REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
K. Bryantas (nuotr. SCANPIX)

Vėlų sekmadienio vakarą Lietuvos laiku pasaulį sukrėtė milžiniška tragedija – Anapilin iškeliavo viena didžiausių sporto ir krepšinio legendų Kobe Bryantas, kuriam tebuvo 41-eri. Jis ir dar 8 žmonės žuvo aviakatatrofos metu, sudužus privačiam sraigtasparniui. Po savęs legendinis gynėjas paliko gedinčią šeimą, žmoną su trimis dukterimis ir palūžusį Los Andželo miestą, kurio simboliu buvo tapęs per šlovingą karjerą „Lakers“ klube.

24

Vėlų sekmadienio vakarą Lietuvos laiku pasaulį sukrėtė milžiniška tragedija – Anapilin iškeliavo viena didžiausių sporto ir krepšinio legendų Kobe Bryantas, kuriam tebuvo 41-eri. Jis ir dar 8 žmonės žuvo aviakatatrofos metu, sudužus privačiam sraigtasparniui. Po savęs legendinis gynėjas paliko gedinčią šeimą, žmoną su trimis dukterimis ir palūžusį Los Andželo miestą, kurio simboliu buvo tapęs per šlovingą karjerą „Lakers“ klube.

REKLAMA

Kartu su K. Bryantu žuvo trylikametė dukra Gianna, garsus beisbolo treneris Johnas Altobelli su žmona ir dukra bei kiti.

K. Bryantas su dukra vyko į krepšinio rungtynes. Gianna Bryant ir J. Altobelli dukra kartu žaidė vienoje komandoje, kurią treniravo pati NBA legenda.

Kobe į NBA žengė 1996 m., kai jį naujokų biržoje 13-uoju šaukimu pakvietė Šarlotės „Hornets“. Šios komandos marškinėlių jis taip ir nevilkėjo, nes buvo iškeistas į Los Andželo „Lakers“.

REKLAMA
REKLAMA

K. Bryantas yra pirmasis krepšininkas į NBA pašauktas iš vidurinės mokyklos. „Lakers“ klube K. Bryantas ir praleido visą savo krepšininko karjerą, trukusią nuo 1996 iki 2016 metų.

REKLAMA

Su Los Andželo klubu K. Bryantas 5 kartus tapo NBA čempionu (2000 m., 2001 m., 2002 m., 2009 m. ir 2010 m.), 2 kartus NBA finalų serijos naudingiausiu žaidėju, 2008 m. tapo NBA reguliaraus sezono naudingiausiu žaidėju. Krepšininkas 11 kartų išrinktas į pirmąją geriausiųjų NBA komandą, 18 kartų žaidė Visų žvaigždžių rungtynėse, 4 kartus pripažintas naudingiausių jų žaidėju.

Šešis sezonus iš eilės K. Bryantas buvo geriausiai uždirbantis žaidėjas NBA.

Jis yra vienintelis žaidėjas, kurio dveji marškinėliai kabo NBA arenos palubėse. „Lakers“ pagerbė 8 ir 24 numerius, kuriais žaidė gynėjas.

REKLAMA
REKLAMA

8 – tokiu numeriu pažymėtais marškinėliais K. Bryantas žaidė pirmuosius 10 sezonų. Tuomet pakeitė į 24 numerį 2006-07 sezone.

Netrukus po tragedijos Dalaso „Mavericks“ paskelbė, kad 24-asis numeris bus pagerbtas ir jų ekipoje – tai reiškia, kad niekas negalės rinktis šio skaičiaus.

Per savo karjerą K. Bryantas net 25 kartus pelnė daugiau nei 50 taškų, o visi puikiai prisimena, kai į Toronto „Raptors“ krepšį įsūdė 81.

328 – milijonai JAV dolerių. Tiek K. Bryantas uždirbo per 20 metų žaisdamas už „Lakers“.

Dar daugiau jis uždirbo iš įvairių sutarčių ir investicijų. K. Bryanto turtas buvo perkopęs milijardą dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingi faktai ir skaičiai, bet dar daugiau apie tragiškai žuvusį K. Bryantą pasako jo paties ir kolegų citatos.

Kviečiame skaityti.

Palyginimai su Michaelu Jordanu. „Nenoriu būti kitu Jordanu. Noriu būti Kobe Bryantu“.

Apie „Black Mamba“ pravardę, kurią sugalvojo pats. „Turėjau sutvarkyti reikalus, todėl sukūriau „Black Mamba“. Kobe turi tvarkytis su įvairiais reikalais, asmeninėmis problemomis. O „Black Mamba“ aikštėje daro tai, ką moka. Sunaikinu visus, kurie žengia į aikštę“.

Apie didybės siekimą. „Mes turime priimti spendimus. Jeigu nori būti puikus ties kažkuo, turi priimti sprendimus. Visi galime būti savo amato sensėjais, bet turime pasirinkti. Turiu omenyje, kad su tuo ateina ir tam tikros aukos. Šeimos laikas, buvimas su draugais, buvimas geru draugu, sūnumi, sūnėnu ar kokia bebūtų istorija. Priėmus šį sprendimą bus ir aukų“.

REKLAMA

Apie kritiką, kad atlieka per daug metimų. „Mečiau per daug nuo tada, kai buvau aštuonerių. Bet tai yra perspektyvos klausimas. Kai kurie žmonės galvojo, kad Mocarto kūriniuose yra per daug natų. Mocartas atsakė, kad jų nei per daug, nei per mažai. Jų yra tiek, kiek reikia“.

Apie supratimą, kad krepšinis jam yra daugiau nei kitiems. „Niekada į krepšinį nežiūrėjau, kaip į darbą. Kai pirmą kartą pravėriau NBA duris, buvau apsuptas profesionalų, maniau, kad jiems krepšinis reikš viską, bet taip nebuvo. Maniau, kad jie bus pamišę dėl žaidimo kaip aš. Tada supratau, kad ne.“

Apie lyderystę. „Lyderiavimas yra vienišas. jeigu esi pasirengęs būti lyderiu, tu neįtiksi visiems. Žmonės turi būti atskaitingi. Net jei tai ir reiškia „nepatogias“ situacijas“.

REKLAMA

Apie tinginius. „Aš nesuprantu tinginių. Mes nekalbame ta pačia kalba. Neturiu nieko bendro su tingiais žmonėmis, kurie kaltini kitus dėl savo nesėkmių. Didūs dalykai ateina iš sunkaus darbo ir užsispyrimo. Nėra jokių pasiteisinimų.“

Apie pasidavimą. „Momentas, kai tu pasiduodi, yra momentas, kai leidi kažkam kitam laimėti“.

Apie pergales. „Padarysiu viską, kad laimėčiau. Nesvarbu, ar reikės sėdėti ant suolo ir mosikuoti rankšluosčiu, paduoti vandens komandos draugui ar įmesti lemiamą metimą“.

Apie tai, kas baisiau už mirtį. „Kai mes sakome, kad tai negali būti pasiekta, mes apgaudinėjame save. Mano smegenys negali suprasti nesėkmės. Jos nesupras nesėkmės. Nes jeigu turėčiau pažiūrėti sau į akis ir pasakyti, kad esu nevykęs, tai būtų baisiau už mirtį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

K. Bryantas pasižymėjo ir neprilygstama darbo etika bei konkurencija. Apie tai pasakoja kiti.

JAV krepšinio rinktinės narys. „Bryantas per 2012 metų olimpines žaidynes pasiūlė Kyrie Irvingui sužaisti vienas prieš vieną dėl 50 tūkst. JAV dolerių“.

M. Jordanas. „Jis padarė darbą, kad būtų lyginamas su manimi. Jis vienintelis padarė darbą“.

Buvęs „Lakers“ treneris Byronas Scottas apie tai, kaip rado 18-metį K. Bryantą tamsoje mėtantį į krepšį. „Išgirdau bumsintį kamuolį. Nebuvo įjungta nė viena šviesa. Pratybos turėjo prasidėti tik po dviejų valandų. Nuėjau į aikštę ir pamačiau Kobe. Jis mėtė į krepšį tamsoje. Stovėjau deštimt sekundžių, žiūrėjau ir sau pasakiau, kad šis vaikis bus išskirtinis“.

REKLAMA

Shaquile’as O’Nealas. „Užeidavai į salę ir matydavai, kad jis bėgioja, daro apgaulingus judesius, mėto. Bet tą daro be kamuolio. Tuo metu tai atrodė keistai, bet esu įsitikinęs, kad jam padėjo“.

Chriso Bosho ir Dwyane’o Wade’o pasakojimas iš 2008 metų olimpinių žaidynių. „Mes tik nusileidome pusryčiauti, kai įėjo Kobe su ledais ant kelių. Jis buvo visas peršlapęs, su treniruočių apranga. Tada buvo tik aštuonios ryto. Kur po velnių jis buvo? Visi likę rinktinės nariai buvo tik pabudę, žiovavo, o jis ką tik buvo baigęs tris valandas trukusią treniruotę“.

JAV rinktinės treneris. „Kartą jis treniravosi septynias valandas ir atsisakė palikti areną, kol nepataikė 800 metimų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų