REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Išrinkti geriausi buriuotojai: akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Nors šeštadienį, sausio 11 d., Vilniuje lijo ir smarkavosi vėtra, kultūros klube „Paviljonas“ svečiai vieni kitiems linkėjo tik dar daugiau vėjo. Iškilmingoje šventėje įteikti Metų buriuotojų apdovanojimai geriausiems 2019 metų šalies vėjavaikiams. Renginyje svečiavosi Estų buriuotojas Uku Randmaa, kuris vienui vienas startavo non stop regatoje aplink pasaulį „Goldenglobe" ir laimėjo III vietą.

20

Nors šeštadienį, sausio 11 d., Vilniuje lijo ir smarkavosi vėtra, kultūros klube „Paviljonas“ svečiai vieni kitiems linkėjo tik dar daugiau vėjo. Iškilmingoje šventėje įteikti Metų buriuotojų apdovanojimai geriausiems 2019 metų šalies vėjavaikiams. Renginyje svečiavosi Estų buriuotojas Uku Randmaa, kuris vienui vienas startavo non stop regatoje aplink pasaulį „Goldenglobe" ir laimėjo III vietą.

REKLAMA

Išskirtinis šių varžybų bruožas buvo plaukimas be šiuolaikinės elektroninės navigacijos priemonių pagalbos iš šalies. Uku pasidalino savo patirtimi atsakė į daugybę klausimų ir pasidžiaugė: „puiku būti drauge su buriuotojais, kurie sekė mano žygį, visada sunku yra išplaukti ir grįžti, bet linkiu visiems, kuo daugiau būti po burėmis“.

Renginyje buvo galima pamatyti Agnės Juršytės fotografijų parodą „Regatų akimirkos”. „Kokų lygą" laimėjo Virgas Petrauksas, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Savo muziką buriuotojams dovanojo indie rock grupės „Kofevino" ir „Dancing Crow“, renginio organizatorius buriuotojų žurnalas „vėjo3“.

Per praėjusius metus buriuotojai ne tik pirmieji šalyje pradėjo rinkti olimpinius kelialapius (Viktorija Andrulytė laser radial ir Juozas Bernotas Rs X), bet ir padovanojo šaliai Pasaulio buriavimo taurę. Ją iškovojo Viktorija Andrulytė. 2019 m. vyko daug regatų ir pirmąkart nepriklausomoje Lietuvoje olimpinių 470 jachtų klasės rytų Europos čempionatas.

REKLAMA

Visus džiugino augantis susidomėjimas „Platu 25" jachtomis, Gero vėjo asociacijos veikla buvo suteikta teisė rengti 2020 m. pasaulio čempionatą Nidoje. Lietuviai vis gausiau buriuoja visuose pasaulio vandenyse tiek savais, tiek čarteriniais laivais.

Itin intensyvus sezonas buvo jauniesiems buriuotojams: optimist klasės jachtomis buriuojanti rinktinė dalyvavo Europos čempionate Prancūzijoje, jaunimo pasaulio čempionate Lenkijoje, Rs feva buriuotojai puikiai pasirodė Pasaulio čempionate Italijoje, patekdami į auksinį laivyną ir tarp 200 jachtų pakilo į 40 poziciją (Tauras Dambrauskas, Tittas Linkus „Eklektrėnų sporto centras-Poseidonas-nba“ auklėtiniai), o merginos iš to paties buriavimo klubo, Daumantė Petraitytė ir Ūla Matijošiūė, liko vos per žingsnelį nuo TOP 10 merginų įskaitoje  ir pelnė 11 vietą.

REKLAMA
REKLAMA

2019 įsisteigė dvi naujos buriavimo organizacijos: „Lietuvos katamaranų jachtų asociacija" ir „Lietuvos ledo jachtų ir vėjaračių asociacija“. Įvyko pirmas oficialus katamaranų čempionatas, kurį laimėjo Antanas Gerasimavičius ir Jurgis Jurgelionis „Eklektrėnų sporto centras-Poseidonas-nba“ auklėtiniai. Radosi ne viena nauja iniciatyva, kūrėsi naujos buriavimo mokyklos.

Metų buriuotoja jau ketvirtą kart tapo Viktorija Andrulytė – Tokijo olimpietė, Pasaulio taurės laimėtoja. Viktorija pasidžiaugė aukštu įvertinimu: „malonu čia matyti jus visus susirinkusius, džiaugiuosi galėdama būti tarp varžybų su jumis Lietuvoje. Šis sezonas buvo stiprus ir įspūdingas. Kelialapis į Tokijo olimpiadą, o dar laimėtas pasaulio taurės finalas. Sau ir kitiems linkiu pergalingo 2020 m. sezono, o visiems gero vėjo. Kitais metais siekiai bus patys aukščiausi, o visus kviečiu sekti mano naujienas specialiame bloge, kur bus galima matyti mano ne tik statistinius rezultatus ir skaičius, bet daugiau išgirsti asmeninių įspūdžių, minčių ir komentarų, kviečiu aktyviai užduoti klausimus bandysiu pasidalint savo patirtimi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Metų buriuotoju vertinimo komisija išrinko Tadą Žižį skynusį pergales „Platu -25“ regatose. Buriavimo ekspertų nuomone, Tadas demonstravo stabilų ir išmintingą buriavimą, o progresas buvo toks ryškus, kad užtemdė ne vieną tituluotą Lietuvos buriavimo žvaigždę. Tadas Žižys buvo labai laimingas, nes tikrai nesitikėjo apdovanojimuose aplenkti kitą nominantą, t.y., geriausią šalies burlentininką Juozą Bernotą: „pastovus ir atkaklus darbas jau dešimtą sezoną pasipuošė puikiais rezultatais, ačiū įgulai, plaukiam visada kartu. tad rezultatai kasmet gerėja. o šiemet ...ženkliai“.

Metų buriuojančia šeima šiais metais tapo Kalanavičiai. Adas Kalanavičius jo dukra ir sūnus bei anūkai yra aktyvūs buriuotojai, stabiliai esantys regatų priekyje ir laimintys ne vieną sezono trofėjų. Organizatoriai jiems padėkojo už puikų pavyzdį ir palinkėjo kuo daugiau buriuoti drauge.

REKLAMA

Metų kelione tapo šių metų atradimas jachta „Windarella". Vitos ir Simono Gardauskų jachtos „Windarella“ išrinktas metų kruizu, nes laivas tapo namais per metus: buriuota Viduržemio jūroje ir Atlante, buriuota dviese ir su draugais. Savo įspūdžiais pasidalinta jachtos bloge feisbuke tokiu pat pavadinimu kaip ir jachtos.

Metų įvykio nominacijoje buvo įvertinti pirmieji buriavimo daigai Aukštaitijoje-Zarasuose, čia įsteigta buriavimo mokykla „Suominis“. Projekto iniciatorius Arūnas Maciulevičius pasidžiaugė kad galų gale ežeringiausias Lietuvos kraštas padedant daugeliui geradarių turi buriavimo centrą, kur jau treniruojasi vaikai ir maži daigai plečiasi ir auga.

REKLAMA

MBA tradiciškai apdovanoja pačius jauniausius buriuotojus plaukiančius mažomis optimist klasės jachtomis. Šiais metais pirmąkart apdovanojimų istorijoje juos renkant balsavo Lietuvos buriavimo klubų treneriai vadovai. U-16 kategorijoje geriausiu „optimistiečiu" pripažinatas klaipėdietis, „Žiemio" auklėtinis, Vilius Vasiulis. Jaunuolis ne tik įskriejo į Lietuvos rinktinę, bet per metus įsitvirtino reitingo viršuje. Merginų optimist kategorijoje geriausia tapo Šiaulietė „Atžalyno" sportininkė Rūta Mažunavičiūtė, U-12 kategorijoje laimėjo Erikas Šeidt. Jaunasis garsios buriuotojų dinastijos atstovas nustebino laimėdamas dideles tarptautines regatas, jis tapo Lietuvos vaikų čempionu ir laimėjo Brazilijos čempionatą. Organizatoriai tikisi, kad kiti metai Erikui bus sėkmingi ir jis iškovos teisę su Lietuvos optimist rinktine dalyvauti pasaulio čempionate Italijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Metų teisėjas Deivis Galaburda. Teisėjas kuris nesugadina sportininkų šventės, kuria puikią atmosfera ir priima teisingus sprendimus yra geidžiama kiekvienoje regatoje. Būtent toks yra Deivis. Jo tiksli starto linija ir puiki starto procedūrų fiksacija buvo labai aukštai įvertinta „Eastern European 470/420 Championship“ organizatorių ir regatos dalyvių.

Publika itin šiltai sutiko metų senjoro nominaciją, juo tapo nenuilstantis buriavimo entuziastas, praeityje garsus burlentininkas, Maskvos olimpinių žaidynių parodomosios programos dalyvis, o dabar buriavimo treneris Jonas Petronis. Jo treniruojami sportininkai dalyvauja varžybose Lietuvoje ir užsienyje buriavimo stovyklose Palamose ir Plateliuose, pelno prizines vietas demonstruodami ne tik gerą sportinę formą bet ir garbingą kovą. Jono tradiciškai organizuojamos optimist jachtų varžybos „Vėjo sparnai“ Plateliuose virto tikra buriavimo švente, dalyvių skaitlingumu - viena didžiausių Lietuvoje.

REKLAMA

Jono Petronio jaunatviška energija yra puikus pavyzdys daugeliui buriuotojų.

Metų regata tapo „East European 450/470 championship“ Elektrėnai. Tokio rango regata, kurią organizuoja net dvi tarptautinių klasių federacijos Lietuvoje vyksta jau antrą kart. Lietuvos 470 jachtų asociacija drauge su Elektrėnų klubu „Poseidonas“ įdėjo daug darbo tam kad atitiktų visus tokioms varžyboms keliamus reikalavimus, Tarptautinė žiuri, gausybė teisėjų katerių ir t.t... 30 dalyvių iš Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos. Puikios oro sąlygos, graži kova ir ideali organizacija, kurią deramai įvertino tiek dalyviai tiek tarptautinės federacijos....Tokios varžybos tikra puošmena Lietuvai, o Elektrėnai vis labiau pretenduoja tapti dviviečių laivų Lietuvos centru.

REKLAMA

Jachtos „Pandora“ įgula tapo 2019 metų įgula: Tadas Meištinis, Martin Volkovicki, Justas Jauniškis, Emilis Valentinaitis, Matas Ilgūnas kapitonas Tadas Žižys. Daugelio buriuotojų nuomone, viena geriausių šiemet visus nustebinusi savo stabiliais rezultatais ir darniu komandiniu darbu. Laimėta KMR platu 25 klasėje, Latvijos Platu 25 čempionatas, II vieta Lietuvos Platu čempionatas. II vieta Lietuvos Platu 25 taurė.

Lietuvos ledo jachtų ir vėjaračių entuziastų pastangos dalyvauti tarptautinėse varžybose ir augantis susidomėjimas šia šiaurietiška sporto šaka įgavo pripažinimą.

Lietuvai suteikta garbė ir iššūkis surengti Pasaulio ir Europos Dn, Ice optimist jaunimo čempionatus ir Ice Blokart Pasaulio čempionatą. Nors 2019 metų pradžia prasidėjo netikėtai skaudžia žinia iš LBS, kai kurių funkcionierių dėka ledo jachtos trumpam de jure dingo iš buriuotojų bendruomenės, bet sezono pabaigoje jau galėjome džiaugtis naujai įkurta „Lietuvos ledo jachtų ir vėjaračių asociacija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos steigime didelis vaidmuo teko Elektrėnų buriuotojų klubui „Poseidonas“ (Vaidas Bernotas) Šiaulių buriutojų klubui (Irutė Žičkuvienė), Nacionalinei buriavimo akademijai (Antanas Gerasimavičius), Matui Mizgiriui (VšĮ Irklakojis), kitiems šio sporto entuziastams. Vyko tiek ledo, tiek kietos dangos varžybos, o metų finiše lietuviai puikiai atstovavo šalį „Blokart" Pasaulio čempionate iškovodami aukso (Vykintas Mizgiris) ir sidabro medalius (Matas Mizgiris), o pati asociacija susigrąžino de jure statusą ir buriuotojų sąjungoje.

Metų kieto paviršiaus buriuotoja tapo Irutė Žičkuvienė, Jos dėka ledo jachtų sportas išsaugotas ir vystomas Lietuvoje jau virš 20 metų. Sunkus darbas treniruojant vaikus ir rengiant varžybas, nuolatinis rūpestis inventoriui, bei pastangos įtikinti sporto funkcionierius šios sporto šakos nauda ir perspektyva tapo dideliu pavyzdžiu kitiems klubams. Irutės treniruojami sportininkai nuolat atstovauja Lietuvą Pasaulio ir Europos čempionatuose, o pati trenerė tam negaili nei savo sveikatos nei asmeninių lėšų.

REKLAMA

Metų Rs sailing buriuotoja tapo Auksė Rudzikaitė Elektrėnų sporto centro auklėtinė, ji užėmė aukštą 6 vietą Rs tera pasaulio čempionate merginų įskaitoje, Švedijoje. III vieta drauge su Ugne Urbonaite, Lietuvos buriavimo jaunių čempionate, merginų įskaitoje. I vieta Rs tera Tarptautinėje Galvės regatoje. 

Renkant Metų jaunąją buriuotoją net du pretendentai surinko vienodai balsų, tad pirmąkart, jau aštuntąkart vykusiuose apdovanojimuose buvo paskelbti du nugalėtojai: Daumantė Petraitytė ir Ūla Matijošiūtė (Elektrėnų sporto centro auklėtinės). Rs feva merginų įgula labai sėkmingai buriavusi visą 2019 sezoną. Laimėta Rs feva Europos taurė, Lietuvos respublikos Jaunių čempionatas merginų įskaitoje. Atkaklus darbas treniruotėse davė savus vaisius-patekimas į auksinį laivyną. Rs feva Pasaulio čempionate Italijoje ir tik per per korpusą nuo merginų įskaitos TOP 10. 11 vieta tarp 60 įgulų puikus pasiekimas, tai dalyvių geriausias visų laikų merginų pasekimas šioje jachtų klasėje.

REKLAMA

Greta Kalinauskaitė (Šiaulių „Atžalyno" sportininkė) Lietuvos optimist rinktinės nare tapo po alinančios atrankos ir motyvuotų treniruočių, nors Europos čempionate ir negalėjo pasigirti aukštais rezultatais bet įgyta patirtis padės ateities pergalėse. Greta laimi 1 vietą Lietuvos respublikos jaunių buriavimo čempionate merginų įskaitoje ir tai yra didžiausias jos karjeros laimėjimas.

Metų jaunaisiais buriuotais tapo Tauras Dambrauskas, Titas Linkus tapę Lietuvos jaunių buriavimo čempionais Rs feva jachtų klasėje. Geriausias sezono rezultatas tarp Lietuvos U-19 buriuotojų Pasaulio ir Europos čempionatuose, auksinis laivynas - 40 vieta (200 dalyvių), Rs feva pasaulio čempionate Italijoje. Vaikinai pirmą sezoną plaukia drauge, bet yra vieni iš Elektrėnų sporto centro - NBA Poseidono komandos lyderių.

REKLAMA
REKLAMA

Vyko tradicinis nuotraukų konkursas. 2019 tema buvo „Vėjuota“ ir beveik 104 nuotraukos varžėsi dėl nugalėtojo titulo. 

Pilnas 2019 MBA sąrašas

Metų buriuotoja Viktorija Andrulytė

Metų buriuotojas Tadas Žižys

Metų įgula „Pandora"

Metų regata „East European 420/470 championship“ Elektrėnuose

Metų įvykis buriavimo mokyklos „Suominis"gimimas Zarasuose

Metų jaunasis buriuotojas Tauras Dambrauskas, Titas Linkus

Metų jaunoji buriuotoja Greta Kalinauskaitė, Daumantės Petraitytė, Ūla Matijošiūtė

Metų teisėjas Deivis Galaburda

Metų šeima Kalanavičiai

Metų optimist buriuotojai U-16 Vilius Vasiulis U-12 Erikas Šeidt

Mergina-Rūta Mažunavičiūtė

Metų kelionė Vita ir Simonas Gardauskai jachtos „Windarella“ metų kruizas

Metų kieto paviršiaus buriuotoja Irutė Žičkuvienė

Metų senjoras Jonas Petronis

Metų Rs sailing jachtų buriuotoja Auksė Rudzikaitė

Metų foto autorius: Inna Bruzhyenye

Kokų Lygą laimėjo Virgas „Arbatos Grogas"

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų