REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ilgos darbo valandos biure, sėdėjimas netinkamoje padėtyje, miegojimas ant nekokybiško čiužinio, netinkamas kasdieninių darbų atlikimas ar net ankštų batų avėjimas – visa tai gali sąlygoti tuos itin nemalonius nugaros skausmus. Be to, pasyvus 21 amžiaus žmonių gyvenimo būdas – judėjimo stoka ir viršsvoris – taip pat lemia tai, jog vis dažniau ir dažniau žmonės skundžiasi nugaros skausmais. 

Ilgos darbo valandos biure, sėdėjimas netinkamoje padėtyje, miegojimas ant nekokybiško čiužinio, netinkamas kasdieninių darbų atlikimas ar net ankštų batų avėjimas – visa tai gali sąlygoti tuos itin nemalonius nugaros skausmus. Be to, pasyvus 21 amžiaus žmonių gyvenimo būdas – judėjimo stoka ir viršsvoris – taip pat lemia tai, jog vis dažniau ir dažniau žmonės skundžiasi nugaros skausmais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nugaros skausmas: gydyti, negalima ignoruoti! 

Kaip ir daugelis skausmo tipų, taip nugaros skausmas, gali būti skiriamas į tris kategorijas: ūminį, apyūmį arba lėtinį. Ūminis skausmas gali trukti 4–6 savaites, apyūmis – 6–12 savaites, lėtinis – daugiau nei 12 savaičių. Dažnai žmonės būna kantrūs ir į visus tokius nugaros skausmus numoja ranka, tačiau kai gyvenimo kokybė diena iš dienos ima prastėti, tuomet jau kreipiamasi į medikus. 

REKLAMA

Dar blogiau būna tuomet, kai dėl nugaros skausmų į medikus kreipiamasi per vėlai ir nugaros skausmas tampa viena iš žmogaus invalidumo priežasčių. Taigi, kad taip nenutiktų, būtina reaguoti į nugaros skausmą vos tik tuomet, kai jį pastebite. Galbūt pradžioje užteks tiks dažniau pasportuoti, pajudėti ir šis praeis savaime, o galbūt teks imtis ir rimtesnių gydymo priemonių. 

Skeleto raumenų skausmo kontrolė 

Ūminio skeleto smegenų pažeidimo kontrolei yra naudojama tiek medicininės (farmakologinės), tiek ir nemedicininės (nefarmakologinės) priemonės. Farmakologinėms priemonėms yra priskiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ( NVNU), skeleto raumenų relaksantai, antidepresantai ir kt. O štai nefarmakologinėms priemonėms priklauso karštis ar šaltis. 

REKLAMA
REKLAMA

Esant ūminiam skeleto raumenų pažeidimui rekomenduojama vartoti preparatą „Perskindol“, nes jį vartojant galima tikėtis tiek farmakologinio, tiek ir nefarmakologinio poveikio. Dėl gelio sudėtyje esančių eterinių aliejų, „Perskindol“ ne tik suteikia farmakologinį poveikį - atlieka bei karščio ir šalčio terapiją, bet ir veikia tarsi kvapų terapija, kuri yra itin palanki žmogui. 

Šiuolaikiniai farmakologiniai tyrimai parodė, kad eteriniai aliejai sukelia įvairų biologinį poveikį. Kvapų terapija mažina kortizolio kiekį ir todėl palaiko sveikimą, mažina nerimą, stresą. Eterinių aliejų skausmą malšinantis, uždegimą mažinantis, nejautrą ir odos paraudimą sukeliantis poveikis labai tinka gydant skeleto raumenų pažeidimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6 paprasti būdai, kurie pasės sumažinti nugaros skausmą 

Jei nuolat kenčiate nuo nugaros skausmų, tuomet šie paprasti būdai padės jų greičiau atsikratyti. Išbandykite, juk nėra ko prarasti! 

1. Mankštinkitės. Nemaža dalis žmonių teigia, jog būtent mankštos pagalba nugaros skausmas ne tik kad sumažėjo, bet ir visai išnyko. Tad nepamirškite kasdien atlikti nugaros tempimo, lankstumo, stiprinimo pratimų. Puikus pratimas nugaros skausmui mažinti – atsilenkimai. Reguliariai ir taisyklingai atliekami atsilenkimai gerina nugaros būklę, mat juos atliekant stiprėja pilvo raumenys. Nepamirškite, jog nugaros skausmas turi sąsajų su antsvoriu ir tai paaiškinti labai paprasta: jeigu turite atsikišusį pilvelį, tik pagalvokite, kiek svorio tenka Jūsų nugarai papildomai prilaikyti? Nieko keisto, jog dėl to silpsta nugaros raumenys. Štai dėl ko labai dažnai nėščios moterys, ypač paskutiniais nėštumo mėnesiais, skundžiasi nugaros skausmais. 

REKLAMA

2. Daugiau judėkite. Po ilgos darbo dienos biure, prie kompiuterio ekrano, mūsų kūnas reikalauja fizinio aktyvumo, tačiau jei po darbo, grįžę namo, vėl griūvame į savo minkštą ir mūsų nugarai ne visai naudingą krėslą priešais televizorių, tuomet nesiskųskime, kad pradėjo skaudėti nugarą. Darbe kasdien nepamirškite kas valandą daryti trumpų pertraukėlių, kurių metu pasirąžykite, leiskite įsitempusiems savo nugaros raumenims pailsėti, o grįžus namo daugiau judėkite ir mažiau sėdėkite prie televizoriaus. 

3. Lankykite baseiną. Įrodyta, jog plaukimas itin palankus nugaros sveikatai gerinti. Būtent plaukimo metu yra stiprinami pilvo bei nugaros raumenys, kurie laiko nugarkaulį. Tiesa, svarbu mokėti plaukioti taisyklingai, tad plaukdami krūtine kaskart vis panerkite veidą į vandenį, nes jei visą laiką laikysite veidą iškeltą virš vandens, tuomet apatinė nugaros dalis bus per daug išlenkta, dėl to padidės rizika pasitempti nugarkaulio raiščius, nugarą pradės skaudėti dar labiau. 

REKLAMA

4. Užsiimkite gydomąja gimnastika – pilatesu. Būtent pilatesas stiprina nugaros, pilvo ir dubens raumenis. Tik reikėtų nepamiršti ir būti kantriems, mat teigiamas poveikis pasireiškia tuomet, kai pilatesu yra reguliariai užsiimama, pratimai yra atliekami taisyklingai. 

5. Pasirinkite tinkamą ir kokybišką čiužinį. Žmogus miegodamas praleidžia bene pusę savo gyvenimo, tad vertėtų investuoti į kokybišką čiužinį, kuris pagerins miego kokybę ir leis stuburui tinkamai pailsėti. Patariama čiužinį rinktis pagal savo sudėjimą: jei žmogus turi antsvorio, tuomet jam rekomenduojama rinktis tvirtą čiužinį, o štai jei jis liesas, tuomet tokiems žmonėms puikiai tiks minkštesnis čiužinys. O štai vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems yra suprastėjusi kraujo cirkuliacija, netiks per kietas čiužinys. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Venkite cukraus. Nelengva šiais laikais išvengti cukraus, nes, net ir kasdieninė mūsų duona, rodos, yra pagaminta tarsi koks saldainis – su begale cukraus ir įvairiausių kitų konservantų. Tačiau jei galite, pasistenkite jų vartoti kuo mažiau, nes yra gerai žinoma, jog stuburo ir skeleto kaulų tylieji žudikai būtent ir yra cukrus bei iš jo pagaminti produktai. Cukrus, kaip žinia, atima iš kaulų kalcį, fosforą, manganą, magnį, dėl to kaulai tampa silpni ir trapūs. 

Pabaigai – klausimas pamąstymui: Dar ne tokia ir sena, bet jau su kupra. Kodėl? 

Nugaros skausmo priežastimi gali būti ir įvairios ligos. Štai vyresnio amžiaus moteris skundėsi nugaros skausmu, o ir ūgis pradėjo mažėti, atsirado kupra. Pasirodo, viso to priežastis buvo osteoporozė (osteo – kaulas, poroz – pilnas skylių ar porų) – lėtinė liga dėl kurios ir atsirado minėtieji simptomai. 

REKLAMA

Nieko keisto, jog bėgant metams žmogaus kaulinė masė mažėja ir dėl to atsiranda kupra, mažėja ūgis. Tą daug dažniau pastebi moterys, kurios nuo osteoporozės kenčia daug dažniau nei vyrai. Pastebima, jog silpnosios lyties atstovėms klimakso metu kaulų masė gali sumažėti net nuo 1 iki 2 procentų. Taigi, dėl šios priežasties - kaulų tankio ir masės sumažėjimo – padidėja įvairių lūžių tikimybė: kaulai tampa daug trapesni ir lūžta kojos, rankos... 

Norint išvengti šios ligos, būtina galvoti apie savo sveikata ir stiprinti kaulus t. y. vartoti maisto produktus, kuriuose yra vitamino D. Trūkstant vitamino D, mažėja kaulų tankumas, kaulų sienelės pasidaro trapios ir gali išsivystyti osteoporozė. Vitamino D turi sviestas, šviežias pienas, tačiau verta atsiminti, jog pagrindinis šio vitamino šaltinis – saulė, tad nevenkite ja pasilepinti. 

Kaulams taip pat yra reikalingas ir kalcis, padedantis atstatyti viso organizmo ląsteles. Be to, kalcis yra pagrindinis kaulų komponentas, net 90 proc. kalcio yra skeleto sistemoje. Kalcio gausu kiaušiniuose ir įvairiuose pieno produktuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų