REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aušra Garunkšnytė 2019-uosius drąsiai gali vadinti sėkmingiausiais sportinėje karjeroje. 28-erių maratonininkė tapo pirmąja Lietuvos atlete, iškovojusia kelialapį į 2020 m. Tokijo paralimpines žaidynes. Šį rugsėjį, bėgdama Japonijos sostinės gatvėmis, Lino Balsio auklėtinė taps pirmąja istorijoje Lietuvos moterimi paralimpinių žaidynių maratono rungtyje.

 Aušra Garunkšnytė 2019-uosius drąsiai gali vadinti sėkmingiausiais sportinėje karjeroje. 28-erių maratonininkė tapo pirmąja Lietuvos atlete, iškovojusia kelialapį į 2020 m. Tokijo paralimpines žaidynes. Šį rugsėjį, bėgdama Japonijos sostinės gatvėmis, Lino Balsio auklėtinė taps pirmąja istorijoje Lietuvos moterimi paralimpinių žaidynių maratono rungtyje.

REKLAMA

Lietuvos paralimpinio sporto istorijos puslapius verčianti A. Garunkšnytė už 2019-ųjų pasiekimus įvertinta „Metų proveržio“ titulu praėjusią savaitę įvykusiuose „Parateam Lietuva apdovanojimuose 2019”.

Toks sportinės karjeros skrydis dar prieš kelerius metus pačiai A. Garunkšnytei atrodė lyg miražas. Nuo pradinių klasių sportuojanti lengvaatletė išbandė nemažai kelių ir buvo sustojusi ties vidutinių nuotolių bėgimu. Tačiau 2017 m. su treneriu Linu Balsiu nusprendė atsigręžti į maratoną, o 2019 m. Londono maratone pasiekė tai, ko, sako, nesitikėjusi pati iš savęs – bilietą į paralimpinį Tokiją.

„Ten supratau, kad atradau save. Man tai buvo staigmena. Nesitikėjau, kad taip greitai pavyks tą bilietą iškovoti. Maniau, kad dėl jo kovoti turėsiu iki paskutinės minutės“, – atviravo A. Garunkšnytė.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto toks maratonininkės šuolis nebuvo jokia staigmena jos treneriui L. Balsiui. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre kūno kultūros mokytoju dirbantis treneris Aušrą pažįsta nuo tada, kai ji ėjo į antrą klasę. Dviejų dešimtmečių pažintis 2017-aisiais vėl tapo tandemu, šiandien skinančiu pergales.

REKLAMA

„Nelabai nustebau, nes aš ja labai tikėjau. Tikėjau nuo labai seniai, kai daugelis jau buvo praradę viltis. Mes kartu treniravomės ir aš mačiau jos galimybes. Tiesiog iki šiol nebuvo progos normaliai išreikšti tas galimybes – parodyti rezultatą, kuris leistų patekti į paralimpinę rinktinę ir paralimpiadą. Londono maratone aš galvojau, kad tai – šimtaprocentinis dalykas ir ji turėtų iškovoti tą vietą“, – sakė L. Balsys.

A. Garunkšnytei kelią į paralimpiadą atvėrė Londono maratone užimta ketvirta vieta savo klasėje (T11/T12). Regėjimo negalią turinti sportininkė distanciją įveikė per 3 val. 18 min. 23 sek.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradžioje net nepatikėjau. O po to… labai ilgai teko pratintis prie minties, kad pagaliau mes Tokijuje, kad dabar dirbsime dar daugiau. Šiandien tai jau yra kasdienybė. Ruošiuosi, dirbu ir ko kas negalvoju, kas laukia“, – apie emocijas, iškovojus vietą paralimpinėse žaidynėse, pasakojo maratonininkė.

A. Garunkšnytė po sėkimngo pasirodymo neslėpė, kad įtaką rezultatams padarė ir sunkios treniruotės, ir darbas su psichologu. Specialistas lengvaatletei padėjo atsikratyti praeityje persekiojusių baimių.

„Žiūrovai anksčiau mane skatindavo ne bėgti, o pabėgti nuo jų. Tas triukšmas mane trikdydavo. Bet šiemet aš išmokau atsiriboti ir jų tiesiog negirdėti, nematyti“, – sakė lengvaatletė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londone A. Garunkšnytė tiesiog mėgavosi bėgimu ir tai davė rezultatą. Dar geriau ji pasirodė Berlyno maratone, kur dar 15 sekundžių pagerino asmeninį rekordą ir vėl įrodė esanti verta vietos Tokijuje.

L. Balsys neabejoja, kad Tokijo paralimpinėse žaidynėse jo auklėtinė gali bėgti dar greičiau. Treneris pats anksčiau dalyvavo paralimpinėse žaidynėse, o 2004 m. Atėnų paralimpiadoje iškovojo bronzos medalį būtent maratono rungtyje. Dabar L. Balsys patirtį perduoda savo auklėtinei.

„Paralimpinėse žaidynėse maratono rungtis yra nenuspėjama. Daug priklausys nuo to, kaip bėgs jos varžovės – ar rezultatui, ar vietai. Mano manymu, gerai pasirengus, Aušros rezultatas turėtų būti tarp 3 valandų 10 minučių ir 3 valandų 13 minučių“, – į ateitį žvelgė A. Garunkšnytės treneris.

REKLAMA

„Bus labai faina atstovauti Lietuvai. Žinau, kad tai bus pirmas kartas, kai Lietuvai maratono rungtyje atstovaus mergina. Tai didelė atsakomybė ir garbė“, – sakė A. Garunkšnytė.

Prieš istorinį startą paralimpinėse žaidynėse A. Garunkšnytė dar turės galimybę išbandyti Tokijo trasą. Kovo 1 d. Lietuvos sportininkė dalyvaus Tokijo maratone, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje.

„Aušros istorija – akivaizdus įrodymas, kad dažnai žmogui tiesiog reikia šanso. Kai 2017 m. Aušra su Linu atėjo į paralimpinį komitetą ir papasakojo apie savo tikslus, mes jais patikėjome ir jau šiandien turime fantastišką rezultatą. Aušra – viena iš būrio sportininkų, kuriais tikime, padedame išvykti į papildomas varžybas, treniruočių procese. Labai tikiuosi, kad paralimpinė rinktinė pasipildys naujais veidais“, – sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Vietą paralimpiadoje jau užsitikrino ne tik A. Garunkšnytė, bet ir Lietuvos vyrų golbolo rinktinė. 2020 m. Tokijo paralimpinės žaidynės Japonijos sostinėje vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 6 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų