REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio vyrų krepšinio čempionato istorijoje Lietuvos ir Kanados rinktinių keliai susikirto tik vieną kartą – 2010-ųjų pirmenybių grupės etape. Bronzinė Lietuvos rinktinė tąkart su kanadiečiai turėjo daug vargo, o pergalė buvo pasiekta tik po atkaklios kovos rezultatu 70:68.

Pasaulio vyrų krepšinio čempionato istorijoje Lietuvos ir Kanados rinktinių keliai susikirto tik vieną kartą – 2010-ųjų pirmenybių grupės etape. Bronzinė Lietuvos rinktinė tąkart su kanadiečiai turėjo daug vargo, o pergalė buvo pasiekta tik po atkaklios kovos rezultatu 70:68.

REKLAMA

Tą vienintelę tarpusavio dvikovą su kanadiečiais geriausiai prisimena keturi Lietuvos rinktinės senbuviai – Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis ir Paulius Jankūnas. Kanados rinktinėje šiais metais nėra nė vieno 2010-siais žaidusio krepšininko.

Šios dienos dvikova tarp Lietuvos ir Kanados turi ypatingą reikšmę. Australijos rinktinė taip pat įveikė lietuvių pirmajame ture 54 taškais sutriuškintą Senegalą rezultatu 81:68.

Tad lietuviams iškovojus pergalę prieš kanadiečius jau po antrojo turo taptų aišku, kurios dvi rinktinės keliautų į kitą etapą. Australams ir lietuviams paskutiniame ture liktų tik išsiaiškinti, kuri rinktinė į kitą etapą žengs grupės kovose užėmusi pirmąją, o kuri antrąją vietas. Tuo metu Kanada su Senegalu kovotų tik dėl pirmosios ir, pagal šį scenarijų, paskutinės pergalės H grupėje.

REKLAMA
REKLAMA

Bet toks scenarijus taptų realiu tik tada, jei šiandien lietuviai iškovotų pergalę prieš Kanadą. Tad, kurie Kanados rinktinės žaidėjai lietuviams kels daugiausia problemų šios dienos dvikovoje?

REKLAMA

Kanados rinktinės lyderiai

Ryškiausia Kanados rinktinės žvaigždė yra NBA keletą metų žaidęs ir šiemet su Sakramento „Kings“ klubu sutartį pasirašęs gynėjas Cory Josephas. Net 42 rungtynes su Kanados apranga sužaidęs krepšininkas šiemet prie rinktinės prisijungė paskutinėmis akimirkomis ir tapo itin solidžiu papildymu.

Jau pirmoje čempionato dvikovoje su galinga Australijos rinktine C. Josephas tapo efektyviausiu žaidėju savo komandoje. Gynėjas per beveik 25 min. pelnė 16 taškų (6/10 dvitašk., 4/4 baud. met.). Jis taip pat atovojo 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei perėmė 2 kamuolius.

REKLAMA
REKLAMA

Nemažai problemų lietuviams turėtų pridaryti ir trečius metus Orlando „Magic“ gretose žaisiantis vidurio puolėjas Khemas Birchas. 26 metų „centras“ yra 206 cm. ūgio, tad abu Lietuvos „bokštai“ – Jonas Valančiūnas (211 cm.) ir Domantas Sabonis (211 cm.) – neturėtų leisti šiam kanadiečiui šeimininkauti po savo krepšiu. Dvikovoje su australais K. Birchas su 18 taškų buvo rezultatyviausias Kanados gretose. Didžiąją dalį taškų jis surinko dėjimais arba metimais iš artimos distancijos (7/9 dvitaškiai).

Į Kanados rinktinę neatvykus daug NBA žaidėjų, neabejotinai didesnę rolę čempionate gaus lietuviams puikiai pažįstamas kanadietis Kevinas Pangosas. Dvejus metus Kauno „Žalgiryje“ žaidęs gynėjas stebuklų persikėlęs į „Barcelona“ klubą neišdarinėjo, bet jo aštrumas ir žudantys tritaškiai gali tapti rimtu galvos skausmu bet kuriai rinktinei. Pirmoje dvikovoje su Australija K. Pangos žaidė net 33 min. ir pelnė 14 taškų. Maža to, jis net 8 kartus sėkmingai asistavo savo komandos draugams. Nors gynėjas pataikė tik 2 tritaškius iš 6, bet visi puikiai prisimena K. Pangoso sugebėjimą tose pačiose rungtynės iš blankios pradžios pereiti į triuškinantį finišą, tad šį žaidėją lietuviams reikės prižiūrėti itin atidžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvių rezervas

Nors Lietuvos rinktinė pirmoje čempionato dvikovoje tiesiog sutrypė Senegalą, tačiau užriesti nosių mūsiškiams tikrai nederėtų. Visų pirma buvo įveiktas gerokai silpnesnis varžovas, kurio puolimas buvo toks beviltiškas, kad beveik puse rungtynių lietuvių žaidė tik su viena R. Seibučio pražanga. Nėra jokių abejonių, kad žymiai organizuotesnė Kanados rinktinė bus agresyvesnė šiuo klausimu.

Geras ženklas – tas, kad lietuviai per pirmąją dvikovą suklydo tik 10 kartų (kai pasirengimo etape per 9 rungtynes vidutiniškai klysdavo beveik po 16 kartų – aut. past.). Išlaikyti tokį klaidų kiekį dvikovoje su Kanada būtų itin geras pasiekimas.

REKLAMA

Lietuviams reikės bandyti gintis itin kibiai. Pirmoji dvikova su Senegalu parodė, jog Lietuvos rinktinė puikiai sugeba išnaudoti varžovų klaidas. Per pirmąjį mačą pelnytas net 21 taškas po varžovų klaidų, kurių Senegalas padarė net 17.

Nors Lietuvos rinktinė laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių prieš šoklumu išsiskiriančią Senegalo rinktinę 44:32, bet reikėtų atkreipti dėmesį, jog puolime varžovai nusiėmė net 15 kamuolių, o lietuviai tik 11. Vis dėlto, varžovai antraisiais šansais pasinaudojo silpniau nei Lietuva.

Senegalas taip pelnė 8, o lietuviai – 9 taškus. Senegalo krepšininkų ūgio vidurkis siekia 203 cm., o lietuvių – 200 cm. Šios dienos varžovų kanadiečių ūgio vidurkis yra 197 cm., tad lietuviai kaip ir turėtų teorinį pranašumą kovoje dėl atšokusių kamuolių, bet tą dar reikės įrodyti krepšinio aikštelėje.

Galima atkreipti dėmesį ir į tai, kad Lietuvos rinktinėje žaidžia daugiau patyrusių krepšininkų (lietuvių amžiaus vidurkis – 29 m., o kanadiečių – 26 m.). Atviras klausimas – ar tai taps privalumu šioje itin svarbioje dvikovoje? Bet kuriuo atveju, Lietuvos rinktinė jau šiandien turi puikų šansą užsitikrinti vietą kitame etape. Žūtbūtinę dvikovą stebėkite 14.30 val. naujienų portale tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų