REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje gimęs, bet Kanadoje užaugęs krepšininkas Ignas Brazdeikis jau kiek anksčiau yra išreiškęs norą atstovauti Lietuvai, bet stringa jo pilietybės klausimai.

Lietuvoje gimęs, bet Kanadoje užaugęs krepšininkas Ignas Brazdeikis jau kiek anksčiau yra išreiškęs norą atstovauti Lietuvai, bet stringa jo pilietybės klausimai.

REKLAMA

21 metų gynėjas dar prieš pusmetį yra pataikęs dokumentus suteikti jam Lietuvos pilietybę išimties tvarka, bet nuo to laiko jo prašymas guli Lietuvos Respublikos Prezidentūroje be jokio atsakymo.

Kaip aiškėja, krepšininkas yra pateikęs visą reikiamą informaciją, išskyrus vieną dokumentą.

„Ten yra vienas dokumentas, kurio Ignas šiai diena fiziškai negali pateikti, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Tai yra dokumentas dėl jo teistumo. Na, žinom, kad jis neteistas, bet reikia gauti tokį patvirtinimą dokumentą iš Kanados. O kadangi pandemija, fiziškai jis yra Amerikoje, reikia paimti, atvežti, įvairūs įgaliojimai yra ir t.t. Tai vat šitas artimiausiu metu turi išsispręsti. Noriu padėkoti ir prezidentūrai, su kuria dedam visas pastangas. Jie ir padarė daug, bet tiesiog be to dokumento negali net svarstyti. Tai tam visam pluoštui dokumentų trūksta tik to.

Ir kadangi atėjo pandemija, nėra taip lengvai tą paimti. Nuvažiuoti fiziškai ir sunkoka. Tai čia daugiau techninė dalis, kurios turime sulaukti ir tada prezidentūra turi savo komisiją, visą tą procedūrą"., – sakė M. Špokas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, pats prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pozityviai žiūri į situaciją ir pritaria I. Brazdeikio prašymui išimties tvarka suteikti šalies pilietybę: „Ir su prezidentu teko bendrauti ir jis irgi kaip žmogus, kaip pilietis yra tikrai už, bet ne viskas priklauso nuo emocijų.“

REKLAMA

Kai kurie rinktinės krepšininkai vasaros viduryje rinksis į stovyklą. Nors olimpinė atranka ir olimpiada perkeltą į kitus metus, tačiau ši stovykla ir galbūt keletas draugiškų mačų padės ir komandos treneriams išbandyti naujus veidus ir patiems žaidėjams palaikyti sportinę formą. Paklaustas, ar stovykloje, nepaisant visko, galima išvysti ir I. Brazdeikį, M. Špokas atsakė skeptiškai.

„Šiai dienai ne. Nėra toks paprastas persikėlimas iš kitos Atlanto pusės  į čia. Dar karantino laikas yra, o ir jis ruošiasi sezono pratęsimui su komanda. Tai kiek palaikom ryšį, tai viskas tikrai gerai jam ten. Svarbiausia, kad jis nekeičia nuomonės ir tvirtai nori atstovauti rinktinei. Priminsiu, kad jis praėjusiais metais galėjo atstovauti Kanadai dar pasaulio čempionate. Ir patys jų atstovai man tvirtino, kad atsisakymas iš jo pusės buvo dėl to, kad jis nori atstovauti Lietuvai. Ir pagal tarptautinę teisę jie turi pirmumo teisę ir gali neleisti jam žaisti už Lietuvą, nes jis jau yra atstovavęs jiems jaunimo komandoje. Bet turime tokį žodinį patvirtinimą iš jų, bet vėlgi ir FIBA į tai turėtų pažiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA

Bet vėl mes matom, kad pats blogiausias variantas tai būtų natūralizuotas žaidėjas. Nors vėl juokingai skamba situacija, kad gimęs Kaune, augęs Kaune, išvažiavęs iš Lietuvos ne savo valia. O dabar nori pats atstovauti savo šaliai, nes, kaip pats sako, kur važiuoja Kanadoje jis yra lietuvis, o čia yra kanadietis, nes gimimo vieta įrašyta Kaunas ir Lietuva“.

Paklaustas, ar pagal FIBA taisykles I. Brazdeikis užimtų natūralizuoto žaidėjo vietą, M. Špokas atsakė, kad atsakymas kol kas neaiškus.

„Vėlgi daug su FIBA diskutavome, bet yra viskas paprasta – kai gausime visus dokumentus, kurie iš mūsų priklauso, jie savo savo teisinę nuostatą rekomendaciją pateiks mums. Bet mes čia nematome didelės grėsmės. Nes yra dvi opcijos, arba jie mums suteikia pilietybę, arba kaip viena kvota natūralizuotam žaidėjui, kurios mes niekada neturėjome. Nemanau, kad būtų nuodėmė išimties tvarka lietuviui suteikti pilietybę. Tai mes žiūrime į ateitį, žiūrime į NBA branduolį. Matėte ir Jono pasisakymą, ką jis mano apie Igną. Tai jo mums reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir dabar kai kalbėjome prieš tai su Dainiumi, dabar Dariumi, kad vėl nebūtų tų nereikalingų dalykų, kol nėra paso, kam mums šnekėti apie tai, ko neturim. Tai kai bus ir šnekėsim. Nes praeitą vasarą jau buvo kalbų ar jis galėtų atvažiuoti su visa šeima, bet buvo jo bandymas NBA užsikabinti, kiti dalykai. Tai dabar jau turime aiškumą, bet negalime niekur pakviesti ir vėl toks dalykas, dar nusikėlė olimpinė atranka. Čia vėlgi paklauskit Dariaus, ar jo nenorėtų pamatyt ateinančio į stovyklą. Manau, kad norėtų išsibandyti. Nes čia dabar tokia atranka ir tiktų ar netiktų niekas jo dar nečiupinėjo, tai būtų įdomu. Bet apskritai mes esame pozityviai labai nusiteikę“.

Pasakiau priežastį dėl ko čia viskas, na prezidentūra gal komentuodami anksčiau konkrečios priežasties nebuvo pateikus, tai dabar ją pasakiau aš, ko šiandien trūksta. Bet, deja, ir mes nenuvažiuosime už jį ir to dokumento nepristatysime“, – I. Brazdeikio pilietybės situaciją komentavo krepšinio federacijos generalinis sekretorius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų