REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Rungtynių akimirkos (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Gruodžio 20 diena. Artėja didžiosios metų šventės, mažai guodžiančios Kauno „Žalgirį“ – devynių pralaimėjimų seriją Eurolygoje skaičiavę Lietuvos čempionai tūno turnyrinės lentelės dugne. Paskutiniai. Aštuoniolikti. Atrodė, kad jokių prošvaisčių šį sezoną jau nesimato. Tačiau tada viskas apsivertė taip, kaip turbūt tikėjo tik patys žalgiriečiai.

39

Gruodžio 20 diena. Artėja didžiosios metų šventės, mažai guodžiančios Kauno „Žalgirį“ – devynių pralaimėjimų seriją Eurolygoje skaičiavę Lietuvos čempionai tūno turnyrinės lentelės dugne. Paskutiniai. Aštuoniolikti. Atrodė, kad jokių prošvaisčių šį sezoną jau nesimato. Tačiau tada viskas apsivertė taip, kaip turbūt tikėjo tik patys žalgiriečiai.

REKLAMA

Devynios pergalės per ateinančius dvylika turų ir kovo 4 dieną „Žalgiris“ jau rikiuojasi aštuntas.

Įspūdingas šuolis žinant, kad tą gruodžio 20 dienos vakarą „Žalgirį“ nuo šios vietos skyrė penki laimėjimai, o kauniečiai buvo iškovoję mažiausiai pergalių turnyre.

„Žalgiris“ atsidūrė seniai matytoje mėsmalėje Eurolygoje ir dabar jau drąsiai gali save laikyti pilnavertiškais atkrintamųjų traukinio gaudymo lenktynių dalyviais.

REKLAMA
REKLAMA

Penkios komandos, įskaitant ir „Žalgirį“, dabar turi 12 pergalių. Tiesa, šį vakarą Stambulo „Fenerbahče“ gali kiek atitrūkti nuo šios kompanijos, nes yra sužaidusi rungtynėmis mažiau ir namie priims Belgrado „Crvena Zvezda“.

REKLAMA

Dar kelios komandos yra šalia – Milano „AX Armani“ (11-16), o Vitorijos „Baskonia“, Vilerbano ASVEL ir ta pati „Crvena Zvezda“ turi po dešimt pergalių ir išbraukti jas iš kovos galutinai taip pat negalime.

Kaip ir ramūs negali jaustis Atėnų „Panathinaikos“, šiuo metu su 14 pergalių esantis šeštas. Graikų laukia itin sunkus tvarkaraštis, bet apie tai vėliau.

„Žalgirio“ ir „Chimki“ rungtynių epizodus žiūrėkite:

Prisipažinsiu, kad ir aš jau netikėjau „Žalgirio“ šansais žengti į atkrintamąsiais tą gruodžio mėnesį, kai ekipa išgyveno ilgiausią Šarūno Jasikevičiaus eroje pralaimėjimų seriją.

REKLAMA
REKLAMA

Kad „Žalgiris“ atsigaus ir išlips iš dugno atrodė mažai abejotina, bet kad demonstruos tokį žaidimą ir nesustabdomai brausis aukštyn – nuspėti buvo sunku.

Kas pasikeitė „Žalgirio“ žaidime? Iš esmės nieko arba labai mažai. Žaidėjai pradėjo pataikyti, o tai automatiškai pakylėjo pasitikėjimą savimi, atlaisvino puolimą.

„Galbūt „Žalgiriui“ kažko trūko, bet pralaimėdavo jie nedideliais skirtumais ir su sistema viskas buvo gerai. Tuo metu buvo daug skeptikų, teko skaityti ir Lietuvos spaudą. Šiuo metu su „Žalgiriu“ viskas gerai, gal jie kažkiek pakeitė žaidybinį stilių. Anksčiau daugiau koncentravosi gynybai, bet įsigijo K.C.Riversą, kuris yra geras metikas. Dar trūksta Mariaus Grigonio, kuris buvo lyderis. Dabar „Žalgiris“ žaidžia laisvesnį krepšinį, bet ir toliau taip pat kietai ginasi“, – dar prieš antradienio rungtynes sakė Rimas Kurtinaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą patį spaudos konferencijose prieš ir po rungtynių dažnai kartoja Š. Jasikevičius.

„Esame kitokia komanda, kai pataikome“. Taip galima sutrumpinti visą esmę ir Šaro skleidžiamą žinutę. Ir ginčytis su ja yra sunku.

Elitiniai puolimo skaičiai

„Žalgiris“ dabar demonstruoja elitinį puolimą ir tą pagrindžia statistika. Žiūrint į daugelį statistikos grafų ir nemačius šio sezono „Žalgirio“ rungtynių gali atrodyti, kad visur privelta daug klaidų. Kauniečiai daugelyje jų yra įsipaišę tarp geriausių komandų ir mažai kuo nusileidžia pirmojo ketverto nariams – „Anadolu Efes“, „Real“, „Barcelonai“ ar CSKA.

REKLAMA

Tokia yra realybė – „Žalgiris“ pralaimėjo krūvą rungtynių per vieną metimą ir tai juos bloškė žemyn, nors ir skaičiai prilygdavo elitui.

Per tą nelemtą devynių pralaimėjimų seriją „Žalgiris“ varžovams įmesdavo po 74,6 taško, praleisdavo po 80.

Per paskutinius dvylika turų, kurių metu nuskintos devynios pergalės, kauniečiai jau renka 87,6 taško (!). Gynyba pagerėjo neženkliai – praleidžiama 79,1 taško arba 0,9 taško mažiau, tačiau tai suprantama – kai sekasi puolimas, kartais įsiveliama į laisvesnį žaidimą. Tą po pergalės prieš „Chimki“ tarp eilučių pripažino ir Š. Jasikevičius.

„Pergalė yra superinė. Kažkiek norėjosi labiau ją iškovoti iš gynybinės pusės, bet labai smagu, kad ji yra“, – sakė treneris.

REKLAMA

Kartu atsirado ir keletas naujų susitarimų – pavyzdžiui po varžovų du prieš du, dažnai „Žalgirio“ gynėjas leidžiasi žemyn su varžovų aukštaūgiu, o centras lieka ties perimetru. Tai vienas iš nedaugelio mažų, bet neesminių sėkmės pokyčių.

Dar iškalbingesni kiti skaičiai – nesėkmių ruožo metu „Žalgiris“ tritaškius realizavo 27,5 proc. tikslumu (57/207 trit.), kai per paskutinius dvylika mačų – kosminiu 46,4 proc. tikslumu (137/295 trit.).

Jeigu pralaimėjimuose skendęs „Žalgiris“ tada per vieną susitikimą įmesdavo 6,3 tritaškio, tai didžiosios bangos metu šis skaičius išaugo iki 11,4 (!). Nesunku suskaičiuoti, kad tai virsta papildomais 15 taškų per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepataikymas, smukęs pasitikėjimas ir dažnai strigusios atakos lydėjo pirmos pusės „Žalgirį“ – per vieną mačą kauniečiai suregzdavo po 81,4 atakos ir viena jų baigdavosi vos 0,91 taško.

Tuo tarpu dabar Š. Jasikevičiaus auklėtiniai sėkmingos atkarpos metu rezga mažiau atakų – po 78,5 per susitikimą, bet viena jų pasibaigia 1,12 pelnyto taško.

Pavyzdžiui geriausiai puolanti ir absoliuti Eurolygos lyderė „Anadolu Efes“ per vieną ataką surenka 1,095 taško. Pagal šį rodiklį jie yra viso sezono lyderiai.

Tad „Žalgiris“ per paskutinius 12 mačų šiuo skaičiumi lenkia net geriausią lygos komandą.

Sprogę žaidėjai

Prie šio milžiniško spurto, grąžinusio komandą į lenktynes dėl atkrintamųjų, neabejotinai prisidėjo visi ekipos nariai, galiausiai perpratę Šaro schemas, pradėję geriau išpildyti detales ir veikę kaip vienas kumštis. Tačiau yra keli žaidėjai, kurie ganėtinai akivaizdžiai pakėlė žaidimą į kitą lygį.

REKLAMA

Labiausiai į akis krenta Edgaro Ulanovo sportinės formos šuolis aukštyn. Pusę sezono puolėjas buvo kritikuojamas už vangų žaidimą, kuris neatitiko brangiausio klubo žaidėjo etiketės. Tv3.lt žiniomis E. Ulanovas šį sezoną uždirba 550 tūkst. eurų ir yra geriausiai apmokamas „Žalgirio“ narys. Panašią algą gauna ir Zachas LeDay. Bet grįžikime prie E. Ulanovo atgimimo.

Per paskutines aštuonerias rungtynes krepšininkas renka po 11,7 taško ir 16,1 naudingumo balo. Tuo tarpu iki tol, per pirmus 17 turų jis sukrapštyavo 6,9 taško ir 7 naudingumo balus.

Puolėjas pradėjo žymiai drąsiau atakuoti iš toli ir agresyviau naudoti žaidimą nugara, kurį buvo primiršęs.

REKLAMA

Kokybinį šuolį atliko ir L. Lekavičius, elitinius skaičius pradėjęs rodyti dar anksčiau. Šaltakraujis mažylis per paskutinius dvylika turų pelno 13,4 taško, kai prieš tai rinkdavo po 8.

Š. Jasikevičius ne kartą jį įvardijo kaip vieną ekipos lyderių, o pasitikėjimą jis grąžina su kaupu – ne vienose rungtynėse jis tapo gelbėtoju, užtenka prisiminti gynėjo tritaškį į ASVEL krepšį, padėjusį tašką ir atnešusį pergalę.

Itin reikšmingas šuolis matomas ir Nigelio Hayeso žaidime. Sezono starte jis strigo, nors ir sulaukdavo daug Š. Jasikevičiaus komplimentų dėl geros gynybos ir gerai suprantamų sistemos detalių, bet aikštėje amerikietis strigo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5 taškai ir 4,8 naudingumo balų nebuvo tie skaičiai, kurių visi tikėjosi iš šio žaidėjo. Bet per paskutinius dvylika turų N. Hayesas pradėjo pataikyti tritaškius ir renka 8,2 taško bei 9,3 naudingumo balų.

Akivaizdžiai matomas ir padidėjęs energingumas ir įvairiapusiškesnis žaidimas.

Zachas LeDay savo ruožtu skaičius pasikėlė neženkliai, bet akivaizdu, kad pradėjo žymiai geriau mąstyti ir nebepriima tiek daug blogų sprendimų, kiek jų priimdavo pirmoje sezono pusėje.

Jos metu jam stigo šaltakraujiškumo – tą ne kartą pripažinęs Šaras vis kartojo, kad puoėjas turi daug noro, bet ne visada jį sukontroliuoja. Panašiai kaip Brandonas Daviesas pirmaisiais metais Kaune.

REKLAMA

Z. LeDay varžovai dažnai bausdavo blokais, o puolėjas kartais mėgindavo taškus įversti visiškai nelogiškose situacijose.

Dabar to amerikiečio žaidime beveik neliko ir jis tapo dominuojančia jėga, kurią sunkiai stabdo aukštesni ir fiziškai stipresni oponentai.

Milžinišką impulsą davė ir K.C. Riverso atvykimas po Mariaus Grigonio traumos. Šilto ir šalto mačiusiam veteranui reikėjo laiko, kol prisitaikė taikiklį, bet dabar 33 metų snaiperis tritaškius varžovams sega 40 proc. tikslumu, o savo naudą įrodinėja abejose aikštės pusėse.

Mače su „Chimki“, kai varžovai jau kvėpavo į nugarą, Riversas smeigė keturis iš eilės tritaškius ir patraukė strigusį „Žalgirį“ pirmyn. 

REKLAMA

Likęs tvarkaraštis

„Žalgiriui“ liko sužaisti septynerias rungtynes, iš kurių keturias – prieš pirmojo aštuoneto komandas.

Iš tiesioginių konkurentų kovoje dėl vietos atkrintamosiose reikės žaisti su „Valencia“ (išvykoje) ir Stambulo „Fenerbahče“ (namie).

Norint žengti toliau „Žalgiriui“ vis dar reikia finišuoti galingai. Iš esmės, neįžeidžiant kelių kitų komandų, dėl paskutinių trijų bilietų į atkrintamąsias kovos 8 ekipos – „Žalgiris“, „Olympiakos“, „Fenerbahče“, „Chimki“, „Valencia“, „AX Armani“, „Panathinaikos“ ir „Baskonia“.

„Žalgirio“ laukia vienas lengvesnių likusių tvarkaraščių – bendras būsimų varžovų pergalių procentas siekia 51,1.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo atžvilgiu lengviausias kelias laukia „AX Armani“, kurių būsimi varžovai yra pasiekę vos 42,7 proc.

Lengvesnį tvarkaraštį turi ir „Valencia“ (49,2 proc.), bet abu šie klubai yra įkritę į duobę ir pastaruoju metu renkasi vien pralaimėjimus. Itin svarbus bus mūšis Valensijoje, kur „Žalgiriui“ bus būtina pergalė ir būtų gerai ją pasiekti didesniu nei 4 taškų skirtumu.

Itin sunki sezono pabaiga laukia abiejų graikų grandų – „Olympiakos“ (55,9 proc.) ir „Panathinaikos“ (57,9 proc.). Būtent dėl to pastarieji ir yra įtraukti į komandų sąrašą, kurios kovoja dėl vietos atkrintamųjų traukinyje.

Kol kas PAO žengia šeštas ir iš visų išvardintų ekipų vienintelis turi teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą (14-13). Bet per paskutines šešerias rungtynes jie yra pasiekę vos vieną pergalę, o dar jų laukia „Maccabi“, „Fenerbahče“, „Anadolu Efes“ ir „Baskonia“ išvykoje.

Namie teks priimti CSKA ir „Chimki“. Tad varžovai – ne iš pačių tinkamiausių ir dar dauguma jų išvykoje. Vien finišuoti teks trejomis rungtynėmis svečių arenoje.

„Olympiakos“ tuo tarpu turės žaisti su „Anadolu Efes“, „Barcelona“, „Real“, „Chimki“ ir „Fenerbahče“.

Žiūrint į laukiančius mūšius ir šiuo metu komandų demonstruojamą sportinę formą atrodo, kad paskutinius tris bilietus labiausiai taikysis „Žalgiris“, „Fenerbahče“ ir „Chimki“. Joms į nugarą alsuos likusios komandos, o pašėlusi Eurolygos mėsmalė yra visiškai nenuspėjama.

REKLAMA

Juk kas galėjo pagalvoti, kad šiuo metu „Žalgiris“ bus aštuntuke ir kausis dėl galimybės pratęsti sezoną.

Patariame apsišarvoti kantrybe ir nusiteikti išvysti vis daugiau naujienų, kurių antraštės skelbs, kad viena ar kita komanda iškovojo „Žalgiriui“ palankią arba nepalankia pergalę. 

Bet dabar „Žalgiris“ yra savo padėties šeimininkas ir užduotis tikrai paprastesnė nei ta, kurią turėjo praėjusio sezono pabaigoje ir reikėjo finišuoti šešiomis pergalėmis iš eilės bei sulaukti krūvos palankių rezultatų.

Kaip teigia Šaras, komanda į turnyro lentelę nežiūri ir svetimų taškų neskaičiuoja. Dabar svarbiausia galvoti apie save ir kaip patiems susirinkti pergales.

Likęs „Žalgirio“ tvarkaraštis:

Kovo 5 d. išvykoje su „Zenit“

Kovo 13 d. išvykoje su „Barcelona“

Kovo 20 d. išvykoje su „Valencia“

Kovo 24 d. namie su „Fenerbahče“

Kovo 26 d. išvykoje su „Maccabi“

Balandžio 3 d. namie su CSKA

Balandžio 10 d. namie su „Bayern“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų