REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Serbijos ir JAV akistata (nuotr. SCANPIX)

„Tegul jie žaidžia savo krepšinį, o mes žaisim savo, o jeigu mes susitiksime – tepadeda jiems Dievas“, – tokius žodžius, kalbėdamas apie potencialią dvikovą su JAV krepšininkais, dar rugpjūčio mėnesį ištarė Serbijos vyrų krepšinio rinktinės treneris Aleksandras Džordževičius.

11

„Tegul jie žaidžia savo krepšinį, o mes žaisim savo, o jeigu mes susitiksime – tepadeda jiems Dievas“, – tokius žodžius, kalbėdamas apie potencialią dvikovą su JAV krepšininkais, dar rugpjūčio mėnesį ištarė Serbijos vyrų krepšinio rinktinės treneris Aleksandras Džordževičius.

REKLAMA

Jo žodžiams buvo lemta išsipildyti. Šį ketvirtadienį Serbija ir JAV kovoja tarpusavyje. Bet ne finale, kaip slapta tikėjosi pats A. Džordževičius, o tik dėl galimybės pratęsti kovą dėl 5 vietos galutinėje čempionato įskaitoje. Mat abi rinktinės suklupo tada, kai klysti buvo nebegalima.

Serbija ketvirtfinalyje krito prieš Argentiną – 87:97, o JAV krepšininkai buvo bejėgiai prieš dominavusius prancūzus – 79:89. Tad ko galima tikėtis iš šios dvikovos? Stebėkite tiesioginę Serbijos ir JAV akistata naujienų portale tv3.lt nuo 14 val.

Įdomūs faktai

Ši dvikova tarp Serbijos ir JAV bus tik antroji šių rinktinių akistata Pasaulio krepšinio čempionatų istorijoje. Šie varžovai tarpusavyje kovojo 2014 m. pasaulio pirmenybių finale, kur JAV sutriuškino Serbiją – 129:92.

REKLAMA
REKLAMA

Serbijos rinktinė pralaimėjo dvi paskutines savo žaistas rungtynes, bet pasaulio čempionatų istorijoje serbai dar nėra suklupę tris kartus iš eilės. Rimtas perspėjimas JAV?

REKLAMA

Serbijos rinktinė pralaimėjo abi dvikovas čempionate, kai varžovams leido pelnyti daugiau nei 80 taškų, o visas keturias pergales pasiekė neleidusi priešininkams peržengti tos pačios 80 taškų ribos.

Serbijos rinktinė pataikė net 47,4 proc. tritaškių per pirmąsias keturias dvikovas, tačiau pralaimėtose kovose jų taiklumas nuo šios atžymos krito dramatiškai iki 23,4 proc.

Identiška situacija ir su rezultatyviais perdavimais, kai per pirmus keturis mačus jų buvo atliekama po 30,8, o pralaimėtose dvikovose jau tik po 16.

Prancūzijos krepšininkams pralaimėjusi JAV rinktinė nutraukė įspūdingą 24 laimėtų rungtynių seriją pasaulio krepšinio čempionatuose. Paskutinį kartą JAV buvo pralaimėjusi 2002 metų čempionate prieš Argentiną ir tuometinę Jugoslaviją.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius 10 čempionatų, tai yra tik antras kartas, kai JAV krepšininkams nepavyko iškovoti medalių (paskutinį kartą taip buvo 2002 metais). Jeigu JAV pralaimės Serbijai, tai užfiksuos prasčiausią savo pasirodymą per pastaruosius 10 turnyrų (2002 m. JAV sugebėjo užimti 6 vietą).

Per pirmus keturis mačus šiame čempionate JAV rinktinė atkovodavo po daugiau kaip 40 atšokusių kamuolių, bet per pastarąsias dvi dvikovas šis rodiklis nukrito iki 32,5 vidurkio.

Serbijos rinktinės lyderis Bogdanas Bogdanovičius pelnė daugiau kaip 20 taškų net keturiose iš šešių dvikovų, kuriose žaidė.

JAV rinktinės narys Donovanas Mitchellas yra vienintelis rinktinėje, kuris sugebėjo pelnyti 20 taškų vienoje dvikovoje (29 sumetė į Prancūzijos krepšį).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinktinių pasirodymas čempionate

Serbijos krepšininkai startavo D grupėje, kur pirmoje dvikovoje tiesiog sumindė oponentus iš Angolos. Nė akimirkos atsipalaiduoti sau neleidę serbai laimėjo visus ketvirčius, o galutinis rezultatas buvo itin nepadorus – 105:59.

Po pergalės 46 taškų skirtumu prieš Angolą serbai dar žiauriau sudorojo varžovus iš Filipinų. Nuo pirmųjų rungtynių minučių prasidėjo tikras varžovų triuškinimas. O pergalė pasiekta net 59 taškų skirtumu – 126:67.

Po dviejų lengvų pasivaikščiojimų serbų treneris Aleksandras Džordževičius net viešai pasipiktino, kad čempionate dalyvauja tiek daug ne pačių pajėgiausių rinktinių. Trečiojoje grupės dvikovoje serbų laukė gerokai pajėgesnis varžovas – Italija. Ši dvikova klostėsi gerokai atkakliau, bet Serbija vis tiek iškovojo įtikinamą pergalę – 92:77.

REKLAMA

Antrajame grupių etape Serbija pirmiausia susitiko su Peurto Riko krepšininkais. Gynyboje varžovus supančioje serbai nugalėjo Peurto Riką 90:47. Bet pergalingam serbų žygiui tvirtą „Ne“ ištarė paskutiniai varžovai – ispanai. Nors serbai ir laimėjo pirmąjį ketvirtį 7 taškais, bet antrajame jau dominavo varžovai, kurie ne tik persvėrė rezultatą, bet ir susikrovė 8 taškų persvarą. Protingai žaisdami ispanai privertė serbus patirti pirmąjį pralaimėjimą – 81:69.

Po pralaimėjimo ispanams serbai taip ir nesugebėjo tinkamai nusiteikti ketvirtfinalio mūšiui su Argentina. Nors serbai buvo laikomi absoliučiais šios dvikovos favoritais, bet 39 metų rinktinės veterano Luiso Scola vedami argentiniečiai sukūrė tikrą stebuklą bei įveikė Serbiją 97:87. Taip ambicingi serbų planai dužo į šipulius ir jiems liko tik kova dėl 5 vietos.

REKLAMA

JAV rinktinė pasaulio čempionatą pradėjo E grupėje, kur pirmuoju varžovu tapo šio čempionato staigmena tapę čekai. Vis dėlto, galingai sužaidę antrąjį ketvirtį JAV krepšininkai laimėjo šią kovą daugiau nei užtikrintai – 88:67.

Didžiausiu iššūkių amerikiečiams tapo antroji grupės dvikova su Turkija. Joje net teko žaisti pratęsimo, kurio pabaigoje vyko tikra drama. Likus žaisti keletą sekundžių ir Turkijai pirmaujant 92:91 JAV krepšininkai užsidirbo nesportinę pražangą. Bet pirmieji du turkų baudos metimai skriejo pro šalį. Tada JAV krepšininkai vėl iškart pažeidė taisykles, bet turkai prametė dar du baudos metimus. Nors per šią trumpą atkarpą Turkija galėjo atsiplėšti pražūtingu 5 taškų skirtumų, bet to padaryti nepavyko dėl 4 iš eilės pramestų baudos metimų. Tuo metu JAV krepšininkai užbaigė savo ataką prasiveržimu ir pergalingais dviem taškais – 93:92.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinė kova E grupėje JAV rinktinei tapo lengvu pasivaikščiojimu. Joje amerikiečiai susitiko su grupės autsaidere Japonija. Varžovai buvo įveikti triuškinančiu rezultatu – 98:45.

Antrojo etapo grupės kovas JAV pradėjo dvikova su Graikija. Bet šiose rungtynėse jau po dviejų kėlinukų JAV turėjo 13 taškų persvarą. Rungtynes amerikiečiai laimėjo 69:53. O ant prarajos krašto atsidūrę graikai vėliau taip ir nebeišsikapstė į tolimesnį etapą.

Paskutiniu JAV varžovu tapo Brazilijos rinktinė. Brazilams ši dvikova buvo iš serijos „mirk arba gyvenk“, bet Pietų Amerikos atstovai nerado priešnuodžių JAV puolimui. Amerikiečiai iškovojo 5 pergalę 89:73.

Pirmąjį pralaimėjimą JAV patyrė tada, kai jau nebebuvo galima klysti. Juos ketvirtfinalyje eliminavo galingai žaidusi Prancūzijos rinktinė. Prancūzai įveikė amerikiečius rezultatu 89:79.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų