REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė baigė pirmojo grupių etapo kovas pralaimėjimu Australijai. Dėl to buvo užimta tik antroji vieta grupėje, tačiau tai leido pratęsti kovas dėl medalių.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė baigė pirmojo grupių etapo kovas pralaimėjimu Australijai. Dėl to buvo užimta tik antroji vieta grupėje, tačiau tai leido pratęsti kovas dėl medalių.

REKLAMA

Tiesa, antrajame etape lietuvių laukia itin aukštas iš NBA žaidėjų sudarytos Prancūzijos rinktinės barjeras ir čempionato išsišokėlės Dominikos Respublikos testas.

Klysti Lietuvos rinktinė daugiau nebeturi teisės. Tad ko galima pasimokyti iš pirmojo grupių etapo? Kokios rinktinės stiprybės ir silpnybės išryškėjo čempionato starte? Kurie Lietuvos krepšininkai nustebino, o kuriems dar nepavyko parodyti geriausio savo žaidimo?

Galinga pradžia ir stabtelėjimas

Prieš statistikos apžvalgą prisiminkime Lietuvos rinktinės pasiektus rezultatus. H grupėje Lietuvos krepšininkų pirmuoju varžovu tapo Senegalas. Ši dvikova lietuviams tapo lengvu pasivaikščiojimu, kai varžovai buvo tiesiog nušluoti nuo žemės paviršiaus 54 taškų skirtumu (101:47).

REKLAMA
REKLAMA

Antroje grupės dvikovoje lietuviai nesulaukė rimtesnio pasipriešinimo ir iš Kanados krepšininkų. Nors varžovai nesileido stipriai triuškinami, bet Lietuva vis tiek užfiksavo solidžią pergalę rezultatu 92:69.

REKLAMA

Bet didžiausias iššūkis lietuvių laukė paskutiniame ture su Australija. Šią dvikovą varžovai pradėjo įspūdingai ir pirmoje pusėje pataikę net 9 iš 14 tritaškius metimus buvo pabėgę net 15 taškų persvara.

Bet Lietuva nepalūžo ir antroje dvikovos pusėje sugebėjo sugrįžti į rungtynes (pirmauta 71:68), bet pabaigą geriau sužaidę australai iškovojo pergalę – 87:82. Tad su 2 pergalėmis ir 1 pralaimėjimu Lietuva užėmė 2 vietą grupėje.

Privalumai ir trūkumai

Lietuvos krepšinio rinktinė grupės etape išsiskyrė galingu puolimu – vidutiniškai buvo pelnoma po 91,7 taško per rungtynes. Varžovams buvo leidžiama įmesti tik vidutiniškai po 67,6 taško. Prieš dvikovą su Australija lietuvių gynyba buvo daugiau nei įspūdinga, nes sugebėta praleisti tik vidutiniškai po 58 taškus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos krepšininkai grupės etape įrodė, kad sugeba branginti kamuolį. Per 9 pasirengimo pasaulio čempionatui rungtynes lietuviai vidutiniškai klysdavo net po 15,7 karto. Čempionate klaidų skaičių pavyko sumažinti beveik dvigubai – iki 8,7. Taip lietuviai nesuteikia varžovams galimybės pelnyti daug lengvų taškų puolime.

Lietuvos rinktinė per 3 dvikovas vidutiniškai atkovodavo net po 41 kamuolį (5 vieta tarp visų čempionato dalyvių). Kovingumą lietuviai demonstravo ne tik po savo, bet ir po varžovų krepšiu. Puolime vidutiniškai atkovota po 13 kamuolių per rungtynes (gynyboje – vid. 28).

Jei su dvitaškiais ir baudų metimais Lietuvai problemų nekilo, tai kol kas didžiausia rinktinės bėda yra pataikymas nuo tritaškio linijos. Kol Australijos krepšininkai vienas po kito bombardavo lietuvių krepšį tolimais metimais, mūsiškiai sugebėjo atsakyti tik 4 taikliais metimais iš 15. Čempionate lietuviai tritaškius meta vos 29,6 proc. tikslumu (26 vieta čempionate). Jei šis rodiklis nepagerės, varžovai galės ramiau dvigubinti Lietuvos rinktinės „centrus“ ir taip dar labiau apriboti Lietuvos puolimo arsenalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kurie žaidėjai – naudingiausi? Nepaisant blankesnių rungtynių su Australija, efektyviausiu Lietuvos krepšininku išlieka Jonas Valančiūnas (19 naudingumo balų vidurkis). Puikiai pagal šį rodiklį atrodo ir jauniausias Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės narys Domantas Sabonis (18 naudingumo balų vidurkis). Trejetuką užbaigia gerai kamuolius čempionate skirstantis ir 11 taškų vidurkį pasiekiantis Mantas Kalnietis.

Rezultatyviausiai rinktinėje žaidžia Marius Grigonis, kuris per rungtynes renka po 13 taškų. Geriausias savo rungtynes Marius sužaidė būtent prieš Australiją, kai pelnė 19 taškų ir atkovojo 3 kamuolius. Antras rezultatyviausiųjų sąraše kiek netikėtai atsidūrė Lukas Lekavičius. Po 12 taškų per rungtynes renkantis rinktinės „mažylis“ taip pat sužibėjo dvikovoje su Australija, kai pelnė 15 taškų. Tiesa, du jo metimai svarbiausiu metu skriejo pro šalį, tačiau tai nė kiek nesumenkina Luko pastangų ir į rungtynes įnešamos energijos. Rezultatyviausių trejetą užbaigia 11,7 taškų vidurkį fiksuojantis D. Sabonis.

REKLAMA

Pagal atkovotus kamuolius Lietuvos rinktinėje nepralenkiamas J. Valančiūnas, kuris sugriebia po 8,7 kamuolio per rungtynes. Dėl kamuolių kaip liūtas kaunasi ir 6,3 vidurkį pasiekiantis D. Sabonis. Trejetuką užbaigia net po 4 atšokusius kamuolius atkovojantis Jonas Mačiulis.

Rezultatyvių perdavimų lyderiu rinktinėje, kaip ir priklauso, yra pagrindinis įžaidėjas M. Kalnietis. Mantas komandos draugams sėkmingai asistuoja vidutiniškai 5,3 karto. Antrą vietą užima D. Sabonis su 3,7 rodikliu, o trečiąją – Lukas Lekavičius (2,3 rez. perdavimo vidurkis).

Lietuvos rinktinėje išryškėjo lyderiai, tačiau galima drąsiai teigti, kad kiekvienose rungtynėse gali iššauti vis kitas krepšininkas. Štai dvikovoje su Kanada rezultatyviausiu žaidėju tapo 15 taškų surinkęs Edgaras Ulanovas.

REKLAMA

Tikėtina, kad žymiai rezultatyviau gali žaisti ir J. Valančiūnas bei D. Sabonis, bet jiems varžovai skiria ypatingą dėmesį. Todėl mūsų „centrams“ dažnai tenka ieškoti komandos draugų. Klaidų perduodant kamuolį perimetro žaidėjams išvengti pavyksta. Problema, kad lietuviai labai prastai atakuoja nuo trijų taškų linijos, todėl negali nubausti varžovų už sutankintą gynybą baudos aikštelėje.

Kol kas Lietuvos rinktinėje trūksta ir ryškesnio Mindaugo Kuzminsko indėlio. Taip pat nemažai laisvų metimų prameta Paulius Jankūnas. Tikėtina, kad ir M. Kalnietis, J. Mačiulis bei R. Seibutis dar neparodė visko, ką tikrai sugeba. Tą visi kol kas ryškiau neatsiskleidę krepšininkai privalės padaryti jau dvikovoje su Prancūzija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varžovų pasiekimai

Antrajame etape Lietuvos rinktinė susitiks su G grupėje pirmą vietą užėmusiais prancūzais ir netikėtai antrą vietą iškovojusia Dominikos Respublika. Koks buvo šių Lietuvos varžovų kelias antrojo etapo link?

Prancūzijos rinktinė varžėsi G grupėje kartu su Dominikos Respublika, Vokietija ir Jordanija. Čempionatą prancūzai pradėjo sunkia pergale prieš Vokietiją, kai varžovus įveikė tik 4 taškų skirtumu.

Vėliau prancūzų laukė ne itin pajėgi Jordanijos rinktinė. Šią kovą Prancūzija laimėjo net 39 taškų skirtumu (103:64). O grupės etapą prancūzai užbaigė dvikova su Dominikos Respublika, kuri antrajame ture pateikė staigmeną įveikdama vokiečius ir eliminuodama juos iš tolimesnės kovos dėl medalių.

REKLAMA

Vis dėlto, grupės lyderių dvikova tapo tik formalumu, su kuriuo Prancūzija susitvarkė be problemų. Po dviejų kėlinių prancūzai pirmavo jau 22 taškų skirtumu, o pergalę iškovojo rezultatu 90:56.

Dominikos Respublika be pralaimėjimo prancūzams, sugebėjo pasiekti dvi pergales. Pirmajame ture jie vos 4 taškų skirtumu įveikė Jordaniją – 80:76. O didžiausią staigmeną Dominikos Respublika pateikė 70:68 įveikdama Vokietiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų