REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sporto štilis pamažu traukiasi, o Lietuvą visame pasaulyje garsinantys motoakrobatai užkūrė variklius. Istorija apie tai, kaip Utenoje šlifuojami kvapą gniaužiantys motociklininkų triukai virsta Pasaulio Gineso rekordais ir padeda kovoti su šiukšlėmis.

Sporto štilis pamažu traukiasi, o Lietuvą visame pasaulyje garsinantys motoakrobatai užkūrė variklius. Istorija apie tai, kaip Utenoje šlifuojami kvapą gniaužiantys motociklininkų triukai virsta Pasaulio Gineso rekordais ir padeda kovoti su šiukšlėmis.

REKLAMA

Utenos centre Šarūnas ir Nerijus pasikinkę plieninius žirgus sprogdina tylą. 

Vieni garsiausių Lietuvos motoakrobatų džiaugiasi, kad pagaliau gali sugrįžti į savo įprastą treniruočių aikštelę. Mat čia prasidėjus koronaviruso pandemijai ilgą laiką buvo įrengtas mobilus patikros punktas ir pilnavertes treniruotes leidžiamas vienintelėje vietoje – šalia Utenio stadiono, ekstremalams teko pamiršti.

„Labai daug renginių atsišaukė, motociklų sezono atidarymą turėjome daryti didelį pasirodymą, tačiau jis irgi buvo atšauktas. Su šiais sportiniais motociklais deja važinėti negalėjom, bet aš įsigijau krosinį motociklą, kad galėčiau dirbti ties rankomis, kad rankos nepamirštų, ką reiškia valdyti motociklą“, – sako motoakrobatas Nerijus Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš važinėjau gatvėmis su paprastu motociklu. Tai tas įgūdis taip jau visiškai nedingo, bet pasivažinėjus pusvalanduką kerta rankas, kerta kojas, ganėtinai sunku vėl grįžti į ritmą. Ir triukai iškarto nesigauna, reikia priprasti“, – pasakoja rekordininkas Šarūnas Kezys.

REKLAMA

Jau 10 metų ekstremalia veikla užsiimantys motoakrobatai sako, kad traumų jau nebesuskaičiuoja.

„Nebijoti kristi. Mes per tiek metų važinėjamo, esame turėję labai daug visokių kritimų, reikia fiziškai ir su savo galva daug dirbti. Kad nukritus, tu vėl stotumeisi ir bandytum tą triuką. Tas manau sunkiausia“, – teigia N. Malinauskas.

O štai šie istoriniai kadrai prieš kelis metus užfiksuoti Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Šarūnas Kezys per minutę apsisuko net 36 kartus ir vienu apsisukimu pagerino ankstesnį Gineso rekordą. Uteniškis sako, kad tą akimirką nustebino net pats save. Prieš oficialų bandymą jis per visą karjerą geresnį rezultatą buvo pasiekęs tik vieną kartą treniruotėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas momentas buvo toks labai įsimintas, varžėsi keli atletai. Triukas buvo pakankamai sudėtingas, kai reikėjo per minutę kuo daugiau apsisukimų ant vieno rato padaryti ir kai man pavyko padaryti jų daugiausiai apėmė euforija, nes labai daug metų įdirbis pasijuto ir atsipirko“, – kalbėjo Š. Kezys.

„Kiekvieną kartą, kaip nauja. Dėl to šitas sportas taip ir neatsibosta, nes valdymas motociklas vieną kartą vienaip važiuoja, kitą kartą kitaip. Labai priklauso padangų slėgis, kaip variklis dirba: šiltas ar šaltas, labai daug kintamųjų ir dėl to šitas sportas labai įdomus“, – sako N.Malinauskas.

Darome viską legaliai su specialiu savivaldybės išduotu leidimu. Sako atletai. 25-erių Nerijus ir metais vyresnis Šarūnas šiuo metu gyvena Vilniuje, bet sostinėje nėra galimybių treniruotis, todėl šlifuoti savo triukus tenka grįžus į gimtinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprastą dieną treniruočių atvyksta pasižiūrėti ko gero daugiau žmonių negu į Utenio stadioną futbolą, tai mes tuo labai didžiuojamės ir džiaugiamės“, – pasakoja Š. Kezys.

„Važinėdami šioje aikštelėje susiduriame su didele problema, kad čia vakarais renkasi daug jaunimo ir jie palieka savo šiukšles. Tai mes padarėm va tokį plakatą, jeigu jūs paliekate savo šiukšlę mes čia besitreniruodami galime paslįsti ir stipriai užsigauti, patirti traumą. Tai labai prašome, kad jaunimas nepalikinėtų šiukšlių ne vien pas mus Utenoje, bet tai globalesnė problema Lietuvoje prašome, kad to nedarytumėte“, – teigia N. Malinauskas.

Visas jėgas kol kas treniruotėse atiduodantys sportininkai viliasi kuo greičiau galėsiantys džiuginti žiūrovus kvapą gniaužiančiais triukais ir varžybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų