REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Paršelio regatos akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Spalio pirmojoje pusėje Nidoje įvyko tradicinis renginys, pratęsiantis buriavimo sezoną ir tapęs paskutiniu jo akcentu. Regata pradėta organizuoti kelių buriavimo mėgėjų  iniciatyva. Varžybos tapo mėgstamu buriuotojų renginiu, todėl regata organizuojama jau 20 metus iš eilės ir sulaukia daug dėmesio. Regatos organizatoriai, Nacionalinė buriavimo akademija ir buriavimo žurnalas „Vėjo3“.

21

Spalio pirmojoje pusėje Nidoje įvyko tradicinis renginys, pratęsiantis buriavimo sezoną ir tapęs paskutiniu jo akcentu. Regata pradėta organizuoti kelių buriavimo mėgėjų  iniciatyva. Varžybos tapo mėgstamu buriuotojų renginiu, todėl regata organizuojama jau 20 metus iš eilės ir sulaukia daug dėmesio. Regatos organizatoriai, Nacionalinė buriavimo akademija ir buriavimo žurnalas „Vėjo3“.

REKLAMA

Iš viso renginyje susirinko 10 profesionalių jachtų iš visos Lietuvos, rašoma pranešime spaudai.

Regatos dalyvius pasveikino Neringos meras Darius Jasaitis, kuris pasidžiaugė, kad ir ne sezono metu Nida lieka traukos objektu ir buriuotojai yra vieni tų, kurie ją puošia savo burėmis. Buvo prisiminta legendinio Nidos Architekto Algimanto Zavišos frazė „Tu atvyk į Nidą žiemą, tada aš žinosiu, kad esi draugas“.

Regatos prologo lenktynes „Etno“ arbatos etapą laimėjo jachta „Piranija“, kurios kapitonas yra A. Drungilas. Šis etapas buvo įdomus tuo, kad buvo galima  kelių parų laikotarpyje pasirinkti laiką ir sąlygas, kuriomis gali greičiausiai įveikti atstumą nuo Pervalkos iki Nidos. Jachta „Piranija“ beveik dvigubai aplenkė konkurentus, plaukusius nepalankiu 13 m/s vėju. Tai buvo tarsi nuoroda į tuos senus laikus, kai burlaiviai pasikrovę arbatos Indijoje skubėjo į Europą, nes tik pirmieji gaudavo geriausią kainą už plukdomą arbatą. Antri Liko jachta „Fandango“, kurios kapitonas Kornelijus Tauterys, treti buvo „Tojana-A-Zet-Extreme“, kurios kapitonas Antanas Gerasimavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Stiprus vėjas nesujaukė „Paršelio“ regatos. Organizatoriai,  kurių organizacinėje komandoje nepaliaujamai dirbo meteorologas Naglis Šulija, ištaikė progą duoti startą.

REKLAMA

„Sinoptinė situacija buvo sudėtinga nuo penktadienio, buvo stiprus lietus, gūsingas vėjas, o dar artėjantis frontas, kurio metu gūsiuose vėjas siekė iki 24 m/s, turėjo kaip tik slinkti numatyto starto metu. Tai ekstremalios sąlygos ir startuoti nerekomenduojama. Laimei prognozė ėmė kisti jau nuo 5.00 val. ryto. Fronto pikas buvo 7.00 val. Gūsingas vėjas prasirito per kopas ir marias. Kapitonų pasitarime su džiaugsmu pranešiau, kad vėjas rimsta gūsiai traukiasi ir kovos gali prasidėti. Nors startą teko atidėti kelioms valandoms, jis įvyko. Mano buvo kuklus indėlis sekti ir prognozuoti, gerai, kad pavyko orus paveikti mintimis....Na o tie, kurie labiau tiki prognozėmis nei analizuoja ir stebi slenkančius frontus išsigando ir liko ant sofos....“, – sakė N. Šulija.

REKLAMA
REKLAMA

Regatos vyriausiasis teisėjas Valius Bogūnas kalbėjo: „ Vėjas buvo stiprus, varžybų dalyviams kėlėm aukštus saugumo reikalavimus ir raginome dalyvauti, atsižvelgiant į gerą jūrinę praktiką. Drąsiausiems Lietuvos buriuotojams ir vėjai pakluso. Starto metu buvo fiksuojamas 8 m/s vėjas ir vidutinė marių banga...Galima sakyti, gamta nulenkė galvą jubiliatui.“

Lenktynių startą atvėrė jachta „Arcturus“ (kap. Osvaldas Kudzevičius), labai sėkmingai startavo jachta „Šatrija“ (kap. Gintaras Mašidlauskas), paskui juos jachtos „Tojana-A-Zet-Extreme“ ir Jachta „Milda“ (kap. Valdas Balčiūnas). Distancijoje vyko atkakli kova. Sportininkai nepabūgo ir lenktyniavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Distancijoje geriausiai sekėsi jachtoms „Milda“ ir „Tojana A-Z-Extreme“.

Fiziškai pirma finišo liniją kirto jachta „Arcturus“, antri liko „Tojana A-Z-Extreme“, treti „Milda", kurie lietė ženklą ir turėjo atlikti baudos apsisukimą, tačiau vienas tituluočiausių Lietuvos buriuotojų  Barselonos olimpiados dalyvis Valdas Balčiūnas tai atliko taip meistriškai, kad visa publika krante liko sužavėta. Taip pat finišo tiesiojoje Jachta „Falcon“ aplenkė „Fandango“, kitaip tariant, patirtis nugalėjo debiutantų entuziazmą.

Atskirose įskaitose nugalėjo:

LKRT

  1. Jachta „Milda“, kapitonas Valdas Blčiūnas, Hanze klubas, Kaunas.
  2. Jachta „Lineara“, kapitonas Ilja Petriuk, Klaipėdos buriuotojų klubas, Klaipėda.
  3. Jachta „Arcturus“, kapitonas Osvaldas Kudzevičius, „Ostmarina“ kubas, Klaipėda.

Open

  1. Jachta „Tojana-A-Zet-Extreme“, kapitonas Antanas Gerasimavičius, Elektrėnų sporto centras „Poseidonas NBA", Elektrėnai.
  2. Jachta „Falcon“, kapitonas Pavel Galijevskyj, Klaipėdos buriuotojų klubas, Klaipėda.
  3. Jachta „Goda“, kapitonas Arminas Lubinas, „Goda team", Klaipėda-Kaunas.

Regatos dalyviai buvo apdovanoti specialiais regatai iškeptais paršeliais. Renginio dalyviams koncertavo grupės „Kofewino“ ir „Dancing Crow“. Jubiliejinis regatos tortas suvalgytas ir belieka tikėtis, kad regata tęs tradicijas bei vyks ir kitais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų