš Maskvos CSKA į Milano „AX Armani Echange“)

K. Hineso perėjimas į Milano klubą buvo netikėtas – septynis sezonus CSKA praleidęs ir klubo kapitonu buvęs amerikietis pasinaudojo galimybe nutraukti sutartį.

33-ejų centras pasirašė kontraktą su „AX Armani Exchange“ ir tapo pagrindiniu pokyčių ženklu Milane.

Keturis kartus Eurolygos čempionu tapęs K. Hinesas yra sunkiai pakeičiamas žaidėjas gynyboje, galintis keisti ginamaisias ir uždaryti kelius varžovams krepšio link.

REKLAMA

Praėjusį sezoną „AX Armani Exhange“ kentėjo dėl mobilumo trūkumo priekinėje linijoje, todėl K. Hineso atvykimas išspręs šią problemą akimirksniu.

Milano klubas gavo ne tik problemos sprendėją, bet ir tituluočiausią amerikietį Eurolygos istorijoje, žinantį, ko reikia pergalėms pasiekti. O jų „dizaineriams“ trūksta jau per ilgai.

4. Kostas Sloukas (iš Stambulo „Fenerbahče“ į Pirėjo „Olympiakos“)

Vienas geriausių Europos įžaidėjų po penkerių metų pertraukos grįžo į Pirėjo „Olympiacos“, kuriam tai buvo didžiausia tarpsezonio pergalė. Graikas penkis sezonus žaidė Stambulo „Fenerbahče“ kube, su kuriuo iškovojo 9 trofėjus.

REKLAMA

„Olympiakos“ klube K. Sloukas žaidė 2008-2015 m. Tada jis buvo dar jaunas, nuo suolo kylantis gynėjas, o dabar yra tikra superžvaigždė. 30-metis praėjusį sezoną rinko po 11,6 taško ir 6,1 rezultatyvaus perdavimo.

K. Slouko patirtis, žaidimo organizavimas ir autoritetas suteiks „Olympiacos“ naudos ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Pastaraisiais sezonais Graikijos grandas neturėjo aiškios krypties ir nebuvo stabilus – šios problemos turėtų būti išspręstos.

Prisidėjęs prie Vassilio Spanoulio ir Georgio Printezio, K. Sloukas sudarys Oly stuburą.

5. Nikola Milutinovas (iš Pirėjo „Olympiacos“ į Maskvos CSKA)

Dar vienas skambus CSKA pirkinys, kuriuo buvp užkamšyta pagrindinė spraga – priekinės linijos silpnumas. Su T. Šengelija ir N. Milutinovu „armiečiai“ dabar turės vieną įspūdingiausių aukštaūgių duetą visoje Eurolygoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

CSKA už 25-erių serbą paklojo neatskleistą, bet milžnišką išpirką – šio žaidėjo jie siekė jau kelis sezonus ir pagaliau savo norą išpildė.

Efektyvumu ir stabilumu pasižymintis N. Milutinovas praėjusį sezoną rinko po 10,3 taško ir 7,3 atkovoto kamuolio.

Patikima gynyba ir solidžiu žaidimu puolime pasižymintis aukštaūgis užlopys skaudžias CSKA vietas.

6. Luigi Datome (iš „Fenerbahče“ į „AX Armani Exchange“)

Patyręs 32-ejų italas vasarą grįžo į gimtinę ir turėtų tapti vienu svarbiausių Milano klubo žaidėjų – tiek aikštėje, tiek už jos, rodydamas lyderio savybes.

Įvairapusiu žaidimu ir taiklia ranka pasižymintis puolėjas suteiks ekipai dar daugiau patirties ir užtikrintumo, o aikštėje bus pasiruošęs atlikti visas trenerio Ettore Messinos užduotis.

REKLAMA

Penkis puikius sezonus „Fenerbahče“ praleidęs L. Datome yra vienas geriausių „AX Armani Exchange“ pirkinių per daugelį sezonų, nors šių buvo gausybė ir net ryškesnėmis pavardėmis. Bet L.Datome su savimi atsineša ne tik pavardę, bet žymiai daugiau.

7. Derrickas Williamsas (iš „Fenerbahče“ į „Valencia“)

D. Williamsas buvo geidžiama prekė tarp Eurolygos klubų, o didžiausią dėmesį jam rodė Rimo Kurtinaičio „Chimki“ ir „Valencia“, kuriai ir pavyko prisivilioti vieną talentingiausių puolamojo stiliaus žaidėjų Europoje.

Buvęs antrasis NBA naujokų biržos šaukimas savo vardą Eurolygoje įtvirtino prieš dvejus metus, žaisdamas Miuncheno „Bayern“, o praėjusį sezoną buvo trečias pagal rezultatyvumą žvaigždžių perpildytoje „Fenerbahče“.

REKLAMA

Vieno turtingiausių Ispanijos žmonių valdoma „Valencia“ šios vasaros pirkiniais siekė įžengti į elitinių komandų klubą, o D.Williamso įsigijimas šias ambicijas tik patvirtino.

8. Alberto Abalde (iš „Valencia“ į Madrido „Real“)

Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti, kaip vietos sąraše nevertas perėjimas, bet A. Abalde perėjimas „Real“ komandai kainavo milijoną eurų. Ir nebe reikalo.

24-erių puolėjas praėjusį sezoną rinko po 7,6 taško, o tritaškius realizavo 51,8 proc. tikslumu. Itin aukštu žaidimo IQ pasižymintis A. Abalde savo žaidimą turėtų tik gerinti ir tapti rimta paspirtimi „Real“, norinčiam ir toliau kovoti dėl čempionų titulo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai itin atletiškas ir energingas žaidėjas, o „Real“ tikrai nemokėtų milijoninės išpirkos už žaidėją, jeigu šiame nematytų ilgalaikio potencialo.

Madrido ekipa kiekvieną vasarą atlieka vos po vieną-du svarbius pakeitimus sudėtyje ir šį kartą tuo pakeitimu tapo A.Abalde, turintis visas galimybes tapti vienu svarbiausiu Karališkojo klubo žaidėju.

9. Rokas Giedraitis (iš Berlyno ALBA į „Baskonia“)

Galingai praėjusį sezoną Eurolygoje debiutavęs 28-erių lietuvis pasiekė karjeros piką ir yra pasirengęs tapti „Baskonia“ lyderiu, kai šią paliko T. Šengelija.

Tą atletiškasis puolėjas jau spėjo įrodyti draugiškose varžybose, o Ispanijos ACB pirmenybėse startavo per trejas rungtynes pelnydamas po 16,3 taško.

REKLAMA

Baskų klube R. Giedraitis sulaukia didelės veiksmų laisvės ir tikėtina, kad spindės dar labiau. Tai puikus „Baskonia“ pirkinys, kuriuo jie turėtų džiaugtis trejus metus, bet nenustebkite, jeigu R. Giedraitis su kiekvienu sezonu trauks vis rimtesnį didžiųjų Eurolygos grandų dėmesį.

10. Gregas Monroe (iš Miuncheno „Bayern“ į Maskvos srities „Chimki“)

Daug metų NBA praleidęs vidurio puolėjas puikiai pritapo Eurolygoje ir solidžiu žaidimu patraukė „Chimki“ dėmesį.

Vilkėdamas „Bayern“ marškinėlius jis buvo vienas naudingiausių turnyro žaidėjų, bet išlikti tokiu pačiu „Chimki“ gretose lengva nebus.

Ne tik dėl didelės konkurencijos priekinėje linijoje, bet ir dėl to, kad komanda turi tokius gynėjus kaip Aleksejus Švedas, Errickas McCollumas ir Janis Timma, kurie nėra linkę dalintis kamuolius, o nori atakas užbaigti patys.

REKLAMA

Jeigu G. Monroe būtų papildęs kitą Eurolygos komandą, galbūt jam būtų skirta aukštesnė vieta – nors jis ir pridės kokybės „Chimki“ komandai, stipriai jos veido ir braižo nepakeis dėl aukščiau minėtos priežasties.

Verti paminėjimo: Kevinas Pangosas (iš „Barcelonos“ į „Zenit“), Martinas Hermanssonas (iš ALBA į „Valencia“), Ante Zizicius (iš „Cavaliers“ į „Maccabi“), Jordanas Mickey (iš „Real“ į „Chimki“), Lorenzo Brownas (iš „Crvena Zvezda“ į „Fenerbahče“), Zachas LeDay (iš „Žalgirio“ į „AX Armani Exchange“), Malcolmas Delaney (iš „Barcelonos“ į „AX Armani Exchange“), Nikola Kaliničius (iš „Fenerbahče“ į „Valencia“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų