REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 1 d. penkeriomis rungtynėmis prasidės nežinomybės gaubiamas 2020/2021 m. Eurolygos sezonas. Prie starto linijos stos tie patys 18 klubų, žaidusių praėjusį sezoną. Šis buvo nutrauktas ir antro tokio scenarijaus Eurolyga sau leisti negali  todėl galime tikėtis, kad čempionas bus išsiaiškintas, tik klausimas, kokių pastangų ir sprendimų tam reikės.

Spalio 1 d. penkeriomis rungtynėmis prasidės nežinomybės gaubiamas 2020/2021 m. Eurolygos sezonas. Prie starto linijos stos tie patys 18 klubų, žaidusių praėjusį sezoną. Šis buvo nutrauktas ir antro tokio scenarijaus Eurolyga sau leisti negali  todėl galime tikėtis, kad čempionas bus išsiaiškintas, tik klausimas, kokių pastangų ir sprendimų tam reikės.

REKLAMA

Tenka pripažinti, kad koronavirusas nežinomybę apgaubė sezoną, kuris žada būti vienas įdomiausių. Tam yra daug priežasčių.

Visada įdomiausia stebėti komandas, kuriose žaidžia arba jas treniruoja lietuviai – tokių šiais metais bus pakankamai.

Viena didžiausių ir įdomiausių intrigų – kaip Šarūnui Jasikevičiui seksis tvarkytis su „Barcelonos“ žvaigždėmis? Kartu su šia intriga žengia ir kita – kaip Kauno „Žalgiris“ atrodys be Šaro?

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos srities „Chimki“ su Rimu Kurtinaičiu dar labiau sustiprino sudėtį ir šiais metais neturės jokių pasiteisinimų prastiems rezultatams.

Rokas Giedraitis perėjo į Vitorijos „Baskonia“ ir panašu, kad tampa nauju ekipos lyderiu, išvykus Tornikei Šengelijai.

REKLAMA

Gauti savąjį šansą baskų klube bandys ir jaunasis Tadas Sedekerskis.

Edgaras Ulanovas pradeda legionieriaus karjerą ir tą darys Stambulo „Fenerbahče“, kuri pabaigė Željko Obradovičiaus erą.

Artūras Gudaitis persikėlė į Sankt Peterburgo „Zenit“, kuriame mėgins po traumų įrodyti, kad yra sveikas ir toks pats galingas, kaip prieš dvejus metus.

Į visus šiuos klausimus bus atsakyta netrukus, o dabar tv3.lt kviečia į pirmąją Eurolygos apžvalgos dalį, kurioje pristatysime šešias turnyro komandas – Berlyno ALBA, Stambulo „Anadolu Efes“, Milano „AX Armani“, Belgrado „Crvena Zvezda“, Maskvos CSKA ir „Barceloną“.

REKLAMA
REKLAMA

Antroji dalis portale tv3.lt pasirodys rugsėjo 23 d.

Šį sezoną „TV3 Sport“ kanalas ir vaizdo transliacijų internetu platforma Go3 tiesiogiai parodys daugiau nei 240 reguliaraus sezono rungtynių, visas atkrintamųjų kovas bei finalo ketverto mūšius. Sirgaliams bus sudarytos geriausios galimybės pamatyti ne tik visas „Žalgirio“ kovas, bet ir lietuvių žaidėjų bei trenerių pasirodymus.

Berlyno ALBA

Praėjęs sezonas. 16 vieta.

Treneris. Aito Garcia Renesesas.

Sudėtis. Gynėjai: Peytonas Siva (182 cm, 29 m.), Maodo Lo (191cm, 28 m.), Malte Delow (194 cm, 19 m.), Jonas Mattisseckas (194 cm, 19 m.), Marcusas Erikssonas (201 cm, 25 m.), Jaysonas Grangeris (189 cm, 30 m.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puolėjai: Nielsas Giffey (200 cm, 28 m.), Lorenzo Brenneke (204 cm, 20 m.), Timas Schneideris (208 cm, 22 m.), Simone Fontechhio (203 cm, 24 m.), Louisas Olinde (205 cm. 22 m.),  Luke‘as Sikma (203 cm, 29 m.).

Vidurio puolėjai: Krešimiras Nikičius (213 cm, 26 m), Benas Lammersas (208 cm, 24 m.), Johannesas Thiemannas (205 cm, 26 m.).

Naujokai. Maodo Lo, Jaysonas Grangeris, Timas Schneideris,  Louis Olinde, Simone Fontecchio, Benas Lammersas.

Išvyko. Rokas Giedraitis, Martinas Hermannssonas, Landry Nnoko, Hao Dai, Kennethas Ogbe, Tyleris Cavanaugh, Stefanas Peno.

Apžvalga. Vokiečių klubas tarpsezoniu labai nukraujavo. R. Giedraitis ir M. Hermannssonas buvo komandos lyderiai, kurie tempė ją ant savo pečių, o jų pakeisti taip ir nesugebėjo. Išvyko ir svarbus aukštaūgis Landry Nnoko. Aplink šiuos tris krepšininkus sukosi didžioji dalis ekipos žaidimo praėjusiais metais.

REKLAMA

Nors gretas papildė „Baskonia“ gynėjas J. Grangeris, kuris yra patyręs Eurolygos ir solidus žaidėjas, tačiau neraminti turėtų šio krepšininko traumų istorija. Dėl achilo sausgylės traumos jis taip ir nežaidė 2019/2020 metų Eurolygos sezone.

ALBA gretose yra ir gana jaunų vietinių žaidėjų, keli patyrę krepšininkai, o lyderio našta guls ant L. Sikmos pečių. Puolėjas praėjusį sezoną ne tik rinko beveik po dešimt taškų, bet ir puikiai dalijosi kamuoliu (4,5 rez. perdavimo.).

Vis dėlto komandos bėdos labai aiškios. Trūksta daugiau patirties ir geresnio atsarginių žaidėjų suolelio. Išvykę žaidėjai nėra tinkamai pakeisti, sudėtyje ne vienas ir mažą patirtį aukščiausiame lygyje turintis krepšininkas.

REKLAMA

ALBA atrodo tas klubas, kuris  kartas nuo karto gali įkasti varžovams, ypač namuose, bet ilgoje distancijoje turės aiškių bėdų. Daug kas priklausys, kaip seksis atakuoti iš tolimesnės distancijos.

Pagal išmestų tritaškių kiekį ALBA praėjusiais metais buvo šešta, pagal pataikytus – penkta. A. Renesesas propaguoja greitą žaidimą su nemažai imrpovizacijos, bet sudėtyje nėra tiek daug patikimų žaidėjų, kurie gali užbaigti atakas.

Matant vasaros permainas komandoje, vargiai galima prognozuoti, kad ALBA bus arti dešimtuko. Realiausia yra 15-16 vieta reguliariajame sezone.

Stambulo „Anadolu Efes“

Praėjęs sezonas. 1 vieta.

Treneris. Erginas Atamanas.

Sudėtis. Gynėjai: Shane‘as Larkinas (182 cm., 26 m.), Rodrigue‘as Beaubois (190 cm, 32 m.), Ertenas Gazi (195 cm, 23 m.), Vasilije Micičius (196 cm, 25 m.), Dogušas Balbay‘us (185 cm, 31 m.), Bugrahanas Tunčeras (193 cm, 27 m.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puolėjai: Chrisas Singletonas (206 cm, 30 m.), Adrienas Moermanas (201 cm, 29 m.), Jamesas Andersonas (198 cm, 29 m.), Yigitcanas Saybiras (203 cm, 21 m.), Krunoslavas Simonas (197 cm, 35 m.), Tolga Gečimas (206 cm, 23 m.).

Vidurio puolėjai: Tiboras Pleissas (221 cm, 30 m.), Bryantas Dunstonas (203 cm, 34 m.), Sertačanas Šanli (212 cm, 28 m.).

Naujokai. Ertenas Gazi.

Išvyko. Alecas Petersas.

Apžvalga. Komanda atliko vos vieną žymesnį pakeitimą savo sudėtyje. „Anadolu Efes“ prieš sustabdant praėjusį sezoną demonstravo fantastišką krepšinį ir pirmavo Eurolygoje, tad nusprendė neatlikti jokių ryškesnių permainų sudėtyje.

Ir  tokį žingsnį galimą suprasti, nes kam keisti tai, kas gerai veikia. Stambulo ekipa savo gretose turi  aiškiai išreikštą lyderį Sh. Larkiną, kuris praėjusiais metais Eurolygoje per mačą rinko vidutiniškai po 22,2 taško. Gynėjų grandyje jam puikiai talkina buvęs žalgirietis V. Micičius, žaidžiantis veikiausiai geriausią krepšinį savo karjeroje, ar bet kada prabilti iš toli galintis prancūzas R. Beaubois.

REKLAMA

Komandos stiprybė yra daug skirtingo plano žaidėjų, kurie gali vienas kitą papildyti. Fiziškai tvirtas B. Dunstonas bei aukštas 221 cm ūgio ir taiklia ranka iš vidutinio nuotolio pasižymintis T. Pleissas.

„Anadolu Efes“ dažnai naudoja toliašaudę artileriją, nes ne tik gynėjai, bet ir aukšti žmonės iš ten yra itin pavojingi. Praėjusiame Eurolygos sezone „Anadolu Efes“ buvo taikliausiai iš toli atakuojanti ekipa Eurolygoje (42 proc.) ir apskritai rezltatyviausia komanda turnyre (87,25 tšk. per rungtynes).

E.Atamanas propaguoja gana paprastą krepšinį, bet pastaruosius kelis metus ši strategija davė vaisių Eurolygoje. Stambulo ekipos stiprybė ir yra gana didelė suteikiama laisvė žaidėjams, tačiau kai jie tokio aukšto kalibro, ši taktika yra veiksminga.

REKLAMA

Užpraėjusį sezoną komanda žaidė Eurolygos finale, kur nusileido Maskvos CSKA. Praėjusiais metais prieš nutraukiant sezoną lyderiavo turnyre. Gerai subalansuota ir susižaidusi sudėtis vėl suteikia jiems šansus kopti iki aukščiausios laiptelio.

Milano „AX Armani“

Praėjęs sezonas. 12 vieta.

Treneris. Ettore Messina.

Sudėtis. Gynėjai: Sergio Rodriguezas (191 cm, 33m.), Kevinas Punteris (193 cm, 26 m.), Davidas Moretti(191 cm, 22 m. ), Michaelas Rollas (198 cm, 32 m.), Andrea Cinciarini (193 cm, 34 m.), Riccardo Moraschini (194 cm, 28 m.).

Puolėjai: Vladimiras Micovas (201 cm, 32 m.), Luigi Datome (203 cm, 32 m.), Jeffas Brooksas (203 cm, 31 m.), Shavonas Shieldsas (201 cm, 26 m.), Zachas LeDay‘us (202 cm, 26 m.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidurio puolėjai: Kyle‘as Hinesas (198 cm, 32 m.), Paulas Biligha (200 cm, 29 m.), Kalebas Tarczewskis (213 cm, 27 m.)

Naujokai. Kevinas Punteris, Luigi Datome, Zachas LeDay‘us, Kyle‘as Hinesas, Malcolmas Delaney, Shavonas Shieldas, Davide Moretti.

Išvyko. Artūras Gudaitis, Nemanja Nedovičius, Amedeo Della Valle, Drew Crawfordas, Keiferis Sykesas, Luisas Scola.

Apžvalga. „AX Armani“ yra viena daugiausiai permainų atlikusių komandų Eurolygoje. E. Messina pasikvietė net septynis naujus žaidėjus. Sudėtyje neliko ir lietuvio Artūro Gudaičio, o jo vietą užėmė daug patirties Eurolygoje turintis ir ilgą laiką Maskvos CSKA marškinėlius vilkėjęs K. Hinesas. Jis komandai turėtų pridėti jėgos ypač gynybiniuose veiksmuose.

REKLAMA

Klubo sudėtis apskritai atrodo labai galingai. Pajėgi gynėjų linija, kur yra ir tikrų įžaidėjų, kaip Sergio Rodriguezas, ir puikių taškų rinkėjų, kaip tas pats ispanas, K. Punteris ar M. Delaney.

E.Messinai netgi turėtų iškilti „galvos skausmas“, ką leisti lemiamais momentais, nes nuo suolo kylantys žaidėjai yra tokie pat pajėgūs kaip ir galimas startinis penketas.

Agresyvumo po krepšiu pridės ir iš Kauno „Žalgirio“ atvykęs puolėjas Z. LeDay‘us. „AX Armani“ vasarą atliktos permainos ryškiai sustiprino klubo gretas. Geras pavyzdys yra Luiso Scolos išvykimas.

Veteranas jau negali nuolat demonstruoti solidaus krepšinio, ypač gynyboje. Jam išvykus pasikviestas Z. Leday‘us, kuris potencialiai gali duoti daugiau naudos nei argentinietis.

REKLAMA

Jau Kaune vykusiame draugiškame Eurolygos keturių komandų turnyre matėme, kaip „AX Armani“ gali fiziškai kietai gintis bei keistis dengiamaisiais. Jau nekalbant apie įvairiausias opcijas puolime. Tai yra milžiniškas pliusas jiems ir būsimas galvosūkis varžovams.

Matant klubo sudėtį nelabai galima joje įžvelgti silpnų vietų. Pasiruošime cikle komanda visus šlavė nuo savo kelio, demonstravo solidų žaidimą puolime, nes turi puikių kūrėjų, bet atrodė ir tinkamai pasiruošusi gynyboje. Besiruošdami sezonui „AX Armani“ krepšininkai laimėjo visas devynerias žaistas draugiškas rungtynes.

Pakankamai ilgas žaidėjų suolelis, individualiai pajėgūs žaidėjai, stiprūs ir fiziškai tvirti aukštaūgiai, patikimi snaiperiai. „AX Armani“ šiemet turi visko, ko reikia norint kelti komandai aukščiausius tikslus.

REKLAMA
REKLAMA

Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjęs sezonas. 14 vieta.

Treneris. Saša Obradovičius.

Sudėtis. Gynėjai: Langstonas Hallas (192 cm, 28 m.), Jordanas Loydas (193 cm, 27 m.), Branko Lažičius (195 cm, 30 m.), Corey Waldenas (188 cm, 27 m.), Aleksa Uskokovičius (190 cm, 20 m.).

Puolėjai: Marko Simonovičius (203 cm, 34 m.), Dejanas Davidovacas (202 cm, 25 m.), Ognjenas Dobričius (200 cm, 25 m.), Aleksa Radanovas (202 cm, 22 m.), Marko Jagodičius-Kuridza (205 cm, 32 m.), Boriša Simaničius (209 cm, 21 m.).

Vidurio puolėjai: Ognjenas Kuzmičius (214 cm, 30 m.), Doupas Reathas (211  cm, 24 m.).

Naujokai. Langstonas Hallas, Corey Waldenas, Jordanas Loydas, Alekša Uškovičius, Dejanas Davidovičius, Duopas Reathas, Alekša Radanovas.

Išvyko. Kevinas Punteris, Lorenzo Brownas, Billy Baronas, Stratos Perperoglou, Jamesas Gistas, Kalinas Lucasas, Vladimiras Štimacas, Michaelis Ojo.

Apžvalga. „Crvena Zvezda“ smarkiai nukentėjo dėl koronaviruso pandemijos ir buvo priversta atsisveikinti su būriu žaidėjų. Komanda ir taip turi vieną kukliausių biudžetų Eurolygoje, o dabartinės bėdos privers vėl remtis jaunais arba patyrusiais serbais, kaip Marko Simonovičius, arba tikėtis, kad išaus kažkas iš legionierių. Laimėjimu galima vadinti trenerio Sašos Obradovičiaus atvykimą. Patyręs specialistas yra užsirekomendavęs ir turėtų įnešti bent kiek stabilumo.

REKLAMA

Vis dėlto vargu, ar su tokia sudėtimi „Crvena Zvezda“ sugebės  itin įkasti varžovams. Namuose jie visada stiprūs, bet ir šįkart neaišku, ar juos palaikyti galės pilnut pilnutėlė Belgrado arena.

Keli legionieriai atvyko iš FIBA Čempionų lygos klubų ir aukščiausio lygio krepšinio yra ragavę itin mažai. Sudėties pasirinkime galima įžvelgti daug rizikos, bet šioje situacije klubo vadovai, matyt, kitaip ir negalėjo elgtis.

Dabartinė padėtis rodo, kad komanda sezono eigoje tikrai turės pakankamai bėdų. Puolimas atrodo skurdus, tad daug kas priklausys kaip seksis varžovus pančioti gynyboje. Ir nors kovingieji serbai visada gali nustebinti, veikiausiai klubui teks tenkintis 15-17 vietomis turnyrinėje lentelėje.

Maskvos CSKA

Praėjęs sezonas. 4 vieta.

Treneris. Dimitris Itoudis.

Sudėtis. Gynėjai: Mike‘as Jamesas (185 cm, 29 m.), Darrunas Hilliardas (198 cm, 27 m.), Aleksanderis Khomenko (192 cm, 21 m.), Ivanas Ukhovas (193 cm, 22 m.), Danielis Hackettas (193 cm, 32 m.), Janis Strelniekas (191 cm, 29 m.).

Puolėjai: Joelis Bolomboy‘us (204 cm, 26 m.), Semionas Antonovas us (202 cm, 29 m.), Johannesas Voigtmannas (214 cm, 26 m.), Willas Clyburnas (201 cm, 29 m.), Tornikė Šengelija (206 cm, 28 m.), Andrejus Lopatinas (208 cm, 22 m.), Nikita Kurbanovas (202 cm, 31 m.).

REKLAMA

Vidurio puolėjai: Nikola Milutinovas (213 cm, 25 m.).

Naujokai. Tornikė Šengelija, Nikola Milutinovas, Aleksandras Khomenko.

Išvyko. Andrejus Voroncevičius, Mikhailas Kulaginas, Howardas Sant-Roosas, Kostas Koufos, Ronas Bakeris, Kyle‘as Hinesas.

Apžvalga. CSKA kaip visada neabejotinai bus vieni iš rimčiausių favoritų sezone. Nors ekipos vadovas Andrejus Vatutinas dievagojosi, kad biudžetas tikrai mažės, vis dėlto sudėtį pavyko sustiprinti labai pajėgiais krepšininkais.

Išvykusį K. Hinesą pakeitė Pirėjo „Olympiacos“ lyderis N. Milutinovas. Komandos gretas papildė vienas pagrindinių Vitorijos „Baskonia“ krepšininkų T. Šengelija, po praėjusį sezoną patirtos sunkios traumos ant parketo grįš W. Clyburnas. Jau vien ši trijulė atrodo labai solidžiai. O kur dar neabejotinas komandos lyderis M. Jamesas.

Amerikietis praėjusiais metais puikiai pritapo komandoje, jį suvaldyti, atrodo, sugebėjo ir D. Itoudis. Gynėjas praėjusiame Eurolygos sezone buvo sunkiai sustabdomas (rinko vidutiniškai 21,2 tšk. per mačą).

CSKA atrodo sustiprėję ten, kur ir reikėjo papildomos jėgos. Gal kiek trūks ilgesnio atsarginių žaidėjų suolelio, bet D. Itoudio kariauna ir vėl bus viena tų komandų, kurių neturėtų tenkinti tik finalinis turnyro ketvertas.

REKLAMA

Komanda turi ir aiškiai išreikštus lyderius ir galinčius bėgti žaidėjus bei neblogai iš perimetro metančius krepšininkus. N. Milutinovas gal kiek lėtesnis gynyboje nei buvo K. Hinesas, tačiau ir serbas turi savų privalumų.

CSKA gretas vasarą paliko ilgametis klubo žaidėjas rusas A.Voroncevičius, bet šis pastaraisiais metais jau vaidino tik antraeilį vaidmenį klube. Į jo vietą tikrai atsiras jaunesnių vietinių krepšininkų, kuriems minučių treneris gali kartais suteikti.  Drąsiai galima teigti, kad CSKA savo rankose turi visus kozirius, jog kovotų finaliniame ketverte dėl Eurolygos trofėjaus.

„Barcelona“

Praėjęs sezonas. 3 vieta.

Treneris. Šarūnas Jasikevičius

Sudėtis. Gynėjai: Leondro Bolmaro (198 cm, 19 m.), Thomasas Heurtelis (189 cm, 30 m.), Cory Higginsas (195 cm, 30 m.), Nickas Calathesas (196 cm, 31 m.), Kyle Kuricas (193 cm, 30 m.).

Puolėjai: Adamas Hanga (200 cm, 31 m.), Rolandas Šmitas (208 cm, 22 m.), Alexas Abrinesas (198 cm, 25 m.), Victoras Claveras (207 cm, 29 m.), Nikola Mirotičius (208 cm, 28 m.).

Vidurio puolėjai: Artiomas Pustavojus (216 cm, 26 m.), Brandonas Daviesas (208 cm, 28 m.), Pierre‘as Oriola (208 cm, 27 m.).

Išvyko. Ante Tomičius, Kevinas Pangosas, Pau Ribas, Macolmas Delaney, Sergi Martinezas.

Atvyko. Nickas Calathesas.

Apžvalga. Didžiausi pokyčiai klubą šiemet supurtė trenerių štabe. Svetislavą Pesičių pakeitė iš Kauno „Žalgirio“ atvykęs Šarūnas Jasikevičius. Su juo į Barseloną atvyko ir asistentai Tomas Masiulis bei Darius Maskoliūnas. Prisijungė ir fizinio rengimo treneris Jusinas Grainys. Bus itin įdomu stebėti, kaip Š. Jasikevičiui seksis savo sistemas pritaikyti kitur, kadangi dirbti Barselonoje yra kiek kitaip nei turėti visišką laisvę Kaune.

REKLAMA

Vasarą klubo gretas papildęs Atėnų „Panathinaikos“ lyderis įžaidėjas Nickas Calathesas dar labiau sustiprino ir taip pajėgią komandos sudėtį. Š. Jasikevičius turės gerai subalansuotą komandą, su aiškiais išreikštais lyderiais, gana geru atsarginių žaidėjų suoleliu ir aukščiausios klasės įžaidėju.

Vis dėlto gali praeiti nemažai laiko, kol pamatysime tikrąjį komandos potencialą. Tą buvo galima matyti Ispanijos Supertaurės turnyre, kur katalonai nedemonstravo gero žaidimo ir finale nusileido amžinam varžovui Madrido „Real“.

Bus itin įdomu stebėti, kaip Š. Jasikevičius auklėtinius privers dirbti gynyboje. Komanda itin talentinga puolime, N. Mirotičius ir vienas dažnai gali nuspręsti rungtynių eigą, bet to nebus gana. Norint šią talentingą komandą priversti rodyti ne tik gerą, bet ir pergalingą žaidimą, Š. Jasikevičiui tikrai reikės laiko.

X faktoriumi sudėtyje gali tapti A. Abrinesas.  Nors talento klubo gynėjų grandyje netrūksta, bet N.Calathesas nėra geras metikas iš toli, T. Heurtelį pastaraisiaias metimais kankino traumos, tad dažnai viskas gula ant C. Higginso arba to paties N. Mirotičaus pečių. Tad katalonas gali tapti itin svarbiu ginklu.

Kalbant apie Š. Jasikevičių, toli gražu ne paskutinėje vietoje yra ir spaudimas iš išorės. Su tokia brangia ir galinga sudėtimi „Barcelona“ taikosi tik į aukščiausią vietą – Eurolygos trofėjų. Vis dėlto potencialūs klubo varžovai dėl titulo taip pat atrodo sustiprėję.

Š. Jasikevičiui reikės labai tiksliai sudėlioti norimus akcentus, siekiant gerų rezultatų. Talento komandoje abstu, nuo įžaidėjų iki aukštaūgių grandies, kur yra ir tas pats buvęs žalgirietis B. Davisas. Bus itin įdomu stebėti katalonų žaidimą, kaip tiek žaidėjams, tiek ir naująjam  komandos treneriui Š. Jasikevičiui seksis norimas idėjas realizuoti aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų