REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plati šypsena, šviesūs plaukai, jaunatviškas entuziazmas ir įvarčiai, sparčiai užkariaujantys ne tik futbolo sirgalių širdis, bet ir istorijos puslapius. Tai tik maža dalis žodžių, galinčių apibūdinti 19-metį Norvegijos futbolo dievuką Erlingą Brautą Haalandą. 

Plati šypsena, šviesūs plaukai, jaunatviškas entuziazmas ir įvarčiai, sparčiai užkariaujantys ne tik futbolo sirgalių širdis, bet ir istorijos puslapius. Tai tik maža dalis žodžių, galinčių apibūdinti 19-metį Norvegijos futbolo dievuką Erlingą Brautą Haalandą. 

REKLAMA

Jaunoji futbolo žvaigždė sužibo per praėjusius 2019 metus, bet ryškiausiai švytėti pradėjo per šiuos pastaruosius kelis mėnesius – dabar jo pavardę mokosi tarti gerbėjai iš viso pasaulio, o spalvinga karjera domisi visi – nuo internautų iki žiniasklaidos gigantų.

Kaip nutiko, kad menkai kam žinomas 2000-aisiais gimęs futbolininkas tapo vienu ryškiausių 2020-ųjų atradimų?

Prieš pat Naujuosius metus, 2019-ųjų gruodžio 29-ąją, norvegas padėjo kol kas svarbiausią parašą savo karjeroje – jis paliko Austrijos čempionų RB „Salzburg“ klubą persikėlė į Dortmundo „Borussia“. 

REKLAMA
REKLAMA

Jau 2020-ųjų vasario 18-ąją E. Haalandas tampa UEFA Čempionų lygos vakaro herojumi ir dviem įspūdingais įvarčiais pasiekia pergalę prieš Paryžiaus „Saint-Germain“.

REKLAMA

Tie du įvarčiai į PSG vartus tarsi padėjo tašką ir atsakė į anksčiau keltus klausimus, ar E. Haalandas iš tiesų turi tiek daug potencialo. Dviem įvarčiais norvegų talentas perrašo ir futbolo istoriją.

19-metis E. Haalandas greičiausiai iš visų futbolininkų istorijoje Čempionų lygos turnyre pelnė 10 įvarčių. Taip greit atšvęsti 10 pirmų savo įvarčių nespėjo nei Cristiano Ronaldo, nei Lionelis Messi, nei kitos ryškiausios šio bei praėjusio amžiaus figūros.

Taip pat ikoniško vasario 18-osios vakaro metu E. Haalandas tapo pirmuoju jaunu futbolininku istorijoje, kuriam pavyko pelnyti po įvartį tame pačiame sezone atstovaujant dviem skirtingiems klubams.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tai dar toli gražu ne viskas. E. Haalandas dabar, laikotarpiu nuo gruodžio pabaigos iki vasario vidurio, pelnė bent po įvartį net trijose debiutinėse rungtynėse trijuose skirtinguose turnyruose: Vokietijos čempionate, Vokietijos taurės turnyre ir Čempionų lygoje.

Bendrai E. Haalandas su „Borussia“ marškinėliais sužaidė 7 rungtynes ir jau pelnė 11 įvarčių. Tai po 1,57 įvarčio per rungtynes.

11 įvarčių per 7 dvikovas kartu reiškia ir tai, kad norvegas šiuo metu yra pelnęs daugiausiai įvarčių, skaičiuojant nuo debiuto, tarp visų futbolininkų penkiose didžiausiose pasaulio lygose: Anglijos, Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtose rungtynėse prieš PSG E. Haalandas vieno savo spurto metu 60 metrų distanciją įveikė per 6.64 sekundės. Iki pasaulio rekordo šioje distancijoje jam trūko tik 0.03 sekundės. 

Šis futbolo vunderkindas jau perėjo visų amžiaus grupių Norvegijos rinktines – nuo pat U15 iki U21.

E. Haalandas praėjusių metų rugsėjį debiutavo Norvegijos nacionalinėje vyrų komandoje ir žaisdamas ten spėjo pelnyti du įvarčius.

Tiesa, kalbant apie futbolininko išskirtinį talentą tinka patarlė „Obuolys nuo obels netoli rieda“. 2000-aisiais Erlingas gimė Anglijoje, Lydso mieste, futbolininko šeimoje.

Jo tėvas Alf-Inge Haalandas kadaise rungtyniavo „Nottingham Forest“, „Leeds United“ ir „Manchester City“ klubuose.

REKLAMA

Viename pirmųjų savo interviu, jaunasis E. Haalandas pareiškė, kad visą gyvenimą palaiko „Leeds United“ komandą, o didžiausia jo svajonė yra su šia ekipa triumfuoti Anglijos „Premier“ lygoje.

Panašu, kad E. Haalando svajonė gali ir neišsipildyti, tačiau dabar 19-metis gali ir turi svajoti dar drąsiau – galbūt išauš diena, kai jis bus pripažintas geriausiu futbolininku pasaulyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų