REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

#MeToo skandalo metu Prancūzijos sporto funkcionieriai teigė, kad pas juos yra mažiau sekso skandalų už kitas šalis, nes turi geriau veikiančią tikrinimo sistemą. Tačiau dabar šiems teiginiams buvo suduotas skaudus smūgis ir tenka spręsti šalies dailiojo čiuožimo federacijoje kilusį kaltinimų išprievartavimais skandalą. 

#MeToo skandalo metu Prancūzijos sporto funkcionieriai teigė, kad pas juos yra mažiau sekso skandalų už kitas šalis, nes turi geriau veikiančią tikrinimo sistemą. Tačiau dabar šiems teiginiams buvo suduotas skaudus smūgis ir tenka spręsti šalies dailiojo čiuožimo federacijoje kilusį kaltinimų išprievartavimais skandalą. 

REKLAMA

2017-aisiais tuometinė Prancūzijos sporto ministrė Laura Flessel, pačiame #MeToo įkarštyje pareiškė, kad „Prancūzijos sporte nėra tylos kodo“, tuo sulaukdama ekspertų kritikos dėl bandymo dangstyti realias problemas. 

Vasario pradžioje buvo išleista daugkartinės Prancūzijos dailiojo čiuožimo čempionės Sarah Abitbol knyga, kurioje moteris atskleidė, kad 1990-1992 metais ją daug kartų išprievartavo treneris Gillesas Beyeras – tuo metu jai buvo 15-17 metų. Praėjo kiek daugiau nei dveji metai ir Prancūzijos sportą supurtė galingas skandalas.

Kelis dešimtmečius vadovavusiam šalies dailiojo čiuožimo federacijai Didier Gailhaguetui buvo pateikti kaltinimai nereagavus į pranešimus apie prievartą jo vadovaujamoje darbovietėje. Įtakingo veikėjo atsistatydinimo pareikalavo ir dabartinė sporto ministrė Roxana Marcineanu. Sporto ministrė pažymėjo, kad pateiktų faktų svoris ir tęstinumas rodo, kad federacijoje kažkas iš esmės veikia netinkamai. Pats D. Gailhaguetas iš pradžių neigė jam metamus kaltinimus ir piktinosi tuo, kad yra paverčiamas atpirkimo ožiu. Tačiau praėjusį savaitgalį vis tik priėmė sprendimą trauktis. S. Abitbol teigimu, D. Gailhagueto atsistatydinimas – tik pradžia. 

REKLAMA
REKLAMA

Leidinys „L’Equipe“ taip pat atliko tyrimą, kurio metu dar trys dailiojo čiuožimo atstovės patvirtino, kad tas pats treneris, ir dar keli kiti, prievartavo jas paauglystėje.  

REKLAMA

Veikia kaip mafija

„Gandai apie tai, kas vyksta dailiojo čiuožimo federacijoje, sklandė jau seniai“, – „france24“ cituojamas Liono universiteto sociologas Philippe’as Liotardas.

Ekspertas anksčiau yra rašęs apie seksualinę prievartą sporte, tačiau į perspėjimus apie pavojingą situaciją buvo žiūrima pro pirštus. Prieš kelias savaites Prancūzijos teismai nuteisė 18 metų kalėjimo teniso trenerį Andrew Geddesą, kuris daugelį metų prievartavo keturis paauglius auklėtinius.

„Įdomiausia tai, kad dabar jau atsirado žmonių, kurie į tai įsiklauso, įskaitant ir žiniasklaidą“, – aiškina jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Bordo universiteto profesorius Gregas Decampsas taip pat priminė, kad ekspertai jau daug metų kelia klausimus dėl „tokių dalykų vyksmo visuose sportuose ir visose federacijose“.

„Faktiškai turime federaciją, kuri veikia kaip mafija, kur vadovai dengia ir saugo, ir gąsdina vieni kitus“, – pasakojo jis portalui „France 24“.

Ekspertas taip pat paaiškino, kad jį neramina galimų prievartos aukų ir tų, kurie „žinojo, bet tylėjo“, skaičius.

S. Abitbol knygoje ir vėlesniuose interviu Prancūzijos žiniasklaidai aiškino, kad bandė atkreipti dėmesį į savo trenerio elgesį, tačiau susidūrė su „organizuota tyla“.

„Iš esmės tai visi man sakė „Gerk savo vaistus ir tylėk!“ Aš paklusau. Aš gėriau vaistus ir nutilau“, – prisiminė sportininkė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusi dailiojo čiuožimo žvaigždė, kuriai dabar 44-eri, „L’Obs“ pasakojo, kad pasitraukus iš profesionalaus sporto ji užsiminė apie prievartos atvejus tuometiniam sporto ministrui Jean-Francoisui Lamourui, kuris tariamai jai atsakęs: „Taip, mes turime apie tai duomenų, bet užmerksime į tai akis“. 

Buvęs ministras pareiškė, kad „neprisimena tokio pokalbio“. 

S. Abitbol treneris Gillesas Beyeris, kuriam pateikti kaltinimai dėl išprievartavimų, savo karjerą Prancūzijos dailiojo čiuožimo rinktinėje tęsė dar kelerius metus.

„L’Equipe“ teigimu, šio šimtmečio pradžioje prieš jį jau buvo pradėti keli tyrimai, po tėvų skundų. Pradėjus antrąjį tyrimą sporto ministerija nutraukė jo, kaip techninio patarėjo, kontraktą, bet jis ir toliau dirbo su jaunomis sportininkėmis, liko dirbti dailiojo čiuožimo federacijoje.

Praėjusį penktadienį G. Beyeris pripažino, kad „turėjo intymių ir neleistinų santykių su buvusia dailiojo čiuožimo čempione. Žiniasklaidai jis tvirtino, kad „labai dėl to apgailestauja“. S. Abitbol į tai atsakė, kad treneris taip ir neprisipažino ją išprievartavęs. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų