REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
K. Bauža (kairėje) ir V. Sinkevičius (dešinėje su diplomu) (tv3.lt fotomontažas)

Lietuvos dziudo sporto bendruomenė byra. Dalis sportininkų kaltina federaciją aplaidumu ir netikslinga veikla, dėl kurios nukenčia ne tik profesionalų rezultatai, bet ir visas šalies jaunimas, pati federacija į kaltinimus turi konkrečius atsakymus ir viską neigia, o patikrinti ir sudrausminti šios ne pačios aiškiausios sistemos tiesiog nėra kam.

18

Lietuvos dziudo sporto bendruomenė byra. Dalis sportininkų kaltina federaciją aplaidumu ir netikslinga veikla, dėl kurios nukenčia ne tik profesionalų rezultatai, bet ir visas šalies jaunimas, pati federacija į kaltinimus turi konkrečius atsakymus ir viską neigia, o patikrinti ir sudrausminti šios ne pačios aiškiausios sistemos tiesiog nėra kam.

REKLAMA

Prieš dvi savaites Kaune turėjęs prasidėti kasmetinis Lietuvos dziudo čempionatas virto tikru chaosu – gausios pajėgos sportininkų jame dalyvauti atsisakė ir, padedami savo bendraminčių, šalia A. Sabonio krepšinio centro, surengė protestą prieš federacijos prezidentą Vigmantą Sinkevičių.

Keliasdešimt žmonių lauke ir keliasdešimt į salę patekusių protestuotojų skandavo „Gėda, Gėda!“ bei skatino atsistatydinti 17 metų prezidento pareigas einantį V. Sinkevičių.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodytų, protesto akcijų šalyje dėl įvairių priežasčių pasitaiko kone kasdien, tačiau visa ši „Dziudo“ istorija yra kur kas gilesnė, nei pasirodė iš pirmo žvilgsnio.

REKLAMA

Šioje jau ne pirmus metus besitęsiančioje kovoje dalyvauja trys pusės: neva nuskriausti sportininkai, savo poziciją ginanti federacija ir nieko negalintis Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) su visa valdžia.

Tame skandalingame šalies čempionate šįkart dalyvavo antirekordinis dalyvių skaičius: tiek mažai dalyvavusių dar nebuvo niekada istorijoje.

Tačiau tas pusiau įvykęs čempionatas – tik ledkalnio viršūnė.

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su visomis konflikte dalyvaujančiomis pusėmis.

Federacijos veikla nusivylęs ir prezidento veikla stipriai abejojantis vienas geriausių Lietuvos Dziudo imtynininkų, olimpietis Karolis Bauža, pažėrė aibę argumentų, kodėl šis sportas, nekeičiant jo valdžios, yra pasmerktas pražūti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak paties sportininko, federacijos prezidentas kenkia sportininkams, neaiškiai skirsto pinigus, yra apsuptas „saviškių“, dėmesį skiria tik savo aplinkos atletams, skiria neadekvačias premijas ir kuria neaiškios kilmės klubus, kurie ir sudaro federaciją.

Savo ruožtu federacijos prezidentas V. Sinkevičius, kalbėdamas su tv3.lt, bent šešis kartus pakartojo žodį „melas“ ir tikino, kad minėtas sportininkas mausto visą šalies žiniasklaidą.

„Prezidentas kenkia sportininkams“

Olimpietis K. Bauža sako, kad protestas prieš prezidentą buvo rengiamas ne pirmą kartą. Dabar, prieš dvi savaites Kaune įvykęs chaosas, iš dalies kilo dėl to, kad prezidentas netgi neišleido sportininkų į pasaulio čempionatą. Vykti, pasak K. Baužos, jiems nebuvo leista net asmeninėmis lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks judėjimas rengiamas ne pirmą kartą. Jau prieš kelis metus bandėme, bet tada nepavyko nuversti prezidento.

Dabar buvo pasiekta tiesiog viršūnė, kai prezidentas neišleido sportininkų važiuoti į pasaulio čempionatą. Net už savas lėšas neleido važiuoti. Sakė, kad išleis, bet paskutinę dieną pranešė: jūs nevažiuosite. Prezidentas sako, kad sportininkai neatitinka Trenerių tarybos nustatytų kriterijų. Teismas neseniai įrodė, kad jokia Trenerių taryba net negalioja. Man atrodo, kad pats prezidentas kenkia sportininkams“, – sako K. Bauža.

V. Sinkevičius, išgirdęs, dėl ko neva buvo surengtas šis protestas, iškart patvirtina, kad tai – melas, o sportininkai į čempionatą nevyksta dėl neįvykdytų nuostatų.

REKLAMA

Melagystė. Ne dėl to buvo surengtas mitingas. Jei kalbėti konkrečiai apie tas išvykas, tai čia du sportininkai: Kęstutis Vitkauskas ir Andrėj Klokov. Visų pirma, čia ne prezidento sprendimai. Trenerių taryba nustatė kriterijus, pagal kokius galima gauti licenciją dalyvauti pasaulio čempionate.

Pirma tu turi būti rinktinės narys, antra – prestižiniame Europos turnyre turi laimėti bent dvi kovas, arba užimti bent devintą vietą. Čia yra kriterijai minimumui. Vertinant pagal startą Europoje, sprendžiamas dalyvavimas pasaulio čempionate. Jei nėra rezultato Europoje, tada turi dar kartą laimėti dvi kovas, kad įrodyti, jog gali kautis.

Sako, galime važiuoti asmeniniais pinigais. Tai yra neteisybė. Viską finansuotų klubas, mes komunikavome su vadovais, mes patys suinteresuoti, kad žmonės dalyvautų vis daugiau“, – sako V. Sinkevičius.

REKLAMA

Prezidentas apsuptas „saviškių“?

K. Bauža tikina – federacijoje kone visi balsavimo rezultatai būna aiškūs dar prieš pradedant balsuoti.

„Prezidentas apsistatęs savo žmones aplink. Tarkime vien toje Trenerių taryboje yra penki-šeši žmonės, iš kurių du tikrai pažįstu ir yra objektyvūs, o visi kiti yra jo statytiniai. Beveik visose srityse yra jo žmonių, todėl pasipriešinti nėra paprasta“.

V. Sinkevičius atkerta, kad tai – dar viena netiesa, nes žmonės savo vadovą išrenka patys. Tokiu būdu jie parodo, kad prezidentu pasitiki.

„Netiesa. Federacija jungia 39 skirtingus klubus, kurie vienaip ar kitaip propaguoja dziudo sportą ir užsiima jo vystymu. Nežinau, kokio geresnio įrodymo reikia, jei praėjusių metų vasario mėnesį vyko visuotinis rinkiminis susirinkimas, kurio metu savo programą dėl prezidento posto pateikiau aš ir pateikė konkurentas Marius Paškevičius. Rezultatai buvo 26:12 mano naudai. Tai čia jau yra įrodymas, kad žmonės pasitiki“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam ir kiek pinigų skiria prezidentas

K. Bauža sako, kad blogiausia šioje visoje situacijoje yra tai, kad niekas nekontroliuoja pinigų, kuriuos valstybė skiria federacijai. Štai, jei į varžybas nori vykti su savo treneriu, jis turi susimokėti pats.

 „Į pasaulio ir Europos čempionatus vykstame asmeninėmis lėšomis. Jei patys dar galime nuvykti, tai treneriams neskiria nė cento. Pavyzdžiui, vyksiu į Japoniją, tai turėsiu be trenerio važiuoti, nes jokio finansavimo negauname.

Šiai dienai labai prasta situacija valstybėje. Kreipėmės ir į vienus, ir į Seimą buvau nuvažiavęs. Skiria pinigus federacijai, bet kaip tie pinigai veikia, sako, niekas negali kištis. Kur? Kaip? Kas? Niekas nežino, kur tie pinigai nueina“.

REKLAMA

V. Sinkevičius savo ruožtu iškart patikina, kad tai – tik sportininko nuomonė, o visus neaiškius klausimus dėl pinigų jau atsakė STT ir kriminalinė policija.

„Žmogus yra visiškas diletantas, pabrėžiu, kad jis tik sportininkas. Nenoriu sumenkinti, bet tikrai. Kai jie nesupranta administracijos dalykų, nesupranta, kaip valdomi pinigai, tai ir kalba. Begalė eilučių yra, mes niekada nemaišome jų, nes mes patys savo iniciatyva padarėme auditą, buvome apskųsti ir melagingai apkaltinti, mus visi tikrino, tikrino STT ir kriminalinė policija. Nerado jokio pagrindo, net pradėti jokio tyrimo, tai apie ką čia kalbėti“.

Premijos skiriasi 60 kartų

K. Bauža sako, kad neieško užuojautos, tačiau atsidaręs savo banko sąskaitą kartais labai nustemba – štai paskutinį kartą jis kaip premiją gavo 200eur, o rinktinės treneriui buvo pervesta 12 tūkst. Eur

REKLAMA

„Kaip premiją neseniai gavau du šimtus eurų. Priminsiu, kad anksčiau buvau devintas pagal reitingą pasaulyje. Palyginimui, rinktinės treneriui pervedė 12 tūkst. Eur. Suprantu, gal tos premijos reikia treneriui, bet gal ne tokios sumos? Gal tuos pinigus būtų galima jaunimui skirti? Į stovyklą išvežti?“.

V. Sinkevičius atkerta – mat tai yra pinigai tik paskatinimui, jie yra skiriami visiems bent šiek tiek rezultatų pasiekusiems sportininkams, federacijoje pinigus uždirba tik du žmonės, o treneriui premija skirta už viso gyvenimo nuopelnus.

Yra biudžetiniai ir yra rėmėjų pinigai. Su biudžetiniais pinigais tai nėra susiję. Pas mus rinktinių treneriai negauna jokio atlygio iš federacijos. Negauna pinigų ir prezidentai, viceprezidentai. Atlygį gauna tik generalinis sekretorius ir finansininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, radome galimybę ir formą paskatinti trenerį. Skyrėme jam 12 tūkst. Eurų už viso gyvenimo nuopelnus. Mes, federacija, jau ne pirmi metai skatiname visus sportininkus, kurie pasiekė bent kažkokį rezultatą kažkokiose varžybose. Tarkime, viena jauna sportininkė Justina, ji gavo du šimtus eurų už medalį Europos jaunių čempionate.Jos treneris gavo tris šimtus. K. Bauža irgi buvo paskatintas dviem šimtais eurų. Bendrai jo pajamos yra iš valstybės, iš LTOK, yra apie tūkstantį eurų.“, – tvirtina V. Sinkevičius.

Federacijoje – „fiktyvūs“ ir prezidento valdomi klubai?

K. Bauža grįžta prie federacijos skaidrumo. Pasak sportininko, rinkimuose dalyvauja klubai, kurie net nevykdo savo veiklos, o bent keli iš jų tiesiogiai priklauso pačiam prezidentui.

REKLAMA

„Atskira situacija dar yra su federacijos rinkimais. Rinkimuose dalyvauja fiktyvūs klubai, kurie net nevykdo veiklos. Tarkime, federacijoje yra kažkoks „Big Gang...“, tai čia yra prezidento baikerių klubas. Prie ko jis? Per Lietuvos čempionatą iš viso šito klubo dalyvavo vienas vienintelis žmogus.

Mes pradėjome įrodinėti, kad tie klubai neegzistuoja, tai pradėjo demonstruoti, kad kažkas neva vyksta. Taip pat yra ir su prezidento rūbų parduotuve, kažkokia „Fashion...“, tai šitas klubas irgi dalyvauja rinkimuose. Vyksta posėdžiai, balsavimas, matai, kad žmonės atėję yra tie, kurių tu net nesi matęs“.

V. Sinkevičius pripažįsta – abu šie klubai: „Big Gang“ ir „Dziudo Fashion“ priklauso jam ir yra federacijos dalis. Vis tik, pasak V. Sinkevičiaus, abu klubai vykdo savo veiklą, turi sportininkų ir netgi yra sulaukę pripažinimų.

REKLAMA

Na, čia tai tikrai visiška netiesa. Pagal įstatus vėlgi galėtumėte pamatyti, kas gali tapti federacijos nariais. Tai visi, propaguojantys dziudo veiklą. Tas jo minėtas „Big Gang“ yra mano valdomas suaugusių vyrų klubas, kurie yra buvę sportininkai, dabar propaguoja motociklus ir dziudo sportą. Turime tame klube ir pasaulio čempionus savo sporto šakų. Ten nėra girtuoklių ir narkomanų. Dziudo sportu ir dabar užsiima ne vienas ir ne du. 2010-aisiais šio klubo narių suformuota komanda Lietuvos komandinėse varžybose iškovojo antrą vietą. Beje, užpernai Lietuvoje vyko Europos U-18 čempionatas, šitie penkiolika vyrų dirbo asmeniniais vairuotojais su VIP transportu. Pareigūnus, prezidentus, komandas, turėjome vežioti. Vyrai atidirbo. Galiu jums parodyti diplomą: „Europos dziudo sąjungos geriausias metų renginys – Europos čempionatas U-18, Kaunas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Dziudo Fashion“ taip pat yra bendrovė, kurios esu savininkas. Ji remia dziudo federaciją. Praeitais metais buvo parama skirta tokia: visa rinktinė buvo aprengta kostiumais, sportiniais rūbais, marškinėliais. Paskutinė parama suteikta praėjusiais metais. Neturiu jokių užsakymų su federacija, neturime jokiu santykių su federacija. Čia yra tikrai parama“.

Bando, ar nebando susidorti

K. Bauža tvirtina, kad Lietuvoje yra trys aukščiausio lygio dziudo sportininkai, galintys patekti į olimpines žaidynes. Vis dėlto, pasak K. Baužos, prezidentas išskirtinį dėmesį skiria tik vienai sportininkei, kitus du palikdamas nuošaly.

„Man atrodo, kad čia bandymas susidoroti, kažkoks kerštas. Pagalvokite, mes esame trys geriausi Dziudo sportininkai Lietuvoje: Santa Pakenytė, Sandra Jablonskytė ir aš. Sandra gauna geriausias sąlygas. Kas mes tada esam? Jo sportininkai yra jo interesai. Santos neregistruoja į varžybas. Tarkime ji skrenda į Dubajų, tai trenerio neleidžia. Neva nereikia trenerio. Federacija jo neregistruoja. Jis prašo tik akreditacijos. Skrenda su savo lėšomis, bet jis net į patalpą negali įeiti. Aš irgi į Japoniją skrisiu, turbūt, be trenerio. Nes niekas jo neregistruoja“.

V. Sinkevičius patikina, kad visiems šiems trims sportininkams yra skiriamos vienodos sąlygos, o norint, kad jos gerėtų, reikia elementariai dirbti ir rodyti norą.

REKLAMA

„Aš juos vadinu sportininkais, kurie yra federacijos VIP sąraše. Galiu pasakyti taip: visiems jiems trims yra sudarytos visiškai vienodos sąlygos. Yra tokia patarė: „pats mušu ir pats rėkiu“. Tai dabar paklausykite. K. Bauža užpernai dirbo valstybinėje įmonėje Jurbarke, dirbo jos vadovu. Tuo metu visiškai nesilaikė sportinio plano, įsipareigojimų.

2018 metais iš viso bendro pasirengimo plano jis įvykdė 25 procentus. Įskaitant stovyklas ir taip toliau. Lygiai taip pat 2019-aisiais. Nei jis, nei Santa nevažiavo beveik niekur, nes sakė, kad neturi tiek laiko. Treneris sakė, kad jūs kaip ir privalote važiuoti, nes gaunate pinigus, bet jie vis tiek nevažiavo. Sandra nieko daugiau neveikia, ji tik treniruojasi. Sportininkai turi sportuoti, treneriai turi treniruoti. Visi turi savo darbus“.

Skiria trenerį, kurio darbas kelia rimtų abejonių

K. Bauža tvirtina, kad federacija į visas varžybas, į visas išvykas ir į visus turnyrus siunčia vieną ir tą patį treneri Eduarda Techovą. Tai gruzinų tautybės treneris, kurs, pasak sportininko, išvykose užsiima savais reikalais, gyvena iš federacijos pinigų ir treniruotėse dažniau nebūna, nei būna.

„Eduardas Techovas. Specialistas jis geras, nesakau nieko, bet ateina viskam savas laikas. Turėjom skristi į Gruziją (Sakartvelą), dvi savaites laukiu bilietų. Paskutinę dieną atsiunčia – pasirodo skrendam dviem savaitėms. Juk planavom savaitei. Sako, rusų kalbos nesuprantat, nesusikalbėjot su treneriu. Per tas dvi savaites treneris ateina į dvi treniruotes po dvidešimt minučių. Sako, žinai viską ir taip. Sako, turiu reikalų truputį. Ir išeina. Jūs juokaujat? Jei aš viską žinau, tai kam tada skrenda tas treneris?“.

REKLAMA

V. Sinkevičius atkerta, kad turėti tokį rinktinės trenerį yra išskirtinė galimybė, tačiau tiesiogiai kasdien su sportininkais jis nedirba. Treneris yra skirtas strateguoti, patarti, pakoreguoti. Visa kita yra pačių sportininkų namų darbai.

Jis yra geriausias, ką galime turėti, tikrai. Pasaulyje yra dvi valstybės su geriausiais treneriais: Japonija ir Gruzija. Mums pasisekė, kad tokį turime. Gal jam (K. Baužai - aut. past.) buvo mažiau dėmesio skirta. Treneris buvo visose treniruotėse. Galėjo atsitikti taip, kad vienoje salėje vyksta moterų treniruotė, kitoje – vyrų, tai aišku galėjo būti, kad jis buvo kitoje salėje. Išvykus į varžybas, ar į treniruotę, tarkime, stovyklų metu, jis gali patarti, pakoreguoti. Stato taktiką, strategiją. Daug būna taisyklių pakeitimų, todėl juos reikia žinoti. Visos kasdienės treniruotės vyksta namuose, savo klubuose. Tiesiogiai jis su sportininkais kasdien nedirba. Beje, pats K. Bauža prieš tris metus sakė, kad jis pats sau bus treneris“.

Skanalingas čempionatas parodo, ko nori žmonės?

K. Bauža sako, kad ką tik turėjęs įvykti čempionatas patyrė visišką fiasko, net ne visose kategorijose buvo dalyvių, o tai turbūt turėtų parodyti, ko iš tiesų nori bendruomenė.

„Tame Lietuvos čempionate net kelios kategorijos buvo tuščios, dalyvių net nebuvo. O jie sako, kad viskas tvarkoje, pavyko čempionatas. 17 metų žmogus sėdi federacijoje. Tai gal laikas? Aš jei matyčiau, kad toks sukilimas, tikrai pats atsistatydinčiau. Sakyčiau, duokit, pasirašau, išeinu. Padarykite geriau. Bet čia turbūt žmogus įsikibęs kėdės, nes jam naudinga“.

REKLAMA

V. Sinkevičius tikina, kad tas protestas buvo surengtas agresyviai nusiteikusių žmonių, net ne visai susijusių su dziudo. Taip pat patikina, kad visose kategorijose varžybos vyko ir vyko sėkmingai.

:„Tas mitingas buvo chuliganų su kriminaliniais motyvais tikslas. Noras buvo bet kokiu atveju padaryti taip, kad neįvyktu čempionatas. Išbėgti ant kilimo su batais, sutrypti, visą kitą. Buvo tik dalis nepasitenkinusių, nežinau kuo (niekas nesakė kuo - aut. past.).

Lietuvos čempionate gali dalyvauti tik dviejų spalvų diržų savininkai: rudų ir juodų. Vidurkis būdavo šimtas dalyvių, šiemet buvo šiek tiek daugiau kaip penkiasdešimt. Dėl tų neva kategorijų yra visiškas melas. Visose kategorijose buvo ne mažiau nei vienas žmogus, reiškia varžybos vyko. Visose kategorijose turėjome bent po dalyvį. Jei esi vienas savo kategorijoje, automatiškai gali varžytis aukštesnėse kategorijose“.

Varžybose trūksta tikrų sportininkų

K. Bauža tvirtina, kad būdamas vienu geriausiu Lietuvos dziudo sportininku, netrukus gali baigti karjerą. Jis nerimauja, kad tikrų ir pajėgių sportininkų vis mažės, tiksliau jau mažėja, o jaunimui bus dar sudėtingiau.

„Turbūt šį mėnesį bus mano paskutinis turnyras, kuriame dalyvauju. Turime galimybę patekti į olimpines žaidynes, bet federacija to nenori. Bijau, kad teks baigti karjerą. Baigti karjeros nenoriu. Tikrai nenoriu. Bet keliauti su federacija – nekeliausiu, o man dar grasina, kad atims stipendiją. Man juk už pasiekimus moka. Aš buvau devintas pasaulyje. Dabar net nenoriu pagalvoti, kokie sportininkai dalyvaus varžybose ir koks jaunimas užaugs su tokia valdžia“.

REKLAMA

V. Sinkevičus atkerta, kad varžybose dalyvauja sportininkai, kurie gali ir nori dalyvauti, jie yra pajėgūs, o įvykęs mitingas nėra tikrosios situacijos atspindys.

„Palaukite. Tas pats K. Bauža nedalyvavo čempionate dabar, nors jis privalo, pabrėžiu, privalo. Nes jis už tai gauna pinigus. Tai yra privaloma. Man reikėjo kalbėti su dvidešimt agresyviai nusiteikusių žmonių. Sakau, jei norite boikotuoti, priešintis, darykite tai normaliais būdais, ne chuliganiškais.

Bendrai tai yra visiškas, visiškas melas. Tiesiog, netiesa. Sakykite, federacijoje blogai kas? Pasakykite, kas konkrečiai negerai, ko neįvykdėme?“.

Dėl Kaune prieš dvi savaites įvykusio mitingo federacijos prezidentas grasina pradėti atskirą tyrimą. Pasak V. Sinkevičiaus, tarp protestuojančių ir agresyviai nusiteikusių žmonių buvo ir nepilnamečių, kas tiesiogiai reiškia, kad jiems dalyvauti proteste buvo liepta. Taip pat, pasak V. Sinkevičiaus, tai kartu reiškia, kad jie tą dieną nesilankė mokykloje ir buvo „užverbuoti“ vyresnių.

„Vienai mergaitei, nepilnametei, buvo pasakyta, leiskite pacituosiu, atsiprašau: „Žiurke, rytoj dalyvausi varžybose, sulaužysim tau kojas“. Ką tokiu atveju galvoti mergaitei? Eiti ir sportuoti? Tai yra atskiro tyrimo vertas atvejis, taip palikti negalima“, – sakė V. Sinkevičius.

REKLAMA

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė tv3.lt trumpai patvirtina – visas konfliktas yra paliktas likimo valiai.

„Iškart galiu pasakyti, kad mes (LTOK) čia neturime jokios įtakos ir jokių galių. Sportininkų paruošimas olimpinėms žaidynėms, jiems skiriamos sąlygos ir finansai yra tik tiesioginis federacijos ir paties sportininko ryšys.

LOSC (Lietuvos olimpinis sporto centras) atsisakė sportininku rengimo funkcijos. Prieš porą metų, kai nusprendė šitą reikalą panaikinti, mes tikrai buvome prieš ir sakėme, kad bus negerai. Buvo manančių, kad reikia viską atiduoti federacijoms. Dabar matote rezultatus“, – tv3.lt sakė LTOK prezidentė.

Naujienų portalas tv3.lt anksčiau rašė apie Kaune, Lietuvos čempionato metu, surengtą protestą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų