REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis pasaulio vyrų krepšinio čempionate debiutavo prieš beveik 40 metų – 1982-siais. Vos metais anksčiau jis žaisdamas Kauno „Žalgiryje“ pradėjo savo profesionalo karjerą.

Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis pasaulio vyrų krepšinio čempionate debiutavo prieš beveik 40 metų – 1982-siais. Vos metais anksčiau jis žaisdamas Kauno „Žalgiryje“ pradėjo savo profesionalo karjerą.

REKLAMA

Prieš šių metų čempionatą krepšinio legenda pasidalijo prisiminimais apie čempionatą, kuomet būdamas Sovietų Sąjungos rinktinės nariu A. Sabonis iškovojo aukso medalius.

Tada Sovietų Sąjunga finale susigrūmė su JAV krepšininkais, kuriuos įveikė tik po labai atkaklios kovos rezultatu 95:94. A. Sabonis čempionate debiutavo būdamas vos 17 metų. Vienintelį pralaimėjimą grupės etapuose Sovietų Sąjunga patyrė tik prieš tuos pačius amerikiečius (93:99).

„Man tada buvo tik 17 metų. Pirmiausia, buvau nustebęs, kad mane paėmė į rinktinę, nes nei ten tikėjausi, nei ką, bet taip įvyko“, – FIBA atstovams pasakojo A. Sabonis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Sabonis pamena, kad finale buvo pirmauta, bet JAV žaidėjas Glennas Riversas tuomet tiesiog siautėjo aikštelėje (pelnė 24 taškus – aut. past.):

REKLAMA

„Finale jo paskutinis metimas galėjo išlyginti rezultatą, bet tąkart jis nepataikė. Nors visas rungtynes jis traukė JAV rinktinę, bet paskutinis jo metimas buvo netaiklus ir tada jau galėjome švęsti pergalę.“

A. Sabonis prisiminė ir po ketverių metų 1986-siais vykusias pasaulio pirmenybes, kur finale vėl susigrūmė Sovietų Sąjungos ir JAV rinktinės. Šįkart amerikiečiams pavyko atsikeršyti ir nugalėti varžovus 87:85.

„Tais metais jau pusfinalis buvo labai rimtas su Jugoslavijos rinktine. Likus 48 sek. turėjome net 9 taškų deficitą, bet sugebėjome stebuklingai išsigelbėti. Po tokios pergalės mūsų treneris greičiausia nesudirbo taip, kaip turėjo sudirbti. Antra vieta buvo katastrofa. Tais laikais mums buvo tik viena vieta – pirma, o antra – jau katastrofa“, – pabrėžė A. Sabonis.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšinio legenda pridūrė, kad ir šiandien ta kova krepšinio aikštelėje yra bekompromisė: „Lietuvoje krepšinis, kaip sakoma, yra antroji religija. Turime džiaugtis, kad taip yra. Kad turime kažką tokio, ko kiti neturi.“

Debiutas per statistiko prizmę

Debiutuodamas pasaulio vyrų krepšinio čempionate A. Sabonis sužaidė 5 dvikovose iš devynerių. Iš viso per čempionatą A. Sabonis pelnė 48 taškus (vid. 9,6 taško per rungtynes).

Pačioje pirmojoje dvikovoje prieš Dramblio Kaulo Kranto rinktinę A. Sabonis pelnė 10 taškų (laimėta 129:80). Vėliau Arvydas žaidė prieš australus, kur pelnė 4 taškus (laimėta 108:69).

Trečiąją dvikovą su brazilais A. Sabonis praleido (laimėta 99:92). Bet trumpai žaidė su kanadiečiais, kur pelnė 2 taškus (laimėta 114:83). Įspūdingiausiai A. Sabonis sužaidė penktose rungtynėse prieš Kolumbiją. Tuomet 17-metis lietuvis pelnė net 28 taškus (laimėta 143:76).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet vėliau A. Sabonis praleido dvikovą su Jugoslavija (laimėta 99:94) ir Ispanija (laimėta 106:93). Trumpam aikštelėje A. Sabonis vėl pasirodė priešpaskutinėje dvikovoje su JAV, kur pelnė 4 taškus (pralaimėta 93:99). Jau minėtame finale su tais pačiais JAV krepšininkais A. Sabonis įvykius aikštelėje stebėjo nuo atsarginių žaidėjų suolo.

A. Sabonis, vilkėdamas Sovietų Sąjungos marškinėlius pasaulio čempionatuose yra iškovojęs aukso ir bronzos medalius, Europos pirmenybėse 1 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos medalius. Taip pat su Sovietų Sąjungos rinktine A. Sabonis yra tapęs olimpiniu čempionu.

Vilkėdamas jau Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės marškinėlius, krepšinio legenda 1992-siais ir 1996-siais olimpiadose iškovojo bronzos medalius. O 1995 m. Europos čempionate pelnė sidabrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų