REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Danas Rapšys (nuotr. Fotodiena.lt)

Geriausias Lietuvos plaukikas Danas Rapšys ir žodis „medaliai“ viename sakinyje skamba ne tik labai maloniai, bet ir labai artimai. Pastaraisiais metais vieną po kito auksinius apvaliuosius skinantis lietuvis, pasirodo, turi ir vieną nuo pat vaikystęs lydinčią „nugalėtojo“ savybę.

20

Geriausias Lietuvos plaukikas Danas Rapšys ir žodis „medaliai“ viename sakinyje skamba ne tik labai maloniai, bet ir labai artimai. Pastaraisiais metais vieną po kito auksinius apvaliuosius skinantis lietuvis, pasirodo, turi ir vieną nuo pat vaikystęs lydinčią „nugalėtojo“ savybę.

REKLAMA

D. Rapšys ką tik Budapešte (Vengrija) pasibaigusiame ketvirtajame pasaulio plaukimo taurės etape iškovojo tris aukso medalius.

Tokios varžybos ir pergalės jose dabar – tarsi įprasta procedūra dar tik į viršų kylančioje Dano karjeroje.

Tačiau 24-erių geriausio šalies plaukiko kelionės pradžia, nors ir buvo daug žadanti, atrodė kiek chaotiškai ir, vietomis, juokingai.

Ilgametė D. Rapšio trenerė Ina Paipalienė su malonumu mintimis grįžo į 2001-uosius, kuomet Danas, būdamas šešerių, pirmąkart pasirodė plaukimo treniruotėje.

REKLAMA
REKLAMA

Bėgant metams berniuko talentas ir ryžtas augo, kūnas po truputį tvirtėjo ir tapo panašu, kad tai – žmogus, iš kurio galima išauginti tikrą plaukiką.

REKLAMA

Žinoma, tam reikėjo išskirtinio dėmesio ir atkaklaus darbo. Į I. Paipalienės „rankas“ pateko ir asmenines treniruotes D. Rapšys pradėjo 2010-aisiais, būdamas penkiolikos.

Kaip dabar prisimena trenerė, tas vaikinas prieš devynerius metus buvo ne tik išskirtinis talentas, bet ir išskirtinis paauglys, kurį kartais tekdavo kaip reikiant sudrausminti.

„Matėme, kad tas vaikinas yra neeilinis. Jis labai gerai jaučia vandenį, gerai susitvarkydavo su krūviais, net nežiūrint į amžių, jis buvo labai raštingas plaukime. Tai reiškia, viską, ko prašydavome, atlikdavo tiksliai. Bet jis buvo ir labai išdykęs“, – pasakoja I. Paipalienė.

REKLAMA
REKLAMA

Trenerė norėjo tęsti apie Dano atkaklumą, tačiau pokalbis trumpam sustojo ties žodžiu „išdykęs“.

Pasidomėjus, koks gi penkiolikmetis buvo tas D. Rapšys, moteris maloniai nusijuokė ir papasakojo, kad „geras vaikis“ jis toli gražu nebuvo.

„Energijos pas jį buvo per akis. Dabar, kai jau suaugęs vyras, dažnai prisimename ir pasijuokiame. Jis nebuvo piktybiškas, bet tikrai krėsdavo išdaigas. Būdavo, kad tekdavo ir iš treniruotės išvaryti. Trukdydavo vyresniems plaukti, patempdavo už kojų. Energijos pliūpsnis būdavo“, – atsidūsta I. Paipalienė.

Visuomet būnate arti savo auklėtinio. Ar dabar malonu matyti, kokiu galingu plaukiku ir vyru jis išaugo?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, kad gera, labai gera. Nors ir buvo išdykęs, nebuvo piktas niekuomet. Viską darydavo geranoriškai. Tas matosi ir atsidavime, ir rezultatuose. Kaip žmogų, kaip vaiką, pirmą kartą tokį mačiau. Jis labai geras kaip žmogus.

Danas dažnai girdi, kad yra geriausias Lietuvoje, o kartu su pergalėmis auga ir lūkesčiai. Ar tai jam nesuteikia papildomo spaudimo?

Man jis visiškai nesikeičia, gal jei keičiaisi, tai tik į gerąją pusę. Tikrai nė kiek nepasikėlė ir į darbą žiūri taip pat atsakingai. Spaudimas galbūt į naudą.

Auksiniai medaliai tarptautinėse varžybose nebestebina. Ko gero, tai – tik dalis pasiruošimo Tokijo olimpiadai?

REKLAMA

Taip, žinoma, tokios varžybos padeda ruoštis. Kiekvienas startas ilgame baseine su konkurencingais varžovais, su oficialiais rezultatais yra ir iššūkis, ir nauda.

Nors olimpinės žaidynės dar toli, daug kas jau dabar kalba, kad Danas parveš medalių...

Žinokite tikrai labai sunku kol kas kalbėti apie medalius. Jų norisi, bet paskutiniai tarptautiniai rezultatai rodo, kad visi plaukia labai panašiai. Jei 16 žmonių „telpa“ į vieną sekundę, tai patys suprantate, kad priklauso ne tik nuo to, koks geras bus Danas.

Šiandien aišku, kad D. Rapšys olimpiadoje startuos 3 rungtyse. Kuri jo favoritė?

Startuos 200 m laisvuoju stiliumi, 400 m laisvuoju stiliumi ir 200 m kompleksiniu plaukimu. Visos svarbios, bet turbūt svarbiausia pirmoji.

REKLAMA

Ar tiesa, kad būtent dėl Dano jūs, kaip trenerė, pratęsėte savo karjerą? Buvo minčių viską mesti?

Taip, taip ir buvo. Galvojau mesti sportą, mesti treniravimą, bet pamačiau, kad toks vaikas, dėl kurio verta stengtis.

Dabar D. Rapšys taikosi į rekordinį savo karjeroje prizą. Nedaug trūksta, kad jis savo sąskaitą papildytų 100 tūkst. eurų. Papildoma motyvacija?

Jo išvis motyvuoti nereikia, pinigai nėra tas dalykas, dėl kurio jis plaukia. Aišku, jų reikia visiems. Jei galvoji vien apie pinigus, tai čia ne tas sportas, kur gali uždirbti milijonus.

Aukoja visą gyvenimą, atsirado toks šansas, tai labai gerai.

Sakote, kad aukoja visą gyvenimą. Kaip tai atrodo?

Ypač dabar, tai ne gyveni, o tik dirbi.

Penktasis pasaulio taurės etapas spalio 11-13 dienomis vyks Berlyne (Vokietija). Ten startuos ir D. Rapšys.

Šiuo metu lietuvis yra antroje vietoje bendroje įskaitoje. Jei šią vietą Danui pavyks išlaikyti, jam atiteks minėtas piniginis prizas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų