REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviračių sporto trenerė Gintarė Petraškienė ketvirtadienį neskundžiama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartimi pripažinta kalta dėl mažametės žūties Alytuje.

Dviračių sporto trenerė Gintarė Petraškienė ketvirtadienį neskundžiama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartimi pripažinta kalta dėl mažametės žūties Alytuje.

REKLAMA

Kaip pranešė teismas, trenerei lieka galioti paskirta laisvės atėmimo bausmė trejiems metams, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Moteris taip pat įpareigota bausmės atidėjimo metu neišvykti iš gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistosios priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Jai taip pat uždrausta trejus metus treniruoti nepilnamečius.

Moteris buvo nuteista už tai, kad, būdama valstybės tarnautojui prilygintas asmuo ir atsakinga už sportininkų saugumą, gyvybę ir poilsio režimą, netinkamai atliko savo pareigas.

„Ji nesilaikė elgesio saugumo taisyklių ir taip dėl neatsargumo atėmė gyvybę kitam žmogui. Nuteistoji dviračių treniruotės metu, pažeisdama Kelių eismo taisyklių reikalavimus, neužtikrindama saugių treniravimosi sąlygų, išvažiavo su dviem mažamečiais ugdytiniais į kelią, einantį mišku“, – teigia LAT.

REKLAMA
REKLAMA

Bylos duomenimis viena iš ugdytinių, prasilenkdama su priešpriešais atvažiuojančia sunkiasvore autotransporto priemone, griuvo kelio važiuojamojoje dalyje ir pateko po automobilio galiniais ratais. 11-metė žuvo vietoje.

REKLAMA

Tragiška avarija įvyko 2014 metų gegužės 29 dieną Alytuje, Dainų slėnio teritorijoje, dviračių treniruotės metu. 

LAT pažymi, kad žemesnės instancijos teismai tinkamai įvertino nelaimės aplinkybes: buvo įvertintos ne tik trenerės, bet ir jos ugdytinių išsidėstymo tvarka kelyje, taip pat trenerės, automobilio vairuotojo veiksmus, automobilio techninę būklę, jo ir dviratininkų judėjimo keliu kryptis ir trajektorijas, kelio paskirtį ir būklę bei kitas aplinkybes, taip pat asmenines eismo įvykio dalyvių savybes.

Anot LAT, žemesnės instancijos teismai tinkamai konstatavo, kad trenerė, organizuodama mažamečių vaikų treniruotę, tinkamai neįvertino treniruotės metu važiuojamojoje kelio dalyje susiklosčiusių aplinkybių, t. y. kelyje pasirodžiusio didesnio pavojaus šaltinio – sunkiasvorio automobilio parametrų, taip pat kelio, kuriame vyko treniruotė, būklės – kelio važiuojamoji dalis duobėta, asfaltas vietomis įskilęs, kelkraštis nepadengtas kieta danga, o yra natūrali žemė.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, trenerė neįvertino ir ugdytinės, kuri žuvo, amžiaus ir jos važiavimo dviračiu važiuojamąja kelio dalimi patirties, dėl to mažametė, nesuvaldžiusi vairuojamo dviračio, nukrito važiuojamojoje kelio dalyje ir buvo mirtinai sužalota pro šalį važiuojančio sunkiasvorio automobilio.

Pasak LAT teisėjų kolegijos, teismai pagal byloje nustatytas faktines aplinkybes padarė vienodą, bylos medžiagą atitinkančią išvadą, kad dėl mažametės mirties yra kalta viešojoje įstaigoje „Alytaus sporto ir rekreacijos centras“ dirbusi ir viešąją paslaugą teikusi dviračių sporto trenerė, nes būtent jos veiksmai, pasireiškę netinkamu pareigų vykdymu, buvo mažametės žūties ir dėl to jos artimiesiems atsiradusios didelės žalos priežastis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemesnės instancijos teismai, įvertinę byloje nustatytą įvykio situaciją ir bylos duomenis, apibūdinančius nuteistosios asmenybę – amžių, išsilavinimą, darbinę ir gyvenimišką patirtį, padarė išvadą, kad trenerės neatsargi kaltė pasireiškė nusikalstamu nerūpestingumu.

„Kasacinės instancijos teismas neturi teisinio pagrindo nesutikti su tokiomis teismų išvadomis, nes jos pagrįstos byloje surinktų, ištirtų, patikrintų ir įvertinų įrodymų visuma“, – teigia LAT.

LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų