REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2020-ųjų Tokijo olimpinės žaidynės gali tapti istorinėmis Lietuvos krepšiniui - šalis turi galimybę į Japonijos sostinę deleguoti net dvi rinktines. Prieš birželį paaiškėjant tradicinio krepšinio rinktinės likimui, kovo mėnesį olimpinė kvalifikacija lauks trijulių krepšinio atstovų. 3x3 krepšinio asociacija pristatė, kaip bus rengiamasi atrankai į Tokiją bei praėjusių metų biudžetą. 

2020-ųjų Tokijo olimpinės žaidynės gali tapti istorinėmis Lietuvos krepšiniui - šalis turi galimybę į Japonijos sostinę deleguoti net dvi rinktines. Prieš birželį paaiškėjant tradicinio krepšinio rinktinės likimui, kovo mėnesį olimpinė kvalifikacija lauks trijulių krepšinio atstovų. 3x3 krepšinio asociacija pristatė, kaip bus rengiamasi atrankai į Tokiją bei praėjusių metų biudžetą. 

REKLAMA

„Kai 2017-aisiais aplankė pirmosios mintys apie tai, kad reikia imtis 3x3 krepšinio vystymo, pagrindinis dalykas, kuris mus skatino, buvo tas, jog ši sporto šaka tapo olimpine. Logiška, kad trejus metus galvojus apie olimpines žaidynes mūsų pagrindinis tikslas yra ten patekti - tai būtų didžiulė pergalė visam Lietuvos krepšiniui. Nors atranka tik kovą, į ją visus finansus ir pajėgumus koncentruojame nuo šios minutės“, - kalbėjo trijulių krepšinio asociacijos įkūrėjas Rolandas Skaisgirys. 

Olimpinė rinktinė bus formuojama šeštojoje vietoje pagal reitingą pasaulyje besirikiuojančios Šakių „Gulbelės“ komandos pagrindu. Tai, kad bent viena šalis pateiks siurprizą rinktinės sudėtyje, mažai tikėtina. Mat į olimpinę atranką ir olimpines žaidynes registruojamas žaidėjas turi būti žaidęs oficialiuose 3x3 turnyruose praeityje, o 2 rinktinės krepšininkai privalo būti savo šalies reitingo 10-uke. 

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 25-oji, vasario 8-oji, vasario 22-oji kovo 13-oji ir kovo 27-oji. Šias datas savo kalendoriuje gali pasižymėti visi, ketinantys sekti kandidatų į rinktinę tarptautinius pasirodymus. Po naujųjų prabėgus bene mėnesiui, komanda, kurios pagrindu bus sudaryta šalies rinktinė, kartu su kitomis stipriausiomis pasaulio ekipomis pradės dalyvavimą pajėgiausiame 3x3 žiemos turnyre Sankt Peterburge, kuriame olimpinei atrankai ruošis ir kitų šalių rinktinės: Latvija, Slovėnija, Rusija, Olandija. Olimpinis atrankos turnyras vyks kovo 18-22 dienomis Indijos sostinėje Delyje. Lietuva varžysis B grupėje kartu su Jungtinėmis Valstijomis, Belgija, Pietų Korėja ir Naująja Zelandija. 

REKLAMA

„Praėjusio sezono pabaigoje buvome pagavę labai gerą formą. Jeigu būtume žaidę atranką tada, manau, jau būtume olimpinėse. Bet kovas - toli, todėl būtinai reikia palaikyti formą, reikia pajėgių varžovų. Svarbu nepamesti ritmo ir viskas bus gerai“, - įsitikinęs antroje vietoje praėjusio pasaulio turo naudingiausiojo krepšininko rinkimuose likęs Marijus Užupis. 

„Mes žiauriai daug pasiekėme, mūsų komanda - pasaulio elite. Bet viskas atrodys daug prasčiau, jei liksime be olimpinių žaidynių. Todėl rinktinės kandidatai turės geriausią pasiruošimą, kokį tik kartu su Lietuvos krepšinio federacija galime suteikti: palankias sąlygas tradicinio krepšinio sezono metu, fizinį parengimą, profesionalų medicinos personalą, administraciją, kuri užtikrins, kad patiems žaidėjams apie nieką nereikėtų galvoti. Tik apie tai, kad reikia į Tokiją kaip nors išvažiuoti (juokiasi)“, - artėjančio sezono prioritetus dėliojo R. Skaisgirys. 

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiame sezone 3x3 krepšinio asociacijos biudžetas sudarė 391 tūkst. eurų. Iš jų turnyrų Lietuvoje organizavimui (Raudondvaris Challenger, Hoptrans Winter Open bei atrankos į šiuos turnyrus varžybos) buvo skirti 198 tūkst. eurų, rinktinių pasiruošimui ir jų išvykoms į turnyrus - 163 tūkst. eurų. Administracinės išlaidos siekė 30 tūkst. eurų. Asociacijos veiklos nuostolis sudarė 23 tūkst. eurų. 

Didžiąją dalį lėšų, kurias planuojama surinkti artėjančiam sezonui, asociacija skirs pasirengimui olimpinėms žaidynėms ir kitiems čempionatams, kuriuose žais mūsų šalies rinktinės bei Quest ir Challenger turnyrų organizavimui 2020-ųjų vasarą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią vasarą Europos jaunimo (iki 18 metų) čempionais tapę lietuviai šiemet pirmą kartą šalies istorijoje dalyvaus šios amžiaus kategorijos Pasaulio čempionate. Dėl pasikeitusios FIBA tvarkos žemynuose nuo šiol varžysis 17-mečių rinktinės, kurios galės savo kartai užtikrinti ne tik vienkartinę sėkmę, bet ir bilietą į kitų metų Pasaulio čempionatą. Vietinės septyniolikmečių pirmenybės prasidės jau gruodžio 8 dieną Kaune - jose jaunieji talentai pradės savo kelią į rinktinę, kuri kitų metų rugpjūčio pradžioje dalyvaus atrankoje į Europos čempionatą. Suaugusiųjų - tiek vyrų, tiek moterų žemyno čempionatas vyks birželio 25-27 dienomis Belgijoje. Atrankos sistema į Europos pirmenybes tarptautinės krepšinio federacijos FIBA bus paskelbta vėliau. Negana to, Lietuva prisijungs prie „Tautų lygos“ projekto, kuriame dalyvauja vaikinų ir merginų iki 23-ejų metų rinktinės. Šio turnyro nugalėtojai paaiškėja per 6 etapus. 

Vietiniame fronte, be septyniolikmečių žiemos čempionato, 3x3 entuziastų nuo vėlyvo pavasario lauks masiškiausios tarptautinės Quest tipo varžybos, kuriose triumfavusiai komandai teks kelialapis į Masters turnyrą. Net du tokius kelialapius bus galima laimėt jau tradicinėse tampančiose Challenger varžybose, kuriose 16 komandų iš Lietuvos ir užsienio pretenduos į bent 32 000 dolerių prizinį fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų