REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

„Malšink ne simptomą, bet gydyk ligą“, – dažnai girdime tokią frazę iš medikų, kurie kaskart atėjus į gydymo įstaigą pacientams pataria griebtis ne skausmą malšinančių vaistų, bet sužinoti priežastį, dėl ko skauda ir gydyti pačią ligą, o ne tik jos simptomą. 

„Malšink ne simptomą, bet gydyk ligą“, – dažnai girdime tokią frazę iš medikų, kurie kaskart atėjus į gydymo įstaigą pacientams pataria griebtis ne skausmą malšinančių vaistų, bet sužinoti priežastį, dėl ko skauda ir gydyti pačią ligą, o ne tik jos simptomą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąnarių skausmas – ne išimtis, tad ir sąnario skausmo gydymas yra labai individualus ir kas tinka vienam pacientui, galbūt visiškai netiks kitam. 

REKLAMA

Labai dažnai pacientams, kurie kenčia nuo sąnarių skausmų, yra skiriami skausmus malšinantys, priešuždegiminiai vaistai. Rekomenduojami masažai, fizinio krūvio mažinimas. Be to, pažeisti sąnariai nemėgsta drėgno, šalto oro, slėgio pokyčių, tad reikėtų stengtis neperšalti. 

Sąnarių skausmas: kodėl jis atsiranda? 

Visi mes, ko gero, žinome, jog kiekvienas iš mūsų turime net 206 kaulus, kuriuos jungia sąnariai. Sąnarių dėka galime nevaržomai judėti, atlikti kasdieninius, labai paprastus ir labai sudėtingus darbus. 

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, jokia čia ne prabanga tie geri sąnariai, jų puiki sveikata, tačiau vos tik imame tos „prabangos“ netekti, suprantame, jog puiki sąnarių sveikata – ne duotybė, bet siekiamybė turėtų būti. Tuo labiau, jog bėgant metams, sąnariai vis dažniau ir dažniau primena apie save: jie dyla, o jų visiškai atstatyti tampa neįmanoma, todėl norint išvengti sąnarių skausmo belieka tik viena - sąnariais rūpintis nuolat ir apie juos pagalvoti ne tada, kai jau kamuoja sąnarių skausmas, bet tada, kai sąnariai dar yra sveiki. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi žinome, jog pasyvus gyvenimo būdas bei nesubalansuota mityba sukelia daugybę ligų, tačiau tai – tik teorija, kurią mes žinome, bet netaikome savo kasdieninėje praktikoje. Dėl to kenčia mūsų sąnariai, sąnarių „tepalas“ – sinovinis skystis, kurio gamyba priklauso nuo žmogaus gyvenimo būdo. Kuo riebiau maitinamės, kuo mažiau judame, tuo labiau mūsų sąnarių sveikata blogėja: atsiranda sąnarių skausmas, tinimas... 

Sąnario skausmo priežastys – įvairios 

Kaimynei sąnarį skauda dėl degeneracinės ligos – reumatoidinio artrito, ketvirtą dešimtį perkopusiam vyrui sąnarių skausmas atsirado dėl jaunystėje patirtos kelio traumos, o štai bendradarbė sako, jog sąnario skausmas buvo gerybinio naviko priežastis... Taigi, sąnario 

REKLAMA

skausmas gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, todėl žmogui pačiam diagnozuoti, dėl ko jis atsirado nėra taip jau paprasta. Be to, svarbu nepamiršti, jog stresas, judėjimo trūkumas ar per dideli fiziniai krūviai, hormoniniai sutrikimai, negydomos infekcinės ligos, netinkama mityba ar net laikysena – visa tai lemia mūsų sąnarių sveikatą. 

Sąnarių skausmo priežastimi labai dažnai tampa osteoartritas - liga, kuri būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems dyla kremzlė, kaulai trinasi vienas į kitą. 

Sąnario skausmo gydymas medikamentinėmis priemonėmis 

Jei sąnarių skausmas ilgą laiką nepraeina, jį norite numalšinti kuo greičiau, tuomet trumpalaikiam poveikiui galite vartoti vaistus su ibuprofenu, deksketoprofenu ar diklofenaku. Taip pat sąnarių bei raumenų skausmą mažina gelis „Perskindol“. 

REKLAMA

Tai, kas geriausia, gimsta iš patirties. Štai dėl ko „Perskindol“ – ne šiaip laboratorijoje išrastas vaistas, bet vaistas, kuris buvo atrastas paprasto žmogaus, norint sau padėti. 

Vienas Šveicarijos tenisininkas ir verslininkas, dažnai dalyvaudamas teniso turnyruose, norėjo turėti raumenų skausmą greitai numalšinantį preparatą, kuris leistų tęsti žaidimą ir būtų ne cheminės sudėties, galima būtų vartoti neribotą laiką. Taip atsirado „Perskindol“ - eterinių aliejų naudojimu (sudėtyje yra net 7 eteriniai aliejai) pagrįstas vaistas, turintis dvigubą efektą - šaldymo ir šildymo, - veikiantis kaip priešuždegiminis, skausmą malšinantis ir gijimą skatinantis natūralus preparatas. Vaistas, tepamas tik skausmingose vietose, mažina skausmą, gerina kraujo apytaką, šiek tiek palaukus ima šildyti bei skatina gijimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąnario skausmo gydymas naminėmis priemonėmis 

Mityba. „Maistas – tai mūsų vaistas‘, – sakydavo senoliai ir jie buvo visiškai teisūs. Tie, kas nuolat kenčia nuo skausmingų sąnarių, turėtų vengti riebaus maisto, daugiau valgyti žuvies, ypač – lašišos ar silkės, kuriose esančios medžiagos slopina uždegimą ir skausmą. 

Be to, dabar ruduo, mūsų organizmas reikalauja jį šildyti ne tik storu drabužių sluoksniu, bet ir iš vidaus. Tad neprošal būtų savo mitybą praturtinti neapdorotais grūdais, imbieru, vaisiais ir daržovėmis, mažiau vartoti druskos. Tie, kas turi jautrius sąnarius, savo mitybą turėtų praturtinti vitaminais C, E ir B - šie vitaminai padeda kovoti su skausmu ir jo priežastimi. Gerai būtų kasdien suvalgyti po obuolį ar apelsiną, kuriame yra vitamino C - reikalingo norint palaikyti normalų imunitetą, be to šis vitaminas padeda susidaryti kolagenui, kuris reikalingas normaliai kremzlių funkcijai ir ląstelių atsinaujinimui. Taip pat jis padeda sąnarių 

REKLAMA

lankstumui ir bendrai jų būklei. Kompresai. Jei vargina sąnarių skausmas, tuomet naudokite įvairius, natūralius kompresus. Liaudies medicinoje jau seniai yra žinoma, jog sąnarių skausmą malšinti padeda kopūstų kompresai. Sąnarių skausmą gydo medaus kompresas, kuriuos pravartu naudoti prieš nakties miegą. Jei, pvz., vargina klubo sąnario skausmas, tuomet porą šaukštų medaus pašildykite ir užtepkite ant skaudamų sąnarių, šiltai apvyniokite, klubo skausmas turėtų praeiti. 

Priemonės iš mūsų virtuvės. Lauro lapai gali būti puikus, natūralus vaistas, jei skauda sąnarius. Susmulkinkite 5 g laurų lapų, juos pavirkite 300 ml vandens, supilkite į termosą ir palaikykite 4–6 val. Nukoštą skystį išgerkite mažais gurkšneliais per 12 val. Taip gydomasi tris dienas iš eilės. Po savaitės gydymo kursą pakartokite. 

REKLAMA

Nereikėtų pamiršti ir svogūnų, nes juose esančios medžiagos taip pat mažina sąnarių skausmus. Tereikia didelį nuluptą svogūną virti 360 ml vandens apie 20 min. Gautą nuovirą paskaninti citrina, imbieru bei medumi ir gurkšnoti, dar nespėjus jam gerai atvėsti. 

Pabaigai: apie ką įspėja traškantys sąnariai? 

Tikriausiai ne kartą ir Jūs esate išgirdę tą traškantį sąnarį, kuomet sukant kaklą ar tupiantis, lenkiant kojas per kelius, girdėjote, kaip traška kelio sąnarys. Nenustebkite, nes tokį garsą sukelia sąnario kremzlė, kurios šerpetotas paviršius judant braižosi, laikui bėgant atsiranda kelio sąnario uždegimas, tenka ieškoti, kurgi tie kelio sąnario skausmas vaistai. 

Būtent rudenį ar žiemą, atšalus orams, nemaža dalis žmonių ima skųstis, jog juos vargina sąnario traškėjimas (krepitacija). Vieni į tai nekreipia dėmesio ir toliau ramiai gyvena, kiti – sunerimsta. O sunerimti tikrai yra dėl ko, nes būtent šis simptomas yra vienas iš pirmųjų, kuris įspėja apie sąnario struktūros pakitimus. Neignoruokite visų tokių simptomų, gydykite juos ir neleiskite ligai progresuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų