REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Australijos mūšis dėl pasaulio krepšinio čempionato H grupės nugalėtojo vardo bus lyg finalas. Pirmasis finalas, bet tikrai ne paskutinis, kuriame apie pergalę svajos visa Australijos komanda.

Lietuvos ir Australijos mūšis dėl pasaulio krepšinio čempionato H grupės nugalėtojo vardo bus lyg finalas. Pirmasis finalas, bet tikrai ne paskutinis, kuriame apie pergalę svajos visa Australijos komanda.

REKLAMA

Jai nepavyko surinkti stipriausios sudėties šioms pirmenybėms, o pasiruošime taip pat netrūko iššūkių, bet ambicijų tai nemažina.

Kinijoje nėra Beno Simmonso, Dante Exumo, Jonah Boldeno, Brocko Motumo ar kitų. Vieni neatvyko patys ar dėl sveikatos bėdų, kitų buvo atsisakyta.

Rengiantis pirmenybėms australų rinktinės treneris Andrejis Lemanis priėmė keletą sunkių sprendimų – atsisakė Brocko Motumo, paleido Jonah Boldeną, kuris nebuvo itin patenkintas savo vaidmeniu, turėjo dorotis su kitais iššūkiais.

Bet australai į pirmenybes atvyko su noru laimėti auksą. Tokio pasitikėjimo įkvėpė ir pergalė draugiškose rungtynės prieš JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Tą patvirtina ir australų krepšinio portalo „Pick and Roll“ autorius, aprašantis Australijos rinktinės žaidimą, Benjaminas Mallis.

„Istorinė pergalė prieš amerikiečius buvo didžiausia per visą rinktinių istoriją ir į čempionatą atvykome kupini pasitikėjimo savimi.

REKLAMA

Komanda nori laimėti medalį ir tikrai tiki, kad tai gali būti auksas. Po to, kai įveikėme JAV, visi sakė, kad tai tik pradžia. Tokį pasitikėjimą savimi kelia mūsų veteranai, ypač Andrew Bogutas.

Minėta pergalė tik parodė, kiek turime talento, tad ir žmonės daug tikisi iš rinktinės. Australijos rinktinė nėra laimėjusi medalių pasaulio čempionate ir olimpinėse žaidynėse – ši rinktinė turi talento perrašyti istoriją“, – portalui tv3.lt teigė B. Mallis.

Kaip vieną iš pagrindinių Australijos rinktinės bėdų žurnalistas išskiria išlendančias skyles gynyboje.

REKLAMA
REKLAMA

Jų pasitaikydavo draugiškose varžybose, bet bėdos nesibaigė ir Kinijoje. Pirmose rungtynėse Australija turėjo 17 taškų pranašumą prieš Kanadą, bet greitai turėjo vytis varžovus, nes įkrito į tokią duobę trečiame kėlinyje, kad per jį sugebėjo praleisti 35 taškus.

„Visose draugiškose rungtynėse būdavo atkarpų, kurių metu „pamesdavome“ intensyvumą gynyboje ir buvome baudžiami. Šios atkarpos vis mažėja, bet jeigu norime iškovoti medalius, gynybą privalome pagerinti“, – pastebi B. Mallis.

Vienas didžiausių Australijos privalumų – jau senokai nekintantis branduolys, kurį sudaro NBA žaidėjai Patty Millsas, Matthew Dellavedova, Joe Inglesas, Aronas Baynesas ir Andrew Bogutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu jie rungtyniauja daugiau nei dešimtmetį, o savo branduolio lipdymą pradėjo dar tada, kai buvo paaugliai ir mokėsi Australijos sporto institute.

Būtent šis penketukas tęsia australiškas tradicijas ir jaunesniosios kartos atstovams įdiegė tokį patį garbės vilkėti nacionalinės rinktinės marškinėlius supratimą.

Bet iššimčių yra. Filadelfijos „76ers“ žvaigždės B. Simmonso situacija tapo tikra melodrama, jaukusia australų pasiruošimą ir kėlusia pykčio bangą gimtinėje.

Iš pradžių gynėjas pareiškė, kad žais pasaulio čempionate. Vėliau persigalvojo ir teigė, jog ketina tik treniruotis ir žaisti kontrolinius mačus. Vėliau atsisakė jų, o galiausiai su trenerių štabo prašymu atsisakė minties ir treniruotis, bet nežaisti.

REKLAMA

Viso to priežastis – milžiniška sutartis, sudaryta vasarą. B. Simmonsas su „76ers“ pasirašė penkerių metų ir maksimalios vertės 170 mln. JAV dolerių kontraktą. Tada gynėjas pareiškė, jog nori geriau pasirengti sezonui.

„Tai buvo labai nedėkinga situacija. Visi tikėjosi, kad Benas žais čempionate. Tačiau tie, kas tikrai supranta krepšinį mūsų šalyje, kartu supranta ir visą spaudimą, kurį jis gaus artėjančiame sezone kaip NBA žvaigždė, pasirašiusi maksimalios vertės sutartį. Visi tikimės, kad Benas, kartu su kitais jaunais NBA žaidėjas – Jonah Boldenu ir Dante Exumu bus sveiki ir pasiruošę žaisti kitų metų olimpinėse žaidynėse“, – teigia B. Mallis.

REKLAMA

Ar tokia melodrama nepakenkė komandos atmosferai?

„Nepasakyčiau, kad tai darė didelę įtaką. Minėtas lyderių penketukas kuria visą rinktinės atmosferą. Trenerių štabe taip pat turime stabilumą. Rinktinės „chemija“ tikrai yra gera. Žinoma, būtų nuostabu turėti visus NBA žaidėjus, bet ši rinktinė išlieka tvirtu kumščiu“, – įsitikinęs australų žurnalistas.

Minėtas netektis užpildė Kauno „Žalgirio“ naujokas Jockas Landale’as, užėmęs vietą starto penkete. Puikiai draugiškose rungtynėse atrodęs Jockas Donguane H grupės kovose kol kas renka po 4 taškus, 4,5 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo. Bet skaičiai dar nepasako visko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puolėją giria ne tik B. Mallis, bet ir A. Lemanis.

„Jis yra tikras atradimas. Jocko panaudojimas puolime yra gan žemas, žaidžiant šalia penketo žvaigždžių, bet universalumas puikiai dera šalia jų. Geras darbas kojomis leidžia jam dengti kelių skirtingų pozicijų žaidėjus ir jis stipriai prisideda prie to, ką norime matyti gynyboje“, – teigia žurnalistas.

„Jis puikus. Tokiame jauname amžiuje jis jau turi daug ką pasiūlyti. Žinau, kad jis žais „Žalgiryje’. Manau, kad jums tai patiks“, – teigiamai apie J. Landale’ą atsiliepė ir Australijos treneris.

Net pusę australų sudėties sudaro krepšininkai, žaidžiantys vietinėje šalies lygoje – tarp tokių Camas Gliddonas, Chrisas Gouldingas, Nicas Kay, Davidas Barlow, Mitchas Creekas, Nathanas Soeby. Prie jų kitą sezoną prisijungs ir A. Bogutas.

REKLAMA

Neskaičiuojant A. Boguto, kol kas ryškesnį vaidmenį gauna tik Ch. Gouldingas, N. Kay ir M. Creekas, kartu renkantys po 22 taškus per pirmas dvejas rungtynes.  

„Mūsų lyga auga dideliais žingsniais. A. Bogutas ir Mitchas Creekas kitą sezoną žais tėvynėje – žaidėjai, dar praėjusį sezoną rungtyniavę NBA. Kiekvienais metais vis daugiau talentingų krepšininkų atvyksta čia. Ir ne tik australai. Pavyzdžiui mūsų lygą pasirinko RJ Hamptonas, kuris matomas kaip potencialus pirmojo penketo šaukimas kitų metų NBA naujokų biržoje“, – apie tai, kad Australijos krepšinio lyga gali pasiūlyti aukšto lygio žaidėjų, sako B. Mallis.

REKLAMA

Visi tai reziumuoja, kad Australija į H grupės finalą su Lietuva eis žinodama ir tai, kad pergalė juos palengvintų kelią didžiojo tikslo link.

Tą patį žinos ir Lietuva, ką puikiai atskleidžia ir Dainiaus Adomaičio citata po pergalės prieš Kanadą, kai buvo iškovotas kelialapis į tolimesnį etapą.

„Nėra kito etapo – su Australija laukia finalas“, – sakė treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų