REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausias pasaulyje sporto renginys veikiausiai neišvengiamai bus nukeltas, sako Lietuvos olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Pasaulyje siaučiant koronavirusui nelieka daug galimybių, kad žaidynės įvyktų, nepaisant to, kad organizatoriai dar nepraranda optimizmo.

Didžiausias pasaulyje sporto renginys veikiausiai neišvengiamai bus nukeltas, sako Lietuvos olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Pasaulyje siaučiant koronavirusui nelieka daug galimybių, kad žaidynės įvyktų, nepaisant to, kad organizatoriai dar nepraranda optimizmo.

REKLAMA

Tokijo žaidynės turėjo įvykti liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis. Sekmadienį Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas pareiškė, kad olimpiados likimas bus nuspręstas per artimiausias keturias savaites. 

Tačiau pirmadienį ryte tokios šalys kaip Australija ir Kanada pareiškė, kad tikrai nesiruošia siųsti savo sportininkų į žaidynes, jei jos vyktų pagal išankstinį planą.

„Tarptautinis olimpinis komitetas jau seniai turi komisiją su Pasauline sveikatos organizacija ir Japonijos vyriausybe. Visos pusės stebi situaciją,– portalui  tv3.lt sakė D.Gudzinevičiūtė. –  Mano asmenine nuomone, žiūrint į dabartinę situaciją, tai žaidynės greičiausiai bus nukeltos, tačiau lauksime, ką nuspręs komitetas. Kadangi vienintelė aiški žinia tokia, kad niekas tikrai nevyks jei bus bent mažiausia grėsmė žmonių sveikatai.“

REKLAMA
REKLAMA

LTOK prezidentė pabrėžė, kad sprendimas bet kokiu atveju tikrai nėra lengvas, todėl jam priimti reikia kiek daugiau laiko.

„Sunku kažką pasakyti tiksliai šiuo momentu, tačiau manau jos bus nukeltos. Aišku būna visko, bet žiūrint į dabartine situaciją, vargiai galima tikėti, kad visa ši situacija su virusu išsispręs teigiamai greitu metu. Sprendimas yra labai nepaprastas. Pasaulinė sveikatos organizacija juk tikrai žino daugiau nei mes, jų nuomonė yra svarbi šioje situacijoje. Manau, sprendimas bus priimtas jau neilgai trukus, o tada kaip bus toliau – matysime.“

REKLAMA

Sportininkai irgi nemato kito pasirinkimo

Tiek Lietuvos, tiek pasaulio sportininkai įvairiuose interviu žiniasklaidoje taip pat pasisako už nukėlimą. Olimpiada visada išsiskyrė savo lygiateisiškumo principu, kai visi turėjo teisę būti žaidynėse. Ten galima buvo atsidurti įvairiais keliais. Vykdavo ir atrankos prieš pat žaidynes, tačiau dabar, dėl koronaviruso, jos tiesiog nevykdomos. 

„Tai tos atrankos niekur nevyksta, bet kokiu atveju apie lygiateisiškumo principą net negalima kalbėti siaučiant pandemijai,– sakė D.Gudzinevičiūtė. – Bet kaip sakiau, vienoks ar kitoks sprendimas yra labai nepaprastas. Nes tai paliestų 11 tūkst. atletų, o juk mes kalbame ir apie paralimpinių žaidynių atidėjimą. Tai tikrai sunkus sprendimas, bet manau komitetas ir jo vadovai priims teisingiausią sprendimą.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot LTOK prezidentės, finansiniai ir kiti nuostoliai taip pat būtų milžiniški. Tačiau esant tokiai situacijai pasaulyje to niekas negali išvengti.

Paklausta, kaip šiuo metu vyksta procesas ir kiek dažnai yra palaikomas ryšys su Tarptautiniu olimpiniu komitetu, D.Gudzinevičiūtė tik atsiduso ir pridūrė, kad praktiškai visada.

„Naujienų yra kasdien, bet šiuo metu oficiali pozicija, kad sprendimas bus paskelbtas  po keturių savaičių, na dabar jau ne pilnai po keturių."

Atidėti iki kada?

Nors užkulisiuose buvo gandų apie žaidynių nukėlimų galbūt į rudenį arba, kaip realiausias variantas, minima 2021-ųjųjų metų vasarą, tačiau LTOK prezidentė nepanoro svarstyti įvairių scenarijų, kol viskas nėra galutinai aišku. Anot jos, aišku viena, kad bet koks priimtas sprendimas reikalauja pasiruošimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Niekas negali pateikti tokio sprendimo neparuošę, nes reikia žinoti, o kas bus toliau?,– sako D.Gudzinevičiūtė. – Mes juk šnekame apie pačias olimpines žaidynes. Jei jos bus nukeltos, o kas tada? Tokiam sprendimui reikia pasiruošti. Juk tada iškils daugelis klausimų, kur kaip važiuosime, kada, kaip dėl bazių, juk kai kurios pastatytos laikinai tik olimpinėms žaidynėms."

Anot buvusios sportininkės, dabartinis laikas, keturios savaitės, yra skirtos įvairiems scenarijams sudėlioti, kas bus, jei žaidynės oficialiai bus nukeltos.

„Tai visam šitam reikia pasiruošti. O pasakyti, kad atidėsim tam ar tam laikui, neparuošus kitu atsakymų, tai  nėra įmanoma."

Iki šiol pasaulio istorijoje vasaros olimpinės žaidynės buvo atšauktos tik dėl karo. Jos nevyko 1916, 1940 ir 1944 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų