REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos trispalvę po NBA arenas nešantys Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas į naują dešimtmetį žengė ir 2020 metus pasitiko galingai – pirmasis nuolat kėsindamasis ir galiausiai pasiekdamas istorinį šaliai pasiekimą, o antrasis vis dažniau bausdamas varžovus tolimų metimų salvėmis. Kokie metai ir svarbiausi iššūkiai jų laukia dabar?

Lietuvos trispalvę po NBA arenas nešantys Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas į naują dešimtmetį žengė ir 2020 metus pasitiko galingai – pirmasis nuolat kėsindamasis ir galiausiai pasiekdamas istorinį šaliai pasiekimą, o antrasis vis dažniau bausdamas varžovus tolimų metimų salvėmis. Kokie metai ir svarbiausi iššūkiai jų laukia dabar?

REKLAMA

NBA lygoje po „Visų žvaigždžių“ savaitgalio trumpa pertrauka, bet jau netrukus abu lietuviai sugrįš į aikštelę ir tęs pasirodymus.

Turbūt niekas negalėjo nuspėti, kad vietą starto penkete gavęs D. Sabonis dažną vakarą kėsinsis į trigubą dublį ir jų jau turės keturis, o su jauna Memfio „Grizzlies“ ekipa ateitį susiejęs J. Valančiūnas ne tik taip taikliai mes tritaškius, bet ir pretenduos į atkrintamąsias varžybas Vakarų konferencijoje.

Prieš sezoną itin daug kalbų apsupo D. Sabonį – krepšininkas derėjosi dėl naujos sutarties ir spėta, kad lietuvis gali būti išmainytas. Tuo tarpu J. Valančiūnas dar vasarą su Memfio „Grizzlies“ sutarė dėl trejų metų kontrakto.

REKLAMA
REKLAMA

Trigubas dublis ir tritaškiai

Į starto penketą žengęs ir rekordiškai daug minučių rungtyniaujantis D. Sabonis tapo tikra dvigubų dublių mašina – jų jau surinko 41 ir pagal šį rodiklį visoje NBA užima ketvirtą vietą, nusileisdamas tik Gianniui Antetokounmpo, Andre Drummondui ir Rudy Gobertui, kurie savo sąskaitoje turi po 42-44 tokius pasirodymus.

REKLAMA

D. Sabonis net keturis kartus atliko trigubą dublį, o pagal tai NBA žengia šeštas. 

23-ejų lietuvis yra pirmasis krepšininkas šalies istorijoje, kuriam NBA aikštelėje pavyko užfiksuoti tokį pasiekimą.

Nenuostabu, kad tokie pasirodymai lėmė, kad D. Sabonis pateko į „Visų žvaigždžių“ komandą. Iki tol iš lietuvių tai yra pavykę tik Žydrūnui Ilgauskui.

Tuo tarpu barbekiu ir muzikos mieste savaip spindi J. Valančiūnas – aštuntus metus lygoje pradėjęs centras fiksuoja statistiškai geriausią sezoną karjeroje ir ne tik nuolat flirtuoja su dvigubais dubliais, kurių turi 26, bet baudžia varžovus tritaškiais.

REKLAMA
REKLAMA

Jų JV jau yra pataikęs 27 iš 72 bandymų, kas prilygsta puikiam 37,5 proc. tikslumui. J. Valančiūnas daugiausiai per sezoną yra įmetęs 30 tolimų metimų, tad tikėtina, kad šį rezultatą pagerins.

Tokie skaičiai leistų įsitaisyti tarp geriausių NBA metikų, bet tam, kad būtum įtrauktas į sąrašus, per sezoną turi pataikyti bent 82 tritaškius. Pagal dabartinę tendenciją (0,5 trit. per rungtynes) J. Valančiūnas ten nepateks, bet pagal augančią kreivę galima tikėtis, kad tolimų metimų JV mes ir pataikys vis daugiau.

Vietos, kur reikia pasitempti

Gražius skaičius aptarėme, bet abu tautiečiai turi ir kur pasitempti. D. Sabonis dažnai sudaro tandemą su kitu centru Mylesu Turneriu ir puolime užima ketvirto numerio poziciją, tačiau čia ne viskas pavyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

13/58 tritaškių ir 22,4 proc. taiklumas – ne tie skaičiai, kurie tenkintų patį Domantą. Vasarą ties metimu daug dirbęs centras privalo pagerinti šią statistikos kategoriją.

„Metimą ir gynybą, – dar vasarą kalbėdamas su tv3.lt, apie tai, ką reikia gerinti, sakė D. Sabonis. – Jeigu noriu žaisti ketvirtu numeriu, tai turėsiu dengti mažesnius „didelius. Tai pagrindiniai dalykai, bet reikia dirbti ties viskuo, viską gerinti, kad viskas būtų šimtu procentų“.

Gynybos pagerėjimą ekspertai mato, su greitai susirenkamomis pražangomis lietuvis taip pat ganėtinai sėkmingai susitvarko šiame sezone, tad pagrindiniu aspektu lieka metimo gerinimas, kuris leistų kilti į dar aukštesnį lygį.

REKLAMA

Apie J. Valančiūną daug naujo nepasakysime – jis lieka tradiciniu centru, kurie NBA užima vis mažiau vietos. Tad jam reikia toliau dirbti ties aspektais, kurie leistų tapti kaip įmanoma judresniu gynyboje.

J. Valančiūnas jau nebus greitai bėgantis, gynyboje ties perimetru patikimas ir milžinišką grėsmę toliau nuo krepšio nuolat keliantis vidurio puolėjas, bet stengtis tapti kuo panašesniu į tokį – verta.

Į akis krenta baudų pataikymas – 72,2 proc. taiklumas yra prasčiausias per visą JV karjerą NBA.

Išmainymo grėsmė ateityje

NBA mainų karuselė šį sezoną aplenkė lietuvius ir tikėtina, kad taip bus ir toliau.

NBA užkulisiuose ir toliau išlieka patraukli nuomonė, kad Indianos „Pacers“ turėtų atsisveikinti su vienu iš bokštų, bet skirtingai nei anksčiau, dabar kalbama ne apie D. Sabonį, o Mylesą Turnerį.

REKLAMA

„Pacers“ pasilikti du jaunus centrus su dideliais kontraktais būtų per didelė prabanga, kuri gali kaip reikiant suvaržyti šansus kovojant dėl aukščiausių tikslų.

D. Sabonio ketverių metų ir 77 mln. JAV dolerių vertės sutartis įsigalios nuo kito sezono ir panašu, kad „Pacers“ jį mato ilgalaikėje vizijoje kartu su Victoru Oladipo ir aplink juos lipdys klubą.

Tad išmainymo grėsmė artimiausiu metu – itin maža.

Tą patį galima pasakyti ir apie J. Valančiūną, bet ne todėl, kad jis būtų „Grizzlies“ planuose. Dar vasarą, kai abi šalys sutarė dėl trejų metų ir 45 mln. sutarties, ekspertai atvirai kalbėjo, kad J. Valančiūnas reikalingas tol, kol užaugs jaunosios ekipos žvaigždės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Memfio vadovai nesieja vilčių su lietuviu, bet kartu pasinaudojo galimybe už ganėtinai pigiai gauti pagrindinį vidurio puolėją keliems artimiausiems metams, kurių metu nesitiki kovoti dėl aukštų pozicijų. Lietuvis naudingas ir tuo, kad jau yra laikomas veteranu, tad rūbinėje gali duoti naudingų patarimų jauniesiems Jarenui Jacksonui Jr. ar Ja Morantui.

Neseniai „Bleacher Report“ apžvalgininkai įvertino, kad JV išmainymo galimybė – labai maža dėl pakankamai didelio kontrakto, žinant, kad jis – tradicinis vidurio puolėjas.

Vasarą „Grizzlies“ turėjo daug laisvų pinigų, o galimybės rinkoje išsirinkti geresnį vidurio puolėją nematė, todėl susiejo ateitį su mūsiškiu.

REKLAMA

Labiau tikėtina, kad JV bus iškeistas paskutiniais sutarties metais Memfyje, bet ne šiemet.

Šansai su komanda

„Pacers“ (32-23) galimybėmis žengti į atkrintamąsias varžybas neabejoja niekas – per pastaruosius kelerius metus, kai išmainė Paulą George’ą, Indianapolio klubas tapo Rytų konferencijos sunkiasvoriu.

Objektyviai vertinti D. Sabonio ekipos galimybes kol kas sunku – vasarą jie pakeitė beveik pusę komandos, o tik sausio pabaigoje į rikiuotę grįžo žvaigždė Victoras Oladipo, kuriam reikia laiko vėl tapti tokiu, kokiu buvo iki traumos.

Rytų konferencija yra ganėtinai apylygė – Milvokio „Bucks“ turi G. Antetokounmpo ir yra favoritė žengti į NBA finalą, o už jų žengia Majamio „Heat“, Bostono „Celtics“, Toronto „Raptors“, Filadelfijos „76ers“ ir „Pacers“.

REKLAMA

Rytuose šiais metais vyks ganėtinai atviros šešių komandų lenktynės, kuriose „Pacers“ su sveiku V. Oladipo gali taikytis į pačius aukščiausius tikslus.

Jeigu iš „Pacers“ tikimasi daug, tai „Grizzlies“ (28-26) tapo didžiausia sezono staigmena, šiuo metu nutūpusia aštuntoje Vakarų konferencijos vietoje ir ženkliai lenkiančia artimiausią konkurentę Portlando „Trail Blazers“ (25-31).

Tiesa, Vakarų pakrantėje gali labai greitai kristi žemyn – tuo labiau, kad grizlių laukia vienas sunkiausių tvarkaraščių.

Vasara rinktinėje

Nors krepšininkams apie tai galvoti dar per anksti, bet Lietuvos sporto aistruoliai viena akimi vis žvilgteli į vasarą, nes birželio 23-28 dienomis Kaune mūsų šalies krepšinio rinktinė sieks pergalės viename iš keturių olimpinių turnyrų, garantuojančios bilietą į Tokijo žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu bus sveiki Sabonis su JV čia tikrai atvyks ir vėl sudarys rinktinės smogiamąją jėgą. Tačiau jų vaidmuo bus pasikeitęs.

Praėjusią vasarą pasaulio čempionate Dainius Adomaitis abu bokštus leido į starto penketą, o vėlesnėje rungtynių eigoje dažniausiai rotuodavo tarpusavyje. Buvęs rinktinės treneris visada pabrėždavo, kad mato abu centrus viename penkete ir tą pagrindžia štabo turima statistika.

Vis tik jį pakeitęs Darius Maskoliūnas, kuris rinktinėje sieks pritaikyti Kauno „Žalgirio“ sistemą, jau pirmo interviu metu pabrėžė, kad nemato D. Sabonio ir J. Valančiūno rungtyniaujančių kartu.

„Dėl Domanto ir Valančiūno – sąžiningai, galvoju, kad ne. Bet čia šiai dienai“, – dar lapkritį sakė D. Maskoliūnas.

REKLAMA

Bus labai įdomu pamatyti, kaip naujas treneris išnaudos didžiausias rinktinės žvaigždes ir bandys juos sutalpinti į aikštę.

Viena aišku, kad abiems krepšininkams žaidimas nacionalinėje rinktinėje yra šventas dalykas ir jie priims viską, ką jiems bus paruošęs D. Maskoliūnas – kad tik tai atvertų duris į Tokiją.

Valančiūnui tai būtų jau trečios žaidynės, Saboniui – antros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų