REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos sporto pasaulyje – dar vienas seksualinio priekabiavimo skandalas. Rimtų kaltinimų sulaukė garsus tinklinio treneris Jonas Adomaitis, šiuo metu vadovaujantis Lietuvos jaunių (U-18) vaikinų rinktinei. 69-erių specialistui kaltinimus meta buvusios auklėtinės. Treneris ginasi, kad visa tai yra melas, o Lietuvos tinklinio federacija (LTF) teigia, kad nėra girdėjusi skundų dėl netinkamo J. Adomaičio elgesio.

Lietuvos sporto pasaulyje – dar vienas seksualinio priekabiavimo skandalas. Rimtų kaltinimų sulaukė garsus tinklinio treneris Jonas Adomaitis, šiuo metu vadovaujantis Lietuvos jaunių (U-18) vaikinų rinktinei. 69-erių specialistui kaltinimus meta buvusios auklėtinės. Treneris ginasi, kad visa tai yra melas, o Lietuvos tinklinio federacija (LTF) teigia, kad nėra girdėjusi skundų dėl netinkamo J. Adomaičio elgesio.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt praėjusiais metais paviešino seksualinio priekabiavimo skandalą dviračių sporte, šį kartą į portalo redakciją kreipėsi keli asmenys, patarę pasidomėti netinkamu J. Adomaičio elgesiu, apie kurį esą „šneka ir žino visa tinklinio bendruomenė“.

Pastaruoju metu J. Adomaitis dirbo keliuose didžiuosiuose Lietuvos universitetuose – Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) ir Mykolo Romerio (MRU), o šį sezoną pabaigė Vilniaus kolegijoje.

REKLAMA
REKLAMA

2018 m. jis buvo atleistas iš VGTU dėl seksualinio priekabiavimo, galiausiai tiesos pats ieškojo teismo salėje, tačiau universitetas įrodė savo tiesą ir laimėjo bylą. Nepraėjus daug laiko J. Adomaitis pradėjo darbuotis su MRU studentėmis, bet čia užtruko vos kelis mėnesius.

REKLAMA

Merginos universiteto vadovybei įteikė skundą, rašytą šių metų sausio 14 d., po kurio J. Adomaitis ir neteko darbo.

„Merginų tinklinio komanda nori išreikšti skundą dėl trenerio Jono Adomaičio, kuris treniruoja merginas Mykolo Romerio universitete. Kelios komandos narės treniruočių metu patyrė seksualinį priekabiavimą. Taip pat buvo rašomos ne profesinio pobūdžio žinutės. Dėl šios priežasties merginos vengia ir nelanko treniruočių, nes tai paveikia jų emocinę būklę. Taip pat norime, kad mums būtų suteikta galimybė treniruotis Mykolo Romerio universiteto salėje ir tikimės, jog atsižvelgus į esamą situaciją mums bus suteiktos galimybės turėti naują trenerį“, – rašoma skunde.

REKLAMA
REKLAMA

J. Adomaičio CV – gana įspūdingas. Jis buvo vienas geriausių Lietuvos tinklinio žaidėjų, keturis kartus tapo šalies čempionu, yra tapęs Estijos ir Ukrainos pirmenybių nugalėtoju. 1980 m. pradėjo trenerio karjerą, per kurią dirbo tiek su vyrais, tiek su moterimis.

1994 m. tapo Lietuvos vyrų rinktinės treneriu, vėliau daug metų dirbo su įvairaus amžiaus šalies rinktinėmis, įvairių aukštųjų mokyklų komandomis ir studentų čempionatuose iškovojo kelias dešimtis medalių.

„Visur dirbu vienodai. Man yra svarbiausia, kad komanda žaistų gerai. Visą laiką, kiek dirbau, visada rezultatai buvo geri. Tiek metų darbo įdedi, bet puola tave.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo momentu buvo lengviausia mane padaryti kaltu. Me too ((pasaulį apėmęs judėjimas, kurio metu atskleista daug seksualinio priekabiavimo skandalų, – aut. past.). Ir turiu įrodyti, kad aš švarus“, – tv3.lt sakė J. Adomaitis.

Su tv3.lt portalu išgyvenimais pasidalino keturios studentės, tačiau nukentėjusių gali būti ir daugiau. Visos jos išreiškė norą informacija pasidalinti tik anonimiškai, todėl tekste jų vardai yra pakeisti.

Pirmieji skundai – dar 2012 m.

J. Adomaitis VGTU dirbo 2005-2018 metų laikotarpiu, o pirmieji skundai dėl galimo seksualinio priekabiavimo vadovybę pasiekė dar 2012 m. Konkretūs kaltinimai nebuvo pareikšti ir treneris tęsė darbą iki 2018 m., kai viskas pasiekė net teismo salę. Tada VGTU atleido trenerį iš pareigų.

REKLAMA

„Treneris atleistas už neetišką, su pedagogine veikla nesuderinamą, elgesį“, – tv3.lt sakė VGTU ryšių su visuomene projektų vadovė Kristina Lazickienė.

Tokiu universiteto sprendimu nepatenkintas J. Adomaitis kreipėsi į Valstybinę darbo ginčų komisiją, o galiausiai istorija pasiekė teismą, kuriame bylą laimėjo VGTU.

Kol vyko teisiniai ginčai J. Adomaitis pats kreipėsi į policiją ir parašė pareiškimą dėl studentės elgesio, dėl kurios ir neteko darbo VGTU.

Policija, apklaususi studentę, veiksmų nesiėmė – pasak nukentėjusios Agnės (redakcijai  tikrasis vardas žinomas, – aut. past.) jai buvo pasiūlyta pačiai parašyti pareiškimą dėl trenerio seksualinio priekabiavimo, bet ji atsisakė.

REKLAMA

„Atsisakiau, nes tuo metu buvo labai sunku apie tai kalbėti, nenorėjau apie tai galvoti. Tiesiog norėjau viską kuo greičiau pamiršti. Taip pat tai atrodė kaip kažkokia gėda“, – tv3.lt sakė Agnė.

Melu atviliojo į treniruotę

Agnė tv3.lt pasakojo, kad iki lemiamo incidento nebuvo girdėjusi kalbų apie netinkamą J. Adomaičio elgesį. Tik vėliau jai teko išgirsti ir kitas istorijas, kuriose priekabiavimu skundėsi ir universiteto darbuotojos.

Agnė lankė trenerio paskaitas, o po vienos iš jų sulaukė kvietimo treniruotis su mišria tinklinio komanda, kurią sudaro vaikinai ir merginos. Kaip paaiškėjo vėliau, kvietimas į treniruotę buvo melagingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į treniruotę atvykau tik aš viena, tada ir prasidėjo nederamas elgesys. Siūlė artimiau susipažinti, lietė intymias kūno vietas, bandė nurengti jėga“, – skaudžius išgyvenimus prisiminė Agnė.

Iš pradžių ji bandė žodžiais atstumti trenerį, bet galiausiai teko bėgti: „Sakiau jam, kad nederamai elgiasi, kad jis man yra dėstytojas, o aš nieko daugiau nenoriu. Stengiausi patraukti jo rankas, kai būdavo ne vietoje, o kai pavyko galutinai ištrūkti iš salės, net nepersirengusi bėgau į mašiną ir išvažiavau“.

Studentė iš karto užblokavo trenerio telefono numerį, kad šis negalėtų su ja susiekti, bet gavusi kvietimą į teismą, atblokavo. Į telefoną netruko pasipilti anksčiau siųstos žinutės.

REKLAMA

„Rašė, kad nori antros treniruotės, klausė ar ateisiu. Taip pat buvo praleistų skambučių“, – teigė Agnė.

Pirmas žmogus, kuriam mergina papasakojo apie įvykį buvo mama – tą padarė praėjus savaitei.

„Tik po savaitės apie šį įvykį papasakojau mamai, o po mėnesio dar keletui artimų žmonių. Smulkiai su detalėmis ir iki galo istorijos niekam nepasakojau, šiek tiek plačiau apie tai kalbėjau policijoje ir teisme, nors kalbėti dėl didelio streso labai nesinorėjo“, – prisiminė ji.

Tvirtina, kad yra nekaltas

J. Adomaitis tv3.lt patvirtino, kad kaltinimų yra sulaukęs ne vieno, bet visus juos neigė ir teigė, kad tai tėra kerštas jam.

REKLAMA

„Tokie kaltinimai buvo, bet jie buvo laužti iš piršto. Iš VGTU mane bandė išvaryti apie aštuonerius metus. Tol kasė man duobę, kol iškasė. Pasakė ir viskas, nieko negali neįrodyti“, – rėžė garsus treneris.

Esą darbe buvo pasitaikę nesutarimų, kurie ir padėjo pagrindą kaltinimams, prasidėjusiems 2012 m. Treneris teigia, kad buvo apsipykęs su krepšinio komandos treneriu, tuometiniu katedros vedėju, kai kuriomis žaidėjomis.

„Merginų kaltinimai prasidėjo, kai vieną komandą buvau nusivežęs į Europos universiadą. Atvažiavusios į varžybas jos atsisakė treniruotis rytais, sakė „treneri, kokios čia treniruotės, čia Ispanija“. Demonstratyviai nesitrenaravo, ėjo degintis, o per rungtynes vaikščiojo ir viską pralošė. Pasakiau, kad už tokį elgesį treniruotės vyks bendro fizinio rengimo salėje, o kai ištaisys klaidą, bus grąžintos į komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos parašė skundą, kad naudojau smurtą. Surado drauges, kurios prasakė, kad prie jų priekabiavau kažkada“, – savo versiją pateikė J. Adomaitis.

Kalbėdamas apie vėlesnius įvykius ir pralaimėtą bylą 2018 m. treneris pabrėžė, kad teisme buvo padaryta klaidų ir į jas neatsižvelgta.

„Mano parodymai nesikeitė. Mergina į darbo ginčų komisiją atnešė vieną paaiškinimą, į teismą kitokį. Faktai keitėsi, viskas gražinama ir dailinama. Teismas į tai nereagavo.

Ji iš pradžių mane kaltino, kad atsivedžiau į salę, užrakinau duris ir taip toliau, paskui pasakė, kad nerakinau durų. Kai paklausė, kodėl neišėjo, jeigu durys buvo atrakintos, atsakė, kad bijojo, jog jai neparašysiu įskaitos. Atskirų dalykų yra begalė. Teisėjos kaltinimas man buvo parašytas „iš lubų“. Ji kalbėjo vieną, o teisėja visai ką kita.

REKLAMA

Svarbiausia, kad parašė, jog priekabiavau, bet teisme buvo prašymas neviešinti to. Jeigu esu kaltas, o ji auka, tai kodėl ji nenori, kad visuomenė sužinotų?“, – tvirtino ir klausė J. Adomaitis.

Istorija vėl pasikartojo

Netekęs darbo VGTU J. Adomaitis netrukus surado naują darbovietę – MRU, bet čia išbuvo vos kelis mėnesius.

Universiteto vadovybę vos po kelių mėnesių pasiekė skundas dėl netinkamo elgesio, merginos atsisakė toliau lankyti treniruotes ir prašė pakeisti trenerį – jų prašymas buvo patenkintas, o J. Adomaitis vėl neteko darbo.

Neaišku, kiek merginų per tokį trumpą laiką nukentėjo, bet net trys jų tv3.lt patvirtino patyrusios priekabiavimą – braižas buvo panašus, kaip ir VGTU istorijoje.

REKLAMA

Viena iš merginų, Austėja (redakcijai tikrasis vardas žinomas, - aut. past.), prisiminė, kad priekabiauti treneris pradėjo tada, kai treniruotėje liko viena.

„Treniruočių metu, kai susirinkdavo daugiau merginų, netinkamo elgesio nesu pastebėjusi. Tačiau, kai treneris pakviesdavo dirbti prie sienos, jausdavau dažnesnį fizinį kontaktą, tačiau galvojau, jog taip jis tik parodydavo, kaip taisyklingai atlikti pratimą.

Vieną kartą treniruotėje buvau viena. Dėl to truputį sutrikau, nes maniau, jog nebūsiu viena. Paklausus trenerio ar bus kitos merginos, jis atsakė, jog šios dėl tam tikrų priežasčių negalės dalyvauti.

Iš pradžių viskas vyko įprastai, bet vėliau prasidėjo vis dažnesnis fizinis kontaktas. Mane pradėjo liesti už liemens, sėdmenų. Galiausiai, du kartus pabučiavo į skruostą. Jaučiausi labai nepatogiai ir toks elgesys man buvo nepriimtinas. Galvoje sukosi mintys tik kaip greičiau išeiti. Pasakiau, jog pavargau ir kuo greičiau palikau salę“, – prisiminė studentė.

REKLAMA
REKLAMA

Atakavo žinutėmis

Jurgita (redakcijai tikrasis vardas žinomas, – aut. past.), kita MRU studentė, konkrečių fizinių veiksmų nepatyrė, bet pasakojo sulauksi netinkamo pobūdžio žinučių.

Ir vėl viskas prasidėjo tada, kai mergina liko viena su J. Adomaičiu. Vieną vakarą, kiek anksčiau atėjusi į treniruotę, ji pastebėjo, kad dar nėra kitų merginų. Tuo metu treneris ją pakvietė į kiną, bet Jurgita pamanė, kad šis tik juokauja.

Kiek rimtesnius J. Adomaičio ketinimus ji suprato tik po to, kai dėl asmeninių priežasčių turėjo praleisti rungtynes. Po šių ji sulaukė trumpujų žinučių.

„Jų turinys nebuvo panašus į tinkamas treneriui. Tai buvo siūlymai susitikti pasikalbėti, atvažiuoti prie namų ir kalbos apie meilę. Buvo ir tokie pasisakymai, kaip „suprantu, kodėl čigonas bara tą, kurią labiausiai myli“.

Į žinutes neatsakiau, tačiau jis nesiliovė rašyti. Nuo tada pradėjau nelankyti treniruočių, o vėliau išgirdau, kad jis ėmė priekabiauti prie vienos iš komandos žaidėjų“, – tv3.lt sakė mergina.

Apie trenerio nusižengimus ankstesnėse darbovietėse MRU merginos sužinojo tik gruodį, kai jau pačios patyrė priekabiavimą.

„Buvo labai apmaudu, nes treneris iš tiesų yra savo srities profesionalas, turintis didelę patirtį. Labiausiai liūdna buvo dėl to, jog visai nesitikėjau tokio elgesio, jaučiausi apgauta ir nusivylusi“, – sako fizines priekabes patyrusi Austėja.

REKLAMA

Labiausiai nuo trenerio MRU nukentėjusi mergina Eglė (redakcijai tikrasis vardas žinomas, – aut. past.), kuri ir buvo pagrindinė skundo iniciatorė, patvirtino priekabiavimo faktą, bet nenorėjo pasakoti detalių.

Kaltina režisūra

J. Adomaitis kaltinimų ir vėl neneigia, bet teigia, kad šie yra surežisuoti.

„Taip, kaltinimas buvo. Ta pati situacija, kaip ir VGTU. Atėjo į treniruotę mergina, kuri išbuvo visą treniruotę, išmokiau ją to, ko ji nebūtų išmokusi pas jokį kitą trenerį, o vėliau ji pasakė, kad priekabiavau.

Labai nenustebau, nes viskas buvo surežisuota, kaip ir VGTU. Turėjo ateiti keturios merginos į treniruotę, atėjo tik viena. Tai ją ir treniravau. Jos tarpusavyje susirašinėjo, kas eina, o kas neina. Ji atėjo, nors žinojo, kad ateis tik viena“, – tvirtino tinklinio treneris.

Kodėl ir kam reikėjo kažką režisuoti, J. Adomaitis tik spėlioja.

„Gal mažiau joms skyriau dėmesio, kaip žaidėjoms? į kitas gal daugiau investavau. Į kitas gal žiūrėjau pro pirštus, kuriose nemačiau perspektyvos, tos merginos galėjo inicijuoti. Bet kodėl dabar? Reiškiasi nepasisotinta kerštu“, – tv3.lt kalbėjo jis.

Netrukus treneris porai mėnesių įsidarbino į kitą aukštąją mokyklą – Vilniaus kolegiją (VIKO). Šiuo metu čia jis pareigų neužima, nes laikinai pavadavo susirgusį etatinį kolegijos trenerį, tv3.lt sakė kolegijos Kūno kultūros ir sporto centro vedėjas Jonas Bautronis.

REKLAMA

J. Adomaitis čia dirbo ir su merginų komanda, bet J. Bautronis teigia skundų dėl netinkamo elgesio negirdėjęs, o priimdamas į darbą apie istorijas VGTU ir MRU nieko negirdėjo.

„Man nebuvo žinoma, kad J. Adomaitis neteko darbo VGTU ir MRU universitetuose dėl merginų kaltinimų seksualiniu priekabiavimu. Jeigu paaiškėtų, kad kaltinimai pagrįsti, o ir dabar, kai sužinojau apie įtarimus, J. Adomaičio nekviestume pavaduoti ar dirbti treneriu kolegijoje“, – sakė J. Bautronis.

Federacija nieko negirdėjo

Dėl nuopelnų ir pergalių sporto aikštelėse J. Adomaitis yra itin gerbiamas Lietuvos tinklinio federacijos vadovų.

Jis dalyvavo ir prieš metus vykusiame Lietuvos tinklinio 90-mečio minėjime, ant scenos sakė kalbą. 

Renginio metu jis pozavo šalia specialiai šia proga į Lietuvą atvykusio Europos tinklinio konfederacijos (CEV) prezidento Aleksandaro Boričičiaus ir LTF vadovo Dariaus Čerkos.

Beje, J. Adomaitis yra pirmasis D. Čerkos treneris. Atsakydamas į tv3.lt klausimus LTF prezidentas tvirtino, kad apie skundus ir priekabiavimą prie studenčių nėra girdėjęs.

„Man asmeniškai skundų dėl trenerio elgesio ar darbo metodų girdėti neteko. Aš gyvenime nesu linkęs tikėti gandais. Kaltinimai skamba rimtai, o kaltę turėtų nustatyti atitinkamos institucijos“, – tv3.lt sakė D. Čerka.

REKLAMA

Patikslinus, kad J. Adomaitis jau yra pralaimėjęs bylą teisme, D. Čerka sakė neturintis informacijos apie tai ir dar kartą pakartojo, kad federacija skundų nėra gavusi.

LTF kartu žada vertinti esamą informaciją.

„Pasikartosiu, kad kalbomis netikiu, apie kažkokius pradėtus oficialius tyrimus prieš trenerį žinių neturiu. Kai į federaciją yra kreipiamasi, visada reaguojame ir imamės veiksmų.  Kokių konkrečių veiksmų imtumėmės šiuo atveju pasakyti negaliu, nes tokius sprendimus po situacijos vertinimo priima tinklinio federacijos Vykdomasis komitetas (VK)“, – žadėjo prezidentas.

Paprašytas apibūdinti J. Adomaitį, D. Čerka gyrė specialistą.

„Trenerį pažįstu labai seniai. Teko ir pačiam būti rinktinės nariu, kurios treneris buvo J. Adomaitis. Jis pats kažkada buvo aukščiausio lygio žaidėjas. Trenerio darbo metodai orientuoti į aukšto meistriškumo sportininkus, kuriems keliami dideli tiek fiziniai, tiek psichologiniai reikalavimai. Nors ir senos mokyklos, bet mano nuomone, jis sukaupęs didelę patirtį, yra vienas geriausių tinklinio sprecialistų Lietuvoje“, – sakė jis.

Elgesys – netoleruotinas

Lietuvos sporto universiteto (LSU) profesorė, mokslų daktarė Jolita Vveinhardt teigia, kad kiekviena organizacija privalo turėti deklaraciją ir aiškias taisykles, apibrėžiančias, kas laikoma patyčiomis, diskriminacija, priekabiavimu, kaip elgtis sportininkui, treneriui ar įvykio liudininkams, pastebėjus nederamą elgesį.

REKLAMA

„Turi būti aptarta, kaip ir kam pranešti apie nusižengimą taisyklėms, kokios skundo nagrinėjimo procedūros, terminai, kokia gresia atsakomybė, koks grįžtamasis ryšys, pagalba aukai ir įvykio liudininkams. Tai yra svarbu, nes priekabiavimo pasekmės – ilgalaikės ir nereikia pamiršti, kad bet koks smurtas paveikia ne tik pačią auką, bet ir jos aplinką“, – teigė profesorė.

LSU etikos kodekse griežtai pabrėžiama, kad studento fizinis lietimas užsiėmimų metu, nesant tam būtino pagrindo, yra griežtai draudžiamas. Kaip ir siekimas užmegzti intymius santykius su studentu, su kuriuo jį sieja akademinė veikla.

Savus kodeksus dažniausiai turi dauguma įstaigų, bet šios dažnai turi daug trūkumų ir neveikia taip, kaip turėtų.

„Mano ir kolegių iš LSU atliekami tyrimai rodo, kad Lietuvoje tiek sportininkams, tiek treneriams apskritai trūksta žinių ir suvokimo, koks elgesys yra netoleruotinas. Egzistuoja nuo sovietmečio išlikę „papročiai“, kurie pateisina fizinį ar žodinį priekabiavimą, smurtą kaip tam tikrą „pedagoginę“ priemonę, incidentų slėpimą. Ir čia didžiausia dalis atsakomybės tenka sporto organizacijoms, kurios deja, dažnai į tokio pobūdžio problemas žiūri pro pirštus. Kai panašios į jūsų paminėtą istorijos pasiekia žiniasklaidą, kaip pagalbos šauksmas, tai rodo, kad kažkuri organizacija neturi nusistačiusi aiškių procedūrų arba jos nesuveikė“, – sakė ji.

REKLAMA

Tokie atvejai, kaip treniruočių vedimas vienam auklėtiniui ar likimas su juo vienumoje per paskaitas dažnai yra įvardijamas kaip vengtinas, bet konkrečius atvejus ir vėl turėtų apibrėžti įstaigos taisyklės.

Tuo tarpu auklėtinio lietimas rodant pratimus nėra būtinas, sako J. Vveveinhardt.

„Treneris nėra gydytojas ar fizioterapeutas, kuris negali atlikti procedūros be kontakto su pacientu. Gal tai kiek sudėtingiau kontaktinio sporto šakose, bet yra įvairių galimybių pademonstruoti atlikimo techniką ir be tiesioginio lietimosi prie sportininko“, – pabrėžė ji.

Žinučių siuntimas auklėtiniui – taip pat vengtinas dalykas, sako LSU profesorė: „Visi klausimai turi būti sprendžiami trenerio darbo vietoje ir darbo metu. Žinoma, gali prireikti skubiai pranešti kokią nors informaciją, tačiau pranešimo turinys negali peržengti dalykinio turinio ribų. Tam yra elektroninis paštas, kuriame saugomas visas susirašinėjimas ir reikalui esant gali būti panaudotas kaip įrodymas“.

Tvirtą nuomonę šiuo klausimu turi ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, dėmesį į seksualinio priekabiavimo problemą atkreipęs dar tada, kai tv3.lt paviešino A. Jakimavičiaus skandalą.

„Etikos tema sporte opi, kartu turime labai aiškiai apsibrėžti ir kas yra treneris, kokiais principais jis vadovaujasi. Pirmiausia treneris yra ir ugdytojas. Žinoma, labai svarbu sportiniai laimėjimai ir aukščiausi pasiekimai, tačiau nereikia pamiršti, kad treneris yra net tik medalių kalėjas, nes ko vertas medalis, jei jauno žmogaus asmenybė sužalojama? Treneris lyderis turi kurti asmenybes, ne slopinti, gąsdinti, nes tai nedera nei su etika, nei su asmenybės ugdymu“, – tada sakė A. Monkevičius.

Jeigu ir Jūs esate nukentėję nuo šio ar kito trenerio, susisiekite el. paštu [email protected]. Nukentėję taip pat gali kreiptis pagalbos į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą (LTOK).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų