REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau šeštadienį pradeda antrojo etapo kovas ir pirmasis išbandymas laukia su rimtai į medalius nusitaikiusiais Prancūzijos krepšininkais. Vėliau lietuviams dar teks išbandyti jėgas su varžovais iš Dominikos Respublikos.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau šeštadienį pradeda antrojo etapo kovas ir pirmasis išbandymas laukia su rimtai į medalius nusitaikiusiais Prancūzijos krepšininkais. Vėliau lietuviams dar teks išbandyti jėgas su varžovais iš Dominikos Respublikos.

REKLAMA

Prieš itin svarbias čempionato kovas apžvelgėme Lietuvos rinktinės ir jos žaidėjų individualią statistiką čempionato kontekste. Taip pat palyginome šiuos duomenis su pagrindinių varžovų demonstruojamais rezultatais.

Lietuvos rinktinė pirmajame grupių etape pasiekė unikalų rezultatą – tapdama mažiausiai klystančia komanda čempionate. Bet šį pasiekimą temdo tas faktas, kad tritaškius metimus pataikome bene prasčiausiai visame čempionate.

Komandinė statistika

Lietuvos rinktinė pagal pelnomus taškus čempionate užima 6 vietą (91,7 per rungtynes vidurkis). Mūsų oponentai prancūzai rikiuojasi septinti (90,3 vidurkis). O Dominikos Respublika užima vos 25 vietą (68,7 vidurkis).

REKLAMA
REKLAMA

Pagal dvitaškių taiklumą lietuviai rikiuojasi aukštoje penktoje vietoje (57 proc., 86/151). Prancūzija lietuviams kvėpuoja į nugarą, pataikydama 56,3 proc. dvitaškių (8 vieta, 63/112). Dominikos Respublika pagal šį kriterijų užima vos 28 vietą (42,7 proc., 50/117).

REKLAMA

Pagal baudų pataikymo procentą Lietuvos rinktinė užimą 6-ąją vietą. Lietuviai pataiko 80,9 proc. taiklumu (55/68). Prancūzija savo ruožtu rikiuojasi 8-ta (78,6 proc., 55/70). Dominikos Respublika yra tik 21-a (69,4 proc., 34/49).

Tiesiog klaikiai lietuviai atrodo mesdami nuo trijų taškų linijos. Čempionate pagal tritaškių taiklumą po pirmojo grupės etapo užimama vos 26 vieta iš 32 čempionato dalyvių (29,6 proc., 16/54). Prancūzai pagal šį kriterijų dominuoja čempionate kartu su serbais. Prancūzai pataiko net 52,6 proc. metimų (30/57), o serbai – 53 proc. (35/66). Pagal tritaškių taiklumą lietuvius lenkia ir Dominikos Respublika – 32 proc. (22 vieta, 24/75).

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su būsimomis varžovėms lietuviai dominuoja kovodami dėl atšokusių kamuolių. Per rungtynes mūsiškiai sugriebia po 41 atšokusį kamuolį (5 vieta turnyre). Prancūzija savo ruožtu atkovoja po 33,3 kamuolio per rungtynes (26 vieta). Geriau už prancūzus dėl atšokusių kamuolių kovoja Dominikos Respublika – 36,3 atkovoto kamuolio (18 vieta).

Lietuvos rinktinės krepšininkai atlieka 20,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes ir tai yra 12 rezultatas čempionate. Prancūzija pagal šį rodiklį užima 5 vietą (22,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkis). O Dominikos Respublika su 16 rezultatyvių perdavimų vidurkiu tėra 23 vietoje.

Prancūzijos krepšininkai gynyboje žaidžia itin kibiai, tai atspindi net 8,3 perimtų kamuolių vidurkis (5 vieta turnyre). Lietuvos krepšininkai perima po 6,7 kamuolio ir užima 19 vietą čempionate. Kamuoliu daugiau per rungtynes perima Dominikos Respublikos krepšininkai (7,7, 13 vieta).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neįtikėtina, bet pasirengimo etape beveik po 16 kartų klydę lietuviai stebuklingai pasveiko nuo šios klaidos. Lietuva yra rečiausiai klystanti rinktinė čempionate. Suklysdami po 8,7 karto užimame 32 vietą (pagal klaidų retumą). Daug mažiau kamuolį brangina prancūzai, kurie suklysta 12,7 karto (15 vieta) ir Dominikos Respublika – 14 klaidų (11 vieta).

Akivaizdu, kad lemtingoje dvikovoje su Prancūzija daug lems smulkios detalės, nes rinktinių statistika yra panaši. Lietuviai kiek geriau atrodo kovodami dėl atšokusių kamuolių ir mažiau klysdami, bet prancūzai tiesiog dominuoja mesdami nuo trijų taškų linijos.

Individualūs rodikliai

Rezultatyviausiai Lietuvos rinktinės gretose žaidžia po 13 taškų renkantis Marius Grigonis (kartu su ispanu Ricky Rubio dalijasi 47-48 vietą čempionate). Marius pataiko 37,5 tritaškių ir 46,9 dvitaškių metimų.

REKLAMA

Antras rezultatyviausių rinktinės žaidėjų sąraše atsidūrė Lukas Lekavičius (12 taškų per rungtynes), trečias – Domantas Sabonis (11,7 taško vidurkis). Po 11 taškų renka Mantas Kalnietis ir Jonas Valančiūnas.

J. Valančiūnas užima 9-10 vietas geriausių kovotojų dėl atšokusių kamuolių sąraše – 8,7 atkovoto kamuolio vidurkis. Tikėtina, kad daug problemų lietuviams turėtų pridaryti prancūzas Rudy Gobertas, kuris sugriebia net 10 atšokusių kamuolių (4 vieta turnyre).

Taikliausiai tritaškius iš lietuvių turnyre meta Mindaugas Kuzminskas – 50 proc. (3/6). Antras pagal tritaškių taiklumą – M. Kalnietis (45,5, 5/11).

Pagal dvitaškių taiklumą nepralenkiamas yra J. Valančiūnas, kuris kartu su būsimu priešininku R. Gobertu čempionate dalijasi 2-3 vietas (72,2 proc. taiklumas). Prie baudų metimo linijos kol kas patikimiausiai atrodo Lukas Lekavičius – 92,3 proc. tikslumas (12/13).

REKLAMA

Daugiausia rezultatyvių perdavimų mūsų rinktinėje atlieka M. Kalnietis – 5,3 per rungtynes (18-21 vietos čempionate). O daugiau kamuolių perima vikrusis L. Lekavičius – 1,7 vidurkis (18-35 vietos čempionate).

Dažniausiai Lietuvos rinktinės gretose klysta M. Kalnietis – 1,7 klaidos per rungtynes. Kaip jau minėta, Lietuva yra rečiausiai čempionate klystanti rinktinė po pirmojo grupės etapo.

Individuali žaidėjų statistika parodo, kad Lietuvos rinktinei šiame čempionate pavyko atrasti naujų lyderių. Vienu tokių galima būtų įvardyti M. Kalnietį keičiantį L. Lekavičių. Maža to, galima daryti išvadą, kad turime dar daug neišnaudoto rezervo, nes tiek J. Valančiūnas, tiek D. Sabonis dar nežaidžia geriausio savo krepšinio, kurio kaip oro reikės jau dvikovoje su Prancūzija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelias antrojo etapo link

Prancūzijos rinktinė varžėsi G grupėje kartu su Dominikos Respublika, Vokietija ir Jordanija. Čempionatą prancūzai pradėjo sunkia pergale prieš Vokietiją, kai varžovus įveikė tik 4 taškų skirtumu.

Vėliau prancūzų laukė ne itin pajėgi Jordanijos rinktinė. Šią kovą Prancūzija laimėjo net 39 taškų skirtumu (103:64). O grupės etapą prancūzai užbaigė dvikova su Dominikos Respublika, kuri antrajame ture pateikė staigmeną įveikdama vokiečius ir eliminuodama juos iš tolimesnės kovos dėl medalių.

Vis dėlto, grupės lyderių dvikova tapo tik formalumu, su kuriuo Prancūzija susitvarkė be problemų. Po dviejų kėlinių prancūzai pirmavo jau 22 taškų skirtumu, o pergalę iškovojo rezultatu 90:56.

REKLAMA

Tuo metu Lietuvos kovos H grupėje prasidėjo pagal atvirkščią scenarijų. Pirmoji dvikova su Senegalu tapo lengvu pasivaikščiojimu, kai varžovai buvo tiesiog nušluoti nuo žemės paviršiaus 54 taškų skirtumu (101:47).

Antroje grupės dvikovoje lietuviai nesulaukė rimtesnio pasipriešinimo ir iš Kanados krepšininkų. Nors varžovai nesileido stipriai triuškinami, bet Lietuva vis tiek užfiksavo solidžią pergalę rezultatu 92:69.

Jei prancūzams sunkiausiai klostėsi pirmoji dvikova su vokiečiais, tai lietuvių didžiausias iššūkis laukė paskutiniame ture su Australija. Šią dvikovą varžovai pradėjo įspūdingai ir pirmoje pusėje pataikę net 9 iš 14 tritaškius metimus buvo pabėgę net 15 taškų persvara. Lietuva nepalūžo ir antroje dvikovos pusėje sugebėjo sugrįžti į rungtynes (pirmauta 71:68), bet pabaigą geriau sužaidę australai iškovojo pergalę – 87:82.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų