REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusu persirgsime visi, o tam, kad išvengtume sveikatos apsaugos sistemos griūties, turime būti itin pilietiški ir atsargūs – tokią žinią pasiuntė garsus Lietuvos gydytojas Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelonos“ klube.

Koronavirusu persirgsime visi, o tam, kad išvengtume sveikatos apsaugos sistemos griūties, turime būti itin pilietiški ir atsargūs – tokią žinią pasiuntė garsus Lietuvos gydytojas Mindaugas Gudelis, dirbantis Ispanijos „Barcelonos“ klube.

REKLAMA

M. Gudelis į Ispaniją išvyko dar 2001 metais, čia baigė medicinos mokslus ir praėjusiais metais pradėjo rūpintis „Barcelona“ krepšininkų sveikata.

Savo sukauptomis žiniomis M. Gudelis pasidalino asmeninėje „Facebook“ paskyroje.

„Matau, kad trūksta informacijos, arba ja yra spekuliuojama. Informacija, kuria pasidalinsiu yra mokslinės ir praktinės žinios, kuriomis pasidalino mano kolegos Ispanijoje.

Nenoriu nieko gąsdinti, bet privalome žinoti teisybę.

Pirmiausia, kodėl šis virusas toks pavojingas. Viruso pavojingumą nusprendžia trys faktoriai – užkrečiamumo vektorius, sergamumas ir mirtingumas.

REKLAMA
REKLAMA

Šio viruso vektorius yra tarp 1,5 ir 2,5. Tai yra praktiškai tris kartus didesnis negu gripo. Blogiausia, kad šis virusas mūsų kūne gali būti dvi savaites ir nesukelti jokių simptomų ir problemų, o užkrėtinėti aplinką ir kitus žmones.

REKLAMA

Maždaug 2-3 mėnesių laikotarpyje mes visi persirgsime šiuo virusu. Paprastas pavyzdys, kas nutiks – jeigu susirgs 1000 žmonių, tai praktiškai 900 iš jų neturės jokių simptomų. Nė karščiavimo, nė galvos skausmo ar kosulio. Į šią grupę maždaug patenka jauni žmonės, anksčiau neturėję jokių problemų, ir vaikai.

O kas nutiks su likusiu 100 žmonių? 80 iš jų turės gripo požymius. Tai yra karščiavimas, galvos, raumenų skausmas. Tai gali tęstis 2-3 savaites ir jie pasveiks.

Likusiems 20 žmonių tikriausiai prireiks ligoninės pagalbos. 15 iš jų bus paguldyti dėl plaučių uždegimo komplikacijų, kur prireiks gydymo su antiobitikais, kortizonu, deguonimi, bronchodilatatoriais.

REKLAMA
REKLAMA

O likusiems 5 prireiks intensyvios terapijos skyriaus pagalbos, kur trys iš jų tikriausiai numirs, o du likę ateityje gali turėti sunkių plaučių fibrozės komplikacijų ir jiems gali prireikti net plaučių transplantacijos“, – sako M. Gudelis.

Viruso protrūkiui stabdyti daugelis valstybių, tarp jų ir Lietuva, pradėjo arba pradeda taikyti karantiną.

Paliekamos dirbti tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, degalinės, veterinarijos, skatinama žmones likti namie.

M. Gudelis, pasitelkdamas Ispanijos pavyzdį, aiškiai pasakė, kodėl gyvybiškai svarbu laikytis nurodymų ir būti karantine.

„Kam reikalingas karantinas? Lyginant su gripu, didžioji dalis populiacijos, ypatingai vyresni žmonės, yra paskiepyti. Šis gripas sukelia negalavimus 5-6 mėn. tarpe. Koronavirusas yra lyg banga – per 2-3 mėnesius užkrečia visus. Kas tada nutinka su ligoninėmis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš neturiu duomenų apie Lietuvos ligonines, bet galiu papasakoti, kas ir kaip vyksta Ispanijoje. Čia gyvena maždaug apie 40 mln. žmonių.

Reiškia, kad apie 4 mln. turės simptomatinę šio gripo formą. 3,2 mln. persirgs ir pasveiks namuose, o 600 tūkst. bus gydomi ligoninėje dėl plaučių uždegimo komplikacijos, o 200 tūkst. bus paguldyti į intensyvios terapijos skyrių.

Ispanijoje yra apie 200 tūkst. vietų ligoninėse ir 3,8 tūkst. vietų intensyvios terapijos skyriuose. Todėl tikroji problema yra ne pats virusas, o jo epidemiologinės savybės. Tai gali sukelti sveikatos apsaugos sistemos griūtį.

Tai, kas nutiko Italijoje, kur bent šiuo metu yra pritaikomos karo ligoninės taisyklės. Kai atsilaisvina viena vieta ligoninėje, jos laukia net 7 žmonės. Todėl gydytojas turi pasirinkti, kurį iš jų guldyti į ligoninę ir išgelbėti. Šeši likusieji važiuoja namo, kur jiems pasakoma, kad atvyks gydytojas, bus atsiųsta deguonies, bet dažniausiai nei gydytojas atvyksta, nei deguonis.

REKLAMA

Šiais atvejais dažniausiai pasirenkami sveiki, anksčiau nesirgę žmonės. Mes šios griūties (Ispanijoje) laukiame balandžio pradžioje, kai susidursime su realiomis problemomis“, – į ateitį žvelgė jis.

Nuo ko priklauso komplikacijos, su kuriomis susiduria sergantys?

„Pirmiausiai, nuo viruso kiekio, kuris patenka į organizmą ir kiekvieno žmogaus genetinių savybių. Čia nieko negalime padaryti. Kodėl turime sėdėti namie? Pirmiausiai, kad kai užsikrėsime virusu, jo kiekis mūsų kūne būtų kuo mažesnis ir taip galėtume jį persirgti asimptomatine arba paprasta gripo forma, kad nereikėtų kreiptis pagalbos į ligoninę. Tokiu būdu mūsų gydytojai galės priimti visus sunkius ligonius ir suteikti tinkamą pagalbą.

REKLAMA

Nepanikuokime, būkime ramiai namuose, nevažinėkime viešuoju transportu, traukiniais, neskraidykime, neikime į susirinkimus, kur daug žmonių. Tiesiog, būkime atsakingi“, – perspėja jis.

Ispanijoje jau patvirtinti 9191 koronaviruso atvejai, nusinešę 309 gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų