REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki svarbiausio 2020 metų pasaulio sporto renginio liko kiek pusmetis. Kol kas 21-as Lietuvos sportininkas yra užtikrintas, kad galės startuoti Tokijo žaidynėse ir siekti papildyti šalies olimpinių medalių kolekciją.

Iki svarbiausio 2020 metų pasaulio sporto renginio liko kiek pusmetis. Kol kas 21-as Lietuvos sportininkas yra užtikrintas, kad galės startuoti Tokijo žaidynėse ir siekti papildyti šalies olimpinių medalių kolekciją.

REKLAMA

Olimpinės žaidynės prasidės liepos 24 d., o finišuos rugpjūčio 9 d. Jas tiesiogiai transliuos TV3 kanalų grupė.

Atrankos į olimpines žaidynes baigsis gegužės-birželio mėnesiais – tada ir paaiškės galutinis šalies olimpiečių sąrašas. Paprastai, jį sudaro 60-70 sportininkų.

Virgilijus Alekna, Rūta Meilutytė, Austra Skujytė, penkiakovininkai, krepšininkai, irkluotojai, baidarininkai ir imtynininkai nuolat keldavo viltis aistruoliams, tačiau karjeras jau baigė ne tik pirmieji trys, bet ir Aleksandras Kazakevičius, Mindaugas Mizgaitis, kitos ryškios sporto žvaigždės.

Šalia vis dar išlikusių senbuvių suspindo ir nauji vardai. Kurie iš jų pretenduos į olimpinius medalius artėjančią vasarą?

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos sportininkai, jau iškovoję teisę varžytis Tokijo olimpinėse žaidynėse:

Živilė Vaiciukevičiūtė – lengvoji atletika, 20 km sportinis ėjimas

Diana Zagainova – lengvoji atletika, trišuolis

Andrius Gudžius – lengvoji atletika, disko metimas

Danas Rapšys – plaukimas, 200 m ir 400 m laisvuoju stiliumi bei 200 m kompleksiniu būdu

Andrius Šidlauskas – plaukimas, 100 m krūtine

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė – šiuolaikinė penkiakovė

Viktorija Andrulytė – buriavimas, „Laser Radial“ klasė

Edis Matusevičius – lengvoji atletika, ieties metimas

Lietuvos vyrų komanda (D. Rapšys, A. Šidlauskas, Simonas Bilis, Deividas Margevičius) – plaukimas, 4x100 m kompleksinė estafetė

REKLAMA

Justinas Kinderis – šiuolaikinė penkiakovė

Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė – šiuolaikinė penkiakovė

Mindaugas Griškonis – irklavimas, vienvietė valtis

Saulius Ritter ir Dovydas Nemeravičius – irklavimas, porinė dvivietė valtis

Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė – irklavimas, porinė dvivietė valtis

Juozas Bernotas – burlenčių sportas, RS:X klasė

Robertas Tvorogalas – sportinė gimnastika

Vyrų dviračių plento grupinės lenktynės

Rasa Leleivytė – moterų dviračių plento grupinės lenktynės

Likę klaustukai

Lietuviams turbūt aktualiausias klausimas ar žaidynėse matysime kovojančią Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę. Ši atrankos turnyrą žais birželio pabaigoje Kaune, kur varžovėmis taps Venesuela, Pietų Korėja, Angola, Lenkija ir Slovėnija.

REKLAMA
REKLAMA

Turbūt rimčiausią grėsmę Lietuvos rinktinei kels Europos čempionė Slovėnija. Ir visa tai dėl vieno žaidėjo – supertalento Luka Dončičiaus.

Tačiau net ir tuo atveju, jeigu rinktinė įveiks atranką, iškovoti medalius bus labai sunku. Dėl jų tikrai kovos JAV, Ispanija, Argentina, prie šių rinktinių pretenduoja prisijungti Graikija, Prancūzija, Serbija, Australija. Tad kova laukia nuožmi ir pagal turimą talentą Lietuva tikrai nebūtų tarp favoričių.

Į žaidynes gali prasibrauti ir šalies trijulių (3x3) krepšinio rinktinė, atranką žaisianti kovą. Kartais dar gatvės krepšiniu pavadinamas žaidimas debiutuos olimpinėje šeimoje.

2019 metais Lietuvos 3x3 rinktinė demonstravo nuostabius ir vis gerėjančius rezultatus, taip įsiverždama tarp pasaulio elito ir suteikdama vilties ją išvysti Tokijuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvelgiant toliau, kaip įprastai į žaidynes stipriai pretenduoja būrys lengvaatlečių, tarp kurių, vis dar neturinčių bilieto į Japoniją, ryškiausiai šviečia Airinės Palšytės pavardė.

Taip pat Tokijuje turėtume išvysti baidarininkus Artūrą Seją, Ričardą Nekriošių, Andrejų Olijniką, dviračių treko, bokso atstovus, daugiau plaukikų, tenisininką Ričardą Berankį, galbūt ir ryškių žvaigždžių dar neužauginusius imtynininkus.

Viltys

Lietuva visose žaidynėse nuo Nepriklausomybės atkūrimo iškovodavo bent vieną medalį, o sėkmingiausios buvo 2012 metais, vykusios Londone. Tada laimėti šeši medaliai, iš kurių du – aukso.

REKLAMA

Tokijuje į medalius greičiausiai taikysis ryškiausios šalies sporto žvaigždės – disko metikas Andrius Gudžius, plaukikas Danas Rapšys, šiuolaikinės penkiakovės atstovė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

A. Gudžius savo pirmose 2016 metų žaidynėse užėmė 12-ąją vietą, o vėliau įsitvirtino pasaulio elite, jau sekančiais metais tapdamas pasaulio čempionu, o dar po metų – ir Europos.

Žengdamas į Tokijo žaidynes A. Gudžius bus kaip reikiant motyvuotas – prabėgę metai buvo paženklinti traumomis, netektimis, ligomis ir prastu pasirodymu pasaulio čempionato finale.

Noro parodyti save tikrai netrūks ir disko metikas bus viena iš didžiųjų Lietuvos vilčių.

Kita milžiniška olimpinė viltis – neįtikėtiną sezoną įveikęs Danas Rapšys. 2016 metais panevėžietis jau plaukė Rio žaidynėse, bet tada į pusfinalius nepateko. Tiesa, tada jis varžėsi 100 ir 200 m plaukimuose nugara, o dabar pagrindinės jo rungtys, kuriose bus siekiama aukštų vietų – 200 ir 400 m. laisvuoju stiliumi.

REKLAMA

Aukso ir kitų spalvų medaliais prestižiniuose čempionatuose sužibėjęs, Europos ir pasaulio čempionu tapęs 24-erių D. Rapšys Tokijuje tikrai taikysis tik į aukščiausias vietas ir bus turbūt ryškiausias pretendentas padovanoti Lietuvai medalį, o galbūt ir ne vieną.

Tiesa, olimpiniame (50 m) baseine D. Rapšys dar nėra pelnęs medalių pagrindinėse varžybose, tad artėjanti vasara bus puiki galimybė užpildyti šią spragą.

Trečia, greitai į galvą šaunanti pavardė, galvojant apie olimpines viltis – geriausios šalies sportininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės.

Achilo sausgyslės operaciją iškentusi 35-erių olimpinė čempionė paneigė bet kokias prognozes ir praėjusiais metais galingai grįžo į varžybas – laimėdama Europos čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai bus ketvirtosios žaidynės Laurai, o praėjusio sezono rezultatai leidžia tikėtis, kad ji ir vėl bus tarp favoričių.

Medalius pastaraisiais metais vis dovanodavo ir irkluotojai bei baidarininkai, tad ir šių šakų atstovų galima viltis kovos dėl apdovanojimų.

Bet koks kitas medalis taptų malonia staigmena ir netikėtumu. Tačiau prognozuoti tai – gerokai per anksti, nes nežinome galutinės olimpinės rinktinės sudėties, nežinome, ar Japonijoje bus krepšinio komanda ir kokios fizinės būklės bus atletai.

Tv3.lt prognozuoja, kad Lietuva ir vėl pratęs žaidynių, kuriose laimimas nors vienas medalis, seriją. Ir medalių bus ne vienas, o bent du.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų