REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Pasaulio čempionatas (tv3.lt fotomontažas)

Sekmadienio vakarą 19 tūkstančių žmonių talpinančioje Pekino arenoje nugriaudėjo paskutinė ir pati svarbiausia pasaulio krepšinio čempionato dvikova – po 13 metų pertraukos geriausia pasaulyje tapo Ispanijos rinktinė.

11

Sekmadienio vakarą 19 tūkstančių žmonių talpinančioje Pekino arenoje nugriaudėjo paskutinė ir pati svarbiausia pasaulio krepšinio čempionato dvikova – po 13 metų pertraukos geriausia pasaulyje tapo Ispanijos rinktinė.

REKLAMA

Dvi savaites Kinijoje trukusi krepšinio fiesta išaiškino aukso, sidabro ir bronzos medalininkus, parodė, kad net ir ryškiausi favoritai kartais lieka nuleistomis galvomis, tačiau tai dar toli gražu ne viskas.

Praskriejus pasaulio čempionatui kartu su naujienų portalu tv3.lt apžvelkime, kuo šis turnyras buvo išskirtinis, kas jame džiugino ir kas labiausiai liūdino.

Lietuvos rinktinė

Kas jau kas, bet Lietuvos krepšinio sirgaliai šių pirmenybių laukė su dideliu nekantrumu. Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Marius Grigonis ir kompanija kontrolinių rungtynių ciklo metu mums nutapė itin gražios rinktinės paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kartu išaugo ir lūkesčiai. Kai prieš kelis mėnesius buvo ištraukti pirmenybių burtai ir paaiškėjo, kad Lietuvos krepšininkams teks kautis H grupėje kartu su Australija, Kanada ir Senegalu, daug kas kraipė galvomis mintyse kartodami frazę: „be šansų”.

REKLAMA

Tuomet keitėsi rinktinių-konkurenčių sudėtis, lietuviai draugiškose rungtynėse patys kaip lygūs su lygiais kovėsi prieš Ispaniją (kuri, beje, ir tapo čempione), Serbiją (kuri buvo laikoma ryškiausia favorite) ir lengvai laimėjo tas dvikovas, kuriose patys lietuviai buvo laikomi stipresniais.

Startas

Pasaulio čempionatas prasidėjo labai demonstratyviai besdamas pirštu į abejotinos kokybės naują FIBA atrankos sistemą – jau per pirmas dvi pirmenybių dienas išvydome sutriuškinimus 40, 50 ir 60 taškų skirtumu.

Žvėriška pergale pasaulio taurės žygį pradėjo ir Lietuvos rinktinė. 101:47 nušluotas Senegalas užkūrė emocijų pirtelę ne tik visoje Lietuvoje, bet ir pačios rinktinės viduje.

REKLAMA
REKLAMA

Lengvas pergales tuomet iškovojo ir būsimi čempionai ispanai, rekordinius sutriuškinimus kūrė Serbijos rinktinė (126:67), tačiau vėliau reikalai ėmė sunkėti ir, kartu, įdomėti.

Štai kaskart favoritų etiketę turintys JAV krepšininkai jau per pirmas kelias čempionato dienas vos išvengė rimto fiasko, kai stebuklingu būdu išsigelbėjo prieš Turkijos rinktinę (93:92).

Azijos siaubas

Pirmą kartą tokiu dideliu dalyvių skaičiumi (32) pažymėtos pirmenybės kartu suteikė galimybę dėl pasaulio taurės pabandyti pasivaržyti ir krepšinio žemėlapyje dar itin mažą, arba išvis jokio pėdsako nepalikusioms rinktinėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiūrint į galutinę komandų rikiuotę, akivaizdu, kad Azijos krepšinis nuo tarptautinio lygio dar vis yra nutolęs per kelis šviesmečius.

Štai net penkios Azijos žemyno rinktinės užemė vieną iš paskutinių dešimties vietų (Filipinai, Japonija, Pietų Korėja, Kinija, Iranas).

Vienintelė Naujosios Zelandijos rinktinė atrodė panaši į tą, kuri gali žaisti krepšinį ne tik tarpusavyje. Tačiau ir ši komanda liko 19-oje vietoje.

Šeimininkų vargai

Kinijoje pastaruosius kelis metus krepšinis, kaip sporto šaka, išgyvena milžinišką augimą. Į Azijos galiūnę atvyksta rungtyniauti buvę ir netgi esami NBA krepšininkai, tarp jų ir Donatas Motiejūnas.

REKLAMA

Patys kinai vis aktyviau buriasi į arenas, kuriose kone kasdien gali sutikti bent po vieną-kitą matytą krepšinio figūrą.Bet kalbant apie pačią Kinijos rinktinę darosi slogu.

Ilgai puoselėtos viltys parodyti pasauliui, kad kinai gali žaisti krepšinį ir be Yao Mingo, subliūško vos prasidėjus pirmenybėms.

Silpniausioje A grupėje, kurioje dėl vietos kitame etape teko kautis su tokiomis „aukščiausios klasės” komandomis, kaip Dramblio Kaulo Krantas, Venesuela ir Lenkija, kinai laimėjo vos kartą ir nepateko tolyn.

Bendrai šeimininkams susumavus visus rezultatus pavyko aplenkti tik 8 rinktines ir finišuoti 24-oje vietoje.

Didžiausi nugalėtojai

Tai be abejonės yra tarsi iš niekur iššovusi Argentinos rinktinė. Nei skambiais pažadais, nei skambiomis pavardėmis prieš čempionatą nestebinusi Argentinos rinktinė laimėjo beveik viską, ką galėjo.

REKLAMA

39-erių veterano, kuris tarsi vynas, su metais vis geryn, Luiso Scola vedami argentiniečiai be vargo užėmė pirmą vietą grupėje ir toliau iki pat finalo žygiavo be pralaimėjimų.

Argentinos rinktinė nuo antrojo varžybų etapo kone kiekviename mače buvo laikoma autsaidere, bet ketvirtfinalyje sugebėjo įveikti Serbiją, vėliau pusfinalyje dominavo ir parbloškė Prancūziją, o pasakiškas žygis baigėsi nebeatlaikius Ispanijos išbandymo.

Sidabro medaliai Argentinos rinktinei – nerealiu gali būti vadinamas pasiekimas, žinant tai, kokio pajėgumo rinktines žygyje iki finalo jiems reikėjo įveikti.

Į ketvirtą dešimtį žengiantis L. Scola pateko į simbolinį pirmenybių penketuką, o bendrai veteranas fiksavo 17,9 taško, 8,1 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausi „lūzeriai”

Tai neabejotinai vos 7 ir 21 vietas atitinkamai užėmusios JAV ir Kanados rinktinės.

Dar prieš čempionato pradžią JAV buvo laikoma ryškia favorite triumfuoti pirmenybėse, o Kanadą ekspertai ir lažybininkai matė tarp 8 stipriausių komandų.

Turkiško smūgio vos išvengę JAV krepšininkai galiausiai prisivirė košės ketvirtfinalyje, kai subyrėjo prieš Prancūzijos rinktinę.

Po to sekė mūšis su Serbija, kurį JAV krepšininkai irgi pralaimėjo. Negana to, JAV sužaidė blogiausią kėlinį pirmenybių istorijoje. Pirmą dešimties minučių atkarpą prieš serbus amerikiečiai pralaimėjo 7:32.

Kanados pasirodymas čempionate priminė ne krepšinį ir ambicijas, o nesusipratimą.

Jei kanadiečiai pirmame mače su Australija kovėsi garbingai, tai Lietuvos rinktinei neprilygo nė iš tolo, vėliau dar ilgokai vargo ir su Senegalu. Neperšokę grupių barjero kanadiečiai žaidė dėl garbės, ten nušlavė Jordaniją, bet pralaimėjo Vokietijos rinktinei.

REKLAMA

Prisiminkime, su kokiu baugumu į Kanadą dar prieš porą mėnesių žiūrėjo visi krepšinio gerbėįai iš Lietuvos.

„Tai yra prakeiktas pokštas”.

Trumpai tariant, šis čempionatas toli gražu nebuvo pats lengviausias. Vietoje, Kinijoje dirbę žurnalistai į Lietuvą grįžo kaip reikiant pavargę. Mat ten, tolimoje Azijoje, tokiam renginiui suorganizuoti dar trūksta patirties.

Kaip pasakoja TV3 sporto žinių vedėjas Vilius Stalgaitis, jiems nuolat tekdavo susidurti su bėdomis ieškant bevielio interneto, o išsikvieti taksi automobilį kartais prireikdavo ne vieno, bet trijų-keturių vietinių žmonių pagalbos.

Taip pat, nevertėtų pro akis praleisti ir grubių teisėjų klaidų. Tai nebuvo tik apverktina klaida rungtynių Lietuva – Prancūzija metu. Tokiu pačiu scenarijumi baigėsi ir Graikijos bei Brazilijos dvikova, o net ir ketvirtą vietą užėmusios Australijos rinktinės centras Andrew Bogutas iškeikė visą FIBA organizaciją, vadindamas ją nesusipratimu.

„Tai yra prakeiktas pokštas”. Būtent šia fraze savo darbą Lietuvos rinktinėje baigė ir penkiaženklės baudos sulaukęs Dainius Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų