REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio vyrų krepšinio čempionatuose Lietuvos ir Australijos keliai šį ketvirtadienį susikirs jau ketvirtąjį kartą (mūsų rinktinė dalyvauja penktose pirmenybėse – aut. past.). Tai didžiausias tarpusavio mačų skaičius lyginant su visomis rinktinėmis.

Pasaulio vyrų krepšinio čempionatuose Lietuvos ir Australijos keliai šį ketvirtadienį susikirs jau ketvirtąjį kartą (mūsų rinktinė dalyvauja penktose pirmenybėse – aut. past.). Tai didžiausias tarpusavio mačų skaičius lyginant su visomis rinktinėmis.

REKLAMA

Lietuviai šiandien turi progą išlyginti tarpusavio pergalių ir pralaimėjimų rezultatą, kuris kol kas yra varžovų pusėje. Pasaulio čempionatuose Australija yra dukart įveikusi lietuvius ir patyrusi tik vieną pralaimėjimą.

Šios dienos dvikova, maža to, turi ypatingą svarbą ir dėl auksinio taško, kurį laimėjusi rinktinė nusineš į antrąjį grupių etapą. Jame laukia Prancūzija ir vokiečius eliminavusi Dominikos Respublika.

Šio taško svarba yra milžiniška, nes jį iškovojusiai rinktinei antrajame etape pakaktų įveikti Dominikos Respubliką ir tai jau leistų užsitikrinti mažiausiai antrąją vietą grupėje bei pratęsti žygį medalių link.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva ir Australija H grupėje laimėjo abi dvikovas prieš Senegalą ir Kanadą. Lietuviai senegaliečius sutriuškino 101:47, o Kanadą įveikė – 92:69. Australija savo ruožtu 108:92 nukovė Kanadą ir kiek netikėtai po atkaklios kovos palaužė Senegalą – 81:68. Kokios Lietuvos ir Australijos krepšininkų stiprybės ir silpnybės išryškėjo per pirmąsias dvikovas?

REKLAMA

Taiklumo niuansai

Abi rinktinės čempionate demonstruoja itin aukštą rezultatyvumą. Pagal šį rodiklį nežymiai pirmauja Lietuva, kuri per rungtynes vidutiniškai pelno po 96,5 taško. Australijos rinktinė savo ruožtu renka po 94,5 taško.

Abi rinktinės turi galingus aukštaūgius ir tas atsispindi atkovotų kamuolių kategorijoje. Lietuvos rinktinė per rungtynes sugriebia net po 40 atšokusių kamuolių. Australija pagal šį rodiklį šiek tiek nusileidžia lietuviams – atkovodami po 35 kamuolius.

Abi rinktinės gerai dalijasi kamuoliu. Lietuviai per rungtynes atlieka po 23,5 rezultatyvaus perdavimo. Dar geriau šioje kategorijoje atrodo Australija, kurios krepšininkai fiksuoja po 25,5 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš dvikovą su Australija sunerimti šiek tiek verčia pataikymo procentai. Jokių priekaištų lietuviams nereikėtų reikšti dėl baudų metimų, nes juos čempionate pataikome 81,1 proc. tikslumu. Australai nusileidžia nežymiai – 78,6 proc. pataikytų baudos metimų.

Bet Lietuva stipriai nusileidžia pagal dvitaškių ir tritaškių pataikymą. Dvitaškius metimus lietuviai meta tikrai neblogu 60,6 proc. tikslumu, bet australų rezultatas yra dar įspūdingesnis. Varžovai pataiko praktiškai 7 iš 10 dvitaškius metimus (68,6 proc.).

Dar didesnė praraja atsiveria vertinant metimus nuo trijų taškų linijos. Jei dvikovoje su Senegalu tolimus metimus lietuviai dar pataikė aukštesniu kaip 30 proc. taiklumu, tai prieš Kanadą sumetė vos 5 iš 20 ir šiuo metu statistikoje matome 30,8 proc. taiklumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Australijos rinktinė savo ruožtu pataiko net 40 proc. tritaškių, tad akivaizdu, kad viena svarbiausių užduočių lietuviams šioje dvikovoje taps apsiginti nuo toliašaudės varžovų artilerijos.

Rezultatyviau krepšininkai

Rezultatyviausiai Australijos gretose žaidžia Patty Millsas, kuris ne tik pelno po 18,5 taško, bet ir atlieka po 3,5 rezultatyvaus perdavimo. Vidutiniškai po 15 taškų per dvikovą pelno Joe Inglesas ir Mattew Dellavedova.

J. Inglesas yra efektyviausias Australijos krepšininkas. Be pelnytų 15 taškų per rungtynes, jis atlieka net po 9 rezultatyvius perdavimus ir atkovoja po 7,5 atšokusio kamuolio. Per vienerias rungtynes jis fiksavo vidutinį 27 balų efektyvumą.

REKLAMA

P. Millsas ir J. Inglesas per rungtynes žaidžia net po daugiau kaip 32 minutes, todėl šių Australijos lyderių priežiūra taps rimtu iššūkių lietuviams. Pavojų Lietuvos rinktinės krepšiui taip pat kels Aronas Baynes, kuris vidutiniškai renka po 11 taškų ir atkovoja po 3,5 atšokusio kamuolio. Tokį patį taškų vidurkį turi ir dar vienas Australijos krepšininkas Chrisas Gouldingas.

Lietuvos rinktinės gretose rezultatyviausiai žaidžia vidutiniškai 13 taškų pelnantis Jonas Valančiūnas. Aukštaūgis taip pat sugriebia net po 9,5 atšokusio kamuolio ir fiksuoja 23 naudingumo balų vidurkį.

Pagal pelnomus taškas antras Lietuvos rinktinėje yra Mantas Kalnietis – vid. 12 tšk. per rungtynes. Rinktinės veteranas taip pat puikiai skirsto kamuolius komandos draugams (atlieka vid. po 7 rezultatyvius perdavimus).

REKLAMA

Trečias rezultatyviausiųjų žaidėjų sąraše – Domantas Sabonis su 11,5 taško vidurkiu. Domantas taip pat puikiai kovoja dėl atšokusių kamuolių (7,5 vidurkis) ir neblogai skirsto kamuolius komandos draugams (3,5 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes).

Lyderio vaidmens dvikovoje su Australija taip pat gali imtis po 10,5 taško renkantis Lukas Lekavičius, bei po 10 taškų vidurkį fiksuojantys Marius Grigonis ir Mindaugas Kuzminskas.

Tarpusavio dvikovos

Pirmą kartą Lietuvos ir Australijos rinktinės tarpusavyje susitiko 1998-ųjų pasaulio čempionate. Tuomet šių rinktinių keliai susikirto grupės etape. Nors lietuviai prieš tai buvo įveikę Pietų Korėją, JAV ir Braziliją, bet nugalėti australų mūsiškiams nepavyko. Varžovams pralaimėta rezultatu 61:71. Lietuvos rinktinėje tuomet išsiskyrė 17 taškų pelnęs Saulius Štombergas, o australus į pergalę vedė legendinis jų krepšininkas Andrew Gaze (pelnė 24 taškus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 m. pasaulio vyrų krepšinio čempionate Lietuva su Australija vėl susigrūmę grupės etape. Šįkart lietuvių situacija buvo žymiai prastesnė, nes prieš tai dramatiškai pralaimėta turkams ir graikams, o įveikti pavyko tik Kataro krepšininkus. Susikaupę lietuviai su kaupu atsirenvanšavo varžovams ir nugalėjo australus – 78:57. Toje dvikovoje lietuvių gretose žibėjo 20 taškų pelnęs Arvydas Macijauskas, o australų gretose išsiskyrė 15 taškų surinkęs Bradas Newley.

Bronzinis Lietuvai 2010-ųjų čempionatas buvo vienintelis, kuriame neteko varžytis su australais. Bet kovoti su jais teko 2014-siais, kur susidurta tame pačiame grupės etape. Prieš tai Meksiką ir Angolą nugalėję lietuviai strigo dvikovoje su australais ir pralaimėjo varžovams 75:82. Australus į pergalę vedė ir šiemet lyderio savybėmis rinktinėje išsiskiriantis J. Inglesas, kuris tuomet pelnė 18 taškų. Lietuvių gretose 21 tašku pasižymėjo Renaldas Seibutis.

Tokios dvikovos vyko pasaulio čempionatuose, bet skaudžiausią smūgį nuo australų lietuviai patyrė 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Kur ketvirtfinalyje australams buvo pralaimėta net 64:90. Tose rungtynėse tiesiog siautėjo 24 taškus surinkęs P. Millsas. Didžioji dalis tų metų krepšininkų yra ir 2019 m. Australijos rinktinės sudėtyje, lygiai tą patį galima pasakyti ir apie lietuvius. Tad daugelis mūsiškių puikiai prisimena patirtą pažeminimą ir turės papildomą stimulą siekiant ypatingai saldaus revanšo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų