REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinės skirtingomis nuotaikomis pasitinka antrąjį grupių etapą. Paskutiniame mače Lietuva po permainingos ir dramatiškos kovos pralaimėjo australams (82:87), o prancūzai net 34 taškų skirtumu (90:56) sutrypė taip pat į kitą etapą patekusią Dominikos Respubliką.

Lietuvos ir Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinės skirtingomis nuotaikomis pasitinka antrąjį grupių etapą. Paskutiniame mače Lietuva po permainingos ir dramatiškos kovos pralaimėjo australams (82:87), o prancūzai net 34 taškų skirtumu (90:56) sutrypė taip pat į kitą etapą patekusią Dominikos Respubliką.

REKLAMA

Lietuviams šis mūšis su prancūzais prilygsta situacijai „mirk arba gyvenk“. Pralaimėjimo atveju, mūsiškiams liktų tik menkos teorinės galimybės prasibrauti į kitą etapą. Tikėtis, kad galingą žaidimą demonstruojantys australai pralaimės ne tik Prancūzijai, bet ir Dominikai nėra daug vilčių teikiantis scenarijus.

Situacija yra sudėtinga, bet ne tragiška. Viskas yra Lietuvos krepšininkų rankose, kuriems būtina pergalė prieš prancūzus (idealiu atveju didesnė kaip 5 taškų skirtumu, nes būtent tiek buvo pralaimėta australams, o trims rinktinėmis surinkus po vienodą skaičių pergalių, į kitą etapą žengtų geresnį tarpusavio mačų rezultatą turinčios komandos).

REKLAMA
REKLAMA

Pasiekti šią pergalę prieš kol kas pergalingai žygiuojančią Prancūziją nebus lengva, nors varžovams pirmajame etape ir teko sąlyginai silpnesni priešininkai. Prieš apžvelgdami šių dviejų rinktinių stiprybes, pažvelkime į jų pasirodymą tik ką pasibaigusiame pirmajame grupės etape.

REKLAMA

Skirtingi varžovai

Prancūzijos rinktinė varžėsi G grupėje kartu su Dominikos Respublika, Vokietija ir Jordanija. Čempionatą prancūzai pradėjo sunkia pergale prieš Vokietiją, kai varžovus įveikė tik 4 taškų skirtumu.

Vėliau prancūzų laukė ne itin pajėgi Jordanijos rinktinė. Šią kovą Prancūzija laimėjo net 39 taškų skirtumu (103:64). O grupės etapą prancūzai užbaigė dvikova su Dominikos Respublika, kuri antrajame ture pateikė staigmeną įveikdama vokiečius ir eliminuodama juos iš tolimesnės kovos dėl medalių.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, grupės lyderių dvikova tapo tik formalumu, su kuriuo Prancūzija susitvarkė be problemų. Po dviejų kėlinių prancūzai pirmavo jau 22 taškų skirtumu, o pergalę iškovojo rezultatu 90:56.

Tuo metu Lietuvos kovos H grupėje prasidėjo pagal atvirkščią scenarijų. Pirmoji dvikova su Senegalu tapo lengvu pasivaikščiojimu, kai varžovai buvo tiesiog nušluoti nuo žemės paviršiaus 54 taškų skirtumu (101:47).

Antroje grupės dvikovoje lietuviai nesulaukė rimtesnio pasipriešinimo ir iš Kanados krepšininkų. Nors varžovai nesileido stipriai triuškinami, bet Lietuva vis tiek užfiksavo solidžią pergalę rezultatu 92:69.

Jei prancūzams sunkiausiai klostėsi pirmoji dvikova su vokiečiais, tai lietuvių didžiausias iššūkis laukė paskutiniame ture su Australija. Šią dvikovą varžovai pradėjo įspūdingai ir pirmoje pusėje pataikę net 9 iš 14 tritaškius metimus buvo pabėgę net 15 taškų persvara. Lietuva nepalūžo ir antroje dvikovos pusėje sugebėjo sugrįžti į rungtynes (pirmauta 71:68), bet pabaigą geriau sužaidę australai iškovojo pergalę – 87:82. Šis pralaimėjimas reiškė, kad nuo šiol kovoje dėl patekimo į kitus etapus Lietuva klysti nebegali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzų ginklas

Lyginant Lietuvos ir Prancūzijos statistinius rodiklius šiame pasaulio vyrų krepšinio čempionate pirmiausia norisi atkreipti dėmesį į varžovus su kuriais šios rinktinės kovojo.

Prancūzija kol kas per tris dvikovas nesutiko itin pajėgių oponentų. Net vokiečiai, kurie turėjo nemenkų ambicijų čempionate atrodė silpnai. Tad dvikova su Lietuva bus pirmas rimtas išbandymas prancūzams, kurie gali būti kiek prisnūdę po triuškinančių pergalių G grupėje.

Tuo metu Lietuva paskutinėje dvikovoje su Australija gavo stiprų niuksą ir reikia tikėtis, kad dvikovą su prancūzais pradės nuo pirmos minutės išpildydami trenerių štabo parengtą planą. Erdvės pasiteisinimams, kad kažkur buvo vėluojama arba kažkur nesusikalbėta nebeliko.

REKLAMA

Vertinant pagrindinius šių rinktinių statistinius rodiklius reikėtų išskirti itin aukštą rezultatyvumą. Lietuviai ir toliau išlaiko 90 taškų viršijantį taškų vidurkį – vid. 91,7 taško per rungtynes. Bet pagal šį rodiklį prancūzai nusileidžia tik nežymiai – jie pelno vid. po 90,3 taško per rungtynes.

Pagal atkovotus kamuolius po dvikovos su australais lietuvių rodiklis nuo 40 nukrito iki 36,7. Bet net ir čia lietuviai turi nežymią persvarą prieš prancūzus, kurie per rungtynes vidutiniškai sugriebia po 32,3 kamuolio.

Pagal rezultatyvių perdavimų skaičių lietuviai nusileidžia savo oponentams. Lietuva per rungtynes atlieka 20,3 rezultatyvaus perdavimo, o varžovai – 22,3.

REKLAMA

Pagal dvitaškių taiklumą abi rinktinės yra tame pačiame lygyje. Lietuviai dvitaškius meta 57 proc. tikslumu, o prancūzai atakuoja tik minimaliai prasčiau – 56,3 proc. taiklumu. Tiesa, prancūzai išmetė 112 dvitaškių ir pataikė 63, o lietuviai metė net 151 dvitaškį metimą ir pataikė 86.

Pagal baudų taiklumą taip pat turime nedidelę pervarą. Lietuviai baudas meta 80,9 proc. (metė 68, pataikė 55) tikslumu, o varžovai – 78,6 proc. taiklumu (metė 70, pataikė 55).

Pagrindinis prancūzų ginklas, kurį bus privaloma neutralizuoti – tritaškiai metimai. Šiame čempionate prancūzai pataiko net 52,6 proc. tritaškių (per rungtynes išmeta 19 metimų ir pataiko vidutiniškai po 10). Pagal tritaškių taiklumą prancūzai dominuoja kartu su serbais (53 proc. pataikymas). Trečioje vietoje esantys italais pataiko kone 10 proc. prasčiau (43,7 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos rinktinė pagal šį rodiklį (su 29,6 proc. pataikymu) užima žemą 26 vietą tarp visų pasaulio čempionato dalyvių. Mūsiškius lenkia net Pietų Korėja, Dramblio Kaulo Krantas, Jordanija.

Išmesdami praktiškai tiek pat tritaškių, kaip ir prancūzai (18 per rungtynes), lietuviai pataiko vos po 5,3 tokio metimo. Nesunku paskaičiuoti, kad tarpusavio dvikovoje pasiekę savo tritaškių pataikymo vidurkius, prancūzai jau susikurtų 14-15 taškų persvarą. Tad užduotis trenerio Dainiaus Adomaičio kariaunai yra daugiau nei aiški, sustabdyti prancūzų snaiperius bei parodyti geriausią žaidimą čempionate. Būtent australų tritaškiai tapo šios rinktinės dominavimo pirmoje dvikovos pusėje faktoriumi. Tad sykį šis ginklas jau pražudė Lietuvą, bet reikia tikėtis, jog dukart iš eilės ant to paties grėblio rinktinė nebeužlips.

Dvikovą Lietuva – Prancūzija stebėkite tiesiogiai šeštadienį, 15 val., per tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų