REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiausias čempionatas Europoje. Štai toks šūkis visai tiktų jau už savaitės prasidėsiančioms A lygos pirmenybėms. Turnyre rungtyniaus vos šešios komandos ir tai bus mažiausias skaičius iš visų Europos nacionalinių čempionatų.

Mažiausias čempionatas Europoje. Štai toks šūkis visai tiktų jau už savaitės prasidėsiančioms A lygos pirmenybėms. Turnyre rungtyniaus vos šešios komandos ir tai bus mažiausias skaičius iš visų Europos nacionalinių čempionatų.

REKLAMA

Tai paaiškėjo po vakar, trečiadienį, vykusio Lietuvos futbolo federacijos vykdomojo komiteto posėdžio. Jos nariai nusprendė netenkinti turėtų prašymų iš dviejų klubų ir pasirinkti šešių komandų čempionatą.

Praėjusiais metais A lygoje rungtyniavo aštuonios komandos ir jau tada Lietuva kartu su Andora ir Azerbaidžanu buvo tarp tų valstybių, kurios turi mažiausią klubų skaičių, dalyvaujančių šalies pirmenybėse. Šiemet Lietuva bus viena.

Licencijas naujajam A lygos sezonui gavo Marijampolės „Sūduva“, Vilniaus „Žalgiris“, Vilniaus „Riteriai“, „Kauno Žalgiris“, „Panevėžys“ ir Gargždų „Banga“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot lygos prezidento Vidmanto Murausko, toks variantas atrodė logiškiausias, siekiant išvengti rizikos, kad sezono eigoje kažkuris iš klubų vėl nepatirtų sunkumų.

REKLAMA

„Aišku, tų variantų kitų kažkiek buvo, bet iš tų komandų, kurios dar galėjo dalyvauti, nesulaukėme prašymų („Džiugas“ ir „Dainava“,– aut. pat). Išimties tvarka norą rungtyniauti pareiškė „Atlantas“ ir „Vytis“, bet iš jų daugiau kažkokie tik pažadai buvo, labai daug neaiškumo, klaipėdiečiai dar ir žaidėjų dabar nelabai turi. Nenorėjome rizikuoti, tad jų prašymus atmetėme, tad ir neliko kito varianto, o turėti tik 6 komandas“, – tv3.lt portalui duotame interviu sakė V. Murauskas.

Per sunkūs licencijavimo kriterijai?

Užkulisiuose nuolat kalbama, kad kriterijai, siekiant žaisti A lygoje yra tiesiog per sunkūs. Reikalaujama per didelių biudžetų, per geros bazės ar infrastruktūros. Estai, pavyzdžiui, į čempionatą priima ir pusiau mėgėjiškas komandas, kurios lyderiams gal ir nesukelia daug bėdų, bet gali įnešti kovos bent jau antroje turnyrinės lentelės pusėje. Jų čempionatą turėtų pradėti 10 klubų.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tokią tvarką paklaustas V. Murauskas pripažino, kad apie tai yra kalbama, bet šiai dienai tų pakeitimų nebuvo įmanoma įvesti.

„Vakar nesvarstėme kažkokių pakeitimų, bet kadangi kitąmet A lygą papildys keturios komandos iš pirmos lygos, tai logiška manyti, kad ir kriterijai kažkiek turėtų būti pergalvojami. Bėda tik ta, kad nuo A lygos viskas nepriklauso. Mes turime vieną vietą, vykdomąjį komitetą sudaro dvidešimt žmonių, tad kiekvienas su savo matymu.

Taip, tie reikalavimai gana aukšti, bet kol kas jie tokie ir bus bent šiai sekundei, o kitam sezonui, manau, galima tikėtis šiokių tokių pakeitimų“, – tikino A lygos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip minėjo ir pats V. Murauskas, lyga kitais metais planuoja priimti keturias pirmas pirmosios lygos komandas pagal sportinį principą. Taip bus siekiama turėti daugiau erdvės manevrams, įvairesnių opcijų nenumatytiems scenarijams, kad būtų galima išvengti dabartinės situacijos su klubų padėtimi.

„Pagal nuostatus šešios komandas yra dabar, tai neiškrenta nei viena iš čempionato. Tai tokie pakeitimai padaryti nuostatose, kad kitąmet priimtos bus keturios komandos iš pirmos lygos, kas leis turėti erdvės visokiems atvejams. Tai tas kelias, tikėkimės, bus atviresnis. Aš suprasčiau, kad reikia peržiūrėti tam tikrus kriterijus, bet viskas priklauso ir nuo federacijos, ir nuo vykdomojo komiteto, ne nuo manęs vieno“, – sakė lygos prezidentas.

REKLAMA

UEFA mato bėdų, bet uždegė žalią šviesą

Kaip jau minėjome, nei vienas nacionalinis čempionatas Europoje neturės tokio mažo dalyvių skaičiaus. Anot V. Murausko, su UEFA, be abejo, buvo apie tai kalbėta ir nors priekaištų sulaukta, bet jie uždegė žalią šviesą tokiam scenarijui bent jau šiam sezonui.

„Taip, buvo, – paklaustas, ar buvo kalbėta su UEFA atstovais, atsakė prezidentas. – LFF kreipėsi, užklausė ar viskas gerai jei bus šešios komandos ir kaip dėl europinių vietų turnyruose. Tai aišku buvo kalbėta, kad tai nėra sveikintina situacija, bet situacija yra tokia, kokia yra, bent jau šiemet tokia ji ir liks, o dėl ateities neaišku.“ 

REKLAMA

Pokalbio eigoje paklausus, kaip skamba frazė „mažiausias čempionatas Europoje“, lygos prezidentas atsakė: „Tai aišku, kad negerai“. Anot jo, dėl situacijos kalti visi, nes trūksta elementarios tvarkos.

„Čia kur kas platesni klausimai, skirti ne man vienam. Nesu vienas atsakingas, kad tam tikras futbolo lygis būtų regionuose, kad komandas būtų tvarkingos, pasiruošusios, atitiktų finansavimą ir kitus dalykus. Tai yra bendras darbas, ar kalbame apie Telšių regioną, Klaipėdą ar kitus. Visi klubai turi tvarkytis ir patys, kad nebūtų tokia situacija kaip dabar, kai neturime variantų. Visi turi prisidėti“, – pridėjo V. Murauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nugalėtojas tas pats?

A lygos čempionatas bus žaidžiamas šešiais ratais, o pirmenybės startuos kovo 6-ąją dieną. Nugalėtojo titulą gins triskart iš eilės pirmenybėse triumfavusi „Sūduva“. Anot V. Murausko, kuris yra ne tik A lygos, bet ir  „Sūduvos“ prezidentas, favoritai aiškūs, bet įkasti gali daug komandų.

„Visi variantai galimi, – paklaustas apie prognozes sakė V. Murauskas. – Kas sezoną vis kitaip viskas gali būti, bet, aišku, favoritės turbūt bus kaip ir kasmet. Visi mačai svarbūs, kovosime. Kituose klubuose įvyko nemažų permainų, kaip ir pas mus, tad tai dar įneša papildomos intrigos. Pavyzdžiui, neaišku, kaip atrodys naujokė „Banga“. Manau, kad bus įdomu.“

A lygos tvarkaraštis turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis, o sezonas oficialiai prasidės savaitgalį, šeštadienį, kai Vilniuje vyks LFF Supertaurės finalas tarp vietos „Žalgirio“ ir „Sūduvos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų