REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1921-ieji, Kaunas. Ant Vytauto kalno rengiamame pirmame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate vyksta ieties metimo rungtis. Tuomet leistas žurnalas „Trimitas“ skelbė: „nežiūrint rimtos Suomio Pamquisto konkurencijos laimėta lietuviais: Teišerskis – 34.58 mt. Karo mok. sp. Darius – 34.40 mt.“ 

1921-ieji, Kaunas. Ant Vytauto kalno rengiamame pirmame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate vyksta ieties metimo rungtis. Tuomet leistas žurnalas „Trimitas“ skelbė: „nežiūrint rimtos Suomio Pamquisto konkurencijos laimėta lietuviais: Teišerskis – 34.58 mt. Karo mok. sp. Darius – 34.40 mt.“ 

REKLAMA

Legendiniam lakūnui Steponui Dariui iki pirmo šalies čempionato nugalėtojo titulo pritrūko vos 18 centimetrų – ieties metime jis iškovojo sidabrą. Greičiausiai po šių pirmenybių istorinei Lietuvos asmenybei kilo mintis suprojektuoti ir ant Vytauto kalno 1925 metais iškilusį stadioną, kuris dar vėliau buvo pavadintas S.Dariaus ir S.Girėno garbei. 

Kiekvienas sportininkas kuria istoriją. Istorija bus kuriama ir rugpjūčio 7-8 dienomis Palangoje vyksiančiame 97-ame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate. Atšaukus arba perkėlus daugumą tarptautinių lengvaatlečių startų, pirmenybės pajūryje tapo svarbiausiomis metų varžybomis. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl verta atvykti stebėti čempionatą? Palangoje bus visi geriausi Lietuvos lengvaatlečiai – Edis Matusevičius, Liveta Jasiūnaitė, Airinė Palšytė, geriausi sprinteriai, Agnė Šerkšnienė, Modesta Morauskaitė, Diana Zagainova. Visi, visi, visi geriausi dalyvaus čempionate, visa Lietuvos lengvaatlečių viršūnė. Dėl to tikrai reikėtų apsilankyti, pasižiūrėti, bus gerų rezultatų ir gražių kovų“, – apsilankyti kvietė Andrius Gudžius, ir pats sieksiantis šešto šalies čempiono titulo. 

REKLAMA

Europos ir planetos disko metimo čempionas šį sezoną pradėjo sėkmingai: geriausias jo rezultatas – 68,68 m – šio sezono sąrašuose yra ketvirtas. Vaclovo Kidyko auklėtinis neslepia – sportinės formos pikas šiemet buvo planuojamas būtent čempionatui Palangoje. 

„Treniruotės rodo, kad pasiekti formos piką pavyko, o ar pavyks tą parodyti varžybose, pamatysime po čempionato“, – sakė A.Gudžius. 

Pribloškiančių rezultatų Lietuvos pirmenybėse būna kone kasmet. Pernai žybtelėjo ietininkas Edis Matusevičius, pasiekęs šalies rekordą ir ketvirtą 2019-ųjų rezultatą planetoje – 89,17 m. 

REKLAMA
REKLAMA

„Smagus rekordas, aukštas rezultatas. Sugrįžus į Palangą yra tas jausmas, kad čia mano stadionas, kad jis padeda“, – šyptelėjo E.Matusevičius, šiuo metu stovyklaujantis šiame pajūrio mieste. 

Lietuvos čempionate dalyvaus 13-ika Tokijo olimpinės rinktinės kandidatų bei 11 paralimpinės rinktinės lengvaatlečių. Pirmenybės bus pirmosios, kuriose sportininkai su negalia varžysis drauge su sveikaisiais: birželį Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) ir Lietuvos paralimpinis komitetas (LPAK) pasirašė bendradarbiavimo sutartį. 

„Pagaliau vyksta realūs neįgaliųjų integracijos veiksmai, parodoma, kad neįgalieji tikrai gali daug ir jų pasiekimai yra pripažįstami. Be to, nesportuojantys neįgalieji gali suprasti, kad viskas su jais yra tvarkoje, o jų bėdos, problemos yra toleruojamos. Neįgaliųjų integracija visiems gali padėti suprasti, kad patiriamos problemos yra įveikiamos, visos kliūtys yra įveikiamos, matant, kaip sportininkai su negalia įveikia save“, – teigė Europos neįgaliųjų 100 m vicečempionas Danas Sodaitis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalią turintis sprinteris ne vienerius metus sėkmingai konkuruoja su sveikaisiais sportininkais Lietuvos čempionatuose. Praėjusiais metais šalies pirmenybėse D.Sodaitis pranoko daugiau nei pusę varžovų, iškopė į B finalą ir galutinėje įskaitoje užėmė 11 vietą. Geriausias jo rezultatas – 11,09 sek. 

„Džiaugiuosi, kad aplink mane yra supratingų žmonių, turiu puikų trenerį Martą Skrabulį, puikų sporto klubą „Cosma“. Aš, turintis tam tikrų problemų, nenoriu ir negaliu nusileisti savo komandos nariams ir tai padeda stumti save į priekį, – sakė D.Sodaitis. – Teko dalyvauti keliuose Lietuvos čempionatuose, esu pajėgus kovoti 

dėl vietos finale ar B finale. Laikau sukryžiavęs pirštus, kad šį penktadienį galėtumėte mane išvysti bėgantį 100 metrų, gal net ir šios rungties finale.“ 

Varžybų pradžia penktadienį – 16.30 val., šeštadienį – 14.30 val. Įėjimas į Palangos miesto stadioną (Sporto g. 3) nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų