REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai lietuvių paskelbus pandemiją suskubo grįžti į gimtinę. Nežinia, kiek ilgai pasaulyje bus taip suvaržytas žmonių judėjimas, todėl lietuviai norėjo grįžti namo. Vis dėlto, namo, siaučiant COVID-19 virusui, grįžo ne visi. Visiškai šalia koronaviruso židinio Ispanijoje gyventi karantino metu liko vienas perspektyviausių jaunų Lietuvos krepšininkų, Arnoldas Kulboka.

Tūkstančiai lietuvių paskelbus pandemiją suskubo grįžti į gimtinę. Nežinia, kiek ilgai pasaulyje bus taip suvaržytas žmonių judėjimas, todėl lietuviai norėjo grįžti namo. Vis dėlto, namo, siaučiant COVID-19 virusui, grįžo ne visi. Visiškai šalia koronaviruso židinio Ispanijoje gyventi karantino metu liko vienas perspektyviausių jaunų Lietuvos krepšininkų, Arnoldas Kulboka.

REKLAMA

22-ejų lietuvis gyvena Bilbao mieste, įsikūrusiame 61 kilometrų atstumu nuo vieno didžiausių, arba didžiausio ligos židinio visoje Ispanijoje – Vitorijos. Tai kiek daugiau nei pusvalandis automobiliu. Bet į Lietuvą jis nusprendė nebėgti.

Kalbėdamas su naujienų portalu tv3.lt krepšininkas ne tik papasakojo, kaip dabar atrodo viruso supančiotas Biskajos regionas, bet ir leido suprasti, kad grįžti namo jau buvo per pavojinga ir per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesinori grįžti namo iš Ispanijos. Nežinai, ar sirgsi, ar nesirgsi. Nesinori tokioje situacijoje važiuoti pas tėvus į namus. Tai net nebuvo tokių minčių, iš pagarbos vyresniems“, – sako A. Kulboka.

REKLAMA

Jau pokalbio pradžioje krepšininkas aiškiai parodė, kiek stipriai suvaržytas yra žmonių judėjimas Bilbao mieste. Interviu metu jis buvo kelyje. Pasidomėjus, kur nusprendė vykti, Arnoldas nusijuokė.

„Į parduotuvę, kur daugiau. Niekur kitur negalima“, – šypsojosi „Bilbao Basket“ žaidėjas.

Netrukus jis pasidalino ir kadru iš vienos vietinių parduotuvių. Žmonėms prie įėjimo tenka laukti tikrai ne kelias minutes.

Ir iš tiesų, žmonės prie karantino sąlygų jau pratinasi ir Lietuvoje. Vis daugiau jų sąmoningai lieka namuose ir apsilanko tik maisto parduotuvėse. Tačiau ten, Ispanijoje, skirtingai nei čia, dabar tu negali žengti nė žingsnio iš namų. 

REKLAMA
REKLAMA

Nebent tam turi rimtą priežastį.

Arnoldas situacijos rimtumą savo kailiu jau spėjo patirti keliskart. Ispanų kalbą jis supranta iki tam tikro lygio – tai daugiau krepšinio terminai ir tai, ką jis girdi rūbinėje. Taip pat krepšininkas moka užsisakyti kavos kavinėje, bet visos informacijos, skirtos gyventojams, natūralu, jis pilnai nesupranta. Tačiau nuolat atsiranda žmonių, paaiškinančių, kad rizikuoti geriau neverta.

O rizika gali ir labai brangiai kainuoti.

„Teko matyti, kaip pareigūnai sustabdo šeimyną. Jie vaikšto lauke be jokios priežasties ir gauna tūkstantinę baudą. Nesinori tuo rizikuoti.

Vakar norėjau važiuoti į parduotuvę, nežinojau, kad viskas uždaryta. Sustojau degalinėje užsipilti kuro, mašinoje buvome kartu su drauge ir kažkoks ispanas bandė paaiškinti, kad tik vienas žmogus iš šeimos gali važiuoti pirkti prekių – kitu atveju gresia bauda nuo 300 iki milijono eurų. Gal juokavo, bet iškart parvežiau drauge namo ir nerizikavau“, – pasakoja A. Kulboka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kalbėdamas apie dabartinę situaciją šalyje, jis keliskart pabrėžė, kad Ispanijos valdžia į viską sureagavo turbūt kiek per vėlai.

„Į viską žiūrima labai rimtai, tai tikrai ekstremali situacija. Gal kažkiek tai buvo padaryta per vėlai, nes užsikrėtimų skaičiai dabar beveik tokie patys, kaip Italijoje – kasdien po du ar tris tūkstančius naujų atvejų. Nepanašu, kad greitai sustos. Bent įvedė tokį dalyką, kad jei be priežasties esi lauke, tai ateis pareigūnas ir skirs baudą. Vis dėlto, dabar (penktadienį, – aut. past.) važiuoju į parduotuvę ir matau, kad kelyje mašinų tikrai nemažai“, – dėsto A. Kulboka.

REKLAMA

Ispanijoje per parą tuo metu oficialiais duomenimis užsikrėtė 2335 žmonės. Todėl natūralu, kad net ir be stiprių įsakymų ten esantiems likti namuose atrodo kaip geriausia mintis.

Laiką namuose krepšininkas išnaudoja produktyviai. Pasirodo, „Bilbao Basket“ komanda kasdien nuotoliniu būdu veda treniruotes, į pagalbą pasitelkdama „Skype“ programą.

„Treniruotės vyksta, bet per „Skype“. Turim gerą treneriuką, fizinio rengimo treneris, kuris tikrai žiauriai nori mums padėti. Kiekvieną dieną susiskambiname visa komanda ir darome pratimus. Norisi palaikyti formą ir psichologiškai geriau jaustis. Negerai, jei jautiesi vienišas“, – prideda 22-ejų žaidėjas.

REKLAMA

Arnoldui Bilbao mieste pasijausti vienišam sunku. Kasdien jam kompaniją palaiko širdies draugė, kuri taip pat yra lietuvė. Jiedu augina ir du šunis, o kalbėdamas apie juos krepšininkas džiaugiasi, kad kadaise priėmė tinkamą sprendimą įsigyti praktiškai delne telpančius keturkojus.

„Mano šuniukai labai maži, tai nėra problemų, namuose būname“, – paklaustas apie tai, kiek legalu ir nelegalu dabar yra vedžioti šunį, nusijuokė A. Kulboka.

Plačiau – interviu

Arnoldai, esi pačiame pavojaus epicentre. Nenorėjai grįžti namo?

Ne, nesinori grįžti namo iš Ispanijos. Nežinai, ar sirgsi, ar nesirgsi. Nesinori pas tėvus į namus važiuoti tokioje situacijoje. Lyga irgi nesako, kad sezonas bus nutrauktas, tai kol kas minčių važiuoti namo nebuvo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O kiti tavo komandos draugai elgėsi taip pat?

Visi liko, visi esame. Įdomu kaip bus su amerikiečiais, nes JAV Vyriausybė paskelbė, kad privaloma grįžti namo, arba neįleis į šalį. Bus įdomu, pas mus trys amerikiečiai komandoje. Jei jie grįš namo, tai negaus atlyginimo, o jei liks čia, tai nežinia kuriam laikui

Sportininkui turbūt sunku išbūti vienoje vietoje. Kaip blaškai savo mintis?

Treniruotės vyksta, bet per „Skype“. Turim gerą treneriuką, fizinio rengimo treneris, kuris tikrai žiauriai nori mums padėti. Kiekvieną dieną susiskambiname visa komanda ir darome pratimus. Norisi palaikyti formą ir psichologiškai geriau jaustis. Negerai, jei jautiesi vienišas

REKLAMA

Kaip atrodo tos dienos, kai viskas aplink sustoję?

Kiekviena diena dabar tokia pati, atsikeli kada nori, pasitreniruoji, o tada viskas realiai, sėdi namie. Matai, kad lauke žmonių nėra. Teko matyti, kaip pareigūnai sustabdo šeimyną, jie vaikšto lauke be jokios priežasties ir gauna tūkstantinę baudą. Nesinori tuo rizikuoti. Vakar norėjau važiuoti į parduotuvę, nežinojau, kad viskas uždaryta. Sustojau degalinėje užsipilti kuro, mašinoje buvome kartu su drauge ir kažkoks ispanas bandė paaiškinti, kad tik vienas žmogus iš šeimos gali važiuoti pirkti prekių – kitu atveju gresia bauda nuo 300 iki milijono eurų. Gal juokavo, bet iškart parvežiau drauge namo ir nerizikavau

REKLAMA

Ispanijoje, žinant užsikrėtusiųjų skaičių, turbūt viskas atrodo rimčiau, nei Lietuvoje?

Į viską žiūrima labai rimtai, tai tikrai ekstremali situacija. Gal kažkiek tai buvo padaryta per vėlai, nes užsikrėtimų skaičiai dabar beveik tokie patys, kaip Italijoje – kasdien po du ar tris tūkstančius naujų atvejų. Nepanašu, kad greitai sustos. Bent įvedė tokį dalyką, kad jei be priežasties esi lauke, tai ateis pareigūnas ir skirs baudą. Vis dėlto, dabar važiuoju į parduotuvę ir matau, kad kelyje mašinų tikrai nemažai. Policijos labai daug, visur patruliuoja. Pustuštės gatvės ir žmonės visi su kaukėm, akiniais, gaubtuvais. Keistas vaizdas, nepripratęs matyti. Nemalonus vaizdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tavo aplinkos žmonių niekas neužsikrėtė?

Kol kas ačiū dievui ne. Ir šeimoje visi sveiki. Lygoje kol kas vienas atvejis, gal yra ir antras. Svarbiausia visi esame sveiki.

O pats ar turi reikiamas apsaugos priemones?

Neturiu kaukės, nesuprantu, Ispanijos Vyriausybė berods vienu metu visai išėmė kaukes iš prekybos, ar kas buvo, nes tikrai nėra kur jų įsigyti. Apie penkiasdešimt procentų žmonių vaikšto be kaukių, bet aš nemanau, kad ji kažką labai apsaugos. Beje, čia pusė žmonių be kaukių.

Ką pasikalbi su vietiniais? Kaip manai, kiek laiko tęsis karantinas?

Iš pradžių paskelbė penkiolikai dienų, bet nemanau, kad viskas taip pasibaigs. Užsikrėtimų skaičius kyla beprotiškai, tai manau, pratęs.

REKLAMA

Kaip atrodė tos kelios paskutinės rungtynės, kai sezonas dar nebuvo sustabdytas?

Rungtynės vyko su žiūrovais, buvo pilnutėlė salė. Kažkaip keista. Jau Kinijoje ir Italijoje tai buvo labai didelė problema, o pas mus vis dar nebuvo jokių draudimų ir 9 tūkst. sirgalių arenoje. Pas mus, manau, geriausia atmosfera visoje Ispanijoje. Salė visada yra užpildyta.

Kaip pats vertini savo sezoną?

Toks aukštyn ir žemyn. Visumoje tikrai neblogai. Jei ir man nesisekdavo, tai komanda nugalėdavo stipresnius varžovus. Malonu būti laiminčioje komandoje ir būti gana didele dalimi tos laiminčios komandos.

Jei sezoną nutrauks. Kaip situaciją spręs klubas?

Turėjome pokalbį su visais klubo vadovais ir treneriais. Kol kas panašu, kad jokių problemų nebus. Nebent lygą nutrauks pati Ispanijos Vyriausybė, tada jau nieko nepakeisi

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų