REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Startuoja naujasis NBA sezonas (nuotr. SCANPIX)

Naktį iš antradienio į trečiadienį kitapus Atlanto startuoja naujasis 2019-2020 m. Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezonas. 74-asis pajėgiausios krepšinio lygos pasaulyje sezonas bus kaip niekada intriguojantis, o lietuviams jis – ir labai artimas.

21

Naktį iš antradienio į trečiadienį kitapus Atlanto startuoja naujasis 2019-2020 m. Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezonas. 74-asis pajėgiausios krepšinio lygos pasaulyje sezonas bus kaip niekada intriguojantis, o lietuviams jis – ir labai artimas.

REKLAMA

Vasarą NBA lygoje nugriaudėjo iki šiol didžiausias ir rekordinis krepšininkų „turgus“. Maždaug 3 milijardų JAV dolerių vertės permainų metu iš pagrindų pasikeitė nemaža dalis klubų, keli klubai visiškai pakeitė savo identitetą, todėl šis sezonas, ekspertų bei analitikų nuomone, bus itin sunkiai nuspėjamas.

Lietuvos žiūrovai galės mėgautis tiesioginėmis rungtynių transliacijomis, įskaitant lietuviškai įgarsintas savaitgalio rungtynes, kurios yra lygos „NBA šeštadienių“ ir „NBA sekmadienių“ Europos iniciatyvos dalis. Kiekvieną savaitę per „TVPlay Sports“ ir TV6 kanalus bei vaizdo transliacijų internetu platformą „TVPlay Premium“ bus rodoma tiesiogiai iki 7 rungtynių.

Lietuviai

Kitapus Atlanto šį NBA sezoną pradės nebe du, o trys Lietuvos krepšininkai. Tiesa, apie vieno jų situaciją pakalbėsime plačiau.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgiausiai NBA rungtyniaujantis lietuvis Jonas Valančiūnas pradės jau aštuntąjį savo sezoną tarp elito. JV praėjusią žiemą iš Toronto „Raptors“ persikėlė į Memfio „Grizzlies“ ir ten gavo žymiai svarbesnį vaidmenį.

REKLAMA

Su „Grizzlies“ J. Valančiūnas pasirašė trejų metų trukmės 45 mln. dolerių vertės sutartį. Memfyje „ant akių“ išaugo ir JV fiksuojami skaičiai: lietuvis per 19 rungtynių aikštelėje praleisdavo po 27,7 minučių, pelnydavo 19,9 taško ir atkovodavo 10,7 kamuolio.

Pats krepšininkas prieš sezono pradžią atskleidė, kad padėti parašą ant sutarties su „Grizzlies“ jį pastūmėjo ir Memfio klubo naujokas. Antruoju NBA naujokų biržos šaukimu į Memfį buvo pakviestas 20-metis Ja Morantas. Bus įdomu matyti, kaip atrodys kylančios JAV krepšinio žvaigždės ir Lietuvos rinktinės lyderio tandemas.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtąjį savo sezoną NBA pradės ir „šviežiai“ pelningiausią sutartį Lietuvos istorijoje pasirašęs Domantas Sabonis. Ketverių metų 77 mln. Dolerių vertės sutartį su Indianos „Pacers“ gavęs D. Sabonis, neabejojama, savo komandoje taip pat atliks vis svarbesnį vaidmenį.

„Esu labai laimingas likdamas „Pacers“ komandoje. Visada norėjau čia likti. Vertinu organizacijos parodytą pasitikėjimą manimi. Esu pasiruošęs būti dalimi artėjančio puikaus sezono“, – sakė 23 metų aukštaūgis.

Manoma, kad D. Sabonis taps startiniu Indianos klubo penketuko žaidėju. Praėjusiame sezone lietuvis fiksavo 14,1 taško ir 9,3 atkovoto kamuolio rodiklius per vidutiniškai žaidžiamas 24,8 minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus savo debiutinį NBA sezoną pradės ir charakteriu bei talentu sutartį su Niujorko „Knicks“ išsikovojęs Kanados lietuvis Ignas Brazdeikis.

20-metis I. Brazdeikis gimė Kaune, tačiau beveik visą savo gyvenimą praleido Kanadoje, kurios pilietybę šiuo metu ir turi. Tiesa, pats krepšininkas neseniai išreiškė norą tapti Lietuvos piliečiu. Ir Igno tėvas vieno interviu metu atviravo, kad jo sūnus nuo pat vaikystės svajojo žaisti Lietuvos rinktinėje.

I. Brazdeikį naujokų biržoje 47-uoju šaukimu pakvietė „Knikcs“, bet tikrąją savo vertę žaidėjas įrodė NBA Vasaros lygoje, kur rungtyniavo kaip vienas geriausių į NBA besibeldžiančių naujokų.

REKLAMA

Jis tapo pirmuoju ir vieninteliu šių metų Vasaros lygos krepšininku, kuriam per rungtynes pavyko pelnyti 30 taškų. Ne kartą I. Brazdeikis nukalė ir komandos pergalę, o po tokio pasirodymo Niujorko klubo atstovai iškart paruošė jam sutartį.

Bus įdomu sulaukti tikrojo Igno debiuto ant NBA parketo. Belieka tikėtis, kad „Knicks“ organizacija jaunuolį mato ne kaip vieną atsarginių žaidėjų suolelio „šildytoją“, o kaip žmogų, kuriam verta suteikti galimybę atsiskleisti ryškiausiomis spalvomis.

Latviai

Naują NBA sezoną turėjo pradėti net keturi Latvijos krepšininkai. Vis tik, prie sezono starto linijos galiausiai išsirikiavo trys kaimynai.

REKLAMA

Sunkią kelio raiščių traumą išsigydęs Kristaps Porzingis persikėlė į Dalaso „Mavericks“, kur sudarys patrauklų duetą su slovėnų pažiba Luka Dončičiumi. Latvių centras ikisezoninėse rungtynėse demonstravo užtikrintą žaidimą ir kone kaskart „nukaldavo“ dvigubą dublį.

Kitas latvis, Davis Bertanis, paliko San Antonijaus „Spurs“ ir prisijungė prie Vašingtono „Wizards“ komandos. Praėjusį sezoną D. Bertans žaisdavo po 21 minutę ir rinkdavo po 8 taškus.

Antrą savo sezoną NBA pradės ir jaunasis Latvijos krepšinio talentas Rodionas Kurucas. 21-erių krepšininkas vilkės Bruklino „Nets“ marškinėlius, o ši komanda yra laikoma viena favoričių iškovoti čempionų žiedus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš pat sezono pradžią išsiskyrė ketvirtojo latvio Andžejaus Pasečniko ir „Wizards“ keliai. 23-ejų talentas šiuo metu lieka be klubo ir kol kas nėra aišku, kur pakryps jo karjera.

„Naujas LeBronas Jamesas“

NBA lygoje seniai joks naujokas nesukėlė tokio šurmulio, kaip tai dabar daro naujasis Naujojo Orleano „Pelicans“ talentas Zionas Williamsonas.

Pirmasis naujokų biržos šaukimas į NBA žengia apsuptas kalbų, kad tai turi būti naujas lygos karalius, tarsi naujas LeBronas Jamesas. Ikisezoninėse rungtynėse Z. Williamsono fiksuoti skaičiai kalba patys už save: 23 taškai, 6 atkovoti kamuoliai ir du rezultatyvūs perdavimai.

REKLAMA

Tačiau čia yra vienas ryškus „bet“.

Turbūt niekas nėra matęs tokio sudėjimo ir tokio atletiškumo žmogaus. 198 cm ūgio krepšininkas sveria 129 kilogramus! Būtent Z. Williamsono ūgio-svorio santykis yra bene garsiausiai narpliojama tema – manoma, kad tokių apkrovų bėgant laikui, o gal net ir visai netrukus, gali neatlaikyti jaunuolio sąnariai.

Ir iš tiesų, problemų su naujosios NBA žvaigždės sveikata nestinga dar net neprasidėjus sezonui.

Žiūrovai šlavė transliacijų licencijas ir su nekantrumu laukė „Pelicans“ mūšio prieš „Raptors“, bet šioje dvikovoje Z. Wiliamsonas toli gražu nedebiutuos. Jis patyrė rimtą traumą – plyšo meniskas.

REKLAMA

Jaunasis talentas NBA debiutuos, manoma, maždaug po dviejų mėnesių, jau kaip reikiant įsibėgėjus sezonui.

Reikia tikėtis, kad itin didelės viltys, sukamos aplink Z. Williamsoną, nesubliukš vien dėl pastarojo sveikatos. Deja, bet tokių pavyzdžių, kai pirmasis biržos šaukimas palaipsniui „nusivažiuoja“, yra aibė.

Čempionų žiedų gaudynės

Rekordinė NBA mainų vasara iškėlė ir vieną pagrindinį klausimą, į kurį atsakyti dar neįmanoma. Nuspėti būsimus čempionus taip sudėtinga nebuvo jau labai seniai, tačiau aišku viena – istoriją sukūrusiam „Raptors“ klubui, norinčiam apginti titulą, teks sukurti tikrą stebuklą.

Žaidėjai keitėsi, klubai investavo milžiniškus pinigus, braižė ateities strategijas, o mes pažvelkime, kokius ryškiausius žvaigždynus šiemet skirtingų klubų vadovams pavyko „suburti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirkime 7 komandas, kurios pagal išankstines prognozes yra rimčiausios kandidatės triumfuoti 2019-2020 m. sezone.

Los Andželo „Clippers“. Dar net neprasidėjus sezonui įvairiuose balsavimuose, ypač tuose, kuriuose savo nuomonę gali išreikšti sirgaliai, „Clippers“ yra ryškūs favoritai triumfuoti pirmenybėse. O tam argumentų šis klubas tikrai turi.

Prie „Clippers“ tarpsezonio metu prisijungė „Raptors“ didvyris Kawhi Leonardas, taip pat į Los Andželą iš Oklahomos „City Thunder“ ekipos atvyko Paulas George‘as. Nereiktų pamiršti ir atakų organizatoriaus Patricko Beverly. Tiesa, analitikai eskaluoja „Clippers“ vidurio puolėjo klausimą, tačiau panašu, kad ši komanda tikrai bus bent tarp dviejų geriausių konferencijos komandų.

REKLAMA

Los Andželo „Lakers“. Antrą sezoną „Lakers“ gretose pradeda lygos „karalius“ L. Jamesas, prie kurio prisijungė iki šiol geriausiai apmokamu NBA krepšininku buvęs Anthony Davisas. Praėjusį sezoną itin nykiai atrodžiusi komanda šiemet bandys grąžinti „Lakers“ frančizės prestižą.

Ir be L. Jameso bei A. Daviso šio klubo gretose tikrai netrūks žvaigždžių. „Lakers“ įsigijo traumuotą DeMarcusą Cousinsą, taip pat Dwightą Howardą, iš Toronto atvyko tritaškių meistras Danny Greenas.

Bruklino „Nets“. Iš pažiūros, Brukline susibūrė bene pati galingiausia krepšininkų „grietinėlė“, tačiau geriausių laikų „Nets“ dar reikės šiek tiek palaukti. Komanda sukirto rankomis su Kevinu Durantu, bet šis yra traumuotas ir prie sudėties prisijungs jau tik kito sezono metu.

REKLAMA

Vis tik, į priekį „Nets“ neabejotinai turėtų vesti iš „Celtics“ atvykęs Kyrie Irvingas bei „Clippers“ organizaciją palikęs DeAndre Jordanas.

Oklando „Golden State Warriors“. Pastaruosius metus lygoje dominuojanti „Warriors“ komanda, nors ir prarado K. Durantą, vis dar turėtų būti viena pavojingiausių ir geriausiai puolančių ekipų. Vis tik, iš praėjusių metų trijulės sezoną Oklande pradės vienintelis Stephenas Curry, nes Klay‘us Thompsonas dar ilgai gydysis traumą.

Prie „Warriors“ prisijungė ir D‘Angelo Russellas, todėl šios komandos žaidimas turėtų tapti dar greitesnis. Vis tik, išaugusi aukščiau minėtų klubų jėga gali užkirsti kelią Oklando ekipai pasiekti penkis metus iš eilės pasiektą lygos finalą.

REKLAMA
REKLAMA

Hiustono „Rockets“. Daug pasikeitimų Hiustono komandoje neįvyko, tačiau esminį vasaros darbą „Rockets“ organizacijai pavyko atlikti – prie komandos prisijungė Russellas Westbrookas.

Dabar Hiustone žais du lygos krepšininkai, kuriuos dažnas vadina savanaudžiais. Bus įdomu matyti, kaip kertinėse situacijose kamuoliu dalinsis Jamesas Hardenas ir R. Westbrookas.

Milvokio „Bucks“. Geriausia praėjusio reguliaraus sezono komanda ir toliau turėtų kelti rimtų nemalonumų žvaigždėmis perpildytoms ekipoms. Sezono MVP tapęs Giannis Antetokounmpo ir toliau ves Milvokio klubą į pergales, o prie jo prisijungė ir brolis Kostas. Tiesa, K. Antetokounmpo „Bucks“ ekipoje turėtų atlikti epizodinį vaidmenį.

Toronto „Raptors“. Praėjusių metų čempionams apginti titulą bus neeilinė misija. Savo sudėtyje turinti Marcą Gasolį, Serge‘ą Ibaką, Kyle‘ą Lowry ir Pascalį Siakamą, ši komanda bus „kietas riešutėlis“, tačiau jai gali smarkiai trūkti vieno aiškaus lyderio. K. Leonardo netektis „Raptors“ klubui, nors ir finansiškai maloni, bet, ko gero, taps kertine.

NBA rungtyniaus 30 komandų, po 15 Rytų ir Vakarų konferencijose. Reguliarusis sezonas baigsis 2020 metų balandžio 15 dieną. Atkrintamosiose varžybos vyks nuo balandžio 18-osios. Čempionai paaiškės birželį.

REKLAMA

Vaizdo transliacijų internetu platforma tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“,„TVPlay Sports+“ ir TV6 kanalai šią savaitę tiesiogiai parodys net aštuonerias NBA rungtynes.

Tiesioginių transliacijų tvarkaraštis:

Spalio 23 d. (naktis iš spalio 22 d.)

3.00 val. „Raptors“ - „Pelicans“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“),

5.30 val. „Clippers“ - „Lakers“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports+”);

Spalio 24 d. (naktis iš spalio 23 d.)

2.30 val. „76ers“ - „Celtics“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“);

Spalio 25 d. (naktis iš spalio 24 d.)

5.30 val. „Warriors“ - „Clippers“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“):

Spalio 26 d. (naktis iš spalio 25 d.)

5.30 val. „Lakers“ - „Jazz“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“);

Spalio 27 d.

00.00 val. (naktį iš 26-osios į 27-ąją) „Bucks“ - „Heat“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“),

21.30 val. „Thunder“ - „Warriors“ (TV6, tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“);

Spalio 28 d. (naktį iš 27-osios į 28-ąją)

00:00 val. „Grizzlies“ - „Nets“ (tvplaypremium.lt, „TVPlay Sports“);

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų