REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį LFF stadione vyksianti Lietuvos ir Naujosios Zelandijos vyrų futbolo rinktinių dvikova bus neeilinė keliais aspektais. Tai pirmoji mūsų šalies futbolininkų akistata su Okeanijos futbolo atstovais ir vos antrosios tarpžemyninės rungtynės savo aikštėje po Nepriklausomybės atkūrimo.

Sekmadienį LFF stadione vyksianti Lietuvos ir Naujosios Zelandijos vyrų futbolo rinktinių dvikova bus neeilinė keliais aspektais. Tai pirmoji mūsų šalies futbolininkų akistata su Okeanijos futbolo atstovais ir vos antrosios tarpžemyninės rungtynės savo aikštėje po Nepriklausomybės atkūrimo.

REKLAMA

Varžovų geografija

Lietuviai yra sužaidę iš viso su 64 vis dar egzistuojančių valstybių rinktinėmis. Tai beveik trečdalis visų FIFA narių (211).Pagal futbolo geografiją mūsų varžovų sąraše buvo 49 Europos komandos. Tik penkių UEFA narių - Gibraltaro, Kosovo, Nyderlandų, Turkijos ir Velso – reprezentacinės vyrų rinktinės nežaidė prieš Lietuvą.

Pietų Amerikoje lietuviška trispalvė per futbolo rungtynes buvo iškelta Brazilijoje, Čilėje ir Argentinoje.  Tris kartus mūsų rinktinė žaidė Afrikos atstovais – Egiptu, Maliu ir Libija.Iš dabartinės Azijos konfederacijos valstybių 8 rinktinės kadaise varžėsi su lietuviais: Kirgizija, Indonezija, Jordanija, Kuveitas, Saudo Arabija, Turkmėnija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Iranas.

REKLAMA
REKLAMA

Tolimos kelionės 

Prieš Okeanijos atstovus mūsų šalies futbolo rinktinės nėra žaidusios. Naujoji Zelandija taps ir labiausiai nutolusia šalimi, prieš kurią teko rungtyniauti. Daugelis zelandiečių atstovauja Europos ar JAV klubams, tačiau, pavyzdžiui, Velingtono „Phoenix“ žaidėjams po dvikovos Vilniuje pakeliui namo (neskaitant tarpinių stotelių) teks įveikti mažiausiai 17 tūkst. kilometrų.

REKLAMA

Iki šiol į Lietuvą iš toliausiai buvo atkeliavusi (apie 10 tūkst. km.) Indonezijos komanda 1996 m. lapkritį. Kontrolinėse rungtynėse Lietuva užtikrintai laimėjo rezultatu 4:0. Tai buvo apskritai vienintelis kartas po Nepriklausomybės atkūrimo, kai mūsų šalyje lankėsi kito žemyno konfederacijos rinktinė.

Mūsų rinktinės tolimiausia išvyka (daugiau nei 13 tūkst. km.) įvyko 1998 metais. Tuomet po ilgos kelionės Santjage nusileista tų metų Pasaulio čempionato aštuntfinalio dalyvei Čilei 0:1.

Pirmos akistatos

Pats pirmasis išbandymas su kito žemyno komanda vyko 1924 metais – Paryžiuje treniruočių pobūdžio rungtynėse žaista su Egiptu. Sovietiniu periodu 1956 m. Vilniuje lankėsi Kinijos, o 1966 metais – Libijos rinktinės. Šios akistatos istorikų pripažintos kaip rinktinių dvikovos. Daugiau egzotiškų išvykų turėjo Vilniaus „Žalgiris“. Futbolininkai lankėsi Indijoje, keliose Afrikos valstybėse, Vietname.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ir Libijos rinktinių rungtynės 1966 m.

Vilniuje Po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos rinktinė toli daugiausiai keliavo 1996-1999 metais: triskart į Pietų Ameriką, Saudo Arabiją. 2006 metais rinktinė žaidė Kuveite. Kitos tarpžemyninės rungtynės vyko „neutraliuose“ stadionuose Europoje.Pernai vykusios rungtynės su Iranu buvo išskirtinės tuo, kad jose nebuvo žiūrovų. Irano rinktinei ruošiantis Pasaulio čempionatui į stadioną buvo leidžiamas tik akredituotas personalas, nebuvo ir transliacijos.Rezervinė Lietuvos komanda praėjusiais metais rungtyniavo Šri Lankoje.

Retas testas namuose

Futbolo aistruoliai Lietuvoje apskritai seniai neturėjo galimybės gyvai stebėti kontrolinių rungtynių.Rinktinė šiame dešimtmetyje namuose žaidė vos du kartus – 2011 metais, kai Kaune svečiavosi Lenkijos ir Armėnijos atstovai.Vilniuje kontrolinė dvikova vyko dar seniau – 2008 m. pradžioje su Azerbaidžanu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų